İçerik değiştir



- - - - -

Tarihte Soykırımlar


  • Yanıtlamak için giriş yapın
bu konuya 14 yanıt verildi

#1 LaHesis

LaHesis

    Baş Yazar

  • Üyeler
  • 1.142 Mesaj
  • Cinsiyet:Belirtilmedi

Gönderim zamanı 05.08.2006 - 16:42


soykırım(jenosit); bir ırkın başka bir ırkın tamamını, savaş ve zorlama yolu ile ortadan kaldırmasıdır...bu ifadeye göre de tarihin ilk sistemli jenositini asurlar mezopotamyada elamlara karşı gerçekleştirmiştir...


İSPANYOL VE AMERiKALILARIN KIZILDERİLİLERE UYGULADIÐI SOYKIRIM
1492`de, Kristof Kolomb`un ayak bastığında nüfusu 8 milyon olan Arawaks yerlilerinin sayısı 22 yıl içerisinde 28 bine indi.


NORVEÇLİLERİN TATERLERE UYGULADIÐI SOYKIRIM
Norveçliler, 1920-30`larda çıkardıkları yasalarla Nordik ırkın ariliğini korumak için etnik grup Tater (Göçerler) kızlarını zorla kısırlaştırdılar. Kısırlaştırma yoluyla ehlileştirilemeyen Taterler üzerinde insülin ve elektroşok yöntemleri uygulanıldı.


İNGİLİZLERİN AVUSTRALYALI YERLİLERE UYGULADIÐI SOYKIRIM
İngiltere Krallığı 1788-1938 tarihleri arasında sömürge amacıyla gittikleri Avustralya`da yerleşik halk Aborjinleri sistematik olarak yok ettiler. İngilizlerin aralarına salgın hastalık yaydığı, bununla da yetinmeyip yemeklerine zehir katarak yok etmeye çalıştığı 750 bin siyah derili Aborjinden geriye sadece 31 bin kişi sağ kalabildi.


ALMANLARIN BATI AFRİKA`DA NAMİBYALILARA UYGULADIÐI SOYKIRIM
Almanlar 1891 yılında hammadde ve işgücü ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla Güney Batı Afrika (Namibya)`ya sömürge kurmak amacıyla çıktılar. Bölgedeki çok zengin altın ve zümrüt madenlerini ele geçirmenin yolunun yerel Herero ve Nama halklarını yok etmek olduğuna karar veren Almanlar harekete geçti. Alman askerleri yaşlı, kadın, çocuk dinlemeden herkesi katlettiler. Katliamdan kurtulanlar işkenceyle öldürüldü. Yaklaşık 132 bin yerliden geriye 15 bini sağ kalabildi.


DANİMARKALILARIN ALMAN MÜLTECİLERE UYGULADIÐI SOYKIRIM
İkinci Dünya Savaşı`nın bitiminde Sovyet Ordusu`nun Alman topraklarına doğru ilerlemesinden kaçan 250 bin Alman mülteci Danimarka`ya sığındı. Üçte birini 15 yaşından küçük çocukların oluşturduğu Almanlar tel örgülerle çevrili toplama kamplarına alındılar. Binlerce çocuk ve yetişkin tifüs, barsak iltihabı, ishal sonucu yaşamlarını kaybettiler.


YAHUDİ VE ÇİNGENELER KATLİAMA UÐRATILDI
Almanlar 1933-45 yılları arasında Büyük Alman İmparatorluğu`nu kurmak ve mükemmel Alman ırkını yaratmak hedefiyle diğer milletlerden 21 milyon insanı topluca kurşuna dizerek, toplama kamplarında fırınlarda yakarak, gaz odalarında zehirleyerek soykırıma uğrattılar. Alman yönetimi öncelikle kendilerinden olmadığına inandığı bütün ırkları tespit edip harflerle sınıflandırdı. Bu kampanya uyarınca Çingenelerin yüzde 94`ü kısırlaştırdı. ikinci hedef grup olarak Yahudiler seçildi. Milyonlarca Yahudi sistematik bir biçimde öldürüldü.

