İçerik değiştir



- - - - -

ALEVİLİK


  • Yanıtlamak için giriş yapın
bu konuya 26 yanıt verildi

#21 Serra

Serra

    I'm Back !!

  • Üyeler
  • 8.125 Mesaj
  • Cinsiyet:Bayan
  • Konum:MuEno

Gönderim zamanı 29.05.2006 - 14:50

yani burada da böle bişi söleyebiliosunuzya. yuh yani gerçekten. böle her ciddi konuda yok sen saptırdın yok sen soruma soruyla cvp verdin falan... tartışalım artık yaa.
Yokluğun bu bahar biter mi ?
Ya da bu
Son;Bahar biter mi ?

#22 world

world

    Hiç gelmiyor desek yeridir

  • Üyeler
  • 7 Mesaj

Gönderim zamanı 29.05.2006 - 17:52

Sayın wildose tamam teşekkürler ama ben kız arkadaşımın düşüncelerine saygı duyuyorum .Duymasaydım eğer hiç onun benim evlenmesini biel istemezdim bu sevgide ben neler kaybettiğimi bilseydin belki böyle konuşmazdım nerdeyse ailemi bile kaybediyordum..

#23 Emily

Emily

    Mannak Şeker

  • Üyeler
  • 8.786 Mesaj
  • Konum:Fairy Tale...!!

Gönderim zamanı 29.05.2006 - 18:25

azcık bişiy yazıp kaçcem sonra destekli geliceemi belirterek...


yazarken önce bi okuyun, koskaca bi kitleye nasıl hakaretler ettiğinizin (bazıları!)
farkına varın lütfen..
kulaktan dolma şeylere inanmak yerine, azcık araştırma herkese istediği bilgiyi kolaylıkla sağlar..

internet aynı zamanda bilgi deposudur, hiç yoktan arada kullanıversin bazıları bi zahmet...

In the end, it's not the years in your life that count.
it's the life in your years..

#24 WaLe

WaLe

    Kimene!

  • Üyeler
  • 6.730 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:Eskişehir

Gönderim zamanı 29.05.2006 - 18:33

SEVGİLİ ARKADAŞLARIM BEN BİR ALEVİ KIZI SEVDİM VE BU ALEVİ KIZIN AİLESİ BANA ALEVİ OLMADIÐIM İÇİN KIZI VERMEDİLER NEDEN ALEVİ OLMAYAN KİŞİLERE KIZ VERMİYORLAR BUNU SİZDEN ÖÐRENEBİLİRMİYİM
ALEVİ OLAN VE BU KONUDA BİLGİSSİ OLAN VARSA CEVABINIZI BEKLİYORUM

Alevilikle ilgili bir çok site forum vs. bulunurken burda böyle bir başlık açılması paranoyak olan beni bir çapanoğlumu var arayışına itti ki worldun akabinde yaptığı yorumlardan yanılmadığımı aslında bilgilenme için açılan bir başlık değilde yargılama, sataşma, saldırma amaçlı açılmış bir başlık olduğuna kanaat getirdim ve bunu hiç tasbib etmedim hatta kızdım.

Bence hayatın özü insandır, bu sebeble kimin neye inandığının benim için bir anlamı yoktur çünkü kişileri inançları ile değil varoldukları için severim. Her inanca ve kültüre bir renk olarak bakar asla yargılamam çünkü maneviyata sonsuz saygım vardır.

Bence bu konu burda kapatılsın kısıtlı bilgilerimizle yaptığımız her yorum bizi yanlış sonuca itmekle birlikte forumumuzdaki Alevi arkadaşlarmızın kalplerinin kırılmasına neden oluruz.

SAYGILAR...

Alevilik ile ilgili bütün sorularınıza cevap bulabileceğiniz bir forum.

"YURTTA SULH, CİHANDA SULH"
Gönderilen Resim



’Düşüncenin üstesinden gelemeyen‚ düşünenin üstesinden gelmeye çalışır.

Paul Valéry


#25 LiQusha

LiQusha

    Boş vakti boldur

  • Üyeler
  • 405 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:2wsx
  • İlgi Alanları:yazilim muhendisligi (domain driven design, extreme programming, java EE), muzik(jazz-rock[fusion]), basketbol(oynamayi izlemeye tercih ederim, nba)

Gönderim zamanı 29.05.2006 - 19:21

Inanclar elbette kisisel tercihler ancak kendinize ve inanciniza sayginiz oraninda, inandiginiz hayat felsefesini ve ya dini arastirmali ve bilginizi arttirmalisiniz. Bu konu ozelinde konusursak, mezheplerin kokeni hakkinda biraz inceleme yapmali ve tarihsel boyutu goz ardi etmemelisiniz. Aleviligin tartisilmasina gelmeden once, kronolojik oncelik acisindan mezheplerin dogusuna dair kitaplar okumak daha saglikli olur.

