İçerik değiştir



- - - - -

Key Ödemeleri Yeni Listesi İkinci / Üçüncü / Dördüncü / Beşinci Liste


  • Yanıtlamak için giriş yapın
bu konuya 145 yanıt verildi

#121 shy

shy

    xrÜt / kudI

  • Kurucular
  • 16.791 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 01.04.2010 - 14:43

KEY ödemelerinde son iki gün

1 milyon 686 bine yakın hak sahibinden 851 bini parasını aldı. Sosyal Güvenlik Kurumu itirazlar için bir rehber hazırladı.

Konut Edindirme Yardımı ödemelerinin ilki, Temmuz 2008'de yapıldı. İlk uygulamada beş buçuk milyona yakın hak sahibine iki buçuk milyar liranın üstünde ödeme yapıldı.

İlk liste, çok sayıda itirazla karşılaşınca yeni liste hazırlandı. İkinci listedeki hak sahiplerine ödemeler ise 22 Mart'tan bu yana sürüyor.

Ödemeler, 2 Nisan mesai saati bitiminde tamamlanacak.

Ziraat Bankası, toplam 1 milyon 685 bin 724 hak sahibinden 851 bin 245'ine 31 Mart itibariyle ödemeleri tamamladı. 567 milyon liralık toplam tutarın, 401 milyon 500 bin liralık bölümü ödendi.

Listedeki isimlerin çok büyük bölümünün alacağının sadece 1 lira olduğu, bu nedenle KEY ödemesi için bankaya gitmediği belirtiliyor.

Sosyal Güvenlik Kurumu ise listede ismi olmayanlar ya da ismi olmasına rağmen alacağı tutarı düşük bulanların yapması gerekenler için bir rehber hazırladı.

Rehberde şu bilgiler yer aldı:

* 1987-1995 arasında çalışan memurlar, itirazlarını çalıştıkları kuruma bildirecek.
* Banka, sigorta şirketi, ticaret ve sanayi odaları ve borsalarda "sandığa tabi" çalışanlar, yine çalıştıkları ilgili kurumlar ve sandıklara başvuracak.
* 1987-1995 arasında 506 sayılı kanuna tabi sigortalı olarak çalışanların başvuru adresi, sosyal güvenlik il ve merkez müdürlükleri.
* Memur emeklisi olanlar ise Sosyal Sigortalar Genel Müdürlüğü'nün Kamu Görevlileri Emeklilik İşlemleri Daire Başkanlığı'na itirazda bulunacak.

Ahmet Ergen - NTV
DOÐRUNUN SÖYLENMESİNDEN ÇOK, KİM TARAFINDAN, NEREDE VE NE ZAMAN SÖYLENDİÐİ ÖNEMLİDİR.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gönderilen Resim

#122 shy

shy

    xrÜt / kudI

  • Kurucular
  • 16.791 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 02.04.2010 - 16:39

NTV'de bir haber programına katılan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, KEY ödemeleriyle ilgili çeşitli şikayetler bulunduğu ve hak kayıplarından bahsedildiğinin belirtilmesi üzerine, zorunlu tasarruf ve konut edindirme yardımı konusunun Türkiye'nin kangren haline gelmiş sorunlarından biri olduğunu ve hükümet olarak bunu çözmek için çok uğraş verdiklerini ifade etti.

İşverenlerin işçi primlerini gününde ödememesinden veya eksik ödemesinden kaynaklanan sorunlar yaşandığını kaydeden Babacan, konuyla ilgili şunları söyledi:

''Sorunun temeli bu. Bugün (ben çalışıyorum sigortalıyım) diyenler gidip sorduklarında görüyorlar ki maalesef primlerin bir kısmı ödenmemiş. Türkiye'de kayıt dışılığın bir başka boyutu da bu işgücü piyasasıyla alakalıdır. çalışanların primlerinin düzgün yatırılmamasıyla alakalı. 10 yıl çalışan biri gider bakar ki 6 yıllık primi ödenmiş. Sorun önemli ölçüde buradan kaynaklanıyor.

Biz devlet olarak ne yapabiliriz? Biz ancak kendi elimizdeki kayıtlardan kimin hesabına ne kadar para yatırıldıysa, onu mümkün olduğunca temiz bir şekilde hesap edip biriken paraları geri ödeyebiliriz. Devlet diyorum ama başka hükümetler de uğraşmamış, çok da çetrefilli bir konu. O dönemde bu paralar yatırılırken bunlar düzgün bir bilgisayar ortamında da tutulmamış. Milyonlarca elle doldurulmuş evrak Sosyal Güvenlik Kurumunun arşivlerinde bulunuyordu. Biz bunların bilgisayar ortamına geçirilmesini sağladık. 10 Mart tarihi itibariyle 5,5 milyon kişiye 2 milyar 549 milyon liralık ödeme yapıldı. 1 milyon 685 bin kişi de 568 milyon liralık ek ödeme için hak kazandı. KEY ödemeleri için 3'er aylık süreler halinde başvuru yapılacak ve temizlenecek.''
DOÐRUNUN SÖYLENMESİNDEN ÇOK, KİM TARAFINDAN, NEREDE VE NE ZAMAN SÖYLENDİÐİ ÖNEMLİDİR.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gönderilen Resim

#123 shy

shy

    xrÜt / kudI

  • Kurucular
  • 16.791 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 27.04.2010 - 14:44

KEY, hesaplarının tasfiyesi amacıyla Mart ayında yayımlanan listeler kapsamında ödemeler devam ederken, 406 bin kişi listede olduğu halde parasını almak için bankaya gitmedi veya parasını alamadı.

Konut Edindirme Yardımı (KEY) hesaplarının tasfiyesi amacıyla Mart ayında yayımlanan listeler kapsamında ödemeler devam ederken, halen 406 bin kişi listede bulunduğu halde parasını almak için bankaya gelmedi veya parasını alamadı. Bu kişiler için tahakkuk ettirilen KEY parası toplam 30 milyon lira düzeyinde.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, KEY paralarının ödenmesi amacıyla 21 Mart'ta Resmi Gazete'de yayımlanan listeler kapsamında, 22 Nisan itibariyle 1 milyon 279 bin kişiye 538 milyon 436 bin lira ödeme yapıldı. Listede, 1 milyon 685 bin kişi bulunuyordu. Liste kapsamındaki kişilere yapılacak toplam ödeme ise 567 milyon 928 bin liraydı. Buna göre, 406 bin kişi, listede yer aldığı halde halen KEY parasını alamadı. Kaba bir hesaplama yapılırsa, bu kişilerin ortalama 74 lira KEY parası alması mümkün görünüyor.

Bazı kişiler listede olduğu halde parasını almak için başvuruda bulunmazken, yüzbinlerce hak sahibi, listede yer almadığı, listede isim-TC numarası yanlışlıkları bulunduğu için parasını alamıyor. Yine yüzbinlerce kişi, parasını alamadığı veya adına eksik tutar tahakkuk ettirildiği gerekçesi ile işyerlerine, ilgili sosyal güvenlik kurumuna ve Tasfiye Halindeki Emlak Bankası'na itirazda bulunuyor.

Sadece kurumların gönderdiği bilgilere göre ödeme listelerini hazırlamakla görevli olan Tasfiye Halindeki Emlak Bankası KEY Birimi, her gün şikayete gelen onlarca hak sahibi yüzünden zor koşullarda çalışmalarını sürdürmeye çalışıyor. Sadece kurumların gönderdiği listeler üzerinden işlem yapabilen kurum, bireysel itirazlara ilişkin bir işlem yapamamasına karşın, vatandaşları bilgilendirmeye gayret ediyor. Şimdiye kadar 54 binden fazla kişiye yazılı olarak bilgi veren birim, kişileri kendi çalıştıkları kurumlara ve ilgili sosyal güvenlik kurumuna başvurmaları konusunda uyarıyor. Ancak yine de kurumun önünde bekleyen insanlar ile kurum çalışanları arasında ciddi boyutlara varan tartışmalar yaşanıyor. İstenmeyen durumların yaşanmaması için birimin kapısının önünde sürekli güvenlik elemanı bekletiliyor. Açıklamalardan ikna olmayan bazı hak sahipleri, birim çalışanlarına hakaret etmekten, hatta suçlayıcı ifadeler kullanmaktan geri kalmıyor.

Özellikle listenin Resmi Gazete'de yayımlandığı 21 Mart'tan sonra hergün yüzlerce insanın birime geldiğini belirten yetkililer, bu kişilere açıklama yapmaktan, sistemi anlatmaktan ve yaşanan kargaşa nedeniyle 2 hafta hiç çalışamadıklarını belirttiler. Birim olarak, kurumların kendilerine gönderdikleri bilgilerden listeleri oluşturmaya çalıştıklarını ve hataların belirlenmesi halinde bu listelerin ''hataların kaynakları ve hata nedenleri'' gösterilerek kurumlara iade edildiğini anlatan yetkililer, Haziran ayında yeni liste çıkarılabilmesi için, bu hata listelerinin en kısa sürede gönderilmesi, ayrıca ilgili kurumlar tarafından düzeltilip tekrar KEY Birimi'ne iletilmesi gerektiğini vurguladılar. Bu çalışmaların aksamaması için, vatandaşların, KEY Birimi'ne değil, çalıştıkları kuruma veya ilgili sosyal güvenlik kurumuna başvurması gerekiyor.

