İçerik değiştir



- - - - -

Anadolu Aleviliği İslamdan Sapmıştır


  • Yanıtlamak için giriş yapın
bu konuya 69 yanıt verildi

#1 agnostist

agnostist

    Hiç gelmiyor desek yeridir

  • Üyeler
  • 68 Mesaj

Gönderim zamanı 15.10.2006 - 21:12


Ben tunceli kökenli alevi bir aileden geldim.ama agnostisizmi seçtim.
burda size anlatmak istediğim şudur:anadolu alevi-bektaşiliği, islamdan sapmış hristiyanlık, islam,şamanizm, mazdehizm, zerdüştlük v.s. karışımı bir inanç sistemidir.
islamdan sapmıştır çünkü alevi namaz kılmaz, oruç tutmaz, hacca gitmez, zekat vermez.kurana inanmaz, değiştirilmiştir der.

bir inançlar karışımıdır çünkü hristiyanlık, islam, zerdüştlük, şamanizm v.b. dinlerden bir çok öge almıştır.mesela:
1-hristiyanlıkta baba-oğul-kutsal ruh üçlemesi vardır.alevilikte de allah-muhammed-ali üçlemesi vardır.
2-hristiyanlıkta isa ve 12 havarileri vardır.alevilikte muhammed ve 12 imamlar vardır.
3-şamanizmde ozan(kam, baksı, şaman) kopuz çalar halk dönerdi.alevilikte dede saz çalar halk döner.
4-zerdüştlükte güneş ve ay kutsaldı.alevilikte de kutsaldır.

alevilik zamanla bektaşiliği de içine alarak tarihsel bir hüviyete bürünmüş islamdan uzaklaşmış bir inançlar karışımıdır.

fakat ben bu dürüst, iyi kalpli ve ezilmiş, dışlanmış alevi halkımızı severim.
saygılar.

Bu mesaj agnostist tarafından düzenlendi. Düzenleme zamanı: 15.10.2006 - 21:18


#2 mithrandir

mithrandir

    Zaman buldukça takılır

  • Üyeler
  • 154 Mesaj
  • Konum:Buzhane...

Gönderim zamanı 15.10.2006 - 21:31

Aleviliğin tam olarak kültürel bir yapı olduğunu, mevcut kültürel yapının da islamın yaşanmasını zorlaştırdığını, yer yer bazısında islamdan kesinlikle saptığını biliyoruz. Ama bu konuda genelleme yapamayız. Sağlam müslüman olan Aleviler de gördüm. Bu kültürel yapının içinde ne kadar bulunmak istenildiğine bağlı bişey. Hatta okulda tahtaya biji Atatürk yazan insanları ne kadar doğal karşılıyorsam alevilerin de gayet inançlı insanlar olmalarını o kadar normal karşılıyorum.

#3 WaLe

WaLe

    Kimene!

  • Üyeler
  • 6.730 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:Eskişehir

Gönderim zamanı 16.10.2006 - 00:36

Şimdi bakın alevilik tartışcaksak bunu bişileri suçlayarak yapmamalıyız. Hassas bir konudur ve daha önce kapatılmak zorunda kalmıştır. çünkü Alevilik, alevilikle ilgili yeterli bilgisi olmayan kişilerin acımasız hakarete varan eleştirilere maruz kalmıştır. Bundan kaçınalım !!

Ben Türkiye de aleviliği bir din, bir tarikat , bir inanç sisteminden öte daha çok bir felsefe yaşayışı olarak görüyorum. Derinine inerseniz Hoca Ahmet Yesevi, Hacı Bektaşi Veli felsefesiyle karşılaşırsınız ki bu felsefenin özünde de İnsan, Hoşgörü, Sevgi olduğunu görürüsünüz.

Bu öz nedeniyle aleviliğe hep sıcak bakmışımdır. Kötü aleviyle ben henüz karşılaşmadım gibi akabinde sevdiğim ve saygı duyduğum bir çok alevi arkadaşım mevcuttur.

"YURTTA SULH, CİHANDA SULH"
Gönderilen Resim



’Düşüncenin üstesinden gelemeyen‚ düşünenin üstesinden gelmeye çalışır.

Paul Valéry


#4 nova

nova

    Hiç gelmiyor desek yeridir

  • Üyeler
  • 9 Mesaj

Gönderim zamanı 14.01.2007 - 22:47

agnostist@
..."anadolu alevi-bektaşiliği, islamdan sapmış hristiyanlık, islam,şamanizm, mazdehizm, zerdüştlük v.s. karışımı bir inanç sistemidir.
islamdan sapmıştır çünkü alevi namaz kılmaz, oruç tutmaz, hacca gitmez, zekat vermez.kurana inanmaz, değiştirilmiştir der."....

