İçerik değiştir



- - - - -

Sigara Haram mıdır?


  • Yanıtlamak için giriş yapın
bu konuya 66 yanıt verildi

#1 L1Square

L1Square

    Burası olmadan yaşayamaz

  • Dokunulmazlar
  • 11.433 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 18.09.2006 - 14:08


Yaklaşık 11 yıldır sigara tiryakisiyim..Sigaranın günah olup olmadığı ile ilgili arkadaşlarla konuşuruz ara sıra..Lise dönemlerinde iken ne günah nede sevap olduğunu duymuştum..Ama az önce okuduğum bir haberde aynen şöyle diyor..

''Dini meseleleri incelemekte mahareti bulunan ilim erbabı, tütünün insan sağlığında yaptığı maddi ve manevi tahribatı,dikkate alarak haram olduğu neticesine varmışlardır. Devri Saadette ve müctehidlerin devrinde sigara yoktu. Bu sebeple sigara içmenin hükmünde farklılıklar yapmaktadır.İslam alimlerinin görüşlerinde ortaya çıkan değişik hükümler meselenin tetkikinde seçilen noktayı hareketin birbirinden farklı olmasında ileri gelişmiştir. Geçmişte fukaradan bir kısmının sigaranın mubah ya da mekruh olduğunu söyleyenlere gelince; bu konuda onları mazur görebiliriz. Çünkü o yıllarda tıbbi araştırmalar sigaranın zararları tespit edememiştir. Fukaha bu görüş ve hükmünü "Eşyada asıl olan ibahadır." kaidesine bağlıyor idi. Ama tıp bunun bedene olan zararlarına keşfedip ortaya koydurtan sonra artık aynı hükmü verenleri maruz göremeyiz. Uzmanların yaptığı ciddi araştırmayla sigaranın doruğa yükselen zararlarının ferdi ve cemiyeti menfi yönde tesir aldığı ortaya çıkınca artık sigaranın mekruh yada mubah olduğu hakkında bir tereddüde gerek ve yer kalmamıştır. Sigara içmenin haram olduğu bugün çok açık ortaya çıkmıştır. Onu itiyat etmenin günah olduğu tahakkuk etmiştir. Sigara kullanmakta İslam dininde haram olduğu bilinen israf ,başkasına zarar verme ,uyuşturucu vardır.''

Aslında mantıklı bakarsak,dinimizde insan sağlığına zarar veren şeyler yasak ,haram kılınmıştır...Sigara aslında en çok zarar vereni..O halde niye günah olmasınki diye düşünmeden edemedim..Siz ne diyorsunuz veya bunula ilgili başka bilgisi olan varmı?
Bir kadını ağlatırken,çok dikkat edin çünkü ALLAH,gözyaşlarını sayar..!!

Kadın,erkeğin kaburgasından yaratıldı,ayaklarından değil...
Öyle olmuş olsaydı,ezilirdi..
Erkeğin başından da yaratılmadı,üstün olmasın diye..

Ama göğsünden yaratıldı,eşit olsun diye;
....kolun biraz altından,korunsun diye...
Kalp hizasından yaratıldı SEVİLSİN diye..

* * *

Kimlik gizli, hayaller gizli ve ben de gizli...
Susuyorum..
Ve seni sevdiğimi kimselere söylemiyorum..


:) (Böyle kalsın. Kimin değiştirdiğini anlarsın senn)

#2 L1Square

L1Square

    Burası olmadan yaşayamaz

  • Dokunulmazlar
  • 11.433 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 18.09.2006 - 14:17

Biraz açmışlar sonrada onları da ekleyeyimki daha iyi anlaşılsın..

SİGARANIN İSRAF OLUŞU
Malın israf edilmesi İslam Dininde haram kılınmıştır.İsrafın haram olduğu bildiren ayeti kerimelerin bazısını zikredelim.