Yetkililerin verdiği bilgiye göre, ilgili kurumlar tarafından gönderilen listelerde belirlenen hatalar, her bir hata için ayrı dosya halinde ilgili kuruma iade ediliyor. Kurumların gönderdiği listelerdeki hatalar, ''önceden kullanmış, parasını almış olanlar'', ''TC numarası aynı, isim-soyadı farklı olanlar'', ''TC numarası olmayanlar'', ''Limit üstü bildirim yapılanlar'', ''Sicil numaraları aynı olanlar'', ''mükerrer bildirim yapılanlar'' gibi hata kategorilerinde listelenerek iade ediliyor. Kurumların bu hataları düzeltmesi gerekiyor.

-2 BİNDEN FAZLA KURUMUN HATALI LİSTELERİ İADE EDİLDİ-

Şimdiye kadar 2 binden fazla kurumun hatalı listeleri iade edildi. Toplam 6 bin civarındaki kuruma hata listeleri Haziran ayı başına kadar gönderilmiş olacak. Kurumların Haziran ayı ortasına kadar hataları düzeltip göndermesi halinde, yeni liste yayımlanması mümkün olacak.

KEY Birimi yetkilileri, çalışmaların sağlıklı ve zamanında yürütülebilmesi açısından, birime değil, kendi kurumlarına veya ilgili sosyal güvenlik kurumuna başvurmaları konusunda vatandaşları uyarıyorlar. Kurumların daha itinalı çalışması gerektiğini vurgulayan yetkililer, uyarılara karşın, hala birçok kişiye, aynı sosyal güvenlik sicili veya aynı TC numarası verildiğinin belirlendiğini anlatıyor. Hata listeleri, 1 milyon civarında hak sahibini kapsıyor.

KEY hesaplarının tasfiyesi kapsamında, kanun uyarınca, Mart ayından sonra her üç ayda bir ödeme listesi yayımlanabilecek.

Hesapların tasfiyesi kapsamında, şimdiye kadar yaklaşık 6,8 milyon kişiye 3 milyar 89 milyon lira ödenmiş oldu.

AA
DOÐRUNUN SÖYLENMESİNDEN ÇOK, KİM TARAFINDAN, NEREDE VE NE ZAMAN SÖYLENDİÐİ ÖNEMLİDİR.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gönderilen Resim

#124 shy

shy

    xrÜt / kudI

  • Kurucular
  • 16.791 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 25.05.2010 - 12:03

KEY Ödemeleri 3. ödeme

Mart ve nisan aylarında yapılan ikinci KEY ödemesinden yararlanamayan vatandaşlar için 3. ödemelerin hazırlıkları yapılıyor.

Kamuoyunda KEY olarak bilinen Konut Edindirme Yardımı paylarının ödenmesinde üçüncü çalışma başlatıldı. Üçüncü KEY ödemesinden, mart ve nisan aylarında yapılan ikinci KEY ödemesinden yararlanamayan hak sahipleri yararlanacak.Tasfiye Halindeki Emlak Bankası'nın Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Sayın, Star gazetesine yaptığı açıklamada, ikinci KEY ödemesinden bilgileri hatalı çıktığı için yararlanamayan yaklaşık 1 milyon hak sahibinin bilgilerinin kamu kurumlarına geri gönderildiğini belirterek, kamu kurumlarına listeleri düzelterek kendilerine göndermesi için haziran ayı sonuna kadar süre verdiklerini kaydetti.

MAHKEME KARARI ETKİLEMEZ

Sayın, listelerin düzeltilmesinin ardından hak sahiplerine yeniden ödeme yapılacağını vurguladı. Listelerin zamanında gelmesi halinde üçüncü KEY ödemelerinin temmuz ayında yapılması planlanıyor. KEY ödemelerine ilişkin son dönemde mahkemelerden çıkan kararları da değerlendiren Sayın, mahkemelerin hak sahiplerine ilişkin 'listeye ismi alınsın' şeklinde karar verdiğini hatırlatarak, 'kayıt olmadan kimsenin isminin listeye eklenemeyeceğini' söyledi.Sayın "KEY ödemelerini öngören yasaya göre, hak sahiplerine ödeme yapılması için bir kayıt olması gerekiyor. Eğer bu kayıtlar yoksa, kimsenin ismini beyanına göre listeye alamayız. Dolaysıyla, kaydı bulunan tüm hak sahipleri kayıtları ölçüsünde, ödemeden yararlanır" diye konuştu.
DOÐRUNUN SÖYLENMESİNDEN ÇOK, KİM TARAFINDAN, NEREDE VE NE ZAMAN SÖYLENDİÐİ ÖNEMLİDİR.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gönderilen Resim

#125 shy

shy

    xrÜt / kudI

  • Kurucular
  • 16.791 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 23.06.2010 - 22:10

Yeni listelerin, 28 Haziran’a kadar Tasfiye Halindeki Emlak Bankası’nın KEY Birimi’ne iletilmesi gerekiyor.

Konut Edindirme Yardımı (KEY) hesaplarının ödenmesinde, itirazlara ilişkin değerlendirmeler sonucunda hazırlanan yeni listelerin, 28 Haziran’a kadar Tasfiye Halindeki Emlak Bankası’nın KEY Birimi’ne iletilmesi gerekiyor.

Kurumlar yeni listelerini KEY Birimi’ne bildirmeye devam ederken, SGK Sosyal Sigortalar Kurumu Genel Müdürlüğü de 1,2 milyon civarındaki hak sahibinin itirazlarına ilişkin değerlendirmeleri sonuçlandırmaya çalışıyor. Yetkililer, şu anda listeleri 28 Haziran’a kadar sonuçlandırmayı planladıklarını ve herhangi bir gecikme öngörmediklerini söyledi. Yetkililer, ödemelerle ilgili dava açanlara ilişkin işlemlerin ise dava sonuçlarına göre yapılacağını kaydetti.

Edinilen bilgiye göre, çalışanlarına ilişkin KEY tahakkuk belgelerini göndermesi gereken 6 bin civarındaki kurum ve kuruluştan, şimdiye kadar 4 bine yakını KEY Birimi’ne evraklarını gönderdi. Tasfiye Halindeki Emlak Bankası’nın Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Sayın, bu kurumların gönderdiği bilgilerin giriş işleminin sürdüğünü belirtirken, şu bilgileri verdi:
“Gönderilen listeler arasında, daha önce ödeme yapılan rakamlarda bile düzeltme yapılanlar, ödeme yapılanların da dahil olduğu listeleri gönderenler de var. Zaten potata 3 milyon hatalı işlem bulunuyordu. Ayrıca SSK’ya 1,2 milyon civarında itiraz dilekçesi geldi. Şimdi tüm bu listeler gelecek. Biz ayıklama ve birleştirme yapacağız, ancak o zaman kaç hak sahibi olacağı belli olur. Biz listeler bize ulaşınca en kısa sürede bu işlemleri tamamlamaya çalışacağız. Amacımız bu işi bitirmek, bütün kurumlarla işbirliği yapıyoruz. Bu sorunun artık bitmesi lazım. Bizim işimizin ne kadar süreceği belli olmaz. Ama en kısa sürede bunu tamamlamak istiyoruz.”

Mükerrer sicil numaraları ve TC vatandaşlık numaraları
Listelerin işlenmesi sırasında, aynı TC vatandaşlık numarasının veya aynı sicil numarasının mükerrer şekilde birkaç kişiye verilmesi gibi tespitlerin de ortaya çıktığını açıklayan Sayın, bunları ilgili kurumlarla görüşerek çözmeye çalıştıklarını kaydetti.

Henüz listelerin KEY Birimi’nde işlenmesi tamamlanmamasına karşın çok sayıda kişinin parasını almak için birime gelmesinden şikayet eden Sayın, bu kişilerin yapılan açıklamalardan da tatmin olmadığını ve çalışma şartlarını zorlaştırdığını söyledi.

Sayın, vatandaşların 28 Haziran’dan sonra listelerin hazırlanıp Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı’na (GYO) iletilmesini beklemesi gerektiğini vurguladı.

Edinilen bilgiye göre, KEY Birimi, belediyelerin, yardımlaşma kurumlarının gönderdiği listelerin girişini yapmaya devam ediyor. Ancak, bazı kurumların ödeme yapılan hak sahipleri ile birlikte itirazda bulunan hak sahiplerinin listelerini de ayıklama yapmadan gönderdiği için, çalışmalar ağırlaşıyor. Öncelikle, ödeme yapılanlara ilişkin bilgilerin ayıklanması gerekiyor. Bazı kurumların ise vatandaşlardan gelen şikayet dilekçelerini bile birime gönderdiği, bunların iade edilerek sonuçlara ilişkin listelerin kurumlardan istendiği belirtiliyor.