Yargınız yanlış..Referans aldığınız İslam, Sünni Arap İslam'ı ise -ki günümüzde benzer suçlama onlar tarfından yapılıyor- Anadolu Alevi Türk inanış geleneği anti-arap bir İslam anlayışıdır. Nasıl ki araplar İslam'ı kendi kültür ve gelenekleri ile yorumlayarak anlamakta ve yaşamakta iseler; Anadolu Alevi Türk İslam anlayışı da İslam'ı kendi kültür ve gelenekleri ile yorumlayarak algılamakta ve yaşamaktadırlar.Namaz Anadolu Alevi Türk İslam inanışında var, sünni araplar gibi değil. Zaten namazın sünni araplar gibi "aynen" kılınması yolunda bir Kuran buyruğu da yok..(sünni araplar namaz,oruç,hac,zekat vs. inanış sistematiğinin tamamını hadislerle biçimlemişlerdir.Kuran'la değil.Kuran'ı bu konuda "yetersiz" bulurlar.)
"Kuran'a inanmaz" saptama ve suçlamanız tümü ile gerçek dışı..Benim tanıdığım Aleviler Kuran'ı tanıyıp kabul ediyor ve tam aksine Kuran'dan başka kaynak kabul etmiyor..(Sünnilerin hadis,fıkıh,sünnet,icma vs.vs... Kuran dışı mevzuat yaratmasına karşı çıkıyor.)
Tünceli Alevileri ile Anadolu Alevileri arasındaki belirttiğiniz "fark"ı sizden duydum.
Anadolu Alevileri tanımınızla tam olarak kimleri, yani sizden başka kimleri kasdettiğinizi bilmiyorum.Alevilik, Orta Asya'dan Doğu Avrupa'ya uzanan bir coğrafyada yaşanan kökleri İslam'dan eski bir inanış sistematiğidir.
Namaz,oruç,sünnet,zekat,hac vb. ibadet biçimleri İslam öncesi inançlarda ve kimi diğer dinlerde de var olan ibadetlerdir.İslam bu ibadetleri kendine göre yeniden tanımlamıştır.Yani bu ibadet biçimleri İslam'la birlikte var olmamıştır.
İbadetleri halkların yaşayış ve kavrayış biçimleri farklı olabilir.Farklı da. (Politik ve ekonomik sistemler için bile böyle, askerlik/ordu için bile böyle.)
Türklerin İslam'ı anti-arap (Türki) biçimde kavrayarak yaşamasında garipsenecek bir yön yoktur.
Türkler at,avrat,silah kültür ve geleneğinden gelir. İslam'ı kavrayışta da Hz.Ali'nin atını (yanlış anımsamıyorsam Düldül), silahını (kılıcı Zülfikar) ve kadını eşit biçimde koruyup yücelterek İslam'a yaklaşmıştır. Tasavvuf, iyinin,doğrunun her dönemde Don (kimlik,görünüm,kişilik) değiştirerek var olduğuna inanır. Aleviler bu anlamda dinamik bir inanış geleneğiyle, Peygamberden sonra, Hz.Ali'yi, çocuklarını, sonraki kahramanlarını, günümüzde Atatürk'ü yücelterek inanç misyonu yükler.
Anadolu İslam'ını AleviTürk inanışnı, salt sünni arap sunum ve kabule uymuyor diye İslam saymamak arabi bir bakıştır.İslamın tekeli arapta değildir.(Aksine en kötü yaşanışı arabi olandır.)

#5 attalia

attalia

    zurnanın son deliği

  • Dokunulmazlar
  • 5.671 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:ovaya indim. beni tel'den ara :P
  • İlgi Alanları:öküzler :D

Gönderim zamanı 18.01.2007 - 22:17

ben yemeğe gelen misafirlere; oğlum içecekseniz a ha karşıdaki söğütlerin dibine, yok içki yoksa buyurun burda yiyelim diyen alevi de tanıyorum. aynı zaat ( şu an rahmetli kendisi) oğlum önce şeriat sonra tarikat diyebilen, cuma namazları için sünni köyüne gidip onlarla ehl-i beyti ihmal ediyosunuz diiye kavgalar eden namazlı niyazlı alevi da tanıyorum. kaytan bıyık ve fötür şapkalı rahmetli amcayı. dolayısı ile agnotist arkadaşın değerlendirmesinmin geneli kapsamadığını düşünüyorum. osmanlı döneminden bu taraf hep baskılanan alevilik yazılı kaynakları sünni kesim kadar olamamış ve bilgiler kulaktan kulağa geldiği için farklı algılama ve yorumlara uğramıştır. günümüz alevi gençliği ise aleviliği türkü barlarda alkol eşliğinde semah olarak algılıyosa bu cahaletten başkası değildir. aleviliği bir bütün olarak islamın dışına koymak hatadır kanaatimce

aygılar,
aabi okuma yazmam yoh. barnak bassam olur mu?