"Yakınına,düşküne,yolcuya hakkını ver,elindekileri saçıp savurma"

"Onlar sarfettikleri zaman ne israf ederler ne de cimrilik:ikisi arasında orta bir yol tutarlar."

"Yiyiniz,içiniz israf etmeyiniz. ALLAH (C.C) israf edenleri sevmez."

"Muhakkak ki saçıp savuranlar şeytanın kardeşidir."

Peygamber Efendimiz (S.A.V.) de malın boş yere harcanmasını yasaklamıştır. İliç şüphe yoktur ki sigarada vücuda gıda veren hiç bir şey yoktur. İnsan sağlığına zararlı binlerce zehirden en tehlikelisi nikotindir.Nikotin bazı haşeratin itlafında, ilaç imalinde kullanılmakta ise de ağrıları dindiren, yaraları tedavi eden tek kelime ile şifa verici bir maddeyi içinde bulunduran ilaç imalatında kullanılmamaktadır. Sigara gıda değilse, şifa vermiyorsa ve hiçbir derde deva olmuyor ise bilakis insan sağlığına son derece zarar veriyorsa ona verilecek para elbette israftır.

SİGARANIN BAŞKALARINA ZARAR VERMESİ

Sigara onu kullanmayanlar içim tiksindirici kokusu ve rahatsız edici dumanı ile eziyet vericidir. Bundanda öte sigara dumanı çevresinde bulunan insanların sıhhatini menfi yönde etkilemekte, sağlığı zarar vermektedir. Son yıllarda yapılan araştırmalarda, kendisi doğrudan sigara içmemekle birlikte sigara içilen mahallerde bulunduğu için duman soluyan, pasif sigara içicilerinin de akciğer kanseri hususunda büzük bir risk altında bulundukları tesbit edilmiştir ki; bunların riski hiç sigara içmeyenlerden iki kat daha fazladır.

Hiç bir Müslüman diğer müslümana zarar vermez. Eziyet etmez. Sigara bilhassa cemaatle namaz kılınan yerlerde ve benzeri topluluklarda hem müslümanlara hemde vazifeli meleklere, ruhanilere eziyet verir. Namaz da sigara içmeyen çok kimsenin huşu ve huzurunun bozulmasına sebeb olur. Binanaleyh Efendimiz (S.A.V.) kendisinde soğan ve sarmısak kokusu bulunan bir adamı Cennetül baki kabristanlığından çıkarmış ve soğan ve sarmısak kokusu ile cemaate katılmamasını emir buyurmuştur. Peygamber Efendimiz (S.A.V.) soğan ve sarmısağı kasdederek "Kim bu çirkin kokulu bitkiyi yerse mescideimize yaklaşmasın. İnsanlara eziyet veren bu şey meleklere de eziyet vermektedir" buyurmuştur.

Yine bir hadisi şeriflerinde "Kim bu bitkiyi yerse mescidimize yaklaşmasın samısak kokusu ile bize eziyet etmesin", diğer bir rivayette de; "Bizimle birlikte namaz kılmasın" buyrulmaktadır.

Hadisi Şeriflere binaen Peygamber Efendimiz (S.A.V.) soğan ve sarmısak yiyen kimselerin başkalarına eziyet vermemesi için cemaate katılmamasını emretmiştir. Malumdur ki rahatsız etme bakımından sigaranın kokusu soğan ve sarmısağın kokusunda daha az değildir. Sigaranın kokusunun başkalarını rahatsız ettiği şüphesizdir. Hele hele sigara dumanının ictimai hayatta, otobüste, kapalı yerlerde rahatsız ediciliği ise daha da tiksindirici ve eziyet vericidir.