Listelerin bildiriminin tamamlanması ve mükerrer bildirimlerin ayıklanmasından sonra ödeme yapılacak kişi sayısı ve ödenecek tutar miktarı belli olacak.

Kurumların 28 Haziran’a kadar ileteceği listeleri KEY birimi inceleyerek son halini verecek ve ödenecek tutarları hesaplayacak. Listeler daha sonra Emlak Konut GYO’ya gönderilecek. Emlak Konut GYO, listeleri düzenleyip yine Resmi Gazete’de yayımlayacak.

Hızlandırılmış bütün çalışmalara karşın, ödemelerin Eylül ayına doğru yapılabileceği ifade ediliyor.
Yetkililerin verdiği bilgiye göre, tasfiye kanunu gereğince hiç bir şekilde adlarına para yatırılmayanlara ödeme yapılmıyor. Listeler yayımlandıktan sonra hak sahibi olduğunu düşündüğü halde adını listelerde bulamayanlar, doğrudan kurumlarına başvurup, mahkeme yoluyla bu parayı talep edebilecekler.

Kişilerin bir kurumda çalıştıklarını ispat etmeleri yetmiyor. Bu kişiler için kurumların KEY parası tahakkuk ettirmesi gerekiyor. Eğer bu tahakkuk yaptırılmamışsa, kanun gereğince bu kişilere tasfiye kapsamında ödeme yapılmıyor. Bu kişilerin çalıştıkları kuruma dava açıp, paralarını almaları gerekiyor.

8,5 milyon kişilik liste yayımlandı
KEY paralarının ödenmesine ilişkin 8,5 milyon kişiyi kapsayan ilk liste 27 Temmuz 2008 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanmıştı. Bu listelere ilişkin itirazlar 28 Ekim 2008’e kadar alınmıştı. Bu tarihe kadar başvuruda bulunanlardan, konut edindirme yardımına müstahak olanların yardım tutarlarına ilişkin bilgilerin SGK-SSK veya diğer ilgili kurum ve kuruluşlarca 28 Aralık 2008 tarihine kadar tamamlanması ve KEY Birimi’ne bildirilmesi gerekiyordu. Ancak itiraz sayısının çok fazla olması nedeniyle kurumlar yeni listeleri yetiştirememiş, bunun üzerine bütçe kanunu ile bu süre 6 ay uzatılmıştı.
DOÐRUNUN SÖYLENMESİNDEN ÇOK, KİM TARAFINDAN, NEREDE VE NE ZAMAN SÖYLENDİÐİ ÖNEMLİDİR.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gönderilen Resim

#126 shy

shy

    xrÜt / kudI

  • Kurucular
  • 16.791 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 23.06.2010 - 22:13

1 milyon kişiye KEY müjdesi

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) yetkilileri binlerce kişiye ait KEY ödemesi listelerini çıkardı.

Elektriği olmayan depolarda fenerle KEY ödemesi listeleri bulundu.

Listeler yardımıyla 1 milyona yakın kişiye KEY ödemesi yapılması bekleniyor.

SGK Merkez Müdürü Sabit Abanuzoğlu, konuyla ilgili soruları yanıtladı.

Sabit Abanuzoğlu, şöyle konuştu:
“Kamuoyunda KEY olarak bilinen Konut Edindirme Yardımı ile ilgili ilk ödemeler 2008 Temmuz ayı içinde yapılmıştı. Hak sahipleri ödemeleri almak üzere bankalara gittiğinde eksik, hatalı veya hiç alamadıkları durumlarla karşılaştılar. SGK, eksik veya yanlış ödemelerle ilgili dilekçe vatandaşlardan dilekçe alarak eksikleri giderme yoluna gitti.

Bu bağlamda Ankara Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü olarak 50’ye yakın personelimizle hummalı bir çalışmaya girdik. Bu çalışma sonucunda eksik veya hatalı girişlerin tamamını bitirdik. Genel olarak yüzde yüze yakın eksik veya hatalı girişleri tamamlayıp Emlak Bankası Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı’na bu listeleri gönderdik. SGK, bu ödemeleri üç aylık dönemler halinde yapacağından bir sonraki ödeme Temmuz ayı içinde yapılacaktır.85.98.12.150 beyazgazetesitesi

Ödemeler 2008 yılına kadar aksadığından bu konuda arşivlerde de birtakım eksikler olabilir. Ama bizim arşivlerimiz düzenli olup, bir şey yoktur. Bu dosyalarımız on yıl bekledikten sonra imha aşamasına geçecek. Çünkü yargıya giden dilekçeler olabilir, buradan bilgi istenebilir.”
DOÐRUNUN SÖYLENMESİNDEN ÇOK, KİM TARAFINDAN, NEREDE VE NE ZAMAN SÖYLENDİÐİ ÖNEMLİDİR.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gönderilen Resim

#127 shy

shy

    xrÜt / kudI

  • Kurucular
  • 16.791 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 05.08.2010 - 01:19

KEY ödemeleri ne zaman yapılacak?

Temmuz ayı sonunda yapılması planlanan üçüncü KEY ödemelerine ilişkin çalışmalar postaya takıldı.

Üçüncü KEY ödemeleri gün sayıyor. Star'ın haberine göre, daha önce, temmuz ayı sonunda yapılması planlanan üçüncü KEY ödemesi, bazı kamu kurumlarının hak sahiplerine ilişkin bilgileri posta aracılığıyla göndermesi nedeniyle ağustos ayına kaldı. Üçüncü KEY ödemelerinden yararlanacak kişilerin listelerinin teslim edilmesi de bu nedenle gecikti. Ancak postayla gelen evrakların kontrol edilmesi işlemi de tamamlandı. Tasfiye Halindeki Emlak Bankası, üçüncü KEY ödemesinden yararlanacak kişilerin isimlerini ve alacakları tutarları ödemeyi gerçekleştirecek olan Emlak Gayrimenkul'e teslim etti.

BİR MİLYON KİŞİ YARARLANACAK

Emlak Gayrimenkul de listeleri Resmi Gazete'de yayınlayarak ödemelere Ramazan ayında başlayacak. Son gelen evraklarla birlikte, üçüncü KEY ödemesinden yararlanacak kişi sayısı da arttı. Daha önce 1 milyon hak sahibinden oluşan liste, son gelen bilgilerle birlikte 1 milyonu aştı.

Yetkililer, üçüncü KEY ödemelerine ilişkin listelerin son kontrollerinin ardından Resmi Gazete'de yayınlanacağını belirterek, ödemelerin Ramazan ayı içinde gerçekleştirileceğini bildirdiler. KEY ödemeleri kapsamında, hak sahiplerine 2008 yılının temmuz ayında ve 2010 yılının mart ayında iki ayrı ödeme yapılmıştı.

1.3 MİLYON KİŞİLİK YENİ LİSTE HAZIR

Tasfiye Halindeki Emlak Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Sayın, Konut Edindirme Yardımı (KEY) hesaplarının tasfiyesi kapsamında, 1,3 milyon kişilik yeni listenin hazırlandığını bildirdi. Sayın, kurumların mart ayından sonra gönderdiği bilgiler üzerinde yapılan çalışmalar sonucunda 1 milyon 309 bin 284 hak sahibini kapsayan bir liste hazırlandığını ve bunun Emlak Konut GYO'ya gönderildiğini söyledi. Liste kapsamındaki kişilere 282 milyon lira KEY parası ödenmesinin öngörüldüğünü kaydeden Sayın, ''Emlak Konut GYO'nun gerekli incelemeleri yapmasından sonra listeler Resmi Gazete'de yayımlanacak. Ödemelerin bu ay içinde yapılmasını bekliyoruz'' dedi. Halen Tasfiye Halindeki Emlak Bankası KEY Birimi'nin, TC kimlik numarası çakışan 203 bin 445 kişilik bir liste üzerinde çalıştığını da açıklayan Zeki Sayın, ''Bu hatanın giderilmesi için çalışıyoruz. Sanıyorum en az 100 bin kişinin sorunu çözülebilecek. Bu durumda, ödeme yapılacak kişi sayısı 1,5 milyona yaklaşabilir'' diye konuştu.

Son yayımlanacak liste ile birlikte ödeme listesi yayımlanan KEY hak sahibi sayısının 12 milyona yaklaştığına dikkati çeken Sayın, ''Şimdiye kadar listede yer alan kişi sayısı 11 milyon 786 bin 921 oldu. Ancak ödeme rakamları giderek azalıyor. Ödemelerin büyük bölümü tamamlandı'' dedi. Listenin yayımlanmasından sonra, listede yer almayan ancak hak sahibi olduğunu düşünen kişilerin Tasfiye Halindeki Emlak Bankası ile değil, en son çalıştıkları kurum ile bağlantı kurması gerektiğini vurgulayan Sayın, KEY biriminin sadece kendisine ulaşan bilgi ve belgeler üzerinde işlem yaptığını kaydetti. Hatalı listelerin kurumlara iade edildiğini anlatan Sayın, kurumlardan gelen bilgilere göre 3 ayda bir yeni liste yayımlanacağını hatırlattı.

