İçerik değiştir



- - - - -

Vahdettin Hain miydi?


  • Yanıtlamak için giriş yapın
bu konuya 120 yanıt verildi

#21 Poseidon

Poseidon

    Tarih Muhabiri

  • Dokunulmazlar
  • 2.810 Mesaj
  • Konum:Eskişehir...

Gönderim zamanı 12.08.2006 - 20:42

Abi nutku okudum çok da iyi biliyorum. Ama İnsanların En büyük yanılgısı Tarihi bulundukları zamandan bakmaları... Atatürk böyle sıfatları elbetteki kullandı. Çünkü Aynı vahdettin onu yakalatma emri vermişti. Ama bence Vahdettin hain değildi aslında şöyle bir empati kursak nasıl olur vahdettin yerine koysak nasıl olur acaba... Biraz obejektif yaklaşssak...
Galata Kulesi'nin aklı olsaydı, Kız Kulesi'ne evlenme teklif ederdi...

#22 WaLe

WaLe

    Kimene!

  • Üyeler
  • 6.730 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:Eskişehir

Gönderim zamanı 12.08.2006 - 22:24

Nasıl bir empatidir bu anlayamıyorum.. Anadolu İstila edilirken, talan edilmiş. İnsanlar kırılıp, köyler yıkılmış, ben bu insanların bir padişahı olaraktan bunu yapanlarla Atatürkün dediği gibi "Bütün çıkarlarını yalnız kirli bir tahtın çürümüş çökmüş ayaklarına sarılmakta görmekten başka" hangi mantıkla iş birliği yapabilirim

Son olarak yine nutuktan..

"Gerçekten de, her ne sebeple ve ne şekilde olursa olsun, Vahdettin gibi hürriyetini ve hayatını milleti içinde tehlikede görebilecek kadar âdi bir yaratığın, bir dakika bile olsa, bir milletin başında olduğunu düşünmek ne hazindir! "


"YURTTA SULH, CİHANDA SULH"
Gönderilen Resim



’Düşüncenin üstesinden gelemeyen‚ düşünenin üstesinden gelmeye çalışır.

Paul Valéry


#23 WaLe

WaLe

    Kimene!

  • Üyeler
  • 6.730 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:Eskişehir

Gönderim zamanı 12.08.2006 - 22:41

Elimdeki kitaptan sana bir alıntı yapim osmanlı için.

30 Ekim 1922 günü Meclis Başkanlığına Mustafa Kemal'in de imzasını taşıyan bir bildiri verildi.Bunda:

"Osmanlı İmparatorluğunun tükenmiş olduğu, yeni bir Türk devletinin doğduğu, Anayasanın kabülüyle,yönetmek hakkının millete ait bulunduğu" belirtiliyordu."


Bu bildiri üzerine Mecliste uzun tartışmalar başladı... Encümendeki bazı hocalar Hilafetin saltanattan ayrılamayacağı fikrini müdafaa etmeye başladılar. Müzakerelerin fazla uzayacağını anlayan Mustafa Kemal, Encümen reisinden söz aşdı ve önündeki sıranın üzerine çıkarak yüksek sesle şu beyenatta bulundu..

" Egemenlik ve saltanat hiç kimse tarafından hiç kimseye, bilimin gereğidir diye; görüşme ile, tartışma ile verilmez. Egemenlik ve saltanat, güçlei erkle, zorla alınır. Osmanoğulları, zorla Türk milletinin egemenlik ve saltanatına el koymuşlardı; bu egemenliklerini altıyüzyıldan buyana devam ettirmişlerdi. Şimdi de Türk milleti bu saldırganların hadlerini bildirerek, egemenlik ve saltanatını, isyan ederek kendi eline fiilen almış bulunuyor. Bu bir emri vakidir. Konu edilen; millet saltanatını, egemenliğini bırakacakmıyız, bırakmayacakmıyız sorunu değildir. Sorun zaten emrivaki olmuş bir gerçeği ifadeden ibarettir. Bu ergeç olacaktır. Burada toplananlar, Meclis ve herkes sorunu doğal görürse fikrimce uygun olur. Aksi takdirde, gene gerçek usulünce anlatılacaktır. Fakat ihtimal bazı kafalar kesilecektir."