#6 nova

nova

    Hiç gelmiyor desek yeridir

  • Üyeler
  • 9 Mesaj

Gönderim zamanı 20.01.2007 - 15:33

İslam içi-İslam dışı gibi saptamalar için saptama yapanın duruşu (referans noktası) kriter olamaz. Eleştirdiğim ve vurgulamak istediğim bu idi..Anadolu Aleviliği kuşkusuzki homojen (askeri birörnek) yapıda değil.Belki böyle olmaması kendi içinde barındırdığı dinamizm ve din anlayışından kaynaklanıyor.
Unutulmamalı ki, binyılların baskı,kıyım ve sistemli yoketme uğraşına rağmen varlığını kaybetmiyor, kaybettirilemiyor.Tüm bu gerçeğe rağmen önemsememek veya yok saymak veya (aptalca bir yaklaşımla) Onlara ne ve kim olduklarını, Onların dışındakilerin tanımlayabileceğini/öğretebileceğini sanmak gerçekçi olmadığı gibi, ciddi bir yaklaşımda olmaz.
(Yakın örnektir, Anadolu Aleviliğini Haz.Ali'yi sevenler derneği gibi algılayan bir kısım siyaset bezirganı aniden Alevi olduklarını ilan edivermeye başladılar.Bu tür cahillerin -bırakın amaçlarına ulaşmayı,Alevileri kandırmasını- buözürlerinin kabahatlerinden büyük olduğunu anlayabilecek kadar dahi bilgilerinin olmadığını sergilediklerinin farkında bile değiller.)

#7 L1Square

L1Square

    Burası olmadan yaşayamaz

  • Dokunulmazlar
  • 11.433 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 22.01.2007 - 09:01

İslamda ayrımcılık yoktur..Mezhepler yoktur.Bu tamamen insanların uydurdukları birşey..Dinle bağdaştırılamaz.!
Bir kadını ağlatırken,çok dikkat edin çünkü ALLAH,gözyaşlarını sayar..!!

Kadın,erkeğin kaburgasından yaratıldı,ayaklarından değil...
Öyle olmuş olsaydı,ezilirdi..
Erkeğin başından da yaratılmadı,üstün olmasın diye..

Ama göğsünden yaratıldı,eşit olsun diye;
....kolun biraz altından,korunsun diye...
Kalp hizasından yaratıldı SEVİLSİN diye..

* * *

Kimlik gizli, hayaller gizli ve ben de gizli...
Susuyorum..
Ve seni sevdiğimi kimselere söylemiyorum..


:) (Böyle kalsın. Kimin değiştirdiğini anlarsın senn)

#8 babuna

babuna

    Burası ona huzur verir

  • Üyeler
  • 341 Mesaj

Gönderim zamanı 06.02.2007 - 02:46

anadolu alevi-bektaşiliği, islamdan sapmış hristiyanlık, islam,şamanizm, mazdehizm, zerdüştlük v.s. karışımı bir inanç sistemidir.
islamdan sapmıştır çünkü alevi namaz kılmaz, oruç tutmaz, hacca gitmez, zekat vermez.kurana inanmaz, değiştirilmiştir der.

bir inançlar karışımıdır çünkü hristiyanlık, islam, zerdüştlük, şamanizm v.b. dinlerden bir çok öge almıştır.mesela:
1-hristiyanlıkta baba-oğul-kutsal ruh üçlemesi vardır.alevilikte de allah-muhammed-ali üçlemesi vardır.
2-hristiyanlıkta isa ve 12 havarileri vardır.alevilikte muhammed ve 12 imamlar vardır.
3-şamanizmde ozan(kam, baksı, şaman) kopuz çalar halk dönerdi.alevilikte dede saz çalar halk döner.
4-zerdüştlükte güneş ve ay kutsaldı.alevilikte de kutsaldır.

alevilik zamanla bektaşiliği de içine alarak tarihsel bir hüviyete bürünmüş islamdan uzaklaşmış bir inançlar karışımıdır.



Sen ne yazıyorsun farkında mısın acaba?
Alevi namaz kılar... Sünninin namaz dediğine "Salat" der.. Çünkü Kur'ân'da "salat" geçer.. Salat Tanrıyı anma anlamına gelebilir. Senin namaz dediğin şey onun için salattır.. Allah'ın adını her andığında namaz kılmış olursun. Alevi/Bektaşi böyle inanır..
Oruç ta tutar buna da Muharrem orucu derler.
Hacca da gider.. Ama senin bildiğin Hacc değil.. Hacıbektaş ilçesine gider.. Hacıbektaş'ta haccda ne varsa vardır. Şeytan taşlamasından tut zemzem suyuna dek herşey vardır orada...
Bir çok nefeste şu söylenir: Tanrı'yı taşta bahçede orada burada arama gönlünde ara.. İşte fark budur. Onun için Hacıbektaş'ta haccda ne varsa vardır. Eğer simgelerse buyur sana simge demiştir Hacı Bektaş Veli...