Cabir (R.Anh)'dan rivayet olunan şu Hadisi Şerifte İslamın başkasına eziyet etmeği açıkca yasakladığını gösteriri. "Kim bir müslümana eziyet ederse bana aziyet etmiş sayılır. Bana eziyet eden Allah (c.c.)'a eziyet etmiş sayılır." Bir başka hadisi şerifte de "Her eza veren cehennemdedir" buyuruluyor. Hadisi Şeriflerde görüldüğü gibi insanlara eziyet vermek haramdır. Dinimizde "zarar uğrama ve başkasına zarar verme yoktur" düsturu bunu ifade etmektedir.
SİGARANIN UYUŞTURUCULUÐU
Sarhoşluk ve uyuşturuculuk veren şeylerin haram olduğuna delil Şehr Bin Havşebe'nin Ümmü Seleme validemizden naklettiği "Resulüllah muskir ve müftir herşeyi yasakladı" hadisi şerifidir.

Hadisi Şerifin metnindeki muftir kelimesini ibni Kesir "İçildiği zaman vücuda hararet veren uzuvlarda kırıklık güç azalması, göz kapaklarında mahmurluk ve zayıflama meydana getiren şey" diye açıklamıştır.

Bilhassa tiryaki olmıyanların üzerinde tütünün tesiri incelendiği zaman vucüdda bir gerginlik, göz kapaklarında bir ağırlık ve mahmurluk hali gerilen uzuvlarda bir gevşeme hali olduğu açıkca anlaşılmaktadır. Günümüzde sigara her ne kadar yuşturucu maddeler arasında sayırmıyor ise de diğer uyuşturucu maddelere alışkanlık kazandırmada başlıca etkin olarak kabul edilmektedir. Baş dönmesi, bulantı, baygınlık, kaslarda gecşeme v.s. bunlar arasındadır.

İslam dini harama giden, insanı harama düşürecek bütün yolları kapamıştır. "İçki bütün kötülüklerin anasıdır" derken içkinin içilmesini yasaklamış. Dolaysıyla da diğer kötülüklerin işlenmesinede engel olmuştur.

Binaenaleyh, bazı yönleri ile uyuşturucu maddelere benzeyenuyuşturucu olması bile en azından onlara alışkanlık kazanılmasına sebep olan sigara da uyuşturucular sınıfına dahil edilmelidir. Tarihin bir döneminde basit bir alışkanlık göstererek ona göz yumanlar bugünün neslinin esrar, eroin, afyon gibi uyuşturucuların kucağına düşmesine sebeb olmuştur. Öyle ki bugün sadece Amerika'da 33.5 milyon uyuşturucu tutsağı vardır. Çocuk cesedleri ile uyuşturucu kaçakcılığı yapılmaktadır. Bütün bunların temelinde ise çok basit gibi görünen sigara alışkanlığı yatmaktadır. Bilhassa bugün esrar sigaranın içine konularak içilmektedir.

Philip Morris firmasının ürettiği Marlboro'ya bu sigaraya karşı alışkanlık yapan, kullanımı yasaklanmış bazı kimyasal maddelerin karıştırıldığı tesbit edilmiştir.

Marlboro'da uyuşturucu madde bulunduğunu da iddia eden yüksek trajlı Alman dergilerinden "Der Spiegel" bu durumun sigaranın satışını önemli ölçüde etkilediğini yazdı. Bütün bu gerçekler karısında ihtiyatla hareket etmek, şüpheli şeylerden uzaklaşma inanan insanın vazgeçilmez ölçüsüdür.
Bir kadını ağlatırken,çok dikkat edin çünkü ALLAH,gözyaşlarını sayar..!!

Kadın,erkeğin kaburgasından yaratıldı,ayaklarından değil...
Öyle olmuş olsaydı,ezilirdi..
Erkeğin başından da yaratılmadı,üstün olmasın diye..

Ama göğsünden yaratıldı,eşit olsun diye;
....kolun biraz altından,korunsun diye...
Kalp hizasından yaratıldı SEVİLSİN diye..

* * *

Kimlik gizli, hayaller gizli ve ben de gizli...
Susuyorum..
Ve seni sevdiğimi kimselere söylemiyorum..


