İçerik değiştir



- - - - -

Key Ödemeleri Yeni Listesi İkinci / Üçüncü / Dördüncü / Beşinci Liste


  • Yanıtlamak için giriş yapın
bu konuya 145 yanıt verildi

#101 shy

shy

    xrÜt / kudI

  • Kurucular
  • 16.791 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 16.01.2010 - 12:32

KEY ödemeleri Şubat ayında

Sayın: " Sanıyorum 2 milyon kişiyi içeren listeyi, Şubat'ta göndereceğiz. Ödemeler de Şubat ayı içinde yapılır. "

Tasfiye Halindeki Emlak Bankası'nın Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Sayın, Konut Edindirme Yardımı (KEY) hesaplarının tasfiyesi kapsamında gönderilen listelerde bulunan, yaklaşık 600 bin kişinin sicil ve kimlik numarasına ilişkin yanlışları, çalışanların gayreti ile çözdüklerini, ödemelerde bu nedenle bir gecikme olmayacağını söyledi.

KEY hesaplarının tasfiyesi amacıyla geçen yıl 17 Aralık'ta çıkarılan kanun uyarınca, ilgili kurum ve kuruluşların, hak sahipleri listelerini 17 Ocak'a kadar Tasfiye Halindeki Emlak Bankası'nın KEY birimine iletmeleri gerekiyor. Sayın, bu kurumların listelerini Pazartesi gününe kadar gönderebileceklerini, ancak, kurumların hem düzeltmelere ilişkin listeleri 31 Aralık 2010' kadar gönderme hakkının bulunduğu hatırlattı.

İlgili kurum ve kuruluşlarca bankaya gönderilen listelerde belirlenen hatalı bildirimler, banka tarafından azami 3 ay içinde ilgili kurumlara düzeltme işlemleri için iade edilecek. Hatalı bildirimlerin düzeltilmesi ile ilgili süre 31 Aralık 2010'da sona erecek. Ancak kurum ve kuruluşlar süre sonunu beklemeden düzeltmesi tamamlanan listeleri 3'er aylık dönemler halinde bankaya gönderebilecek.

Sayın, şimdiye kadar KEY birimine iletilen listelerde belirlenen, yaklaşık 600 bin kişiye ilişkin sicil ve kimlik numarasına ilişkin hataların, çalışanların gayretleri ile doğrudan Emekli Sandığı ve MERNİS ile bağlantı kurularak giderildiğini söyledi. Böylece bu insanların mağdur olmaması ve fazla beklememesinin sağlandığını anlatan Sayın, yaklaşık 2 milyon kişinin yer alacağı ilk listenin Şubat ayı içinde Emlak Konut GYO'ya gönderileceğini, ödemenin de hak sahiplerinin Resmi Gazete'de ilan edilmesinin ardından, Şubat'ta yapılmasının beklendiğini belirtti ve bu nedenle bir gecikme olmayacağını vurguladı.

Yasa uyarınca, KEY Birimi, kurum ve kuruluşlarca düzeltme işlemleri yapılarak gönderilen listeleri üçer aylık dönemler halinde Emlak Konut GYO'na gönderebilecek. Yani 3 ayda bir hak sahibi listesi ilan edilebilecek.

Kanun ve yönetmelik, belgeleri deprem, sel ve yangın gibi afetler nedeniyle kaybolan vatandaşlar dışındaki vatandaşları KEY hak sahipliği için yeni başvuru imkanı getirmiyor. Deprem, sel, yangın gibi sebeplerle konut edindirme yardımı hak sahiplerinin bildirimlerini yapamayan kurum ve kuruluşların, bu bilgilerin yukarıda belirlenen sebeplerle zayi olduğuna ilişkin mahkeme kararını ekleyerek hak sahiplerinin kurum ve kuruluşlarında çalıştıkları tarihleri 30 Haziran 2010'a kadar elektronik ortamda bankaya bildirecek. Bu kişilere de çalıştıkları tarihlere isabet eden yasal yardım dilimleri dikkate alınmak suretiyle KEY ödenecek.

Düzeltmeler neticesinde hazırlanacak son liste ise 31 Mart 2011'e kadar Emlak Konut GYO'ya gönderilecek. Bankaca Emlak Konut GYO'ya bildirilen listeler, hak sahipliğinin tespitine esas olmak üzere Emlak Konut GYO tarafından Resmi Gazete'de ilan edilecek ve ödemeler yine Ziraat Bankası tarafından yapılacak.

Kanun ile getirilen faiz ödeme imkanı sayesinde, hak sahipleri için nema hesaplaması neticesinde oluşan yardım tutarına ilk ilanın yapılacağı tarihe kadarki dönem için yüzde 10 artış uygulanacak. Ödemeler için gerekli kaynak, Hazine tarafından Emlak Konut GYO'ya aktarılacak.


Ntvmsnbc

DOÐRUNUN SÖYLENMESİNDEN ÇOK, KİM TARAFINDAN, NEREDE VE NE ZAMAN SÖYLENDİÐİ ÖNEMLİDİR.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gönderilen Resim

#102 shy

shy

    xrÜt / kudI

  • Kurucular
  • 16.791 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 02.02.2010 - 21:27

KEY ödemeleri, Zeki Sayın'ı nasıl hedefteki adam haline getirdi


Tasfiye Halindeki Emlak Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Sayın, kamuoyu önünde, KEY ödemeleriyle ilgili bir anda nasıl tek yetkili isim haline geldiğinin ilginç hikâyesini anlattı.

"Bize poşetlerle gelip, ‘Dişimi yaptıracağım, ameliyat olacağım, paramı çabuk verin' diyenler var. Camlarımızı, çerçevelerimizi indirdiler. Çalışamaz hale geldik. Oysa bizim bir suçumuz yok..."
Bu sözler, Tasfiye Halindeki Emlak Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Sayın'a ait.
Malumunuz üzere, Konut Edindirme Yardımı (KEY) ödemeleri yılan hikâyesine döndü. Hal böyle olunca da KEY ödemelerini bekleyenler tepkili. Zeki Sayın da tepkilerin odağındaki isim. Geçenlerde Zeki Sayın ile herkesin merak ettiği KEY ödemeleri üzerine uzun bir sohbet gerçekleştirdik. Emlak Bankası'nın, KEY ödemelerinde aktif rolü olmamasına karşın, bir anda nasıl tek yetkili kurum haline geldiklerinin ilginç hikâyesini anlattı.
Emlak Bankası'nın buradaki tek rolünün, kurumlarda çalışmış kişileri bildirmek olduğunu belirten Sayın, "İşleyiş gereği biz hangi kurumda kim, ne kadar çalışmış bunu düzenliyoruz. Bunları Emlak Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı'na bildiriyoruz. Ardından Resmi Gazete'de bu yayımlanacak ve ödemeleri de Ziraat Bankası yapacak. İşleyiş böyle" diyor.
Ancak Emlak Bankası kimin, ne kadar çalıştığını öğrenmek için kurumlara birer form yollayınca, bir anda her şey değişmiş. Zeki Sayın, bu durumu şöyle anlatıyor:

Şubat sonu başlıyor

"Tüm kurumlar, çalışanlarına, ‘Biz Emlak Bankası'na gereken bilgileri gönderdik, oraya müracaat edin' dediler. Bunu kapılarına bile asanlar oldu. Sanki Emlak Bankası parayı ödeyecekmiş gibi... Ankara'daki bölge müdürlüğümüze vatandaşlar müracaat etmeye başladı. Camlar kırıldı. Elemanlarımız çalışamaz hale geldi. Biz kamuoyu karşısına çıkıp açıklamalar yaptık... Prosedürü anlattık. Biz anlattıkça KEY sahiplerinin kafasına, Emlak Bankası ve benim adım kazındı. Daha çok gelmeye başladılar. Sonuçta bu iş bizim üzerimize kaldı. Kamu kurumları bile bize gelir hale geldi."
Zeki Sayın'dan, yaklaşık 9 milyona yakın kişinin KEY ödemelerinden yararlanacağını öğreniyorum. Bugüne kadar ise toplam 2 milyon 500 bin TL ödeme yapılmış. Bundan sonra ise 1 milyon 500 bin TL daha ödenecek. Böylece KEY ödemeleri için 4 milyon TL ödeme yapılmış olacak.

Yüzde 10 gecikme faizi

Gelelim, herkesin merak ettiği konuya. Yani, ödemelerin ne zaman yapılacağına. Zeki Sayın, son çıkan kanuna göre şubat ayının sonlarına doğru belgeleri Emlak Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı'na göndereceklerini, Emlak Gayrimenkul kontrolleri yaptıktan ve Resmi Gazete'de de yayımlandıktan sonra Ziraat Bankası'na yollayacağını ifade ediyor.
Bu noktada Zeki Sayın, ilginç bir de tespitte bulunuyor. Kurumlara yolladıkları formlar karşısında gelen bilgilerin yarısına yakınının hatalı olduğunu belirten Sayın, sözlerini şöyle sürdürüyor:
"İlk ödemeler 2008'in Temmuz ayındaydı. Eğer kurumlar bu hataları yapmamış olsalardı tüm ödemeler yapılıp bitecekti. Hepsi ödenemediğinden gecikme oldu. Bu gecikmeden dolayı ödemelerin üzerine yüzde 10 faiz eklenecek. Ayrıca, diyelim ki şubat ayında ödeme yaptık... Ama yine hatalı olanlar var. Biz tekrar o kuruma göndereceğiz, onlar yeniden bize gelecek. Tabii bu arada bir müddet daha geçecek. İşte o geçen zaman için de yüzde 10'un üzerine, 1.25 daha eklenecek."

Bilmeyen konuşmasın

Sohbetimiz sırasında Zeki Sayın, KEY ödemelerine yönelik eleştirilerden bir hayli rahatsız olduğunu vurguluyor ve bilir bilmez herkesin yorum yapmasından şikâyet ediyor.
"KEY ödemelerinde bizi beceriksizlikle suçluyorlar. ‘Emlak Bankası yetkilileri bu işi beceremedi' diyorlar. Bilmeyen konuşmasın" diyerek başlıyor anlatmaya Zeki Sayın ve şöyle devam ediyor:
"Kurumlar yetiştirip bize gönderememişler. Yasanın dışında bizim bir şey yapma hakkımız yok. Hazine ile görüştük. ‘Yeni bir yasa çıkması gerekiyor' dediler, nitekim bu kanun da çıktı. Kanun çıkmasıyla da ciddi imkânlar sağlandı. Haklarını kaybetmiş kişilere müracaat imkânı tanındı. Yüzde 10 faiz uygulaması geldi. Üzerine 1.25 gecikme eklendi. Yabancı uyruklulara hak tanındı. Fena mı oldu. O yüzden bir kere daha tekrarlıyorum... Bilmeyen konuşmasın."

1623 TL ödenecek

Son olarak, Zeki Sayın'a, birçok kişinin merak ettiği soruyu yani bir kişinin en fazla ne kadar KEY ödemesi alabileceğini soruyorum.
Sayın, kamuoyunda çıkan yanlış haberler yüzünden kişilerde büyük paralar alacaklarına dair beklentiler oluştuğuna değiniyor ve ardından da soruyu şöyle yanıtlıyor: "Bir kişi tam olarak çalışmışsa, bugüne kadar da bir ödeme almamışsa, evrakları da tamsa; yüzde 10 faizi de eklediğimizde, en fazla 1623 TL alacak."

Senin yüzünden Hıristiyan oldum

Zeki Sayın, sohbetimiz sırasında KEY ödemelerinde kendilerine yapılan ilginç müracaatlardan, yazışmalardan da bahsediyor:
"Emlak Bankası'nın bu işte bir rolü olmamasına rağmen ve kamuoyuna açıklamaları da biz yaptığımızdan, ben ve çalışanlarım adeta hedef tahtası olduk. Ne demiyorlar ki... Mesela, birisi 12 yıl hizmet verdiğini, Emekli Sandığı'ndan tazminat alamadığından bahsedip, ‘Sen de benim KEY ödememi yapmadın. Beceriksizsin. Bunun yüzünden farelerin olduğu yerde yatıyorum' diyor. Bir başkası, aynen şöyle yazıyor: ‘Zeki, senin yüzünden dinimi değiştirdim. Beni bu hale getirdiniz. Ben artık İsa Mesih ile beraberim. Sayenizde Hıristiyan oldum.' Bunlar sadece birkaçı. Bir anda hedefteki isim haline geldim."


Referans
DOÐRUNUN SÖYLENMESİNDEN ÇOK, KİM TARAFINDAN, NEREDE VE NE ZAMAN SÖYLENDİÐİ ÖNEMLİDİR.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gönderilen Resim

#103 shy

shy

    xrÜt / kudI

  • Kurucular
  • 16.791 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 25.02.2010 - 00:33

Ödeme takvimi en sonunda kesinleşti. İkinci KEY ödemeleri şubat sonunda başlatılacak.