KEY hesaplarının tasfiyesi kapsamında, en son Resmi Gazete'nin 21 Mart'taki mükerrer sayısında, 1 milyon 685 bin 760 kişiye 567 milyon 928 bin lira civarında ödeme yapılmasına ilişkin liste yayımlanmıştı. KEY hak sahibi listesinde yer alanların sayısı 12 milyona yaklaşmasına karşın, şimdiye kadar 6 milyon 815 bin hak sahibine 3 milyar 115 milyon lira düzeyinde ödeme yapıldı. Ödeme tutarı çok düşük olanların, genelde bu parayı almak için bankaya gitmediği belirtiliyor. Bundan sonra ilgili kurum ve kuruluşlarca bankaya gönderilecek listelerde belirlenen hatalı bildirimler, banka tarafından azami 3 ay içinde ilgili kurumlara düzeltme işlemleri için iade edilecek. Hatalı bildirimlerin düzeltilmesi ile ilgili süre 31 Aralık 2010'da sona erecek. Ancak kurum ve kuruluşlar süre sonunu beklemeden, düzeltmesi tamamlanan listeleri üçer aylık dönemler halinde bankaya gönderebilecek. Bu düzeltme sırasında, 30 Haziran 2010'dan sonra yeni hak sahibi bildirimi yapılamıyor.
DOÐRUNUN SÖYLENMESİNDEN ÇOK, KİM TARAFINDAN, NEREDE VE NE ZAMAN SÖYLENDİÐİ ÖNEMLİDİR.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gönderilen Resim

#128 shy

shy

    xrÜt / kudI

  • Kurucular
  • 16.791 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 16.08.2010 - 13:03

KEY hak sahiplerine müjde

Milyonlarca hak sahibinin merakla beklediği 'üçüncü KEY ödemelerinde' geri sayım başladı.

Star'ın haberine göre, yetkililer, üçüncü KEY ödemelerle ilgili olarak hak sahiplerine iki müjde verdi. Kurumlardan gelen bilgilere göre vatandaşlık numarası çakışan yaklaşık 200 bin hak sahibinin bilgileri ayıklandı. Böylece hak sahibi sayısı 1.3 milyondan 1.5 milyona yükseldi. Üçüncü KEY ödemelerine, yüzde 10 oranında da zam yapıldı. Böylece, payları tam olarak yatan bir hak sahibinin alacağı tavan tutar, 1.390 liradan 157 lira artarak 1.547 liraya yükseldi. Rakamlarla üçüncü KEY ödemesi şöyle:

• Üçüncü KEY ödemesinden, birinci ve ikinci ödemelerden yararlanamayan veya eksik alan hak sahipleri yararlanacak. Son gelen 200 bin kişi ile birlikte üçüncü ödemeden 1 milyon 512 bin kişi yararlanacak.

• Üçüncü ödemelerde 1.5 milyon hak sahibine toplam 280 milyon liralık ödeme yapılacak.

• Bu kez hak sahiplerine yüzde 10 zam yapılacak. Hak sahipleri gecikme nedeniyle KEY'lerini zamlı alacak. Bu da tavanda 157 liralık artış getiriyor.

• Emlak Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı, listeler üzerindeki kontrollerini tamamladı. Resmi Gazete ile görüşmeler başladı. Kısa bir süre içinde listeler yayınlanarak ödemeler başlayacak.
DOÐRUNUN SÖYLENMESİNDEN ÇOK, KİM TARAFINDAN, NEREDE VE NE ZAMAN SÖYLENDİÐİ ÖNEMLİDİR.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gönderilen Resim

#129 shy

shy

    xrÜt / kudI

  • Kurucular
  • 16.791 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 17.08.2010 - 20:49

Key ödemeleri 23 Ağustos'ta başlıyor

Konut Edindirme Yardımı (KEY) hesaplarının tasfiyesi kapsamında, 1,3 milyon kişiye ödeme yapılmasına ilişkin listenin, Resmi Gazete'nin 22 Ağustos'taki mükerrer sayısında yayımlanması öngörülüyor Listenin yayımlanmasından sonra, ödemelerin 23 Ağustos'ta başlaması planlanıyor. Ziraat Bankası'nın açıklayacağı ödeme takvimi kapsamında, yaklaşık 1,3 milyon kişiye, yaklaşık 280 milyon lira KEY parası ödenecek.

Tasfiye Halindeki Emlak Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Sayın, daha önce yaptığı açıklamada, kurumların Mart ayından sonra gönderdiği bilgiler üzerinde yapılan çalışmalar sonucunda 1 milyon 309 bin 284 haksahibini kapsayan bir liste hazırlandığını ve bunun Emlak Konut GYO'ya Temmuz ayı sonunda gönderildiğini bildirmişti. Liste kapsamındaki kişilere 280 milyon lira KEY parası ödenmesinin öngörüldüğünü kaydeden Sayın, Tasfiye Halindeki Emlak Bankası KEY Birimi'nin, TC kimlik numarası çakışan 203 bin 445 kişilik bir liste üzerinde çalıştığını ve ödeme yapılacak kişi sayısının artabileceğini belirtmişti.
Edinilen bilgiye göre, Emlak Konut GYO, yaptığı çalışmalar sonucunda, 1 milyon 496 bin 796 kayıt içeren KEY ödeme listesini kesinleştirdi. Listenin 22 Ağustos Pazar günü Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlanması için gün alındı. Ödeme listesi, Resmi Gazete'de yayımlanması ile birlikte, 22 Ağustos günü gece yarısından sonra Emlak Konut GYO'nun internet sitesinde de ilan edilecek. 23 Ağustos günü Emlak Konut GYO'nun internet sitesine TC vatandaşlık numarası ile girenler, alacakları KEY tutarını görebilecek. Ziraat Bankası da şubelerde sıkışıklık yaşanmaması için TC vatandaşlık numaralarının son iki hanesine göre ödeme takvimi açıklayacak.

Yetkililerin verdiği bilgiye göre, yeni listede 1 milyon 496 bin 796 kayıt bulunuyor. Bir kişinin değişik kurumlarda çalışmış olması halinde, bütün işyerlerine ilişkin kayıtların listede yer aldığını, ancak toplamda tek bir ödeme rakamı göründüğü belirterek, bu nedenle ödeme yapılacak kişi sayısının 1,3 milyon civarında olacağını kaydetti.

Liste kapsamında toplam 279 milyon 470,4 bin lira ödeme yapılması öngörülüyor.

KEY hesaplarının tasfiyesi kapsamında, en son Resmi Gazete'nin 21 Mart'taki mükerrer sayısında, 1 milyon 685 bin 760 kişiye, 567 milyon 928 bin lira civarında ödeme yapılmasına ilişkin liste yayımlanmıştı.

KEY haksahibi listesinde yer alanların sayısı 12 milyon yaklaşmasına karşın, şimdiye kadar 6 milyon 815 bin hak sahibine 3 milyar 115 milyon lira düzeyinde ödeme yapıldı. Ödeme tutarı çok düşük olanların, genelde bu parayı almak için bankaya gitmediği belirtiliyor.

YÜZDE 11,25 DAHA YÜKSEK ÖDEME ALACAKLAR

KEY için bu yıl Mart'ta yayımlanan ilk listede yer alan hak sahipleri için yapılan nema hesaplaması neticesinde oluşan yardım tutarına, ilgili kanun uyarınca ilk ilanın yapılacağı tarihe kadarki dönem için yüzde 10 artış uygulanmıştı. İlk ilan tarihinden sonraki listelerde isimleri yer alan hak sahiplerine ise her ilan dönemi için başlangıçtaki yüzde 10 artışa ilave olarak basit usulde yüzde 1,25 artış uygulanacak.

Ödemeler için gerekli kaynak, Hazine tarafından Emlak GYO'ya aktarılacak. İlan tarihlerinden itibaren 5 yıl içinde talep edilmeyen alacaklar Hazine'ye irad kaydedilecek.

Bundan sonra ilgili kurum ve kuruluşlarca bankaya gönderilecek listelerde belirlenen hatalı bildirimler, banka tarafından azami 3 ay içinde ilgili kurumlara düzeltme işlemleri için iade edilecek. Hatalı bildirimlerin düzeltilmesi ile ilgili süre 31 Aralık 2010'da sona erecek. Ancak kurum ve kuruluşlar süre sonunu beklemeden, düzeltmesi tamamlanan listeleri üçer aylık dönemler halinde bankaya gönderebilecek.

Herhangi bir yasa değişikliği olmaması halinde düzeltmeler neticesinde hazırlanacak son liste, 31 Mart 2011'e kadar Emlak GYO'ya gönderilecek. Bankaca Emlak GYO'ya bildirilen listeler, hak sahipliğinin tespitine esas olmak üzere Emlak GYO tarafından Resmi Gazete'de ilan edilecek.
DOÐRUNUN SÖYLENMESİNDEN ÇOK, KİM TARAFINDAN, NEREDE VE NE ZAMAN SÖYLENDİÐİ ÖNEMLİDİR.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gönderilen Resim

#130 shy

shy

    xrÜt / kudI

  • Kurucular
  • 16.791 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 22.08.2010 - 15:12


İşte yeni KEY listesi
KEY hak sahipleri listesi bugünkü Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı.