Hıristiyanlıkla benzerlikleri sıralamanın bir anlamı olduğunu sanıyorsan yanılıyorsun. Ama şöyle diyebilirsin gerçekten bir bağ arıyorsan Müslüman inancına göre: Son din İslamiyet ve aslında kökende birler. (Bu zaten söyleniyor)
Ayrıca 12 imam konusu sadece Alevilikte geçmez şiilikte de geçer.
Şamanizmin etkilerinin Alevilik / Bektaşiliğe etkileri zaten bilinen bir şey.

Yazdıkların tepeden tırnağa yanlışlarla doludur.. Ya çok cahilsiniz ya da kötü amaçlara sahipsiniz.

Alevilik/Bektâşîlik Türkün İslâm anlayışıdır. Türkler islamı kabul etmiştir ama Arap toplumunun anlayışı ile değildir.

Son olarak: İnsanlık tarihi bir bütündür.. Hangi toplulugu izlersen izle bütün bir tarihten izler bulursun.

Bilimsellikten uzak işine geldiği gibi yorumlama çalışmaları sizinkisi.. "Allah size akıl fikir versin."

#9 dokuzharf

dokuzharf

    ...

  • Kurucular
  • 19.758 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:İzmir

Gönderim zamanı 06.02.2007 - 02:52

Alevilik/Bektâşîlik Türkün İslâm anlayışıdır.


Burayı biraz açabilir misiniz ?

Değişiklikler Kaydedildi...

#10 babuna

babuna

    Burası ona huzur verir

  • Üyeler
  • 341 Mesaj

Gönderim zamanı 06.02.2007 - 02:57

İslamda ayrımcılık yoktur..Mezhepler yoktur.Bu tamamen insanların uydurdukları birşey..Dinle bağdaştırılamaz.!



İslamda mezhep yoktur da bunca anlayışa ne diyorsunuz.. Şiisi şusu busu... Herhalde dalga geçiyorsunuz..

Hemen her mezhebin insanı farklı farklı namaz kılıyor.. Eeeee sizce hangisi doğru? Olsa olsa bu anlayış sizin anlayışınızdır..

Bunu yazmanızın başka bir anlamı var mı? Ben göremiyorum.

#11 babuna

babuna

    Burası ona huzur verir

  • Üyeler
  • 341 Mesaj

Gönderim zamanı 06.02.2007 - 03:27

Alevilik/Bektâşîlik Türkün İslâm anlayışıdır.


Burayı biraz açabilir misiniz ?

Bektâşîler ve Alevîler hakkında, İsmayıl Hakkı Baltacıoğlu, bir yazısında şöyle diyor:

... Gördüm ki bütün bunlar tarih boyunca softaların ve muta’assıpların bizlere anlatmak ve tanıtmak istedikleri sapkınlık ve sapıklık yolları değil, belki Türkleri Müslümanlığı kabul ettikten sonra din ve dil yoluyla Türk yaşayışına ve Türk kamu vicdanına sokulmak isteyen Arap geleneklerine karşı öz Türk rûhunun yaptığı tepkilerden doğma töre ve eğitim yollarıdır. 


Bektâşîlik Tarihi adlı kitabında Kemal Samancıgil, Bektâşîliğin esaslarının eski Türklerden ve özellikle Kalmuk ve Tesin’lerden alınmış güzel adetleri içine aldığını kaydediyor. Yine aynı kitapta, Genç Amatör Dergisi’nde yazılarını yayınlamış olan Ahmet Hamdi Tanyel’in yazılarından alınmış parçalarda yüzyıllarca geleneklerine bağlı kalmış olan Bektâşîliğin önemi ve doğrudan doğruya Türk halkının birer halk kuruluşu olan Bektâşî dergâhlarının Türklerin en sâf ve en temiz unsurlarını bir araya toplamış olduğu belirtilmektedir.
Eski Türk âyînleri, adetleri ve fertlerin birbirlerine karşı davranışları ile Bektâşîlikte görülen ayni hususların müşterek oluşlarını gerek Fuat Köprülü, gerek Besim Atalay Bey yazdıkları eserlerde açıkça söylemişlerdir.
Ziya Gökalp’ın Türk Töresi adlı yapıtında Tesin’lerden bahsedilen bölümde yazdığı Türk inanışları, dinlerinin dört kısımda tasnif edilişi, Altay Türklerinin Kurban merasimleri -ki bunların bir kısmı evlerde Kadın-erkek beraber, bir kısmı da kırda, ormanda yapılırmış- vesaire gibi hukukları da Bektâşîlikte buluyoruz. Keza aynı kitapta eşiğin kutsal sayıldığı kaydı vardır ki Bektâşîlerde de böyledir; eşiğe kesinlikle basmazlar, toplantı yapılan odanın eşiğine niyâz ederek içeri girerler, çıkarken de yine eşiğe niyâz ederler.
Eski Türklerdeki üçlü Tanrı inanışını Bektâşîlikte “Allah-Muhammed-Alî” şeklinde bir takdis ediş olarak buluruz.
Özetle Kemal Samancıgil’in Bektâşîlik Tarihi kitabında söylediği gibi:

Bektâşîlik tamamen Türk hars ve adeti üzerine kurulmuş bir kulüptür.