DRESDEN`DE AMERİKAN VE İNGİLİZ VAHŞETİ
Amerikalılar ve İngilizler, Almanlar`ın savaşı kaybetmelerinin ardından, Dresden kentine sığınan Alman göçmenlerin üzerine 3 gün süreyle havadan bomba yağdırdılar. Savunmasız insanların sığındığı Dresden kentine intikam amacıyla uygulanan bombardıman sırasında 3 bin 900 ton tahrip gücü yüksek bomba ve 200 bin napalm bombası atıldı. Bu yok etme harekatında çoğunluğu çocuk ve kadınların oluşturduğu 200 bin kişi öldü. Japonya`nın Hiroşima ve Nagazaki kentlerine atılan atom bombaları sonucu 135 bin kişinin öldüğü gerçeği Dresden`e uygulanan soykırımın büyüklüğünü gözler önüne serdi.


KIBRIS`TA TÜRKLERE UYGULANAN SOYKIRIM
İngilizler 1912-1974 döneminde Kıbrıs Adası üzerindeki egemenliklerini sağlamak amacıyla Rumlar`ın ENOSİS`i gerçekleştirmelerine göz yumup Türkler`e karşı saldırı başlattırdılar. 1912`de adada yasayan Rumlar Kıbrıs`ın 35 ayrı noktasında Türkler`e ait işyerleri, camii ve evleri yakıp yıkmaya insanları katletmeye başladılar. 1952 yılında kurulan EOKA terör örgütü sistematik bir biçimde başlattığı saldırılarda 100 Türk`ü, 100 İngiliz vatandaşını öldürerek 30 Türk köyünü yaktı. 1963 yılında EOKA`cılar yeni bir etnik temizleme planını devreye soktular, bu saldırılarda 500 Türk öldürüldü, 130 Türk köyü yakıldı, 25 bin Türk evlerini terk etmek zorunda kaldı.



Tarih bu katliamları unutmayacak
Postmodern soykırım- ABD önderliğindeki koalisyon güçlerinin işgali altındaki Irak`ın Felluce kentinde 1 milyon 500 sivilin sokaklarda öldürülüp çürümeye terk edildiği, cesetlerin köpeklerce yenilmeye başlandığı ve 250 bin kişinin bölgeden sürüldüğü iddia ediliyor. Yeni dünyada, Felluce katliamı `post modern` soykırım olarak nitelendirilmeye başlandı.

http://www.hukuki.net/topics/5558.htm




#2 Poseidon

Poseidon

    Tarih Muhabiri

  • Dokunulmazlar
  • 2.810 Mesaj
  • Konum:Eskişehir...

Gönderim zamanı 05.08.2006 - 16:47

İşte ben bunları istiyodum Yaw siz neredeydiniz Hepsine hepsine birşeyler yazıcam şimdi dükkan biraz kalabalık yazamıcam...
Galata Kulesi'nin aklı olsaydı, Kız Kulesi'ne evlenme teklif ederdi...

#3 shy

shy

    xrÜt / kudI

  • Kurucular
  • 16.791 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 05.08.2006 - 17:39

Peki ABD nin Tokyo yu bombalamaları ve attıkları atom bombaları
deyip kaçayım.
DOÐRUNUN SÖYLENMESİNDEN ÇOK, KİM TARAFINDAN, NEREDE VE NE ZAMAN SÖYLENDİÐİ ÖNEMLİDİR.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gönderilen Resim

#4 LaHesis

LaHesis

    Baş Yazar

  • Üyeler
  • 1.142 Mesaj
  • Cinsiyet:Belirtilmedi

Gönderim zamanı 05.08.2006 - 17:44

tartışmaya açık bir konu haklısın...bende şöyle diyip kaçayım; ABD nin amacı sarı ırkı ortadan kaldırmak değil, savaşın kısa yoldan,sonuçları ne olursa olsun bir an önce sona ermesini sağlamaktı.....