:) (Böyle kalsın. Kimin değiştirdiğini anlarsın senn)

#3 inan

inan

    tersceviroku

  • Üyeler
  • 2.596 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 18.09.2006 - 14:22

Haram değildir.
Bîgâne-i mahabbetün olmaz gam-âşinâ
Ey dâğ-ı derdin eylemeyen merhem-âşina

#4 Ziyaretçi_ozilim_*

Ziyaretçi_ozilim_*
  • Ziyaretçiler

Gönderim zamanı 19.09.2006 - 10:26

Kuranı kerimi okursunuz,anlatılmak istenenler geneldir..ayrıntı yoktur...içkinin günah olduğu kesinse..sigara daha zararlı bir madde olarak kesinlikle günahtır..sigara ile içkinin zararlarını karşılaştırdığınızda içki sütten cıkmış ak kaşık gibi kalıyor arkadaşlar...Müslüman bedenine zarar getiremez..getirecek her türlü şeyden kacınılmalıdır..

Üstünde içindeki zehirler açıkca belirtildiği halde,yinede içiyor olmak intihar etmektir...müslümanın kendisini öldürmesi caizmidir peki? yani biraz deşşek söylenecek o kadar cok şey varki...Sigara dinimize ters bir unsurdur...kabullenmemek her zaman yaptığımız iş gibi her müslümanın dini kendine göre kolaylaştırıp yaşamasıdır...

Sevgiler...

Len Nokta ben sensiz ne yaparım len :P ...Bırak artık sunu *zong

#5 L1Square

L1Square

    Burası olmadan yaşayamaz

  • Dokunulmazlar
  • 11.433 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 19.09.2006 - 11:52

Bence de haram..Kafayı karıştıran nokta içkinin Kuran'da geçip,sigaranın geçmiyor olması herhalde..Tek tek yazılamaz tabii herşey ama genelleme yapıldığından ,haram kısmına sigarayı da ekleyebiliriz sanırım..

Bana acil nikoti bandı lazım demekki..
Bir kadını ağlatırken,çok dikkat edin çünkü ALLAH,gözyaşlarını sayar..!!

Kadın,erkeğin kaburgasından yaratıldı,ayaklarından değil...
Öyle olmuş olsaydı,ezilirdi..
Erkeğin başından da yaratılmadı,üstün olmasın diye..

Ama göğsünden yaratıldı,eşit olsun diye;
....kolun biraz altından,korunsun diye...
Kalp hizasından yaratıldı SEVİLSİN diye..

* * *

Kimlik gizli, hayaller gizli ve ben de gizli...
Susuyorum..
Ve seni sevdiğimi kimselere söylemiyorum..


:) (Böyle kalsın. Kimin değiştirdiğini anlarsın senn)

#6 Ziyaretçi_jakobe_*

Ziyaretçi_jakobe_*
  • Ziyaretçiler

Gönderim zamanı 19.09.2006 - 20:27

Burada yapılan yorumlar "sigaranın haram" olması gerektiği ile ilgili.

Kıyas yolu ile haram kelimesi kullanılmasa bile "Tahrımen Mekruh" kelimesi kullanılmaktadır, ama aynı şey kastedilmiştir. Sadece insanlar "Tahrımen Mekruh" kelimesinin ağırlığını hissedememektedir.
Yanı maksat aynı ama kullanılan kelımeler farklıdır !

Temel sorun şu ; Zamanımızda ortaya çıkan meselelere İslam alimleri kıyas yolu ile yeniden fetvalar vermelerı gerekiyor.

Ama bunu onlar yapacak. Bizler gibi bilgisi belli olmayan insanların sigaraya haram demesi birşey değiştirmiyor.