Eski Türklerde Kımız içme töreni ve bundan sonra yapılan danslar da Bektâşîler tarafından alınmıştır. Savaşçı karakter: Yayılma çağlarının ürünü olan Bektâşîlik, savaşçı bir karakter de göstermiştir. Bir yandan başka orduların yayılması ile ezilen, bir yandan kendi devletinin yıkılmak üzere olması yüzünden rahatı bozuk bir kitle, yeni devletin kuruluşuna can-baş ile katılmıştır. Artık sağlam bir devletimiz olsun, rahat yüzü görelim diye...
Bektâşî dergâhlarında, Meydân odalarında duvarlarda teber, âlem (bayrak), sancak, mızrak, balta gibi savaş aletleri de görülürdü. Bunların çok san’atlı örnekleri müzelerimizde ve Hacı Bektâş Velî Müzesi’nde vardır. Hıristiyanların Haçlı seferlerinde görülen tarîkat savaşçılarına karşılık İslâm dünyasında da Bektâşîler, Rifâ’îler, Yeniçeriler aynı savaşçı teşkilatı Meydâna getirmişlerdir.
Bunlar da Kelime-tullâh [Tanrı sözünü]’ı yüceltme, cihâd-ı fî sebîl-illâh (Tanrı aşkına savaş) Kızıl alma’ya gitmek amaçları uzak diyarlara ulaşan yayılma hareketlerine ışık tutmuştur. Bektâşîlik, benzeri kuruluşların en canlısı ve en realistidir [gerçekçisidir].


DİPNOTLAR
Kemal Samancıgil, Bektâşîlik Tarihi, s. 5.
Kemal Samancıgil, Bektâşîlik Tarihi, s. 10.

Bütün Yönleriyle Bektaşilik Alevilik, VII. Cilt, Ardıç yayınları, s. 309

Bu kitapta bu konu ile ilgili verilmiş 10larca belge bulabilirsiniz... Daha doğrusu araştırma istiyor.. Kaldı ki bu söylemi bugün bile bir yığın yazar yazılarında dile getirmektedir.

#12 L1Square

L1Square

    Burası olmadan yaşayamaz

  • Dokunulmazlar
  • 11.433 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 06.02.2007 - 10:29

Bak güzel kardeşim, kitabımızda herşey açıkça yazıyor zaten..

Kitabımız Kuran-ı Kerim,Peygamberimiz Hz.Muhammed (S.a.v)..Son peygamber kendisidir.İslamiyetin başka peygamberi yokutr..

Ve ben sadece Peygamberimiz Hz.Muhammed (S.a.v)'in sünnetlerini yerine getiririm..

Şu namaz mevzusuda bir garipmiş..ALLAH'ın her adını andığında namaz kılmış oluyorlarmış..O zaman siz her ALLAH demeden önce ,namaz abdesti alıyor olmalısınız..Abdest denilen şeyi biliyorsunuz değilmi?
Bir kadını ağlatırken,çok dikkat edin çünkü ALLAH,gözyaşlarını sayar..!!

Kadın,erkeğin kaburgasından yaratıldı,ayaklarından değil...
Öyle olmuş olsaydı,ezilirdi..
Erkeğin başından da yaratılmadı,üstün olmasın diye..

Ama göğsünden yaratıldı,eşit olsun diye;
....kolun biraz altından,korunsun diye...
Kalp hizasından yaratıldı SEVİLSİN diye..

* * *

Kimlik gizli, hayaller gizli ve ben de gizli...
Susuyorum..
Ve seni sevdiğimi kimselere söylemiyorum..


:) (Böyle kalsın. Kimin değiştirdiğini anlarsın senn)

#13 yusufla

yusufla

    Sadık bir ziyaretçidir

  • Üyeler
  • 1.577 Mesaj
  • Konum:GüLLeR-DiYaRı....

