İçerik değiştir



- - - - -

Karikatürler, Muhammed'e Hakaret İçermemektedir.


  • Yanıtlamak için giriş yapın
bu konuya 1 yanıt verildi

#1 sparkplug

sparkplug

    Sadık bir ziyaretçidir

  • Üyeler
  • 946 Mesaj

Gönderim zamanı 10.02.2006 - 03:34


Karikatürler, İslam'ın mantıksız ya da insan haklarını ihlal edici yönlerini eleştirmekte, hatta karikatürlerin bazıları, karikatürleri çizen karikatüristlerin kendi motivasyonlarıyla bile dalga geçmektedir.

Gelin bu 12 karikatürü tek tek inceleyelim ve yorumlayalım.

Düzenleme: Resim kaldırıldı.

Yorum açıktır. İslam, teröre alet edilmektedir. Hatta, ayet 8:39 ışığında, İslam'ın teröre alet edilmekten ziyade, gayrımüslümlere karşı terör ve vahşeti teşvik ettiği, hatta emrettiği savunulabilir.

Düzenleme: Resim kaldırıldı.

Bu karikatürde herhangi bir mesaj göremedim. Muhammed'i resmeden bir karikatürist resmediliyor.

Düzenleme: Resim kaldırıldı.

Şahit: "Hmmmm, onu göremiyorum."

Şüpheliler arasında Muhammed'i teşhis etmeye çalışan şahidin onu bulamaması, İslam'ın mesajını kendi amaçlarına alet eden birçok insan arasında İslam'ın asıl mesajının kaybolduğunu simgelemektedir.

Düzenleme: Resim kaldırıldı.

Muhammed: "Durun! Durun! Bakire kalmadı!"

Kuran'da öğretilen tertemiz ve günahlardan tamamen arınmış Cennet tanımı ile Cennet'te müminlere vaadedilen zina, içki vs. günah zevklerin mantıksal çelişkisi espritüel bir dille ortaya konulmakta, Cennet'in müminlere çekici gelmesinin tek sebebinin hiçbir ceza tehdidi olmadan sözü edilen günahları işleme özgürlüğü olduğu ima edilmektedir.

Düzenleme: Resim kaldırıldı.

Muhammed'in bir gözü yıldız tarafından kapanmış, kafasını hilale yaslamış, uykuya dalmak üzere iken resmedilmektedir. İslam'ın modern dünyanın gereklerine gözünü kapattığı ve uyukladığı ifade edilmektedir.

Düzenleme: Resim kaldırıldı.

Ortaokul 7A sınıfından Muhammed, tahtadaki Arapça yazılara işaret etmektedir. Tahtada "Jyllands-Posten gazetesi çalışanları bir grup tahrikçi provokatördür." yazmaktadır. Bu karikatür aracılığı ile karikatürist, meslektaşlarının eserlerinin olgun bir bakış açısı ile yorumlanmayacağını tahmin etmekte, kendilerine provokatör damgasının yapıştırılacağını öngörmekte, ve bu tür bir damgalamanın ancak bir ortaokul çocuğu olgunluğundaki şahıslara layık olduğunu ifade etmektedir.

Bu karikatür, karikatürlere gelecek reaksiyonları tahmin edip hicvettiğinden dolayı bir meta-karikatürdür, yani karikatür hakkında karikatürdür. Postmodern ve zeki bir yaklaşımdır.

Düzenleme: Resim kaldırıldı.

Bir meta-karikatür daha. Elinde bir Muhammed karikatürü tutan ve kafasında bir sarık bulunan karikatüristin kafasına, üzerinde PR-STUNT (propaganda oyunu) yazan bir portakal düşmektedir. Bu karikatürde de, bir önceki karikatürde olduğu gibi, karikatürist, meslektaşlarının eserlerinin mesaj taşıyan sanat eserlerinden ziyade ucuz propaganda olarak yorumlanacağını, ve kendilerinin ucuz propaganda amacı ile motive edildiğinin itham edileceğini öngörmekte, karikatüründe bu öngörüsünü yansıtmaktadır.