Zamanla bu konularla ilgili fetvalar da verilecektir Ancak burada da böyle birşeyin düşünülmsi de güzel bir şey.

selamlar

#7 Ziyaretçi_ozilim_*

Ziyaretçi_ozilim_*
  • Ziyaretçiler

Gönderim zamanı 20.09.2006 - 12:42

aleyküm selamda....fetva verecekleri comakla dürtüklemekmi lazımdır...neyi bekliyolarki...hem sevdiklerim zehirleniyor hem biz zehirleniyoruz...

düşünebilmemiz için beyin vermiş yaratan,bu özelliklede tüm canlılardan ayrı tutmuş bizi...fetva verilemden de düşününce biraz anlaşılmıyormu...kitlelere ulaşması için fetva şartsa diceğim yok...ama ben fetvaya kalmadanda bilincindeyim...

Bu mesaj ozilim tarafından düzenlendi. Düzenleme zamanı: 20.09.2006 - 12:43


#8 Ziyaretçi_jakobe_*

Ziyaretçi_jakobe_*
  • Ziyaretçiler

Gönderim zamanı 20.09.2006 - 21:27

İslamda bir şeyin haram olduğunu belirtmek için onun Kur'anda veya mutevatir hadiste açıkça ifade edilmiş olması gerekmektedir.

Kıyas yolunda -yukarda yapılanlarda- ise tahrimen mekruh kullanılır.

Tahrimen Mekruh :Harama yakın olan mekruhtur.

Tabi ki insanda akıl vardır. Bu yönüyle diğer canlılardan ayrı tutulmuştur. Fetvaya kalmadan olayın bilincinde olmak da güzel ve sevindirici bir olaydır.

Ancak ben kafama göre sigara haramdır dersem,öbür taraftan sigara içen biri de hayır sigara haram değildir diyebilir. Bunu da Kur'an da ve hadiste olmamasına bağlayabilir. Her kafadan bir ses çıkmaması için en doğrusunun bilgisi belli olan İslam alimelerinin fetvasından sonra bunun kesinlikle haram olduğunu söylemek diye düşünüyorum.

Tahrimen mekruhun da altı çizilmesi gerekmektedir.

selamlar

#9 shy

shy

    xrÜt / kudI

  • Kurucular
  • 16.791 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 20.09.2006 - 22:23

Şimdi konuya bu şekilde bakacak olursanız mekruh dediniz çıktınız diyelim ( Sizi kast etmiyorum genel olarak konuşuyorum)

Bir de şu açıdan bakalım diyelim ki ilerde bir vakit sigaranın da vücuda yararlı olabilecek bir yönü bulundu atıyorum şu anda bilmediğimiz bir tür virüs çeşidini yok ediyor mesela o durumda mekruh durumu düşecek mi ya da bunu bilmeden önce içenlerin konumu ne olacak.

Ayrıca aynı mantıkla hareket edecek olursakk belirli bir yaştan sonra kırmızı et yemek intihar etmekle eşdeğer diyen doktorlar var yada en azından buna benzer söylemler.Bunları da mekruh kapsamına alacak mıyız?

Eğer israf olarak inceleyecek olursak o zaman her konu mehrukluk kısmına girer ki iş içinden çıkılmaz hal alır.

Sigaranın kansere sebep olduğu istatistiği var ki bunu ölçe bilmeniz için tüm diğer değişkenleri sabitlemeniz lazım ki bu da nerdeyse imkansızdır.Hatta duymuşsunuzdur kimi kişilerde günde iki paket sigara içmelerine rağmen ciğerleri temiz çıktı.
Ya da hiç sigara içmediği halde akciğer kanseri oldu.

İstatistik rakamlar yoluyla en iyi yalan söyleme yoludur.Bu söz bir istatistikçinin sözleridir.

Bunu da belirtip sigara içmek ya da içmemek işte mesele bu deyip buradan izninizle kaçmak istiyorum.
DOÐRUNUN SÖYLENMESİNDEN ÇOK, KİM TARAFINDAN, NEREDE VE NE ZAMAN SÖYLENDİÐİ ÖNEMLİDİR.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gönderilen Resim

#10 dokuzharf

dokuzharf

    ...