Gönderim zamanı 06.02.2007 - 11:03

İslamda ayrımcılık yoktur..Mezhepler yoktur.Bu tamamen insanların uydurdukları birşey..Dinle bağdaştırılamaz.!

glamar güzel söylemiş... dinde ayrım yoktur...

anacak yaşanılan çevreye göre kolaylık sağlanması için bir takım ictihatlar neticesi kolaylıklar sağlanmıştır...

bunun dışında alevilik dediğiniz olayda ise kendi aralarında bile bilmem kaça ayrılmışlar....

ama genellemelere her zaman karşıyımdır... attalia dediği gibi içlerin müslümandan daha müslüman olacak kişiler de var...
ki ben yaklaşık on altı yıl alevilerin içinde kaldım.. :)
"Allah Dilemedikçe Siz Dileyemezsiniz." (İnsan Suresi, 30)

bir özlem var içimde uzaklara dogru
engin denizlere sana,ve aşkımıza
sisli bir maziden uzakta
yalnızca sana yakın
gönlümün dalgalarında sevgim kalsın
bitmeyen rüyalarımda hep sen varsın...

#14 L1Square

L1Square

    Burası olmadan yaşayamaz

  • Dokunulmazlar
  • 11.433 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 06.02.2007 - 11:08

Benimde alevi bir çok arkadaşım var.Hatta şu an yan masamda oturuyor kendisi..Ben hiç bir şekilde alevi sünni bilmem ne ayrımı apmıyorum..Çünkü ayrım olduğunu inanmıyorum..Ama bazı şahit olduğum aleviler varki,sünnilerden nefret ediyorlar maalesef..SEbebinide çok merak ediyorum..
Bir kadını ağlatırken,çok dikkat edin çünkü ALLAH,gözyaşlarını sayar..!!

Kadın,erkeğin kaburgasından yaratıldı,ayaklarından değil...
Öyle olmuş olsaydı,ezilirdi..
Erkeğin başından da yaratılmadı,üstün olmasın diye..

Ama göğsünden yaratıldı,eşit olsun diye;
....kolun biraz altından,korunsun diye...
Kalp hizasından yaratıldı SEVİLSİN diye..

* * *

Kimlik gizli, hayaller gizli ve ben de gizli...
Susuyorum..
Ve seni sevdiğimi kimselere söylemiyorum..


:) (Böyle kalsın. Kimin değiştirdiğini anlarsın senn)

#15 babuna

babuna

    Burası ona huzur verir

  • Üyeler
  • 341 Mesaj

Gönderim zamanı 07.02.2007 - 01:58

Bak güzel kardeşim, kitabımızda herşey açıkça yazıyor zaten..

Kitabımız Kuran-ı Kerim,Peygamberimiz Hz.Muhammed (S.a.v)..Son peygamber kendisidir.İslamiyetin başka peygamberi yokutr..

Ve ben sadece Peygamberimiz Hz.Muhammed (S.a.v)'in sünnetlerini yerine getiririm..

Şu namaz mevzusuda bir garipmiş..ALLAH'ın her adını andığında namaz kılmış oluyorlarmış..O zaman siz her ALLAH demeden önce ,namaz abdesti alıyor olmalısınız..Abdest denilen şeyi biliyorsunuz değilmi?



İslamda mezhep yoktur da bunca anlayışa ne diyorsunuz.. Şiisi şusu busu... Herhalde dalga geçiyorsunuz..

Hemen her mezhebin insanı farklı farklı namaz kılıyor.. Eeeee sizce hangisi doğru? Olsa olsa bu anlayış sizin anlayışınızdır..

Bunu yazmanızın başka bir anlamı var mı? Ben göremiyorum.


Burada Hz. Muhammed'i kabul etmeyen birisi mi varki bunları yazıyorsunuz.. Şimdi de başka yerlere konuyu kaydırıyorsunuz. Biraz daha açık yazmalısınız.

Dedebaba'nın sözlerini iyi okursanız Kur'ân-ı Kerîm'in hiç bir yerinde namaz sözcüğünün geçmediğini söylediğini göreceksinizdir. Mezhep bir yorumdur. Yorum olmadan din de olmaz. Kim neye inanırsa oturur bu anlayışı benimser ... Kimse de kimsenin inancının altı üstü ile oynayamaz. Bu Tanrı ve insan arasındaki bir konudur. Sizin bir seçiminiz olabilir ancak, onu yaşarsınız.


Size bu konu ile ilgili bir yazıdan alıntı yapıyorum (aşağıda):