---------------------

Naci KASIM Gazinin Hayatı..

"YURTTA SULH, CİHANDA SULH"
Gönderilen Resim



’Düşüncenin üstesinden gelemeyen‚ düşünenin üstesinden gelmeye çalışır.

Paul Valéry


#24 Can Ka No Rey

Can Ka No Rey

    Burası olmadan yaşayamaz

  • Yöneticiler
  • 9.354 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 12.08.2006 - 23:11

ve biz ne haddimize ki; bugün burada, 2006 yılı koşullarında ve kulaktan dolma bilgilerle bir tarihi hain ilan ediyoruz...


Ben bir Türk olarak değil Vahddettin, Fatih dahil olmak üzere tüm osmanlıyı hain olarak görüyorum. Türklere ve Türklüğe ihanet etmişlerdir.

Birde Atatürkün kaleminden çıkan Nutuk' a hiç bakma şansınız oldumu..

ve Damat Ferit Hainmiydi sorusuyla başka bir açı vereyim konuya.. Evet Damat Ferit hainmiydi ?

osmanlı devleti ideoloji olarak ümmetçiliği benimsemiş olabilir....

ama bu osmanlı padişahlarının hain olduğu anlamına gelmez...

bu devlet iyisi ile kötüsü ile türklüğün ve islamın sancaktarlığını yapmıştır...

bana bu padişahların türklüğe nasıl ne derece ihanet ettiğini açıklarsanız sevinirim...

#25 WaLe

WaLe

    Kimene!

  • Üyeler
  • 6.730 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:Eskişehir

Gönderim zamanı 12.08.2006 - 23:27

Osmanlı imparatorluğunun kurucusu olan Türklerin, Osmanlı İmparatorluk haline geldikten sonra imparatorluk içindeki durumları ile ilgili bir araştırma yaparsan cevabı bulacaksındır. Sevgili TAVIR..

"YURTTA SULH, CİHANDA SULH"
Gönderilen Resim



’Düşüncenin üstesinden gelemeyen‚ düşünenin üstesinden gelmeye çalışır.

Paul Valéry


#26 Can Ka No Rey

Can Ka No Rey

    Burası olmadan yaşayamaz

  • Yöneticiler
  • 9.354 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 12.08.2006 - 23:56

sizden duymak isterim...

#27 LaHesis

LaHesis

    Baş Yazar

  • Üyeler
  • 1.142 Mesaj
  • Cinsiyet:Belirtilmedi

Gönderim zamanı 13.08.2006 - 00:25

bu konuda küçük çaplı bir arşivim var dilerseniz paylaşabilirim. sanırım Wale haklı bu konuda<_<

#28 Poseidon

Poseidon

    Tarih Muhabiri

  • Dokunulmazlar
  • 2.810 Mesaj
  • Konum:Eskişehir...

Gönderim zamanı 13.08.2006 - 09:47

Tarih öyle bir bilimdir ki tarihteki bir kişiye hangi anlamı yüklemek istiyosan o bilgiyi tarih sana verir... Mesela Radikal İslamcı insana göre Atatürk iyi birisi değidir. Çünkü hilafeti kaldırmıştır, tekke ve zaviyeleri kapattırmıştır. Ama bana görede kahramandır çünkü ülkemi o kurtarmış ve hilafet tekke zaviye gibi kurumaları amacından sapmış olduğunu görüp kaldırmış,böylelikle gericiliği önlemiştir... Bunlar Atatürk'ün yaptığı işlerdir hepside doğrudur ama bakış açılarına göre ya kahraman ya kötü.....İlber Ortaylı hocamızın çok güzel bir tarih tanımı vardır. '' Evet bazıları Tarihi bilim oalrak görmezler haklılar çünkü tarih bilim değildir bilim üstü bir şeydir. Siz üç kimyacıyı ayrı ayrı odalara koyun aynı malzemeleri verin hepsi suyun kaynama derecesini 100 derce oludğunu ölçecektir. Ancak 3 tarihçiyi aynı belgeleri vererek ayrı odalarda tutuğunuz zaman 3'de aynı belgeler üzerindne farklı yorumlara ulaşacaktır''.