  • Kurucular
  • 19.758 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:İzmir

Gönderim zamanı 20.09.2006 - 22:28

Bursalı İsmail Hakkı hazretleri, ilk yazdığı kitaplarında, tütüne haram diyordu. Çünkü zamanın padişahınca tütün yasaklanmış, içene ceza veriliyordu.

Tütüne israf yönünden hiçbir âlim haram dememiştir. Fakirin su yerine meşrubat içmesi israftır, fakat alıştığı için çay, kahve veya tütün içmesi israf olmaz.

Şafii âlimlerinin çoğu, sigaraya tenzihen mekruh dedi. Hanefi’de, soğan, sarmısak gibi, tenzihen mekruhtur. (Tahtavi)

Büyük bir âlim, mubah olan bir şeyi yasaklarsa, talebelerinin itaat ederek, o şeyi kullanmamaları gerekir. Fakat bu herkese şamil edilemez.



Kaynak : Dinimizİslam

Bu mesaj dokuzharf tarafından düzenlendi. Düzenleme zamanı: 20.09.2006 - 22:30


Değişiklikler Kaydedildi...

#11 Ziyaretçi_jakobe_*

Ziyaretçi_jakobe_*
  • Ziyaretçiler

Gönderim zamanı 23.09.2006 - 20:44

Şimdi konuya bu şekilde bakacak olursanız mekruh dediniz çıktınız diyelim ( Sizi kast etmiyorum genel olarak konuşuyorum)

Bir de şu açıdan bakalım diyelim ki ilerde bir vakit sigaranın da vücuda yararlı olabilecek bir yönü bulundu atıyorum şu anda bilmediğimiz bir tür virüs çeşidini yok ediyor mesela o durumda mekruh durumu düşecek mi ya da bunu bilmeden önce içenlerin konumu ne olacak.

Arkadaşım aynı şey alkol içinde söz konusu… Alkolünde vücuda faydası var ama zararı çok ama çok daha fazla..!!! Zararı fazla olan şey haramdır. Kimse hırsızlık için adam öldürmeyi savunamaz. Yararı var ama zararı daha fazla. Sonradan faydası çıksa bile zararının büyüklüğü ortada.


Ayrıca aynı mantıkla hareket edecek olursakk belirli bir yaştan sonra kırmızı et yemek intihar etmekle eşdeğer diyen doktorlar var yada en azından buna benzer söylemler.Bunları da mekruh kapsamına alacak mıyız?


Evet zarar vermeye başladığı an mekruh-haram hükümlerinin sınırları içine girer. İslamda zarar veren şey haramdır. Yararlı şey helaldir.

Eğer israf olarak inceleyecek olursak o zaman her konu mehrukluk kısmına girer ki iş içinden çıkılmaz hal alır.


İsraf zaten haramdır. Bu içinden çıkılmaz durum zaten başlı başına bir zarardır. Burada konu sigara israfa girermi girmez mi o tartışılmalıdır.

Sigaranın kansere sebep olduğu istatistiği var ki bunu ölçe bilmeniz için tüm diğer değişkenleri sabitlemeniz lazım ki bu da nerdeyse imkansızdır.Hatta duymuşsunuzdur kimi kişilerde günde iki paket sigara içmelerine rağmen ciğerleri temiz çıktı.
Ya da hiç sigara içmediği halde akciğer kanseri oldu.

İstatistik rakamlar yoluyla en iyi yalan söyleme yoludur.Bu söz bir istatistikçinin sözleridir.


İstatistik tanımı için söylenen o söze katılıyorum ama istisnalar kaideleri bozmaz. Sigara yüzünden el ayakları kesilenler seni duymasınlar. Yada bu yazını okumazlar inşallah.