- Hz. Muhammed ve Alî’nin nasıl namaz kıldıkları biliniyorsa, neden 4 Sünnî mezhebi imamlarının namazlarında farklılıklar vardır?
Hz. Muhammed ve Alî’nin salâtını nasıl yerine getirdikleri biliniyor idiyse, niye namazların rek’atları, sünneti, farzı, vakitleri (Şi’î ler dört vakit namaz kılarlar) farklıdır? Niye namaza niyette, kıyamda, rükuda, secdede veya diğer ritüellerde farklılıklar vardır?
Tarih kitapları Hz. Alî’nin salâtını (namazını) nasıl kıldığını şu şekilde anlatmaktadır:
- Bir gazâda Hz. Şâh-ı velâyet, düşman okuyla yaralanır. Tedavisi için vücuduna saptanan okun çıkartılması gerekir. Doktorlar bu ameliyatı yapmak için O’na uyuşturucu vermek isterler. O. bu isteğe şöyle karşı çıkar:
- Beni uyuşturmanıza gerek yoktur. Biraz sonra salât (namaz) kılacağım, bu salât sırasında ben kendimden geçerim, o zaman bu oku alabilirsiniz. Çünkü bu ameliyatın acısını hiç hissetmem.
Demek ki salât, insanın kendinden geçerek Evrenlerin Sevgilisi (Tanrı) ile hem hâl olmasıdır. Salât kılan insanın bilincinde, Tanrı dışındaki her şey yok olmaktadır..
Bir insana, salâta başlarken elini kulak memelerine koyup niyet edeceksin; ardından ellerini önünde bağlayarak, Sübhaneke duasını, Fâtiha âyetini, ardından da bir ekeleme sûreyi okuyacaksın, daha sonra rükû’a varacaksın, bundan sonra da secdeye varacaksın vb. derseniz, o insanın Tanrı ile bir araya gelmesi olanaklı mıdır?
Bu sıkı kurallar yüzünden, Tanrı’nın buyruğu olan namaz (salât) namaz olmaktan çıkar, din şekle boğulmuş olur.



Evet, bu arada Alevi/Bektaşinin abdesti de vardır.. Bu her an gün boyu sürer bildiğim kadarıyla.. Bu konuların buradan öğrenilmesinin biraz zor olduğunu düşünüyorum. Bu konu ile ilgili bir çok kitap ta bulunmaktadır. Benim bunu size buradan aktarmam gerçekten zordur.
Saygılar.

#16 babuna

babuna

    Burası ona huzur verir

  • Üyeler
  • 341 Mesaj

Gönderim zamanı 07.02.2007 - 02:11

Benimde alevi bir çok arkadaşım var.Hatta şu an yan masamda oturuyor kendisi..Ben hiç bir şekilde alevi sünni bilmem ne ayrımı apmıyorum..Çünkü ayrım olduğunu inanmıyorum..Ama bazı şahit olduğum aleviler varki,sünnilerden nefret ediyorlar maalesef..SEbebinide çok merak ediyorum..

Arkadaşım,
Aleviler sünnilerden nefret ediyorlarda, sünniler alevilerden nefret etmiyorlarmı... Hiç alevilerden nefret eden sünni ile karşılaşmadın mı? Eğer bunun orantısını alacak olursan emin ol ki sünnilerin nefreti zulmü çok çok fazla çıkar.

Bu nefretin nedeni ne ki acaba? Kimbilir belkide onların yaşayışlarının , inançlarının kabullenmemesidir bu nefreti besleyen şey...

Yanıbaşında oturan arkadaşına sormayı seçmeyipte forumu seçmen çok garip bir durum..

İnsan olarak sünni ya da alevinin hiç bir farkı yoktur elbet... Ama inanış olarak farkı vardır.. Yazılıyor farklar okuduğunuz zaman elbet göreceksiniz...

#17 L1Square

L1Square

    Burası olmadan yaşayamaz

  • Dokunulmazlar
  • 11.433 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 07.02.2007 - 09:07

Babuna,arkadaşımın öyle bir düşüncesi olmadığı için Ona bu soruyu sormuyorum..

Ben şimdiye kadar hiç tanımadım,alevilerden nefret eden sünnileri..Ama fark burda ben görmedim,duymadım işte..Benim tanıdığım aleviler arasında nefret edenide var,bizimle aynı yaşayanıda...Ayrıca ne zulmü yaşatmışlar sünniler?Merak ettim,anlatırsan öğrenmiş olurum..

İslamiyette tek kitap,tek peygamber vardır babuna..Bunda hem fikiriz değilmi?Başka bir dinde olanın peygamberide,kitabıda başkadır..Benim anlayamadığım,müslüman olan bir kesimin,kitapta son peygamber olarak gösterilen ve İslamiyetin peygamberi olarak gösterilen Hz Muhammed'i (s.a.v) peygamber olarak görmemeleri..Bunu hiç ama hiç anlamıyorum..Madem onlarda müslüman,o halde kitabımızda tek peygamber olan kişiyi,peygamber olarak görmeleri gerekmezmi?Ben başka birisini Hz. Ali'yi peygamber olarak görüyorum demek,Yüce ALLAH'a zıt olmak değil midir?:) Yoksa benmi yanlış düşünüyorum?
Bir kadını ağlatırken,çok dikkat edin çünkü ALLAH,gözyaşlarını sayar..!!