Konunun özü şu eğer biz tarihe vahdettin hainmiyidi sorusunu sorarsak Tarih bize bu sorunun cevabını hem evet hem hayır olarak verebilir... Bizim belgeleri nasıl yorumladığımıza ve olaylara nasıl yaklaştığımıza o günün şartlarında nasıl düşündüğümüze bağlıdır. Şimdi ben aşağıya bazı tarihler yazıcam...

23 Temmuz 1919 Erzurum kongresi;
Hilafet ve saltanatın durumu vatan kurtulduktan sonra konuşulacaktır.
(Burada padişaha veya hilafete karşı bir şey yok tam tersi Atatürk buraya delegeleri toplarken Saltanata karşı bir tavır sergilemediğini bildirmiştir. Aslında Takiye yapmıştır ama önemli olan bu aşamada Atatürk'ün vahdettin hakkında bir kin veya başka bir duygu beslemediği açıktır. Onun amacı sadece halkı örgütlemek ve savaşa başlamaktı. Onu şu anda İstanbul Hükümeti ilgilendirmiyordu, zaten ordudan istifa ederekte tüm bağını koparmıştı.)

1 Kasım 1922
Saltanat kaldırıldı...
( Saltanatın kaldırılmasının asıl amacı kazanılan zaferlerin İstanbul hükümetine mal edilmesini önlemek ve görüşmelerde çift başlı bir-1921 londra konferansını hatırlayın- model yerine artık tek başına bir TBMM'NİN söz sahibi olduğu model oluşturmaktı.. Birde hepimizin bildiği gibi Cumhuriyetin ilanına zemin hazırlamak..)

AYRICA ATATÜRK HAKKINDA ÇIKARTILAN ÖLÜM KARARI YİNE AYNI YIL YANİ 1921 DE KALDIRILMIŞTIR.. ( Buraya dikkat daha vahdettin tahtan inmedi...)


Ve Serkan abimin üstünde sürekli durduğu nutuk;

15 ekim 1927 Atatürk büyük Nutkunu sundu..

(Şimdi Atatürk'ün burada vahdettin kötülemesi ona bir kin bağladığı anlamına gelmemektedir. Çünkü nutkunun giriş kısmında ''19mayıs1919 da samsuna çıktığımda ülkenin hali'' diyerek başladığıcümlesinde o zamanki koşulları anlatırken Vahdettinide doğal oalrak eleştirmişti ancak hiç bir zaman onu hain olarak nitelendirmemişti. Atatürk'ün ona karşı sarf ettiği sefil v.s cümleler bence ona olan kırgınlığında ileri gelmekteydi..)

Arkadaşlar Atatürk'ün vahdettin ile mazisi derindir nitekimde onun yaverliğini yapmış ve onunla bayağı içlidışlı olmuştur. Vahdettin ülkeden giderek Atatürkü'ün önünü açmıştır ve giderkende hazineden tek kuruş para götürmemiştir. Tekrar söylüyorum Vahdettin ölüm korkusuyla kaçmamıştır. Kendisinin itilaf devletlerince daha fazla maşa olarak kullanılmasını engellemek için kaçmıştır.