Emlak Bankası da, hak sahiplerinin listelerini, şubat ayının 20’si gibi Emlak Gayrimenkul Ortaklığı’na teslim edecek.

İkinci Konut Edindirme Yardımı‘nın ödenmesine ilişkin takvim netleşti. Halen, posta yoluyla gelen hak sahiplerinin bilgileri kontrol ediliyor.

Bu kontrol işlemi de, bir hafta 10 günde tamamlanacak. Emlak Bankası da, hak sahiplerinin listelerini, şubat ayının 20’si gibi Emlak Gayrimenkul Ortaklığı‘na teslim edecek. Emlak Gayrimenkul de, listeleri Resmi Gazete’de yayınlayacak. İkinci KEY ödemeleri şubat sonunda başlatılacak.İkinci KEY ödemesinden 2 milyon kişi yararlanacak ve gecikme nedeniyle paraları zamlı ödenecek.

2 milyon hak sahibinin yararlanacağı ikinci KEY ödemelerinde Listeler, bu hafta içinde Emlak GYO’ya teslim edilecek.

2 milyon hak sahibinin yararlanacağı ikinci KEY ödemelerinde, liste çalışmaları son aşamaya geldi. Listeler bankalara teslim edilecek. Ancak ödeme listeler yayınlandıktan sonra başlayacak. Yani erkenden bankaya gitmeniz bir işe yaramaz.Listeler, bu hafta içinde Emlak GYO’ya teslim edilecek. Emlak GYO da, listeleri Resmi Gazete’de yayınlayacak. Ardında ödemeler başlayacak. Ödemelerin, mart ayı başında başlayacağı tahmin ediliyor.Tasfiye Halindeki Emlak Bankası’nın Başkanı Zeki Sayın, ikinci KEY ödemelerine ilişkin yaptığı açıklamada, 60 hak sahibinin ‘vatandaşlık numarasında’ sıkıntı çıktığını belirterek, bu nedenle listelerin geçen hafta teslim edilemediğini söyledi.

Sayın “Listeleri büyük ihtimalle bu hafta içinde sunacağız” dedi. Sayın, hak sahiplerine de bir uyarıda bulunarak “Ödemeler, liste yayınlandıktan sonra başlayacak. Bu nedenle, vatandaşlar hemen bankaya gitmesin” diye konuştu.
DOÐRUNUN SÖYLENMESİNDEN ÇOK, KİM TARAFINDAN, NEREDE VE NE ZAMAN SÖYLENDİÐİ ÖNEMLİDİR.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gönderilen Resim

#104 shy

shy

    xrÜt / kudI

  • Kurucular
  • 16.791 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 27.02.2010 - 11:48

Tasfiye Halindeki Emlak Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Sayın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilk listenin 1 milyon 665 bin kişiye yaklaşık 560 milyon lira ödemeyi öngördüğünü bildirdi

Kanun uyarınca, ilk listenin hazırlanması konusunda Mart sonuna kadar sürelerinin bulunduğunu hatırlatan Sayın, ancak, hak sahiplerini daha fazla bekletmemek için bu ay içinde ilk listeyi tamamlamak için büyük gayret gösterdiklerini söyledi. Listenin Şubat ayının ikinci yarısında tamamlanmasını öngördüklerini ancak, kurumlardan gelen listelerde oldukça fazla yanlış olması nedeniyle bu sürenin uzadığını anlatan Sayın, şu bilgiyi verdi:

”İlk aşamada listenin 2 milyon kişiyi ilgilendirmesini öngörüyorduk. Ancak hala çok hatalı listeler gönderildi. Söz gelimi 60 bin kişiye aynı vatandaşlık numarası verilmiş. Bunları düzeltmek zaman aldı. Söz verdiğimiz gibi, ilk ödeme listesini bugün Emlak Konut GYO’ya gönderiyoruz. Hatalı bildirimler ve ödenemeyecek tutarların silinmesi nedeniyle listedeki hak sahibi sayısı 1,6 milyon civarında kaldı. 5-10 bin kişiye ilişkin hataların da düzeltilmesi için çalışıyoruz. Bunları da gelecek hafta listeye ekleyebiliriz.”

KURUŞUN ALTINDA KALAN TUTARLAR SİLİNDİ

Verilen bilgiye göre, bazı hak sahipleri için ödenen ana para tutarının kuruşun altında kalması nedeniyle nemalandırma yapılamadı. Bu tutarların bilgisayara girişi ve ödemesi mümkün olmadığı için bu tutarlar silindi.

Sayın, ”Önceden, kuruşun altında (para) vardı. 2,5 kuruş 100 para idi. Şimdi kuruşun altında bir birim yok. Bir, iki kez anapara ödenmiş veya aylık ana parasının bile tamamı ödenmemiş insanlar var. Bunların bugünkü para birimi ile kuruş bile etmiyor. Ödenmesi mümkün değil, bilgisayara işlenmiyor. Bu nedenle limitin altında kalan tutarlar silindi. Biz vatandaşın haklarının zayi olmaması için kılı kırk yararak çalışma yapıyoruz. İnce eleyip sık dokuyoruz. Çalışmalar bu nedenle uzuyor” dedi.

Listenin Emlak Konut GYO’ya gönderilmesinden sonra şirket, kontrol ve doğruluk testlerini yaparak, listeyi kendi internet sitesinde ve Resmi Gazete’de ilan edecek. Ödemeler, bu işlemlerden sonra Ziraat Bankası aracılığı ile yapılacak.

Yasa uyarınca, Tasfiye Halindeki Emlak Bankası KEY birimi, 3 aylık dönemler halinde yeni listeler oluşturabilecek.

AA
DOÐRUNUN SÖYLENMESİNDEN ÇOK, KİM TARAFINDAN, NEREDE VE NE ZAMAN SÖYLENDİÐİ ÖNEMLİDİR.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gönderilen Resim

#105 shy

shy

    xrÜt / kudI

  • Kurucular
  • 16.791 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 27.02.2010 - 11:51

İkinci KEY Ödemelerinde liste teslim edildi!

İkinci KEY ödemelerine ilişkin 'hak sahibi' çalışmaları tamamlandı.

Emlak Bankası, ikinci KEY ödemelerinden yararlanacak hak sahiplerinin listesini dün Emlak GYO'ya teslim etti. Listede, 1 milyon 665 bin hak sahibinin ismi ve alacağı tutarlar bulunuyor. Ödemeler için, KEY listesinin Resmi Gazete'de yayınlanması gerekiyor. Emlak GYO'nun KEY listesini hafta başında Resmi Gazete'de yayınlaması bekleniyor. Resmi Gazete'nin yayınlanmasının ardından da Ziraat Bankası'ndan ödemeler başlayacak. Bankanın da, ödemeleri ilk ödemede olduğu gibi belirli günlere yayacağı tahmin ediliyor. Ödemelerin ise bir hafta içinde gerçekleşeceği belirtildi.