#5 shy

shy

    xrÜt / kudI

  • Kurucular
  • 16.791 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 05.08.2006 - 17:53

Yanlış anlamayın uzmanlık alanınıza gireceğim ama;

Yani savaş kazanmak için olabiliyor o zaman soykırım sayabilmemiz için savaşı kazanmamız gerekiyor.

Tarih kazananların bakış açısı oluyor mu?
DOÐRUNUN SÖYLENMESİNDEN ÇOK, KİM TARAFINDAN, NEREDE VE NE ZAMAN SÖYLENDİÐİ ÖNEMLİDİR.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gönderilen Resim

#6 LaHesis

LaHesis

    Baş Yazar

  • Üyeler
  • 1.142 Mesaj
  • Cinsiyet:Belirtilmedi

Gönderim zamanı 05.08.2006 - 18:06

sanırım yanlış anladınız... savaş ve soykırım aynı anda olabilir,ama birbirinden bağımsız kavramlar aynı zamanda...

yani ABD nin amacı sarı ırkı yeryüzünden silmek değildi...
ikinci dünya savaşının bitmesini ve japonyanın yenilmesini sağlamaktı
hani amiyane bir tabirle kudurmuştu işin içinden çıkamayınca...
insanlık beklemek hata zaten ya neyse.ABD konusuna hiç girmeyelim...
ancak; size de katılabilirim...amaç soykırım olmasa da gerçekleşen sonuç açıkça soykırım olmuştur...

Not: siyasi tarih uzmanlığım değildir... sadece okul yıllarından kalanlar ve birazda ilgi... :D


#7 Denio

Denio

    Kamış Kotak

  • Dokunulmazlar
  • 7.870 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:alayına konum

Gönderim zamanı 05.08.2006 - 18:39

18 Mayıs 1944 hala hafızalara geçmedi...ne Türkçüsü ne Tarihçisi...kaç senedir boşuna bağırıyos iyimi
Sanırım içmek,
ertesi sabah
tekrar hayata
dönülebilen
ve her gün
tekrarlanabilen
bir intihar biçimidir.

Charles Bukowski


Piizan

#8 Ziyaretçi_TAVIR_*

Ziyaretçi_TAVIR_*
  • Ziyaretçiler

Gönderim zamanı 07.08.2006 - 11:40

zaten bizim insanımızın kendi soydaşlarına yapılan soykırımı unutup diğer devletlerin başkalarına yaptığı soykırımları gündeme getirmede üzerine yok...

18 MAYIS 1944 KIRIM TÜRKLERİNE UYGULANAN SOYKIRIM...

Sovyet liderlerinden Beria'nın 10 Mayıs 1944'te Sovyet devlet başkanı Stalin'den, Kırım Türklerinin Sovyet halkına karşı "ihanet ettiği" göz önüne alınarak, bütün Kırım Türklerinin Kırım bölgesinden çıkarılması hususunda Devlet Güvenlik Komitesi (GKO)'nin onayını talep etmesini müteakip 11 Mayıs 1944 stalin imzalı GKO'nin 5859 sayılı "çok gizli" kararnamesiyle Sovyet Yönetimi Kırım'da yaşayan tüm Kırım Türklerinin vatanlarından sürgününe karar vermişti



Kırım Türklerini sürmekle görevlendirilen askerlerin taşkınlıkları o derece artmıştı ki, yaşlı kadınları, acıdan çılgına dönenleri kaçmaları için serbest bırakmışlar, sonra da arkalarından kurşun yağdırmışlardı.

Hayvan vagonları ile sürgüne gönderilen Kırım Türklerinin sürgününün yolda geçen safhası, Kırım Türkleri açısından unutulması güç hadiselerin cereyan ettiği bir tablo ortaya koymaktadır.