Ödemelere, yarından itibaren başlanacak. TC Kimlik Numarasındaki son 2 rakama göre, hak sahipleri 3 Eylül gününe kadar Ziraat Bankası şubelerinden KEY paralarını alabilecek.

Lİsteyi kontrol etmek için tıklayın

Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Anonim Şirketi tarafından ''5939 Sayılı Konut Edindirme Yardımı Hak Sahiplerine Ödeme Yapılmasına Dair Kanunda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun ve 7 Ocak 2010 tarihli ve 27455 sayılı Resmi Gazete'de Yayımlanan Konut Edindirme Yardımı Hak Sahiplerine Ödeme Yapılmasına Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmelik'' hükümlerine göre tespit edilen 17 ciltten oluşan hak sahipleri listesi, Resmi Gazete'nin bugünkü mükerrer sayısında yayımlandı.

TC kimlik numarasındaki son 2 rakama göre, hak sahipleri 3 Eylül gününe kadar Ziraat Bankası şubelerinden KEY paralarını alabilecek. Listede ismi bulunanlar, tahsis edilen ödeme gününü beklemeden, Ziraat Bankası ATM'lerinden parasını çekebilecek. 3 Eylülden sonra, kimlik numarasındaki son 2 rakama bakılmadan, şubelere başvuran hak sahiplerine ödeme yapılabilecek.

Vatandaşların, Ziraat Bankasına başvurmadan önce Resmi Gazete'de yayınlanan listelerde isminin bulunup bulunmadığını Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı'nın (GYO) ''www.keyodemeleri.com'' adresinden sorgulamaları gerekiyor.

Hak sahipleri, alacakları KEY tutarlarını da ''www.keyodemeleri.com'' adresinden sorgulayabilecek.

TC Kimlik Numarası (TCKN) ve Yabancı Kimlik Numarası/Vergi Kimlik Numarası ile yapılan sorgulama sonucunda listede isimleri yer almayan, TCKN ve yabancı kimlik numarası/vergi kimlik numarasının bulunmaması ya da KEY hak sahibi olduğunu ve ödeme miktarının doğru olmadığını ileri süren kişilerin, öncelikle adlarına ödeme yapan kurumlara (kesintilerini yatıran kurumlara), bu kurumlardan sonuç alınamaması durumunda ise Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) başvurmaları gerekecek.

KEY ödemeleri, Türk vatandaşlarına TCKN ile yabancı uyruklu hak sahiplerine ise Yabancı Kimlik Numarası/Vergi Kimlik Numarası ile yapılacak.

Kurumlar tarafından TCKN ve Yabancı Kimlik Numarası/Vergi Kimlik Numarası bildirilmeyen hak sahiplerine ödeme yapılmayacak.

TC Kimlik Numarası ve Yabancı Kimlik Numarası/Vergi Kimlik Numarası ile yapılan sorgulama sonucunda görülen ödeme miktarına itirazı olmayan hak sahipleri, ödemelerini, belirlenen ödeme tarihlerinde, Ziraat Bankası şubelerinden TCKN/Yabancı Kimlik Numarası ile birlikte nüfus cüzdanı, ehliyet veya pasaport (yabancı uyruklular için sadece pasaport) ibraz etmek suretiyle alabilecek.

PARALAR ATM'DEN ALINABİLECEK

KEY hak sahiplerinden Ziraat Bankasında hesabı ve bu hesabına ilişkin bankkartı bulunanlar, Ziraat Bankası ATM'lerinden, TCKN'ye göre belirlenen günleri beklemeden ilk günden itibaren paralarını alabilecekler.

Hak sahibinin ölmüş olması halinde, veraset ilamına istinaden yapılacak ödemelerde yasal mirasçıların tümünün aslen/vekaleten birlikte müracaat etmeleri veya miras ortaklığına temsilci atanması gerekecek. İştirak halinde mülkiyetin müşterek mülkiyete dönüştürüldüğüne dair mahkeme kararının ibraz edilmesi halinde ise hisse oranında ödeme yapılacak.

İlan tarihinden itibaren 5 yıl içinde talep edilmeyen alacaklar, Hazine'ye irad kaydedilecek.

KEY hesaplarının tasfiyesi kapsamında, en son Resmi Gazete'nin 21 Mart'taki mükerrer sayısında, 1 milyon 685 bin 760 kişiye 567 milyon 928 bin lira civarında ödeme yapılmasına ilişkin liste yayımlanmıştı. KEY hak sahibi listesinde yer alanların sayısı 12 milyona yaklaşmasına karşın, şimdiye kadar 6 milyon 815 bin hak sahibine 3 milyar 115 milyon lira düzeyinde ödeme yapıldı.

KEY için bu yıl Mart ayında yayımlanan ilk listede yer alan hak sahipleri için yapılan nema hesaplaması sonucunda oluşan yardım tutarına, ilgili kanun uyarınca ilk ilanın yapılacağı tarihe kadarki dönem için yüzde 10 artış uygulanmıştı. İlk ilan tarihinden sonraki listelerde isimleri yer alan hak sahiplerine ise her ilan dönemi için başlangıçtaki yüzde 10 artışa ilave olarak basit usulde yüzde 1,25 artış uygulanacak. Ödemeler için gerekli kaynak, Hazine tarafından Emlak GYO'ya aktarıldı.

Konut Edindirme Yardımı (KEY) Hak Sahiplerine Ödeme Yapılmasına Dair Kanun ve 14 Ağustos 2007 tarih 26613 Sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan Konut Edindirme Yardımı Hak Sahiplerine Ödeme Yapılmasına Dair Yönetmelik hükümlerine göre, KEY ödemelerine 28 Temmuz 2008'de başlanmıştı. 8 Aralık 2009 tarih 5939 sayılı Kanun ile 7 Ocak 2010 tarih ve 27455 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren yönetmelik gereğince oluşturulan ikinci liste uyarınca ödemeler ise yarın başlayacak.

TCKN/Yabancı Kimlik numaralarının son iki rakamına göre KEY hak sahiplerine ödeme tarihleri şöyle:

00, 02, 04, 06, 08, 10 - 23/08/2010 Pazartesi

12, 14, 16, 18, 20, 22 - 24/08/2010 Salı

24, 26, 28, 30, 32, 34 - 25/08/2010 Çarşamba

36, 38, 40, 42, 44, 46 - 26/08/2010 Perşembe

48, 50, 52, 54, 56, 58 - 27/08/2010 Cuma

60, 62, 64, 66, 68 - 31/08/2010 Salı

70, 72, 74, 76, 78 - 01/09/2010 Çarşamba

80, 82, 84, 86, 88 - 02/09/2010 Perşembe

90, 92, 94, 96, 98 - 03/09/2010 Cuma

AA
DOÐRUNUN SÖYLENMESİNDEN ÇOK, KİM TARAFINDAN, NEREDE VE NE ZAMAN SÖYLENDİÐİ ÖNEMLİDİR.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gönderilen Resim

#131 shy

shy

    xrÜt / kudI

  • Kurucular
  • 16.791 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 24.08.2010 - 14:22

KEY LİSTESİNDE ADINIZ YOKSA NE YAPACAKSINIZ?

Ali Tezel, listelerde ismi olmayanların yapmları gerekenleri anlattı.

1987-1995 yılları arasında 9 yıl hüküm süren KEY’in tasfiyesi de bitmeyen hikâyeye döndü. KEY’in tasfiyesi için ilk liste 28 Temmuz 2008 günü yayınladı. Yasaya göre 5.8 milyon kişi 28 Ekim 2008 gününe kadar itiraz etti.

Yeni kanuna göre ilk liste Mart 2010’da, ikinci liste haziranda yayınlanacaktı ama parasızlıktan ancak ağustosta yayınlanabildi. Son liste 31 Mart 2011 günü yayınlandıktan sonra bu köşede dava dilekçesi örnekleri bulacaksınız.