Kadın,erkeğin kaburgasından yaratıldı,ayaklarından değil...
Öyle olmuş olsaydı,ezilirdi..
Erkeğin başından da yaratılmadı,üstün olmasın diye..

Ama göğsünden yaratıldı,eşit olsun diye;
....kolun biraz altından,korunsun diye...
Kalp hizasından yaratıldı SEVİLSİN diye..

* * *

Kimlik gizli, hayaller gizli ve ben de gizli...
Susuyorum..
Ve seni sevdiğimi kimselere söylemiyorum..


:) (Böyle kalsın. Kimin değiştirdiğini anlarsın senn)

#18 babuna

babuna

    Burası ona huzur verir

  • Üyeler
  • 341 Mesaj

Gönderim zamanı 07.02.2007 - 11:38

Soruyu bana sormadığını söyleyerek başlıyorsun sonrada bana soruyorsun... İyi valla.. Yani yanıtlama beni başkası mı yanıtlasın diyorsun.. uslup yanlış bir defa...

Sünniler Alevilerden nefret etmezler de onun için mi "mum söndü yaparlar" gibi aslı astarı olmayan bir çıkarım yaparlar, Onun için mi Alevinin köyüne camii yaparlar, onun için mi onun inancına saygı duymak yerine ona zorla sünniliği kabul etmeye zorlarlar (okullarda sünnilik öğretisi vardır) Bunlara zulüm denir bunlara nefret etmek denir. Var mı bunun başka bir açıklaması?

Şimdi gelelim Peygamberimize kim demiş Hz. Ali bizim peygamberimiz diye.. Ben hiç bir yerde böyle bir söylemle karşılaşmadım. Hangi Alevi Hz. Muhammed'i Peygamber olarak kabul etmiyormuş. Bir söylemi alıp genele yaymak ta neyin nesi.

Arkadaşım bu konuda bir şeyleri merak ediyorsanız.. Kişilerin söylemini bir kenara bırakın... Elinize ciddi bir kitap alın ve okuyarak öğrenin.. Benim size Tavsiyem: Bektâşîlerin Dedebabası Doç Dr Bedri Noyan'ın Bütün Yönleriyle Bektâşîlik Alevîlik isimli henüz 7 cildi basılmış olan kitabı edinmeniz ve oradan bilgi edinmenizdir. Dedebaba'nın kütüphanesinde yüzlerce Bektâşî dedebabasına ait el yazması kitap vardır ve bu kitapları teker teker elden geçirerek hazırlamıştır bu seri kitapları. Eğer amacınız gerçekten Alevi / Bektaşi düşüncesini anlamak öğrenmekse yapacağınız şey budur.

Düzenleme: 'Alıntı' işlevinin gereksiz kullanımı.

Bu mesaj Mel G. tarafından düzenlendi. Düzenleme zamanı: 08.02.2007 - 11:28


#19 dokuzharf

dokuzharf

    ...

  • Kurucular
  • 19.758 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:İzmir

Gönderim zamanı 07.02.2007 - 11:41

babuna Glamor sana birşey dememiş ki ;
İlk cümlesini bir daha oku bence. :)
Yanındaki arkadaşından bahsediyor:)

Değişiklikler Kaydedildi...

#20 L1Square

L1Square

    Burası olmadan yaşayamaz

  • Dokunulmazlar
  • 11.433 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 07.02.2007 - 11:47

Bak arkadaşım kimse aleviliğe falan kötü bir gözle bakmıyor..Böyle düşünmediğiniz için ,içinizde sünnilere karşı bir nefret uyanıyor..Alevilerden nefret eden sünniler içinde aynı şey geçerli..

Hem iki tarafta müslüman?Neden birbirlerinden nefret etsinlerki?Ama cami gibi,insanları namaza çağıran yapının,alevilerin yaşadığı yerde olmasını istememek,çok çok çok garip..Ezan yasakmı yoksa alevilikte,tıpkı başka dinlerde olduğu gibi??
Bir kadını ağlatırken,çok dikkat edin çünkü ALLAH,gözyaşlarını sayar..!!

Kadın,erkeğin kaburgasından yaratıldı,ayaklarından değil...
Öyle olmuş olsaydı,ezilirdi..
Erkeğin başından da yaratılmadı,üstün olmasın diye..

Ama göğsünden yaratıldı,eşit olsun diye;
....kolun biraz altından,korunsun diye...
Kalp hizasından yaratıldı SEVİLSİN diye..

* * *

Kimlik gizli, hayaller gizli ve ben de gizli...
Susuyorum..
Ve seni sevdiğimi kimselere söylemiyorum..


:) (Böyle kalsın. Kimin değiştirdiğini anlarsın senn)





Benzer Konular Daralt

  Konu Forum Konuyu Açan İstatistikler Son Mesaj Bilgisi

1 kullanıcı bu konuya bakıyor

0 üye, 1 ziyaretçi, 0 gizli