STAR
DOÐRUNUN SÖYLENMESİNDEN ÇOK, KİM TARAFINDAN, NEREDE VE NE ZAMAN SÖYLENDİÐİ ÖNEMLİDİR.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gönderilen Resim

#106 shy

shy

    xrÜt / kudI

  • Kurucular
  • 16.791 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 03.03.2010 - 18:36

60 bin kişi KEY Ödemeleri listesinde yok

1 milyon 650 bin kişilik liste cuma günü Emlak GYO'ya teslim edildi.

Tasfiye Halindeki Emlak Bankası, ikinci KEY ödemesinden yararlanacak olan 1 milyon 650 bin kişilik listeyi cuma günü Emlak GYO'ya teslim etti.

Listelerin hazırlık aşamasında, 'kuruş tartışması' yaşandı. Yapılan hesaplamalarda, 60 bin hak sahibinin alacak tutarı 1 liranın altında olduğu tespit edildi.

Uzmanlar, kuruş alacağı çıkan 60 bin kişinin hesabını üç kez kontrol etti ama sonuç değişmedi.

Bunun üzerine, 60 bin kişinin alacağının 'dolmuş parasını' kurtarmayacağı gerekçesiyle listeye konulmaması kararlaştırıldı.

Uzmanlar, KEY alacağının 1 liranın altında çıkmasının, işverenlerin KEY paylarını tam ödememesinden ve kayıtların düzenli tutulmasından kaynaklandığını belirttiler.
DOÐRUNUN SÖYLENMESİNDEN ÇOK, KİM TARAFINDAN, NEREDE VE NE ZAMAN SÖYLENDİÐİ ÖNEMLİDİR.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gönderilen Resim

#107 shy

shy

    xrÜt / kudI

  • Kurucular
  • 16.791 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 18.03.2010 - 10:00

Key listesi sonunda

KEY listeleri ne zaman asılacak?

TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, Konut Edindirme Yardımı paralarının ödenmesinde esas alınacak listenin, Emlak Konut GYO tarafından ne zaman yayınlancağını ve asılacak listede kaç kişi bulunduğunu açıkladı.

TOKİ Başkanı Bayraktar, bugün 50'den fazla belediye başkanının yer aldığı şehirleşme konulu think-tank (düşünce kuruluşu) toplantısına katıldı.

KEY PARALARI ÖDENECEK

TOKİ Başkanı Bayraktar, Konut Edindirme Yardımı (KEY) paralarının ödenmesinde esas alınacak listenin, Emlak Konut GYO tarafından 21 Mart'ta Resmi Gazete'de yayımlanacağını bildirdi.

Bayraktar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu listelere istinaden Ziraat Bankası'nın kendi belirleyeceği zamanda ödemelere başlayabileceğini söyledi.

Tasfiye Halindeki Emlak Bankası tarafından Şubat ayı sonunda Emlak Konut GYO'ya gönderilen listeler üzerinde, bazı yanlışlıklar ve tekrarlar nedeniyle yeniden çalışma yapıldı.

Emlak Konut GYO tarafından Resmi Gazete'nin 21 Mart tarihli sayısında yayımlanacak listede yaklaşık 1 milyon 685 bin 760 kişinin bulunduğu ve bu kişilere 567 milyon 928 bin lira lira civarında ödeme yapılacağı belirtildi.

KEY ödeme listeleri Emlak Konut GYO'nun internet sitesinde de aynı tarihte ilan edilecek. vatandaşlar bu listelerden adlarını ve alacakları parayı kontrol edebilecek.

Ziraat Bankası ödemeleri TC kimlik numarasına göre belirli günlerde yapacak.

AA
DOÐRUNUN SÖYLENMESİNDEN ÇOK, KİM TARAFINDAN, NEREDE VE NE ZAMAN SÖYLENDİÐİ ÖNEMLİDİR.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gönderilen Resim

#108 shy

shy

    xrÜt / kudI

  • Kurucular
  • 16.791 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 18.03.2010 - 18:50

KEY ödemeleri 22 Mart'ta başlıyor

Konut Edindirme Yardımı (KEY) hak sahiplerine Ziraat Bankası kanalıyla yapılacak ödemelere, 22 Mart Pazartesi günü başlanacak

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, KEY ödemeleri 8 Aralık 2009 tarihli 5939 sayılı Kanun ve ilgili Yönetmelik gereğince Ziraat Bankası kanalıyla 22 Mart-2 Nisan 2010 tarihleri arasında yapılacak.

Bu çerçevede Emlak Bankası A.Ş. tarafından bildirilen listeler, hak sahipliğinin tespitine esas olmak üzere 21 Mart 2010 tarihinde Resmi Gazetede ilan edilecek ve hak sahiplerinin alacakları KEY tutarları bu tarihten itibaren Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş'nin internet sitesinde sorgulanabilecek.

KEY ödemeleri Türk vatandaşlarına T.C. Kimlik Numarasıyla yabancı uyruklu hak sahiplerine ise Yabancı Kimlik Numarası veya Vergi Kimlik Numarası ile yapılacak. Kurumlar tarafından T.C. Kimlik No ve Yabancı Kimlik Numarası veya Vergi Kimlik Numarası bildirilmeyen hak sahiplerine ödeme yapılmayacak.

T.C. Kimlik No ve yabancı kimlik numarası veya vergi kimlik numarası ile yapılan sorgulama sonucunda listede isimleri yer almayan, kimlik no ve yabancı kimlik numarası ya da vergi kimlik numarasının bulunmaması ya da KEY hak sahibi olduğunu ve ödeme miktarının doğru olmadığını ileri süren kişilerin, öncelikle adlarına ödeme yapan kurumlara, bu kurumlardan sonuç alınamaması durumunda ise Sosyal Güvenlik Kurumuna müracaat etmeleri gerekecek.

T.C. Kimlik Numarası ve Yabancı Kimlik Numarası veya Vergi Kimlik Numarası ile yapılan sorgulama sonucunda görülen ödeme miktarına itirazı olmayan hak sahipleri ödemelerini, ödeme tarihleri tablosu doğrultusunda T.C. Ziraat Bankası Şubeleri'nden T.C. Kimlik No veya Yabancı Kimlik Numarası ile birlikte Nüfus Cüzdanı, Ehliyet veya Pasaport (yabancı uyruklular için sadece Pasaport) ibraz etmek suretiyle alacaklar.