Bunu da belirtip sigara içmek ya da içmemek işte mesele bu deyip buradan izninizle kaçmak istiyorum.


Kaçamadın arkadaşım yakaladım. :P Ekonomik, dini,sağlık, neden çok. İçme şunu be kardeşim.

saygılar

#12 Elric

Elric

    Mel G.'nin Vârisi :)

  • Üyeler
  • 6.432 Mesaj
  • Konum:Mélnibone

Gönderim zamanı 24.09.2006 - 00:10

Konuyla alakalı yorumları tam olarak okuduğumu söyleyemem ama sigarayı sağlığa zararlı olduğu için değil de haram olduğu için bırakıyorsanız.. lan neyse bişey demiyorum ben..
Gönderilen Resim

#13 Ziyaretçi_jakobe_*

Ziyaretçi_jakobe_*
  • Ziyaretçiler

Gönderim zamanı 26.09.2006 - 22:25

Konuyla alakalı yorumları tam olarak okuduğumu söyleyemem ama sigarayı sağlığa zararlı olduğu için değil de haram olduğu için bırakıyorsanız.. lan neyse bişey demiyorum ben..

Değerli arkadaşım Bir şey sağlığa zararlı ise İslamda yasaktır. Eğer İslamda yasaksa zaten zararlıdır.

Ancak burada hakaret edecek bir şey göremiyorum. GLAmor nickli arkadaşımız bir konu açmış ve diğer arkadaşlar da o konu hakkında yorum yapmışlar. Bunda hakaret edecek ne var onu anlayamadım. Eğer senin de adam gibi fikrin var ise sen de yazarsın. Yok ise de yazılmış fikirleri yorumları okursun fikir sahibi olursun. Zira yazılanlarda hiç hakaret yok. Hakaret edecek bir durum da yok.

Selamlar

#14 shuret

shuret

    ZORBA

  • Üyeler
  • 572 Mesaj
  • Cinsiyet:Bayan
  • Konum:CeNNeT

Gönderim zamanı 26.09.2006 - 23:56

Sigaranın mekruh olduğunu biliorum ama geçen gün sigaranın zararları ile ilgili bi haber izledim zararı o kadar çok ki bi de bazı kişiler haram diolar ya neye dayanarak haram diolar anlamadım islamda helal olan bişiyi haram yada haram olam bişeye helal denirse dinden çıkma ihtimali var delilsiz yorum yapmayalım bence
KAYBETTİM BUGÜN KENDİMİ HÜKÜMSÜZDÜR

#15 Edys

Edys

    ....

  • Dokunulmazlar
  • 16.109 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:istanbul,antalya,bodrum ve başka yerler
  • İlgi Alanları:FENERBAHÇE

Gönderim zamanı 26.09.2006 - 23:58

haram veya değil insan vücuduna zararlı bişi..

helal olcak hali yok..

#16 Rose&Rain

Rose&Rain

    Kayıp

  • Dokunulmazlar
  • 5.735 Mesaj
  • Cinsiyet:Bayan
  • Konum:Sandal
  • İlgi Alanları:çok geniş

Gönderim zamanı 27.09.2006 - 01:12

Haram değildir sadece azıcık ucundan öldürür insanı yavaş yavaş süründüre süründüre
Eee bunu bile bile sigara kullanmaya devam etmekte ısrarlıysanız canınızı sevmiyorsunuz demektir. O zaman tabi sizinle haram mı helal mi içilsin mi içilmesin mi diye bir tartışmaya girmek saçmalıktan öte bişey olur.
En iyisi ne haliniz varsa görün olacaktır bu durumda *uhuhu
Gönderilen Resim

Tecrübe çok zalim bir öğretmendir. İnsanı önce sınavdan geçirir, sonra dersini öğretir. - Spuitems

#17 Denio

Denio

    Kamış Kotak

  • Dokunulmazlar
  • 7.870 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:alayına konum