Birde size şu soruyu sorayım sizce Atatürk, Rauf orbay, Ali fuat cebesoyun buluşması bir tesadüfmüydü yoksa planlı bir hareketmiyidi bu üç kişide İttihatçıyıdı ve üçüde birbirlerinin görüşlerini çok ama çok iyi biliyordu... Bunu bilen bir hükümet niye Atatürk'ü yakalatmak için Ali fuatı onları yakaltmak için Rauf orbayı hepsini yakaltmak içinde Atatürk'ün emirlerine vakıf olmuş ve beraber savaşalra katılmış Kazım Karabekiri kullansın??

Sonuç olarak Vahdettin hain değildi..... Bence...

Ama bana birisi hain tanımı yap dese benim yegane tanımım Damat ferittir...

Bu mesaj Poseidon tarafından düzenlendi. Düzenleme zamanı: 13.08.2006 - 10:05

Galata Kulesi'nin aklı olsaydı, Kız Kulesi'ne evlenme teklif ederdi...

#29 Poseidon

Poseidon

    Tarih Muhabiri

  • Dokunulmazlar
  • 2.810 Mesaj
  • Konum:Eskişehir...

Gönderim zamanı 13.08.2006 - 12:10

Osmanlı İmparatorluğuna gelince Osmanlı imparatorluğu bir türk arap sentezi yaratarak... Türklüğün kendi öz değerlerine çok büyük zararlar vermiştir. Zaten Osmanlı kendi kültürünü yaratmıştır ne bileyim dili,giyimi, yönetim şekli v.b herşeyi kendine özgüydü.

Belki bilmiyosunuz ama Osmanlıda Saray içindek kişilere yani büyük yerlerde bulunan kişilere Türk demezlerdi onlar için Türkler dışarıda kalan göçebe Türkmenlerdir. Kendileri tabiki Türk'tü ama onlar saray içind çok farklıydılar.Birde Osmanlı kendi ana vatanı olan Anadoluya çok büyük ihanet etmiştir. Bakın lütfen bu gün anadoluda kaç tane osmanlı mimarisini a'dan z'ye anlatan yapı vardır. Osmanlının en güzel yapıları balkanlarda ve İstanbul'un avrupa yakasındadır.
Galata Kulesi'nin aklı olsaydı, Kız Kulesi'ne evlenme teklif ederdi...

#30 o<an

o<an

    Hiç gelmiyor desek yeridir

  • Üyeler
  • 20 Mesaj
  • Konum:bartın\bilgisayarın başı
  • İlgi Alanları:her şey :)

Gönderim zamanı 13.08.2006 - 12:19

ben ce ewt ama onun durumunu da bilmek gerkio belki de kaçmadı öldürüldü çünkü sırra kadem bastı

#31 Poseidon

Poseidon

    Tarih Muhabiri

  • Dokunulmazlar
  • 2.810 Mesaj
  • Konum:Eskişehir...

Gönderim zamanı 13.08.2006 - 12:23

Hayır vahdettin İtalya'nın San remo kentinde kalp yetmezliği yüzünden ölmüştür. Kendisinden alacaklı olanların haciz koymaları yüüznden cenazesi verilmemiştir ve devrin Suriye Devlet başkanı bütün borçlarını ödedikten sonra cenazesini alarak Suriyeye gömdürmüştür..

Bu mesaj Poseidon tarafından düzenlendi. Düzenleme zamanı: 13.08.2006 - 12:24

Galata Kulesi'nin aklı olsaydı, Kız Kulesi'ne evlenme teklif ederdi...

#32 Poseidon

Poseidon

    Tarih Muhabiri

  • Dokunulmazlar
  • 2.810 Mesaj
  • Konum:Eskişehir...

Gönderim zamanı 13.08.2006 - 12:30

Yaw ben kendi kendime tartışıyorum niye böyle oluyo:(
Galata Kulesi'nin aklı olsaydı, Kız Kulesi'ne evlenme teklif ederdi...