Habertürk yazarı Ali Tezel, yeni yayınlanan KEY listelerinde ismi bulunmayanların yapmaları gerekenleri anlattı

Ben 29.12.1987 yılında hizmetli memur olarak Sinop İl Sağlık Müdürlüğü’ne bağlı, Dikmen Sağlık Ocağı’nda göreve başladım. 1990 yılı valilikler arası atamayla Hatay İl Sağlık Müdürlüğü’nde görev yaptım. Halen İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü emrinde çalışmaktayım. Benim çalışmış olduğum süre boyunca yapılan kesintiler, bana göre çok eksik görünmektedir. KEY ödemesi olarak sadece 177 lira aldım, her iki sağlık müdürlüğüne yazılı dilekçeyle müracaat etmeme rağmen halen bir sonuç alamadım. Bu konuda ne yapmamı tavsiye edersiniz. Sadık DENİZLİ 1969-1993 yılları arası devlet memuru (öğretmen) olarak görev yaptım. 2 yıl önceki KEY ödemelerinde 190 lira aldım, bu yıl 176 lira daha alacaklı görünüyorum. Daha fazla almam gerekmiyor mu? Benden az çalışıp 1200 lira alan tanıdıklarım var. Eksikse ne yapmalıyım, nereye nasıl başvurmalıyım? İsmi saklı

Hocam, 1987-1993 yılları arasında hangi okul müdürlüklerinde görev almışsanız hepsine tek tek KEY paranızı alamadığınızı belirten birer dilekçe gönderin. Ayrıca, Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince de bilgi isteyin. 31 Mart 2011 gününe kadar sonuç alamazsanız dava açmanız gerekecek. Sadık Bey, yazınızdan anlayabildiğim kadarıyla KEY’in hüküm sürdüğü 1987-1995 yıllarında hem Sinop’ta hem de Hatay’da çalışmışsınız. Şayet kanun gereğince 28 Ekim 2008 gününe kadar bu iki İl Müdürlüğü’ne dilekçe göndermişseniz üzerinize düşeni yapmışsınız demektir. Esasen verdiğiniz bilgilere göre almanız gereken rakam 1400 lira kadar olmalıydı. Yine tahminime göre Sinop KEY parasını almışsınız, Hatay KEY parasını alamamışsınız. Bu sebeple Hatay İl Sağlık Müdürlüğü’ne tekrar dilekçe gönderin. 31 Mart 2011 gününe kadar 3’er ayda bir yayınlanması gereken yeni KEY listelerini bekleyin. Son listede de adınız çıkmazsa Tasfiye Halindeki Emlak Bankası A.Ş. Hatay İl Sağlık Müdürlüğü’ne izafeten Sağlık Bakanlığı ve Ziraat Bankası’na karşı idare mahkemesinde dava açmanız gerekir. İlgili dava dilekçesi örneğini de Nisan 2011’de bu köşede bulursunuz.

Çalıştığınız kuruma dilekçe gönderin

1969-1993 yılları arası devlet memuru (öğretmen) olarak görev yaptım. 2 yıl önceki KEY ödemelerinde 190 lira aldım, bu yıl 176 lira daha alacaklı görünüyorum. Daha fazla almam gerekmiyor mu? Benden az çalışıp 1200 lira alan tanıdıklarım var. Eksikse ne yapmalıyım, nereye nasıl başvurmalıyım? İsmi saklı

Hocam, 1987-1993 yılları arasında hangi okul müdürlüklerinde görev almışsanız hepsine tek tek KEY paranızı alamadığınızı belirten birer dilekçe gönderin. Ayrıca, Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince de bilgi isteyin. 31 Mart 2011 gününe kadar sonuç alamazsanız dava açmanız gerekecek.

Okulların müdürlüklerine müracaat edin

Öncelikle verdiğiniz mücadelede başarılar dilerim. Emekli öğretmenim. 1979-2005 arası hiç ara vermeden öğretmen olarak çalışıp emekli oldum. 1 ve 2. KEY ödemelerinde adım bile yoktu. Üçüncüde 450 lira ödeme çıkmış. Merak ettiğim, çalıştığım 4 kurumdan hangilerinin hatalı bildirimde bulunduğudur. Bunu nasıl ve nereden öğrenebilirim?
Yaşar ŞAHİN

Sayın hocam, bunu öğrenmenin tek yolu, 24.10.2003 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanan Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince, hem Tasfiye Halindeki Emlak Bankası A.Ş.’ye hem de 1987-1995 yılları arasında çalıştığınız kamu kurumu okulların müdürlüklerine müracaat etmektir. Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince gerekli olan başvuru formlarını MEB’in web sayfasından ve Tasfiye Halindeki Türkiye Emlak Bankası’nın web sayfasından bulabilirsiniz. Başvurunuzu bilgisayar üzerinden elektronik ortamda yapabileceğiniz gibi yazılı-posta yoluyla da yapabilirsiniz ama elektronik ortamda başvurursanız referans numaranızı kaydedin, sonra bu numarayla cevapları kontrol edin.

Emeklilere de KEY var

Bizler 1986’da emekli olan karı kocayız. Bizlerin de KEY ödemesi alma haklarımız var mı? Kani ve Fatime GEVGİLİ KEY’in geçerli olduğu 1987-1995 yılları arasında emekli olarak ömrünüzü geçirmişsiniz. KEY Kanunu gereğince kendilerine ait bağımsız konutu olmayan memur emeklileri için eski adıyla TC Emekli Sandığı, SSK emeklileri için de SSK, Türkiye Emlak Bankası AŞ’ye her ay KEY parası ödedi ama sadece aile reisi için. Kani Bey’in 1987-1995 yılları arasında bağımsız konutu olmamışsa adına KEY ödemesi olmalıydı. Ancak gönderdiğiniz TC kimlik numaralarında para görünmüyor. Yukarıdaki bilgilere göre 1987-1995 arasında eviniz olmamışsa SGK Kamu Görevlileri Emeklilik Dairesi Başkanlığı-Ankara adresine dilekçe gönderip KEY paranızı talep edin.

İŞÇİLER VE SSK EMEKLİLERİ SGK’YA
Bu arada 1987 ile 1995 yılları arasında SSK’lı çalışan veya SSK emeklisi olanlardan da çok sayıda soru geliyor. 1987-1995 yılları arasında 10 veya daha çok işçi çalıştıran işyerlerinin işverenleri, her ay SSK’ya veya Emlak Bankası’na KEY parası ödediler. SSK emeklileri için ise evi olmayanlar adına SSK her ay Emlak Bankası’na KEY ödedi. Adına eksik KEY ödemesi çıkan veya hiç ismi çıkmayanlar ise eski adıyla SSK yeni adıyla SGK’ya itiraz dilekçesi verecekler. 31 Mart 2011 gününe kadar isimleri listede çıkmazsa veya paraları eksikse iş mahkemesinde dava açmaları gerekiyor ve Nisan 2011 ayında bu köşeden dava dilekçesi örneklerini bulabilirler.
DOÐRUNUN SÖYLENMESİNDEN ÇOK, KİM TARAFINDAN, NEREDE VE NE ZAMAN SÖYLENDİÐİ ÖNEMLİDİR.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gönderilen Resim

#132 shy

shy

    xrÜt / kudI

  • Kurucular
  • 16.791 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 07.09.2010 - 16:23


1 milyon kişi KEY'ini almadı
KONUT Edindirme Yardımı (KEY) hesaplarının tasfiyesi kapsamında, 23 Ağustos’ta başlayan ödemelerde, geçen hafta sonu itibarıyla yaklaşık 490 bin kişiye toplam 200 milyon lira ödeme yapıldı. Kişi başına ortalama ödeme 408 lira oldu. Tasfiye Halindeki Emlak Bankası, kurumların Mart ayından sonra gönderdiği bilgiler üzerinde yapılan çalışmalar sonucunda 1 milyon 496 bin 796 kayıt ve toplam 280 milyon lira ödeme içeren KEY ödeme listesi hazırlamış ve Emlak Konut GYO’ya göndermişti. Liste kapsamında 279 milyon 470.4 bin lira ödeme yapılması öngörülüyor. 3 Eylül’den itibaren listede adı bulunanlar, Ziraat Bankası şubelerine başvurarak paralarını alabilecek. Halen 1 milyon kayıtı içeren ve toplam 80 milyon lira ödeme bulunan hak sahipleri henüz şubelere uğramadı. Genellikle az miktarda KEY parası bulunanlar şubelere bu parayı almaya gitmiyor.
DOÐRUNUN SÖYLENMESİNDEN ÇOK, KİM TARAFINDAN, NEREDE VE NE ZAMAN SÖYLENDİÐİ ÖNEMLİDİR.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gönderilen Resim

#133 shy

shy

    xrÜt / kudI

  • Kurucular
  • 16.791 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 11.10.2010 - 13:49

Önceki 4 ödemeden yararlanamayan 250 bin kişiye aralık ayında yeni hak verilecek

Kamuoyunda KEY olarak bilinen Konut Edindirme Yardımı ödemelerinden bugüne kadar yararlanamayan vatandaşlara dördüncü hak verilecek. Star'ın haberine göre, dördüncü ödeme için hazırlıklar başladı. Ödemenin aralık ayı sonuna kadar yetiştirilmesi planlanıyor. KEY ödemeleri kararı çerçevesinde 2008 yılından bu yana hak sahiplerine üç etapta ödeme yapıldı. Üçüncü ve son ödeme ise Ağustos ayı içinde gerçekleştirildi. KEY ödemelerine ilişkin yasa hükümleri doğrultusunda, ilk üç ödemeden yararlanamayan hak sahiplerine bir hak daha sağlanacak. Söz konusu ödeme dördüncü hak olacak. Alınan bilgiye göre isim, soyad ve vatandaşlık numarasının yanlış bildirilmesi nedeniyle yaklaşık 250 bin kişinin önceki ödemelerden yararlanamadı.