Gönderim zamanı 27.09.2006 - 01:29

düşünün...yemek yemişiz tıka basa dolmuşuz,öyle bir doymuşuz ki...en sonunda bu doymuşluğun verdiği rahatlıkla bir tane de sigara yakmışız...öyle bir rahatlamışız,öyle bir yayılmışız ki...(dur bakalım olayı nasıl bağlayacam)...sonuçta stresimiz almış kısa bir süre de olsa...sinirimiz yatışmış...yani ruhi ve bedeni tatminsizlikler atıl duruma geçmiş...İslam insanın sukunet içinde olmasını,sinirlenmemesini ve buna benzer şeyler içinde olmamasını telkin etmezmi...burda yaman bir paradoks olmuş olmuyormu...(yanlış mı yazdım) olmamış oluyormu...olmuş olmamışmı...olmamış olmuşmu...ne zıkkımsa işte anladınız siz
Sanırım içmek,
ertesi sabah
tekrar hayata
dönülebilen
ve her gün
tekrarlanabilen
bir intihar biçimidir.

Charles Bukowski


Piizan

#18 Rose&Rain

Rose&Rain

    Kayıp

  • Dokunulmazlar
  • 5.735 Mesaj
  • Cinsiyet:Bayan
  • Konum:Sandal
  • İlgi Alanları:çok geniş

Gönderim zamanı 27.09.2006 - 01:39

Ee sigara içmeyen insanlar gayet rahat bu durumda ne sinir ne stres ı-ıhhh
bulamazsın.İçmeyin paradoksa düşmeyin *uhuhu ne gözel slogan buldum gece gece ehuehu :P
Gönderilen Resim

Tecrübe çok zalim bir öğretmendir. İnsanı önce sınavdan geçirir, sonra dersini öğretir. - Spuitems

#19 Elric

Elric

    Mel G.'nin Vârisi :)

  • Üyeler
  • 6.432 Mesaj
  • Konum:Mélnibone

Gönderim zamanı 27.09.2006 - 08:50

tabi sizinle haram mı helal mi içilsin mi içilmesin mi diye bir tartışmaya girmek saçmalıktan öte bişey olur

*uhuhu
Gönderilen Resim

#20 L1Square

L1Square

    Burası olmadan yaşayamaz

  • Dokunulmazlar
  • 11.433 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 27.09.2006 - 09:27

Haram değildir sadece azıcık ucundan öldürür insanı yavaş yavaş süründüre süründüre
Eee bunu bile bile sigara kullanmaya devam etmekte ısrarlıysanız canınızı sevmiyorsunuz demektir.

Yazdığın şeyin anlamını bilmemene anlamamana,sadece bişeyler yazmak için yazmış olmana çok üzüldüm..

İlk önce haram ve helalleri öğrenelim..Neden haram veya günah sayıldıklarını,ondan sonra bilerek yazalım..Böyle ezbere konuşmak yakışmıyor..
Bir kadını ağlatırken,çok dikkat edin çünkü ALLAH,gözyaşlarını sayar..!!

Kadın,erkeğin kaburgasından yaratıldı,ayaklarından değil...
Öyle olmuş olsaydı,ezilirdi..
Erkeğin başından da yaratılmadı,üstün olmasın diye..

Ama göğsünden yaratıldı,eşit olsun diye;
....kolun biraz altından,korunsun diye...
Kalp hizasından yaratıldı SEVİLSİN diye..

* * *

Kimlik gizli, hayaller gizli ve ben de gizli...
Susuyorum..
Ve seni sevdiğimi kimselere söylemiyorum..


:) (Böyle kalsın. Kimin değiştirdiğini anlarsın senn)





Benzer Konular Daralt

  Konu Forum Konuyu Açan İstatistikler Son Mesaj Bilgisi

1 kullanıcı bu konuya bakıyor

0 üye, 1 ziyaretçi, 0 gizli