KEY Hak Sahipleri Ödeme Tarihleri şöyle:

TC Kimlik No / Yabancı Kimlik No Son İki Rakam Tarih

00 - 02 - 04 - 06 - 08 22.03.2010

10 - 12 - 14 - 16 - 18 23.03.2010

20 - 22 - 24 - 26 - 28 24.03.2010

30 - 32 - 34 - 36 - 38 25.03.2010

40 - 42 - 44 - 46 - 48 26.03.2010

50 - 52 - 54 - 56 - 58 29.03.2010

60 - 62 - 64 - 66 - 68 30.03.2010

70 - 72 - 74 - 76 - 78 31.03.2010

80 - 82 - 84 - 86 - 88 01.04.2010

90 - 92 - 94 - 96 - 98 02.04.2010

PARALAR ATM'DEN ALINABİLECEK

KEY hak sahiplerinden Ziraat Bankası'nda hesabı ve bu hesabına ilişkin Bankkartı bulunanlar, ilk günden itibaren tabloda belirtilen günleri beklemeden Ziraat Bankası ATM'lerinden paralarını alabilecekler.

KEY ödemeleri nakit olarak yapılabileceği gibi 9 Nisan 2010 tarihine kadar Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (EGYO) hisse senedi verilmek suretiyle de yapılabilecek. 9 Nisan 2010 tarihinden itibaren hisse senedi verilmek suretiyle ödeme yapılmayacak.

Hisse senedi talep edecek hak sahipleri Ziraat Bankası Şubeleri'ne bireysel olarak başvuracaklar. Hisse senedi talep edecek hak sahipleri bankadan hisse senedi hak sahipliğine ilişkin dekont alacaklar. Hisse senedi ilmühaberlerinin hak sahiplerine teslimine ilişkin usul ve esaslar daha sonra Emlak Konut Gayri Yatırım Ortaklığı A.Ş. tarafından ilan edilecek.

Hak sahibinin ölmüş olması halinde, veraset ilamına istinaden yapılacak ödemelerde yasal mirasçıların tümünün aslen ya da vekaleten birlikte müracaat etmeleri veya miras ortaklığına temsilci atanması gerekecek. İştirak halinde mülkiyetin müşterek mülkiyete dönüştürüldüğüne dair mahkeme kararının ibraz edilmesi halinde ise hisse oranında ödeme yapılacak.

İlan tarihinden itibaren 5 yıl içinde talep edilmeyen alacaklar Hazineye irad kaydedilecek.
DOÐRUNUN SÖYLENMESİNDEN ÇOK, KİM TARAFINDAN, NEREDE VE NE ZAMAN SÖYLENDİÐİ ÖNEMLİDİR.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gönderilen Resim

#109 shy

shy

    xrÜt / kudI

  • Kurucular
  • 16.791 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 21.03.2010 - 12:55

Key ödemeleri önce Tc kimlik no ya göre sorgulanıp listeden kontrol edilmeli. Paralar TC kimlik no son iki rakamına göre belirtilen tarihlerde alınacak. Atm kartı olanlar ise numarasına bakılmaksızın paralarını pazartesiden itibaren alabilecekler...

Sanırım hala çıkmamış ama eksik olanlar var onlar için tekrar itiraz mı gerekecek kısmı için bir iki gün beklemek gerek sanırım.
DOÐRUNUN SÖYLENMESİNDEN ÇOK, KİM TARAFINDAN, NEREDE VE NE ZAMAN SÖYLENDİÐİ ÖNEMLİDİR.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gönderilen Resim

#110 Melih

Melih

    Giggity Giggity Goo!

  • Kurucular
  • 8.516 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:Bahçelievler - İstanbul
  • İlgi Alanları:Sadece Harabe.net :)

Gönderim zamanı 21.03.2010 - 16:36

Key Ödemeleri Sorgulama:

2000 - 2010


bit.gifladybug.gif


#111 DKNH

DKNH

    εїз Black Mamba 24 km/h hız yapar..

  • Muhabirler
  • 9.404 Mesaj
  • Cinsiyet:Bayan
  • Konum:Yok ki benim bir yedeğim

Gönderim zamanı 21.03.2010 - 20:45

shy senin key hakkın olamaz
ebeveynlerinin bundan ne kadar kar etmesini bekliyosunn
Gönderilen Resim
Yoktun ve Tanrı bu ihtimalden hiç bahsetmemişti....

#112 shy

shy

    xrÜt / kudI

  • Kurucular
  • 16.791 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 22.03.2010 - 00:33

Babama çok şükür key parası çıktı pazartesi gidip alacağız ::
DOÐRUNUN SÖYLENMESİNDEN ÇOK, KİM TARAFINDAN, NEREDE VE NE ZAMAN SÖYLENDİÐİ ÖNEMLİDİR.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gönderilen Resim

#113 Alp

Alp

    Baltimore/ MD

  • Dokunulmazlar
  • 5.558 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:İstanbul
  • İlgi Alanları:İlgisizim.. :)

Gönderim zamanı 22.03.2010 - 04:31

Benim babaya çıkmıştı yemiştik afiyetle *puff


Şimdi anneminkini yemede sıra (:

#114 shy

shy

    xrÜt / kudI

  • Kurucular
  • 16.791 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 22.03.2010 - 16:53

Konut Edindirme Yardımı (KEY) hak sahipleri listesi Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı. Ödemelere bugün başlandı. Ancak banka şubelerine gidenler yine bir sürprizle karşılaştı.

Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Anonim Şirketi tarafından, ''5939 Sayılı Konut Edindirme Yardımı Hak Sahiplerine Ödeme Yapılmasına Dair Kanunda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Ve 7/1/2010 tarihli ve 27455 sayılı Resmi Gazete'de Yayımlanan Konut Edindirme Yardımı Hak Sahiplerine Ödeme Yapılmasına Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmelik'' hükümlerine göre tespit edilen 16 ciltten oluşan hak sahipleri listesi, Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı.

Ödemeler Ziraat Bankası kanalıyla bugünden itibaren yapılıyor. T.C. kimlik numarasını ibraz edenler parasını alıyor. Ancak, Cafesiyeset'in elde ettiği bilgilere göre, listeler yine eksik çıktı. TC Vatandaşlık numarasına göre sorgulama yapan hak sahipleri, listelerde isimlerini bulamadı. Daha önceki ödemelere itiraz edenlerin çoğunun itirazlarının işleme konmadığı, yada ödenecek miktarın değişmediği gözlendi.