VATANDAŞLAR ÇALIŞMALARI ENGELLİYOR
Tasfiye Halindeki Emlak Bankası’nın Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Sayın, Star’a yaptığı açıklamada, dördüncü KEY ödemelerine ilişkin çalışmaların sürdürüldüğünü belirterek, bu çalışmalar sırasında birçok vatandaşın KEY Merkezi’ne gelerek çalışmaları engellediğini bildirdi.
DOÐRUNUN SÖYLENMESİNDEN ÇOK, KİM TARAFINDAN, NEREDE VE NE ZAMAN SÖYLENDİÐİ ÖNEMLİDİR.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gönderilen Resim

#134 shy

shy

    xrÜt / kudI

  • Kurucular
  • 16.791 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 31.10.2010 - 17:08

4. KEY ödemesi geliyor...

Tasfiye halindeki Emlak Bankası’nın, 4. KEY ödemelerinden yararlanacak hak sahiplerine ilişkin çalışması erken tamamlandı. Kamu kurumlarına gönderilen yazılar doğrultusunda, ilk üç KEY ödemesinden yararlanamayan hak sahiplerinin bilgileri Tasfiye Halindeki Emlak Bankası’na gönderildi. Yapılan değerlendirmelerde, ödeme yapılacak düzeyde 144 bin hak sahibi bulundu.

KASIM AYI İÇİNDE YAPILIR

Listelerin, gelecek hafta, ödemeleri yapacak olan Emlak Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı’na gönderilmesi planlanıyor. Tasfiye Halindeki Emlak Bankası’nın Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Sayın, star’a yaptığı açıklamada, 4. KEY ödemeleri için hazırlanan listelerin Resmi Gazete’de yayınlanacağını hatırlatarak, tüm işlemlerin bir an önce tamamlanarak ödemenin kasım ayı içinde gerçekleştirilmesi için çalışıldığını söyledi. Sayın, vatandaşlara yeniden uyarıda bulunarak, listeler Resmi Gazete’de yayınlanmadan önce ödemenin yapılmayacağını, ödemenin yapılacağı tarihin ise ilgili kurumlar tarafından kamuoyuna duyurulacağını vurguladı. Öte yandan, bugüne kadar yapılan toplam KEY ödemesi tutarı da 3 milyar 943 milyon 61 bin liraya ulaştı. Ödemeler, 2011 yılının mart ayına kadar sürecek. 4. ödemeden yararlanacak kişilere, en az yüzde 10 zam yapılacak.


DOÐRUNUN SÖYLENMESİNDEN ÇOK, KİM TARAFINDAN, NEREDE VE NE ZAMAN SÖYLENDİÐİ ÖNEMLİDİR.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gönderilen Resim

#135 shy

shy

    xrÜt / kudI

  • Kurucular
  • 16.791 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 07.11.2010 - 12:31

4. KEY'LER YOLDA

Kurban Bayramı öncesinde, vatandaşa müjdeli bir haber geldi

Ödemesi yapılan ilk 3 konut edindirme yardımı alamayan hak sahiplerine verilecek KEY paralarının bayrama kadar yetiştirilmesi planlanıyor.

Tasfiye halindeki Emlak Bankası'nın, 4. KEY ödemelerinden yararlanacak hak sahiplerine ilişkin erken tamamlanan çalışması sonucu, ödeme yapılacak düzeyde 144 bin hak sahibi bulundu.

Listelerin ise, gelecek hafta, ödemeleri yapacak olan Emlak Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı'na gönderilmesi planlanıyor.

Bu arada Listeler Resmi Gazete'de yayınlanmadan önce hiçbir şekilde ödeme yapılmayacak. Ödemenin yapılacağı tarihin ise ilgili kurumlar tarafından kamuoyuna duyurulacak

Öte yandan, bugüne kadar yapılan toplam KEY ödemesi tutarı da 3 milyar 943 milyon 61 bin liraya ulaştı. Ödemeler, 2011 yılının mart ayına kadar sürecek. 4. ödemeden yararlanacak kişilere, en az yüzde 10 zam yapılacak.

Cihan Haber Ajansı
DOÐRUNUN SÖYLENMESİNDEN ÇOK, KİM TARAFINDAN, NEREDE VE NE ZAMAN SÖYLENDİÐİ ÖNEMLİDİR.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gönderilen Resim

#136 shy

shy

    xrÜt / kudI

  • Kurucular
  • 16.791 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 10.11.2010 - 16:52

Kimlere verileceğinin listesi yayınlandı.

Konut Edindirme Yardımı (KEY) hesaplarının tasfiyesi kapsamında, 139 bin 8 hak sahibine daha bugünden itibaren ödeme yapılacak.

Hak sahiplerine ilişkin Tasfiye Halindeki Emlak Bankası KEY Birimi tarafından hazırlanan liste, Tasfiye Emlak Konut GYO tarafından Resmi Gazete'nin bugünkü mükerrer sayısında yayımlandı. Liste, ilk cildinin yüksekliği 9,5 cm, ağırlığı ise 3,08 kg olan 2 ayrı cilte sığdırılabildi. Toplam 2930 Resmi Gazete sayfasında yer alan liste internetten de sorgulanabilecek.

Hak sahipleri, internetten sorguladıktan sonra, Ziraat Bankası şubelerine başvurabilecek. KEY ödemeleri Türk vatandaşlarına TC Kimlik Numarasıyla (TCKN), yabancı uyruklu hak sahiplerine ise Yabancı Kimlik Numarası/Vergi Kimlik Numarası ile yapılacak. KEY tutarını almak üzere bankaya yapılacak başvurularda, hak sahiplerinin kimlik fotokopilerini yanlarında bulundurmaları işlemlerinin kısa sürede yapılması açısından önem taşıyor.

KEY hak sahiplerinden Ziraat Bankası'nda hesabı ve bu hesabına ilişkin Ziraat Bank kartı bulunanlar, ATM'lerden paralarını alabilecekler. Hak sahibinin ölmüş olması halinde, veraset ilanına istinaden yapılacak ödemelerde yasal mirasçıların tümünün aslen/vekaleten birlikte müracaat etmeleri veya miras ortaklığına temsilci atanması gerekiyor. İştirak halinde mülkiyetin müşterek mülkiyete dönüştürüldüğüne dair mahkeme kararının ibraz edilmesi halinde ise hisse oranında ödeme yapılacak.

Tasfiye Halindeki Emlak Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Sayın'ın verdiği bilgiye göre, yeni yayınlanan liste ile birlikte, KEY hesaplarının tasfiyesi kapsamında ödeme listesinde adı yayımlanan kişi sayısı 11 milyon 910 bin 16'ya, ödeme yapılacak toplam hak ediş tutarı da 3 milyar 991 milyon 743 bin 126 liraya ulaştı.

Tasfiye sürecinin sonunda ödeme yapılan kişi sayısının 500 bin civarında artarak, 12,5 milyona, ödeme tutarının da 4 milyar liraya ulaşmasının tahmin edildiğini açıklayan Sayın, vatandaşları, liste Resmi Gazete'de yayımlanmadan Ziraat Bankası'na gitmemeleri konusunda uyardı.

Tasfiye kanunu uyarınca ortalama 3 ayda bir yeni ödeme listesi yayımlandığını hatırlatan Sayın, listede ismi olmayan veya bilgilerinde hata bulunan vatandaşların da öncelikle çalıştıkları veya ilgili sosyal güvenlik kurumuna başvurmaları gerektiğini belirtirken, ''Bizde listede yer alan bilgiler dışında bilgi yok, parayı da biz değil Ziraat Bankası aracılığı ile Hazine ödeyecek. Biz de bilgi de yok, para da yok'' dedi.

Zeki Sayın'ın verdiği bilgiye göre, 1999 yılı sonu itibariyle, KEY hesaplarında, 17 milyon 490 bin 627 lira ana para, 848 milyon 667 bin 218 lira nema bulunuyordu. Bugüne kadar ödeme yapılması öngörülen tutar ise 3 milyar 991,7 milyon liraya ulaştı.

KEY'de, kanun kapsamındaki çalışanlar için işverenler, emekliler için de devlet, adlarına açılan hesaplara para yatırmıştı. Doğrudan vatandaşın cebinden çıkmayan para ile oluşturulan bu ''kaydi hesaplar'', daha sonra sorun haline gelmiş ve kanun çıkartılarak tasfiyesi yoluna gidilmişti.

KEY hesaplarının tasfiyesi kapsamında, bu yıl 21 Mart ve 23 Ağustos günlerinde, Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında 2 ödeme listesi yayımlanmıştı. KEY hak sahibi listesinde yer alanların sayısı 12 milyon yaklaşmasına karşın, şimdiye kadar 7 milyon 498 bin 453 hak sahibine 3 milyar 356 milyon lira düzeyinde ödeme yapıldı. Ödeme tutarı çok düşük olanların, genelde bu parayı almak için bankaya gitmediği belirtiliyor.

