İçerik değiştir



- - - - -

Suriye'den diplomatik adım


  • Yanıtlamak için giriş yapın
Bu konuya yanıt verilmedi

#1 LaHesis

LaHesis

    Baş Yazar

  • Üyeler
  • 1.142 Mesaj
  • Cinsiyet:Belirtilmedi

Gönderim zamanı 12.12.2006 - 17:52


Suriye, Irak konusunda adım atmaya devam ediyor. İki ülke arasındaki yakınlaşma, Suriye cephesinden ABD’ye mesaj niteliği taşıyor.

DIŞ HABERLER Suriye ve Irak, 20 yıldan uzun bir zamandır süren diplomatik boykotu dün karşılıklı olarak sona erdirerek Şam ve Bağdat'ta büyükelçilik açılışını gerçekleştirdi.

Dün öğle saatlerinde, Şam'da pek çok Iraklı diplomatın katıldığı Irak büyükelçiliği açılış töreninin ardından, Bağdat'ta ABD kontrolündeki "Yeşil Bölge" dışında kalan Mansur'da Suriye Büyükelçiliği resmi törenle açıldı. Irak büyükelçiliği açılışında konuşan Dışişleri Bakan Vekili, "Suriye'den Irak halkına desteğini ve mevcut koşular altında, Irak'taki siyasi süreci desteklemesini bekliyoruz" şeklinde konuştu.

Suriye Dışişleri Bakanı Valit El Muallem'in geçtiğimiz haftalarda gerçekleşen Bağdat ziyareti sırasında yaptığı "Saddam döneminde nokta koyulan diplomatik ilişkileri yeniden kurma" çağrısının, büyükelçilik açılışlarını hızlandırdığı düşünülüyor. Muallem'in Bağdat ziyareti, ABD'nin Suriye'yi "Irak'taki terör örgütlerini desteklemek"le suçlamasının ardından gerçekleştirmişti.

Suriye'nin Irak ile yaşadığı yakınlaşma süreci, bir yandan iki ülke ilişkilerinin normalleşmesi anlamına gelirken, öte yandan da Suriye'nin ABD karşısında koz kazanması ve olası bir pazarlık sürecine güçlü girmesine zemin sunuyor. Hatırlanacağı üzere, geçtiğimiz hafta Bush yönetimine sunulan Baker-Hamilton raporunun en önemli maddelerinden birini de, komşu ülkelerin Irak'ta daha çok inisiyatif alması oluşturuyordu.






Benzer Konular Daralt

  Konu Forum Konuyu Açan İstatistikler Son Mesaj Bilgisi

2 kullanıcı bu konuya bakıyor

0 üye, 2 ziyaretçi, 0 gizli