Cafesiyaset'i arıyan 20 yıllık memur, "İlk listede yoktum, itiraz ettim ama yeni listede de yokum" diyerek tepkisini dile getirdi. Maliyede çalıştığını belirten bir Cafesiyaset okuru ise "Sözde faiziyle alacaktık ama yine hayal kırıklığı ile karşılaştık. İtiraz etmeme rağmen listede hala adım oyk" diye konuştu.

30 kuruş alan da var, 1.530 TL de

-HAK SAHİBİ TC Kimlik No’daki son iki rakama göre üstteki listeye bakıp bankaya başvuracak.

- İLK ödeme döneminde parasını almayanlarla birlikte 2 milyon kişinin bu sürede parasını alması bekleniyor. Büyük çoğunluğun alacağı para 10 TL’nin bile altındaki tutarlar olduğu için ilgi az.

- LİSTEDE isimleri yer almayan, TC kimlik nosu bulunmayan ya da ödeme miktarının doğru olmadığını ileri süren kişiler önce çalıştığı kurumlarına ardından da SGK’ye müracaat edecek.

-1987-1995 arası 108 aylık süreçte her hak sahibi adına yatan yardım farklı. Adına 108 ayın tamamında yardım yapılan hak sahibi 1.530 TL alacak.

- LİSTEDE 1.7 milyon civarında hak sahibi var. Ödenecek toplam rakam ise 565 milyon TL.
DOÐRUNUN SÖYLENMESİNDEN ÇOK, KİM TARAFINDAN, NEREDE VE NE ZAMAN SÖYLENDİÐİ ÖNEMLİDİR.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gönderilen Resim

#115 shy

shy

    xrÜt / kudI

  • Kurucular
  • 16.791 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 22.03.2010 - 16:54

İkinci KEY listesi Resmi Gazete’de yayınlandı. 1.7 milyon kişiye ödemeler bugün başlıyor. Listede ismi olmayan için yeni bir umut daha bulunuyor.

Milyonlarca vatandaşın merakla beklediği ikinci KEY ödemelerinde esas alınacak ‘KEY Listesi’ dün Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayınlanarak yürürlüğe girdi. İkinci KEY ödemeleri ise Ziraat Bankası aracılığı ile bugünden itibaren başlayacak. Ödemeler 2 Nisan tarihine kadar sürecek. Vatandaşlar, 2 Nisan tarihinden sonra da KEY tutarlarını bankalardan çekebilecek. Ziraat Bankası’nda hesabı bulunan hak sahiplerinin KEY tutarları hesaplarına yatırılacak. Hesap sahipleri, ATM’lerden de KEY tutarlarını çekebilecek. Ziraat Bankası’nda hesabı bulunmayan hak sahipleri ise, şubelerden paralarını alabilecekler.

KEY LİSTESİ DÜŞÜK ÇIKTI

İkinci KEY ödemelerine ilişkin listenin yayınlanması ile birlikte, ödemelerden kaç kişinin yararlanacağı da netleşti. Buna göre, ikinci KEY ödemelerinden toplam 1 milyon 707 bin 869 kişi yararlanacak. Bu kişilere toplam 566 milyon liralık ödeme yapılacak. KEY listelerinin yayınlanması ile birlikte, binlerce kişi dün alacağı tutarı öğrenmek için Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı’nın internet sitesine akın etti. Ancak birçok kişi ismini listede göremedi. Tasfiye Halindeki Emlak Bankası’nın Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Sayın, ikinci KEY ödeme listesinin niye beklen sayının altında kaldığını Star’a anlattı.

1 MİLYON KİŞİNİN BİLGİSİ HATALI ÇIKTI

Sayın, kamu kurumlarından gelen KEY hak sahiplerine ilişkin bilgilerin büyük kısmının hatalı çıktığını belirterek, bu kapsamda yaklaşık 1 milyon hak sahibinin bilgilerinin düzeltilmesi için kamu kurumlarına geri gönderildiğini bildirdi. Sayın “Bu nedenle, birçok kişinin ismi listede yer almadı” dedi. Sayın, ikinci KEY ödemesine ilişkin listede ismi yer almayan vatandaşlara önümüzdeki günlerde yeniden ödeme yapılacağını ifade ederek, diğer KEY ödemelerinin üçer aylık dönemler halinde 2011 yılının Mart ayına kadar devam edeceğini vurguladı.

Üç ay sonra yeni liste çıkabilir

Zeki Sayın şunları söyledi: “KEY listesinde ismi olmayan kişilerin mutlaka hatalı işlemi vardır. Bu kişilerin isimleri düzeltilmesi için kamu kurumlarına gönderildi. Kurumlar bilgileri düzelterek, isimleri yeniden bize bildirecekler. Biz de bu bilgileri üçer aylık dönemler halinde ilan edeceğiz. Örneğin, 1 milyon kişinin bilgileri bize gelirse, üç ay sonra tamamının listesini yeniden ilan edeceğiz.”

Star
DOÐRUNUN SÖYLENMESİNDEN ÇOK, KİM TARAFINDAN, NEREDE VE NE ZAMAN SÖYLENDİÐİ ÖNEMLİDİR.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gönderilen Resim

#116 shy

shy

    xrÜt / kudI

  • Kurucular
  • 16.791 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 23.03.2010 - 12:45

KEY alamayanlar ne yapmalı

Yeni KEY listesinde adı olanlardan ilk gün 122 bin kişi yaklaşık 80 milyon TL ödeme aldı

Tasfiye Halindeki Emlak Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Sayın, KEY Birimi'nin, ilgili kurumlardan gönderilen belgeler doğrultusunda KEY anapara ve nema hesaplaması yaptığını belirterek, ''Bu listelerin hala hatalı olduğunu düşünenler, kendi kurumlarına başvurup gönderilen belgeler baksın'' dedi.

122 BİN KİŞİ ÖDEME ALDI
Tasfiye Halindeki Emlak Bankası KEY Birimi tarafından, tasfiye kanunu çerçevesinde hazırlanan ilk listeye istinaden KEY Yardımı ödemeleri başladı. Ziraat Bankası, bu listelere istinaden, ilk gün 122 bin kişiye 76 milyon lira civarında ödeme gerçekleştirdi. ATM'lerden de ödeme yapılması nedeniyle, ilk gün yapılan ödemenin 80 milyon liraya yaklaşacağı tahmin ediliyor.