-160 BİN CİVARINDA İCRA BİLDİRİMİ GELDİ

Ziraat Bankası yetkililerinden edinilen bilgiye göre, KEY ödeme listelerinin yayımlanmasından sonra, hak ediş sahiplerinden alacakları olanlar, bu hakedişe el koyabilmek için bankaya icra bildirimi gönderiyor. Bu nedenle KEY parası almak isteyen bazı vatandaşlar, icra konması nedeniyle hayal kırıklığına uğrayabiliyor. Yetkililer, şimdiye kadar KEY ödemelerin istinaden gönderilen 160 bin icra bildirimi konusunda işlem yapmak durumunda kaldıklarını belirtiyor.

-YÜZDE 12,5 ZAMLI ALACAKLAR

KEY için bu yıl Mart'ta yayımlanan ilk listede yer alan hak sahipleri için yapılan nema hesaplaması neticesinde oluşan yardım tutarına, ilgili kanun uyarınca ilk ilanın yapılacağı tarihe kadarki dönem için yüzde 10 artış uygulanmıştı. İlk ilan tarihinden sonraki listelerde isimleri yer alan hak sahiplerine ise her ilan dönemi için başlangıçtaki yüzde 10 artışa ilave olarak basit usulde yüzde 1,25 artış uygulanacak. Yani bu listede adı yer alanlar, önceki ödemelere göre yüzde 12,5 daha yüksek para alacaklar. Ödemeler için gerekli kaynak, Hazine tarafından Emlak GYO'ya aktarılıyor. İlan tarihlerinden itibaren 5 yıl içinde talep edilmeyen alacaklar Hazine'ye irad kaydedilecek.

İlgili kurum ve kuruluşlarca bankaya gönderilecek listelerde belirlenen hatalı bildirimler, banka tarafından azami 3 ay içinde ilgili kurumlara düzeltme işlemleri için iade ediliyor. Hatalı bildirimlerin düzeltilmesi ile ilgili süre 31 Aralık 2010'da sona erecek. Ancak kurum ve kuruluşlar süre sonunu beklemeden, düzeltmesi tamamlanan listeleri üçer aylık dönemler halinde bankaya gönderebilecek. Herhangi bir yasa değişikliği olmaması halinde düzeltmeler neticesinde hazırlanacak son liste, 31 Mart 2011'e kadar Emlak GYO'ya gönderilecek. Buna göre Emlak Konut GYO, tasfiye kapsamında 2 liste daha yayımlayacak.

AA
DOÐRUNUN SÖYLENMESİNDEN ÇOK, KİM TARAFINDAN, NEREDE VE NE ZAMAN SÖYLENDİÐİ ÖNEMLİDİR.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gönderilen Resim

#137 shy

shy

    xrÜt / kudI

  • Kurucular
  • 16.791 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 01.01.2011 - 18:39

Bugüne kadar yapılan 4 KEY ödemesinden yararlanamayan, bilgileri hatalı hak sahiplerine iki ödeme hakkı daha verilmesi öngörüldü. Bu ödemelerden ise yaklaşık 500 bin kişinin yararlanması bekleniyor.

Kamuoyundan KEY olarak bilinen Konut Yardımı Hesapları’nın geri ödemesinde, 4. tur bayram öncesi tamamlandı. Dördüncü KEY ödemesi çerçevesinde, toplam 139 bin hak sahibinin hesabına 48 milyon lira yatırıldı. Tasfiye Halindeki Emlak Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Sayın, Star’a yaptığı açıklamada, KEY ödemelerine ilişkin yasa kapsamında 2011 yılının mart ayına kadar, hak sahiplerine ödem yapma yetkilerinin bulunduğunu hatırlatarak, bu yetki çerçevesinde iki ödeme daha yapmayı planladıklarını kaydetti. Halen 500 bin hak sahibinin bilgileri eksik olduğu için ödemelerden yararlanamadığını vurgulayan Sayın, gerekli yazışmaların yapılması ve bilgilerin yenilenmesi halinde önümüzdeki ödemelerden yararlanacaklarını söyledi.

11.909 KİŞİYE 3.9 MİLYAR TL

Sayın “Bu yılın sonunda ve Mart 2011′de olmak üzere iki ödeme daha planlıyoruz. Şimdiye kadar ödemelerden yararlanmayan kişiler önümüzdeki ödemelerden yararlanabilecekler. Ancak bize sağlıklı bilgilerin teslim edilmesi gerekiyor. Tutarı eksik olan veya KEY ödemesinden hiç yararlanamayan kişiler, kayıtlarını kurumlarından temin etmesi halinde ödemelerden yararlanabilirler” dedi. Dört ayrı ödemeden, toplam 11 bin 909 bin kişi yararlandı. Ödeme tutarı ise 3.9 milyarı lirayı aştı.


DOÐRUNUN SÖYLENMESİNDEN ÇOK, KİM TARAFINDAN, NEREDE VE NE ZAMAN SÖYLENDİÐİ ÖNEMLİDİR.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gönderilen Resim

#138 shy

shy

    xrÜt / kudI

  • Kurucular
  • 16.791 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 18.01.2011 - 19:00

Bilgileri hatalı girildiği için 500 bin dolayında vatandaşın bilgilerinde yapılan düzenlemeler sonuca ulaştırıldı.

ÇALIŞMALAR SÜRDÜRÜLÜYOR
KEY çalışmalarını yürüten ve halen tasfiyeişlemleri devam eden Emlak Bankası, bilgilerinin düzenlemesi tamamlanan 300 bin kişinin ne kadar alacaları bulunduğuna ilişkin çalışmaları hızla tamamlamaya çalışıyor.

Çalışma programında bir aksaklık olmaması halinde, listeler hazırlanacak bu ay sonuna kadar tamamlanacak. Listeleri alacak olan Emlak Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı'nın ödemeleri şubat ayı içerisinde yapması bekleniyor.

Emlak Bankası, bilgileri düzenlenen 300 bin kişiden sonra kalan 200 bin kişiye yönelik çalışmalara girişecek. Son 200 bin kişinin de çalışmaları bitirilirse, KEY çalışmaları bütünüyle tamamlanmış olacak.

12 MİLYON KİŞİYE ÖDEME YAPILDI
Bilindiği gibi, KEY ödemeleri bugüne kadar 4 parti halinde yapıldı. 11 milyon 909 bin kişi yararlandı. Ödeme rakamı ise 3.9 milyar TL tutarını buldu. Yeni ödeme yapılacak 500 bin kişi de hesaba katıldığında ödeme rakamı 12.2 milyona ulaşacak, ödenen tutar da 4 milyar Türk Lirası aşacak.

BÜROKRATLARIN CEPTEN ÖDEME KORKUSU
KEY ödemelerinin, sonradan bu kadar hızlanmasında mahkemenin verdiğikararların etkili olduğu sanılıyor. Bilindiği gibi, mahkemeler tarafından verilenkararlarda, çalıştığı kamu kurumlarından tahsil edilmesi yönündeki kararı bulunuyor.

KEY paylarının kendi ceplerinden ödemek durumunda kalacaklarından korkan pek çok bürokrat, arşivlere girip çalışmalar yürütmüştü.


DOÐRUNUN SÖYLENMESİNDEN ÇOK, KİM TARAFINDAN, NEREDE VE NE ZAMAN SÖYLENDİÐİ ÖNEMLİDİR.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gönderilen Resim

#139 shy

shy

    xrÜt / kudI

  • Kurucular
  • 16.791 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 07.02.2011 - 13:39

140 bin kişiye 5’inci KEY ödemesi

Kamuoyunda KEY olarak bilinen Konut Edindirme Yardımı kesintilerinin beşinci etap ödemelerinde çalışmalar tamamlandı.

Yapılan sorgulamada, 300 bin kişilik listede yer alan 100 bin kişinin daha önceki ödemelerde KEY kesintisini tahsil ettiği belirlendi. 60 bin kişinin de bilgilerin yanlış olduğu veya adlarına KEY tutarı yatırılmadığı belirlendi. Bu kişilerin isimleri de silindi. Geriye ise 140 bin kişi kaldı. Bu kişilerin bilgileri de son kez kontrol edilerek, ödemeleri yapacak olan Emlak Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı şirketine gönderilecek. Ödemelerin ise en geç bir hafta içinde yapılacağı tahmin ediliyor.
DOÐRUNUN SÖYLENMESİNDEN ÇOK, KİM TARAFINDAN, NEREDE VE NE ZAMAN SÖYLENDİÐİ ÖNEMLİDİR.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gönderilen Resim

#140 DKNH

DKNH

    εїз Black Mamba 24 km/h hız yapar..

  • Muhabirler
  • 9.404 Mesaj
  • Cinsiyet:Bayan
  • Konum:Yok ki benim bir yedeğim

Gönderim zamanı 07.02.2011 - 16:15

allam nası bi şey key se bitmedi öde öde
Gönderilen Resim
Yoktun ve Tanrı bu ihtimalden hiç bahsetmemişti....





Benzer Konular Daralt

3 kullanıcı bu konuya bakıyor

0 üye, 3 ziyaretçi, 0 gizli