#33 Can Ka No Rey

Can Ka No Rey

    Burası olmadan yaşayamaz

  • Yöneticiler
  • 9.354 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 13.08.2006 - 12:36

biraz abes kaçacak ama....

aslen polonya vatandaşı olup cenazesi rusya ya gömülen insanların milli kahraman olduğu günümüzde sultan vahdeddin in hain olup olmadığının tartışılması bana pek mantıklı gelmiyor açıkçası...

kahretsin yine faşizan duygularım kabardı... :wizard:

#34 Poseidon

Poseidon

    Tarih Muhabiri

  • Dokunulmazlar
  • 2.810 Mesaj
  • Konum:Eskişehir...

Gönderim zamanı 13.08.2006 - 12:36

Anlattıkları mı mantıksız yoksa beni mi sevmediniz bir Allahın kulada çıkıp bir şey yazsın ya..:wizard:
Galata Kulesi'nin aklı olsaydı, Kız Kulesi'ne evlenme teklif ederdi...

#35 WaLe

WaLe

    Kimene!

  • Üyeler
  • 6.730 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:Eskişehir

Gönderim zamanı 13.08.2006 - 13:25

Birde size şu soruyu sorayım sizce Atatürk, Rauf orbay, Ali fuat cebesoyun buluşması bir tesadüfmüydü yoksa planlı bir hareketmiyidi bu üç kişide İttihatçıyıdı ve üçüde birbirlerinin görüşlerini çok ama çok iyi biliyordu... Bunu bilen bir hükümet niye Atatürk'ü yakalatmak için Ali fuatı onları yakaltmak için Rauf orbayı hepsini yakaltmak içinde Atatürk'ün emirlerine vakıf olmuş ve beraber savaşalra katılmış Kazım Karabekiri kullansın??


Bu dört paşa osmanlının en önemli komutanlarıydı ve Atatürk Milli Mücadele kararını bu üç paşa ile müzakere ederek alıyor. Samsun çıkartmasının ardından düzenlenen Amasya tamiminde bu dördünün imzası vardır. Arkasından Erzurum ve Sivas kongrelerinde de yer almışlardır. Yani buluşmaları tesadüf değildir. Birlikte giriilen bir mücadele vardır.. Birde çıkarılan ölüm fermanında Cebesoyunda ismi vardır. bknz FERMAN

Ölüm fermanının kaldırılması ile ilgili güvenilir bir kaynak göstesen. ki olsa dahi bu milli mücadeleyi desteklediği anlamına gelmez çünkü 24 Mayısta ölüm fermanını çıkaran vahddettin 10 Ağustosta Sevr' i imzalıyor.

Vahdettin ölüm korkusuyla kaçmamıştır. Kendisinin itilaf devletlerince daha fazla maşa olarak kullanılmasını engellemek için kaçmıştır.


Bir padisah düşünkü toplaraklarını istila eden düşman devletlerinin kendisini maşa olarak kullandığının farkında ve buna izin veriyor daha fazlasının olmaması için de yine aynı düşman'a mektup yazıp kendisinin ülkeden çıkartması ricasında bulunuyor.

17.11.l922
Mektup Sureti
Bir nüshasını ilişik olarak sunduğum resmi bildiride açıklandığı gibi, Zâtışâhâne, İngiltere'nin koruyuculuğuna sığınarak bir İngiliz harp gemisiyle İstanbul'dan ayrılmıştır....

İmza : Harrington
Mektuba Ekli Bildiri Sureti
Resmen bildirilir ki, Zâtışâhâne, bugünkü durum karşısında hürriyet ve hayatını tehlikede gördüğünden, bütün Müslümanların halifesi sıfatıyla İngiliz himayesini ve aynı zamanda İstanbul'dan başka bir yere götürülmesini istemiştir. Zâtışâhâne'nin isteği bu sabah yerine getirilmiştir.

Bunun adı zaten hainliktir Hüseyin.

Not: Terakkiperver cumhuriyet firkasi kuruluşundan sonra Atatürk'e suikasta kadar giden olaylar çok ilginçtir. Karabekir paşanın İnönü ve bu üç paşanın çatışmasını konu edinen Paşaların Çatışması adlı kitap ilginç bir kaynaktır. Önerilir..