LİSTEDE YER ALAMAYANLAR VAR
Bazı vatandaşların, Resmi Gazete'nin 21 Mart tarihli sayısında yayımlanan KEY listesinde yer alan ödeme tutarlarını yine hatalı bulduğu, daha önceki itirazlarına rağmen bu rakamların değişmediğini gördüğü belirlendi. Yine bazı vatandaşlar, hak sahibi olduğu halde daha önceki listelerde yer almadığını, zamanında itiraz etmelerine karşın yeni listelerde de yer almadığını belirtti.

YANLIŞ NEMA HESAPLAMASI SÖZ KONUSU DEÐİL
Konu ile ilgili AA muhabirine açıklama yapan Tasfiye Halindeki Emlak Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Sayın, KEY Birimi'nin kurumların kendisine gönderdiği belgelere göre işlem yaptığını, anaparaya göre nema hesapladığını belirterek, ''Bizim gönderilen belgelere göre yanlış nema hesaplamamazı söz konusu değil. Eğer bir sorun varsa ya belgeler gelmemiştir, ya yanlış gelmiştir. Vatandaşlarımızın bu durumda çalıştıkları kurumlardan ne belge gönderildiğine bakmaları gerekir'' dedi.

YENİ LİSTELERİ BEKLEYİN
Hatalı gönderilen belgelerin kurumlara iade edildiği vurgulayan Sayın, yasa gereği 3 ayda bir yeni liste yayımlanacağını hatırlatarak, bu durumdaki vatandaşlara, bundan sonra yayımlanacak listeleri beklemelerini de tavsiye etti.

SANİYEDE 25 BİN KİŞİ SİSTEME GİRİŞ YAPIYOR
Bu arada, KEY ödemelerini Emlak Konut GYO'nun ''keyodemeleri.com'' sitesinden sorgulamak için saniyede 25 bin kişinin bilgisayara giriş yaptığı, bu nedenle bazı vatandaşların bilgiye ulaşmakta zaman zaman sıkıntı yaşadığı öğrenildi. Sistemin, 6 server ile 135 megabite kapasite ile hizmet verdiği kaydedildi.
DOÐRUNUN SÖYLENMESİNDEN ÇOK, KİM TARAFINDAN, NEREDE VE NE ZAMAN SÖYLENDİÐİ ÖNEMLİDİR.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gönderilen Resim

#117 shy

shy

    xrÜt / kudI

  • Kurucular
  • 16.791 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 26.03.2010 - 12:55

Key ödemesi eksik gelen veya listede adı olmayanlar için;

Öncelikle daha önceden itiraz dilekçesi vermiş olmaları gerekiyor.Yani 2008 yılında ödenen ilk listede sorun olduğuna dair itirazlar 2009 aralık ayında sona erdi.Bu sebeple daha önce yani 2009 aralık sonuna kadar dilekçe vermeyenler için hükümetin tekrar süre vermesini beklemekten başka çareleri yok veya direkt yargı yoluna gidebilirler...

Diğerleri yani 2008 de açıklanan ilk listede sorun yaşayıp dilekçe verip bu listede de sorunu olanlar ise öncelikle veridkleri dilekçenin numarasını bulmaları işlemlerinin hızlanması açısından önemli.Bu sayede SGK ya başvurduklarında bu dilekçe numarasını ibraz edecek olurlarsa depodan dilekçelerini bulup işlemi hızlandırmaları mümkün olabilir.Ancak Sgk dan önce çalıştıkları kurum (kurumlara) başvurup Key için yapılmmış kesintileri gösteren dökümanları almaları veya bunu kontrol etmeleri gerekiyor.

Şimdi yapacakları itiraz üç ay sonra açıklanacak listede veya daha sonraki listede sorunun düzeltilmesini sağlayabilr...
DOÐRUNUN SÖYLENMESİNDEN ÇOK, KİM TARAFINDAN, NEREDE VE NE ZAMAN SÖYLENDİÐİ ÖNEMLİDİR.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gönderilen Resim

#118 shy

shy

    xrÜt / kudI

  • Kurucular
  • 16.791 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 30.03.2010 - 11:46

Milyonlarca vatandaşın merakla beklediği ikinci KEY ödemeleri 22 Mart'ta başladı. Ancak, KEY listeleri birçok kişide hayal kırıklığına neden oldu.

Çünkü ikinci KEY ödemesi listesinde binlerce kişinin ismi yer almazken, listede yer alan hak sahiplerinin de KEY tutarları çok düşük çıktı.

Sadece vatandaşlar değil, bakan ve milletvekilleri de listede isimleri yer almadığı için KEY mağduru oldu.

Üst düzey ekonomi bürokratları arasında ekonomi bakanları arasında KEY'ini tam olarak alan olmadı. Örneğin, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan sadece 24 lira KEY aldı. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise Babacan'a göre daha şanslıydı. Şimşek, 211 lira aldı. Ekonominin eski patronu Nazım Ekren ise bin 375 lira ile en fazla KEY almaya hak kazananların başında geliyor.

Yine Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız KEY alamayan bakanlar arasında bulunurken, Enerji eski Bakanı Hilmi Güler 9 lira KEY aldı. KEY tutarlarına bakıldığında sadece vatandaşlar değil bakanların da KEY mağduru olduğu görüldü.
DOÐRUNUN SÖYLENMESİNDEN ÇOK, KİM TARAFINDAN, NEREDE VE NE ZAMAN SÖYLENDİÐİ ÖNEMLİDİR.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gönderilen Resim

#119 shy

shy

    xrÜt / kudI

  • Kurucular
  • 16.791 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 31.03.2010 - 15:50

İsmi listede olmayanlar için SGK'dan müjdeli haber

SGK'dan KEY açıklaması

KEY ödemeleriyle ilgili olarak Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı'ndan yazılı bir açıklama yapıldı.

Konut Edindirme Yardımı (KEY) ödeme listeleriyle ilgili bilgi için, hak sahipleri 1987-1995 yılları arasında çalıştıkları kurumlardan, söz konusu tarihlerde memur emeklisi olanlar ise Kamu Görevlileri Emeklili İşlemleri Daire Başkanlığından bilgi alabilecek.

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığından (SGK) yapılan yazılı açıklamada, 5664 sayılı Konut Edindirme Yardımı Hak Sahiplerine Ödeme Yapılmasına Dair Kanun uyarınca SGK ve diğer kurumlarca Türkiye Emlak Bankası A.Ş'ye bildirilen hak sahiplerine 28 Temmuz 2008 tarihinden itibaren ilk ödemelerin yapıldığı hatırlatıldı.