Tıka basa vagonlara doldurulan halk, günlerce aç-susuz bir şekilde, en temel ihtiyaçlarını gideremeden, sonunun ne olacağını bilmediği bir seyahate çıkmıştı. Yol boyunca bir çok insan hastalanmış, özellikle yaşlılar ve çocuklar açlığa, susuzluğa, vagonların havasızlığına dayanamayarak hayatını kaybetmişlerdi. Ölenler durulan ilk yerde vagonlardan indirilmiş ve defnedilmelerine müsaade edilmeden yol kenarlarına bırakılmıştı. Bu şekilde yol boyunca ne kadar Kırım Türkünün öldüğü bilinmemektedir.


Sürgünden yıllar sonra bizzat Kırım Türkleri tarafından yapılan nüfus sayımı sonucunda ortaya çıkan tablo, yol boyunca ve yerleşim yerlerine vardıktan sonra geçen birkaç yıl içinde açlık ve hastalıktan ölen Kırım Türklerinin mevcudunu gözler önüne sermektedir. Buna göre, sürgüne gönderilenler arasında bulunan 112.700 çocuktan 60.034'ü, 93.200 kadından 40.085'i, 32.600 erkekten 12.061'i hayatını kaybetmiştir. Bu sürülen bütün halkın %46.2'sı, diğer bir ifade ile halkın neredeyse yarısı demekti.

Sovyet kayıtlarına göre Kırım'da 218 bin Kırım Türkü yaşadığı kaydedilmişken 191.014 Kırım Türkünün sürgün edildiği gibi bir durum ortaya çıkmaktadır, ki bu sayının gerçekleri ne ölçüde yansıttığı ihtilaf konusudur.
................................................................................
.....................................


KIRIM,DOÐU TÜRKİSTAN,AZERBAYCAN KARABAÐ,BOSNA,MUSUL KERKÜK UNUTULANLAR.....

#9 LaHesis

LaHesis

    Baş Yazar

  • Üyeler
  • 1.142 Mesaj
  • Cinsiyet:Belirtilmedi

Gönderim zamanı 07.08.2006 - 12:14

hatırlattığınız için teşekürler....

#10 Ziyaretçi_TAVIR_*

Ziyaretçi_TAVIR_*
  • Ziyaretçiler

Gönderim zamanı 07.08.2006 - 12:15

rica ederim...vazifemiz... :D

#11 Denio

Denio

    Kamış Kotak

  • Dokunulmazlar
  • 7.870 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:alayına konum

Gönderim zamanı 07.08.2006 - 12:34

http://www.harabe.ne...t=0
Sanırım içmek,
ertesi sabah
tekrar hayata
dönülebilen
ve her gün
tekrarlanabilen
bir intihar biçimidir.

Charles Bukowski


Piizan

#12 Ziyaretçi_TAVIR_*

Ziyaretçi_TAVIR_*
  • Ziyaretçiler

Gönderim zamanı 07.08.2006 - 12:37

ALLAH razı olsun denio'cuğum...

#13 albashara

albashara

    perilere haber salın..

  • Üyeler
  • 2.214 Mesaj
  • Konum:çok karışık...
  • İlgi Alanları:DANS , dAnS , DaNs

Gönderim zamanı 26.11.2006 - 16:41

Peki 1994'te Ruanda soykırımı...800,000 Tutsinin ve ılımlı Hutuların aşırı uç Hutular tarafından öldürülmesi ve BM'nin sırf asker göndermemek için buna soykırım dememesi ve soykırımı engeleyebilecekken olan bitene seyirci kalması , barış gücünün bölgeden geri çekmesi ...ABD ve Fransanın sırf olaya müdahele etmemek için BM'de soykırım sözcüğü geçen bütün önergelerin değişmesini istemesi...Göz göre göre insanları ölüme terkettiler...
Gözünü kırpma , düşerim ben :girlcry:

#14 onurstyle

onurstyle

    Boş vakti boldur

  • Üyeler
  • 693 Mesaj

Gönderim zamanı 26.11.2006 - 17:16

DOÐAL SÜREÇTE , HER BİR CANLI TÜRÜNÜN İNSANOÐLU YAŞAMINA GEREK OLDUÐU VE HER BİR TÜRÜN HAYATTA KALMASI GEREKLİLİÐİNİ , DOÐA ANANIN KURALLARI OLAN HİYERARŞİK DÜZEN KARŞISINDA ZATEN BİLGİ DARAAACIMIZA KAZIMIŞ BULUNUYORUZ. IRK VE TÜR ORTADAN KAYBOLMADIKÇA SOYKIRIM ÇOÐU ZAMAN VAZGEÇİLMEZ BİR EYLEM OLARAK DEVAM EDECEK VE HER NEKADAR İNSAN OLSAKTA , BEYNE SAHİP OLSAKTA , DÜRTÜSEL OLARAK HAYVANİ YAPIMIZDA BULUNAN BAZİ VAHŞİ DAVRANIŞLARI TARİH SÜRECİNDE TEKRAR TEKRAR Bİ ŞEKİLDE YAŞAMAYA MECBUR KALACAÐIZ. EN SON ÖRNEK OLARAK 97 HAZİRANDA YAŞANMIŞ OLAN SOYKIRIMDAN BAHSETMEK İSTİYORUM SİZE. TAM BİR SAYI VERECEÐİM . TAM 52 TANE . VE İŞİN ÜTOPİK TARAFI HEPSİ BİR ELDE. UZUN BİR KARAR VERME AŞAMASINDAN , 52 TANESİNİDE 98 KM LİK BİR İVME İLE DUVARA ATIP SOYKIRIMI GERÇEKLEŞTİRME OLAYIDIR BU. DUVARA ÇARPIP YERE DÜŞENLERDE GENEDE KIMILDAYAN , KAÇMAYA ÇALIŞAN , VE AZİMLE ÖLMEK İSTEMİYORUM EDASI İLE ÇIRPINANLAR OLSADA , Bİ ŞEKİLDE ONLARDA HAYATA VEDA ETMEK ZORUNDA KALMIŞTIR. BU OLAY TARİHE ALTIN HARFLERLE GEÇMİŞTİR , ÇÜNKÜ SOYKIRIMI YAPAN KİŞİ OLAN BEN, AYNI ANDA 52 TANE KARASİNEÐİ TEK AVUCUMA ALIP , HEPSİNİ DUVARA YAPIŞTIRDIM :P
LAKİN , İÇİMİN RAHATLIÐI ŞUDUR. KARASİNEK TÜRÜNÜ ORTADAN KALDIRMAK MÜMKÜN DEÐİL.. ÖLDÜR ÖLDÜR , GENEDE BURNUNA GELİP KONUYOLAR. HEMDE HİÇ KORKMADAN HİÇ UTANMADAN. KARINCAYI BİLE İNCİTMEYEN BEN "" ONUR ""
KARA SİNEKLERE GICIÐIM KERDEŞİM.. GENE OLSA GENE YAPARIM. :P
..............................................................oNuRsTyLe wAs dEad...!!

#15 albashara

albashara

    perilere haber salın..

  • Üyeler
  • 2.214 Mesaj
  • Konum:çok karışık...
  • İlgi Alanları:DANS , dAnS , DaNs

Gönderim zamanı 26.11.2006 - 17:27

Seni buradan eshefle kınıyorum.Seni ekolojik denge düşmanı seni :P Karıncaları incitmeyen sen pencereyi açıp neden dışarı çıkmalrını rica etmedin o zavallı karasineklerden :P Neyse keşke her soykırım seninki gibi olsa dicem :P Ama o zaman soyu tükenen hayvanlara yapılanlarıda onaylamış gibi mi olurum... *utan
Gözünü kırpma , düşerim ben :girlcry:





Benzer Konular Daralt

  Konu Forum Konuyu Açan İstatistikler Son Mesaj Bilgisi

2 kullanıcı bu konuya bakıyor

0 üye, 2 ziyaretçi, 0 gizli