Düzenleme: Resim kaldırıldı.

Bu karikatürde de herhangi bir mesaj göremedim. Çölde katırı ve asası ile yolculuk eden Muhammed resmediliyor.

Düzenleme: Resim kaldırıldı.

Peygamber! Aptal ve dilsiz. Kadınları başparmağının altında tutuyor.

Muhammed'in kendisine sözde vahyedilen Kuran aracılığı ile kadınlara baskı uygulaması ağır bir dille eleştirilmektedir. Çarşaflı kadınların gözleri yıldız, ağızları ise hilal olarak resmedilmiş, hayatlarının İslam'ın baskısından ibaret olduğu bu şekilde ifade edilmiştir. Sözkonusu baskı ve adaletsizliğin hurafelere ya da Kuran'ın yanlış yorumlarına dayandırıldığı iddiası inandırıcı değildir. Kuran'daki birçok ayet sözkonusu baskı ve adaletsizliği açıkça ortaya koymaktadır. Ayrıca, kadınların gözlerinin İslam sembolojisinde kullanılan beş köşeli yıldızdan ziyade Museviliğin simgesi olan altı köşeli yıldız kullanılarak resmedilmesi, özel bir anlama vesile olmaktan ziyade, sanıyorum karikatüristin dikkatsizliğinin bir sonucudur.

Düzenleme: Resim kaldırıldı.

Muhammed'in kafasında Şeytan boynuzları resmedilerek, Kuran'ın, hem birebir metni aracılığı ile, hem de tarih boyunca değişik mihraklar tarafından kullanılan yorumları aracılığı ile, birçok insanlık suçuna vesile olduğu ifade edilmektedir.

Düzenleme: Resim kaldırıldı.

Kadınların giydiği çarşaflar ve Muhammed'in gözüne çekilen siyah bant arasında komplementer / tamamlayıcı bir görsel kontrast kurularak, İslam'ın, Muhammed'e sözde vahyedilen Kuran aracılığı ile, kadınlara uyguladığı baskı ve adaletsizliğin utanç verici olduğu anlatılmak istenmektedir. Sözkonusu baskı ve adaletsizliğin hurafelere ya da Kuran'ın yanlış yorumlarına dayandırıldığı iddiası inandırıcı değildir. Kuran'daki birçok ayet sözkonusu baskı ve adaletsizliği açıkça ortaya koymaktadır.

Düzenleme: Resim kaldırıldı.

Arap: "Rahatlayın çocuklar, sadece Güneybatı Danimarkalı bir karikatüristin çizdiği bir eskiz."

Bir meta-karikatür daha. Karikatürlere haddinden fazla tepki geleceğini tahmin eden karikatürist, olayın büyütülmemesi gerektiğini, sözkonusu olanın sadece mizah olduğu fikrini, karikatürünü gören savaşçı bir Arap kumandanın savaşmaktan vazgeçmesini resmederek ifade etmiştir.

Not: Dinin tartışılması için açılan bu forum, bu karikatürlerin tartışılması için birebir uygun bir ortamdır. Karikatürlerin kaldırılmayacağını veya tartışmanın kapatılmayacağını umuyorum.

Bu mesaj Mel G. tarafından düzenlendi. Düzenleme zamanı: 10.02.2006 - 11:49


#2 Melih

Melih

    Giggity Giggity Goo!

  • Kurucular
  • 8.516 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:Bahçelievler - İstanbul
  • İlgi Alanları:Sadece Harabe.net :)

Gönderim zamanı 10.02.2006 - 11:50

Sen zıvanadan çıktın iyice..

:)
2000 - 2010


bit.gifladybug.gif






Benzer Konular Daralt

  Konu Forum Konuyu Açan İstatistikler Son Mesaj Bilgisi

0 kullanıcı bu konuya bakıyor

0 üye, 0 ziyaretçi, 0 gizli