Söz konusu listelerde isimleri bulunmayıp yardımı hak ettiklerini savunan 1,5 milyon hak sahibinin kanunda öngörülen üç aylık süre içinde SGK merkez birimlerine veya sosyal güvenlik il müdürlüklerine, itirazda bulundukları anımsatılan açıklamada, başvuranlar arasından hak sahibi olduğu anlaşılan 1 milyon 205 bin 164 farklı sigortalıya ilişkin ödemelerin 22 Mart 2010 tarihinde başladığı ifade edildi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

''5939 sayılı Kanun ile 5664 sayılı kanunda yapılan düzenlemede, Tasfiye Halinde Türkiye Emlak Bankası A.Ş'ye gönderilen listelerde banka tarafından hatalı olduğu belirlenen kayıtların ilgili kurum ve kuruluşlara düzeltilmek üzere iade edileceği, düzeltilen listelerin 31 Aralık 2010 tarihine kadar üçer aylık dönemler halinde bankaya gönderileceği, 30 Haziran 2010 tarihinden sonra ilgili kurumlarca yeni hak sahibi bildiriminin yapılmayacağı öngörülmüştür.

Buna göre, 21 Mart 2010 tarihinde ilan edilen listeyle ilgili olarak; 1987-1995 yılları arasında 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na tabi olarak çalışan memurların, bu tarihlerde çalışmış oldukları kurumlarına, ------- 506 sayılı Kanun'un geçici 20. maddesi kapsamında banka, sigorta ve reasürans şirketleri, ticaret odaları, sanayi odaları ve borsalarda çalışan ve sandıklara tabi olan kişilerin, çalışmış oldukları ilgili kurum, kuruluşlar ve sandıklara,

1987-1995 yılları arasında 506 sayılı Kanun'a tabi sigortalı olarak çalışanların, bu tarihlerde çalıştıkları işyerlerinin işlem gördüğü sosyal güvenlik il merkez müdürlüklerine,

1987-1995 yılları arasında memur emeklisi olanların ise SGK Sosyal Sigortalar Genel Müdürlüğü'nün Milli Müdafaa Caddesi No:24 Bakanlıklar/ANKARA adresinde bulunan Kamu Görevlileri Emeklilik İşlemleri Daire Başkanlığına başvurarak bilgi almaları mümkün bulunmaktadır.''
DOÐRUNUN SÖYLENMESİNDEN ÇOK, KİM TARAFINDAN, NEREDE VE NE ZAMAN SÖYLENDİÐİ ÖNEMLİDİR.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gönderilen Resim

#120 shy

shy

    xrÜt / kudI

  • Kurucular
  • 16.791 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 01.04.2010 - 13:58

Key işkencesi

KEYZEDELER diye bir kitap yazsak, herhalde büyük ilgi görür.

Nasıl görmesin ki;

- Ücretli ya da emekli konumunda olan, milyonlarca hak sahibinin dosyaları kayıp.

- Listedekilerin çoğu beklediklerinin altında bir ödeme ile karşılaştılar.

- Listelerde adı bulunmayanlar itiraz ettiler. Bir süre önce yeni bir liste yayımlandı. Buna rağmen listede yer almayan milyonlarca kişi var. Onların ilgili kuruma hemen itiraz etmeleri gerekiyor.

BİTMEDİ DEVAMI VAR

Dul kadınlarla ilgili KEY işkencesi de ayrı bir konu. İşte iki örnek;

Evlenen kadının, evlenmeden önceki döneme ait KEY ödemeleri, eşinin KEY’leri ile birleştirildi. Yıllar sonra boşandılar. Kadın okuyucularımızdan ikisi feryat ediyor;

“İki yıl önce boşandım. KEY ödemelerim, eski eşime yapılacakmış. O da geçenlerde haber göndermiş; bana ait KEY’i alıp, genç sevgilisiyle birlikte Boğaz’da şampanya patlatıp yemek yiyecekmiş! Beni deli edecekler. Boşanmış kadınların KEY’leri hiç değilse hayır kurumlarına ödensin.”

“KEY ödemelerim, evlenince eşiminki ile birleştirildi. Kocam bir süre sonra benden ayrıldı ve başka bir kadınla evlendi. Evlendikten 6 yıl sonra da vefat etti.

Şimdi bana ait KEY’ler, kocamın mirasçısı sıfatıyla yeni karısına ödenecekmiş. Kadın önce kocamı aldı şimdi de KEY’lerimi alacak. Düşündükçe çıldırıyorum.”

BİR BAŞKA İŞKENCE

Emekli Nuri Bey, 1995’te vefat ediyor.

KEY ödemeleri başlayınca, mirasçıları başvuruyor. Nuri Bey’in listede adı çıkmıyor.

Mirasçılar itiraz ediyorlar ve Mart 2010’daki listede 1.530 lira KEY alacağı çıkıyor.

Tam KEY’i alacaklar, “Vergi dairesinden, Veraset ve İntikal Vergisi’nin ödendiğine dair belge getirin” deniliyor.

Vergi dairesi de “Biz bir beyannameye 1995’de geçerli olan sembolik istisnayı uygularız. 2010 yılında geçerli olan 109 bin 971 TL istisnayı uygulamayız” diyor ve vergi istiyor. Bu da ayrı bir işkence!

“Doğrusu ne?” diye merak edenler için açıklayayım; Vergi dairesi olayı yanlış biliyor. KEY ödemeleri ile ilgili liste, Resmi Gazete’de ilan edilince belli oluyor. Bu ilandan önce hak sahipliği ve ödeme miktarı belli olmadığı için kanuni mirasçıların KEY ödemelerini daha önce beyan etmeleri mümkün değil.

Nitekim Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı’nın bir özelgesinde de;

“KEY ödemelerinin ana para ve nemalarına ilişkin bilgilerin, Resmi Gazete’de yayımlanmasından önce mirasçılar tarafından bilinmesi mümkün olmadığından ve mirasçılar için hukuki ve ekonomik tasarruf imkanı ödemelerin yapıldığı yılda doğduğundan, ödemenin yapıldığı yıldaki (örneğimizde 2010 yılındaki) istisna tutarının dikkate alınması gerekir” deniliyor.

Okuyucumuza bu özelgeyi ilettik ve KEY işkencelerinden birini önlemiş olduk.

Darısı listede adı çıkmayanların bulunması ve dul kadınlarla ilgili işkencenin önlenmesinde...

Şükrü Kızılot - Hürriyet
DOÐRUNUN SÖYLENMESİNDEN ÇOK, KİM TARAFINDAN, NEREDE VE NE ZAMAN SÖYLENDİÐİ ÖNEMLİDİR.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gönderilen Resim





Benzer Konular Daralt

3 kullanıcı bu konuya bakıyor

0 üye, 3 ziyaretçi, 0 gizli