"YURTTA SULH, CİHANDA SULH"
Gönderilen Resim



’Düşüncenin üstesinden gelemeyen‚ düşünenin üstesinden gelmeye çalışır.

Paul Valéry


#36 Poseidon

Poseidon

    Tarih Muhabiri

  • Dokunulmazlar
  • 2.810 Mesaj
  • Konum:Eskişehir...

Gönderim zamanı 13.08.2006 - 13:37

Abi ben nedesem sen kararından caymayacaksın sen bana nedesen ben kararımdan caymayacağım. Beni tanırsın sevmem aslında osmanlı tarihini ama seninle tartışması güzel böyle şeyleri hani dişlisin ya o bakımndan :wizard: bak ben eskişehir'e ayın birinde gelicem gidelim kahvemize söyleyelim çaylarımız oturalım olmadı meyhaneye gider orada tartışırız.

Ama bak ben bir yerde haklıyım Tarih senin nasıl malzeme istedğine bakıyo iyi mi iyi kötü mü kötü sana bağlı....

Bu mesaj Poseidon tarafından düzenlendi. Düzenleme zamanı: 13.08.2006 - 13:38

Galata Kulesi'nin aklı olsaydı, Kız Kulesi'ne evlenme teklif ederdi...

#37 tito_adnan

tito_adnan

    Hiç gelmiyor desek yeridir

  • Yeni Üyeler
  • 1 Mesaj

Gönderim zamanı 24.09.2006 - 02:01

arkadaşlar vahdettin bir vatan hainidir kurtuluş savaşı sırasında yunan gemisini atlayıp yunanistana kaçmıştır o yüzden vatan hainidir

#38 Poseidon

Poseidon

    Tarih Muhabiri

  • Dokunulmazlar
  • 2.810 Mesaj
  • Konum:Eskişehir...

Gönderim zamanı 24.09.2006 - 15:46

arkadaşlar vahdettin bir vatan hainidir kurtuluş savaşı sırasında yunan gemisini atlayıp yunanistana kaçmıştır o yüzden vatan hainidir

Vahdettin malaya adlı bir ingiliz zırhlısıyla 17 Kasım 1922'de istanbuldan Ayrılıp Malta adasına oradanda Mekke'ye daha sonrada İtalyanın San Remo kentine gitmiştir...
Galata Kulesi'nin aklı olsaydı, Kız Kulesi'ne evlenme teklif ederdi...

#39 AtamÇepni

AtamÇepni

    Türkiye Sevdalısı

  • Üyeler
  • 5.693 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:Atatürk'ün Ülkesi

Gönderim zamanı 26.09.2006 - 11:10

http://www.gata.edu....h_Vahdettin.htm

AKP olmadan Dinimi,
MHP olmadan Ülkemi,
CHP olmadan ATATÜRK’Ü sevebilirim...

#40 madwolf1

madwolf1

    Hiç gelmiyor desek yeridir

  • Üyeler
  • 7 Mesaj

Gönderim zamanı 22.10.2006 - 00:35

yakın tarıh aslında cok karısık kım ne tarafa cekerse gorusune uygun olarak deliller bulup dogrulugunu kabul edebiliyor...daha once soylenıldıgı gıbı bu konuda yorum yapmak ıcın derın bır tarıh bılgısı vede arastırmak gereklı...ama ben vahteddinin hain olmadıgına ınanıyorum donemın kosulları bazen ınsanları hataya zorlayabılır fakat Ataturku gorevlendırıp samsuna gondermesı vatan haını olmadıgı ıspatlar bence eger kasıtlı vatana zarar vermek ısteseydı bunu kesınlıkle yapmazdı...





Benzer Konular Daralt

  Konu Forum Konuyu Açan İstatistikler Son Mesaj Bilgisi

0 kullanıcı bu konuya bakıyor

0 üye, 0 ziyaretçi, 0 gizli