Algilama farkliligi, degisik mizaclar, arap ırkçılığı, hilafet, Hz. Osman ve Hz. Ali donemlerinde ve sonrasinda gelisen olaylar ...

Dini teriminolojide anne babadan ogrenilen inanca 'taklidi iman' denilir. Insanlarin arastirarak, ogrenerek ve yasayarak kendi iclerinde gelistirdikleri inanc ise 'tahkiki iman' olarak isimlendirilir. Yani, kendi dogmatik sınırları dışında dinler de ogrenmeye, sorgulamaya tesvik ederler.

Dinden bagimsiz olarak, kulaktan kalma bilgilerle konusmanin ya da kabul ettigimiz hayat gorusunun baskalari hakkindaki pesin hukumlerine siginma kolayciliginin hic birimize bir faydasi yok. Sanki karsilikli olarak baskalarinin daha onceden yazdigi pankartlari, sloganlari birbirmize gosterir gibiyiz. Oysa kisisel derinligin kazanilmasi ve hangi inanca sahip olursak olalim, o goruse sahip cikmanin da en saglikli yolu her zaman sorgulamadan geciyor.

Bir de unutmamak gerekir ki gercek, basit onermeler gibi tek boyutlu degildir, yani dogru ve yanlis ikiligine indirgeyemezsiniz. Platon bunu

"Gercek konusunda, insanlar butun yonleriyle isabet etmedikleri gibi butun yonleriyle de yanilmazlar. Her insan gercegi bir yonuyle yakalar.Bunun ornegi şudur: Bir kaç kör bir filin yanina gelir. Her biri onun bir organini tutar, eliyle dokunur ve kendilerince anlamaya calisirlar. Ayagina dokunan kör, fili agac kutune benzetir, sirtina dokunan onu yuksekce bir tepeyi andiriyor diye niteler ...v.s. Ancak her biri digerinin soylediginin yanlis/yalan oldugunu iddia etmis ve sadece kendisinin dogruyu soyledigine inamistir."

sozleriyle acikliyor.

Din ve ya siyaset basliklarina yazmamamin nedeni de benzer bir dusunce. Sokrat'in "Tartisma konusu olan sey bilindigi takdirde, butun tartismalar bosa gider." sozunu de hatirlatalim yeri gelmisken. Yani her birimiz gercegin bir ya da bir kac boyutunu yakalayabiliyoruz sadece, ama gercegin girift dogasi, karmaşıklıgı yaninda bildigimiz ve anladigimiz sınırlı ....

v.s v.s.

liqusha{
inaclara saygiliyim ama kendine ve inancina(hayat gorusune) deger vermediginin farkinda olmayanlara uzuluyorum.
}

Bu mesaj liqusha tarafından düzenlendi. Düzenleme zamanı: 29.05.2006 - 19:24


#26 Emily

Emily

    Mannak Şeker

  • Üyeler
  • 8.786 Mesaj
  • Konum:Fairy Tale...!!

Gönderim zamanı 30.05.2006 - 00:09

Liqusha dan sonra yazılcak bişiy kalmamış ancak şu var sadece..

birisi kızılbaşlığın eş değiştirme ana bacı kim olsa farketmiyo tarzında kendini bilmezce,kesinlikle şuur kaybı esnasında olduğuna inanmak istediğim saçma sapan şeyler yazmıştı..
Sadece ona bi iki şey söyleyip gidicem..
ben Alevi diilim önemli de diil zaten ancak yengem alevi ve onun şahsında hakaret olarak alıyorum..bu eş değiştirme saçmalığını..
yüs kere söyledim bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmayın diye..
ve şu kadarını söyliyim ki bu saçmalığı yazan kişiyi yengem duysa kesin sabaha hakaret davası açardı....ve kazanırdı...
kültürünüzü Turnike gibi programlarla mı oluşturuyosunuz anlamadım kii..insan bi bu kadar iirenç bişiy söyleniyo doğru olabilir mi diye araştırmaz mı bilemedim ..
Tanrı akıl vermiş kullanalım diye denir değil mi...
vazgeçtim uzun uzun kanıt göstermeye ,değmez bu tarz düşünenler için uğraşmaya..kendi başına düşünemeyip araştırmayan kişinin gözüne soksanız ne işe yarıycak ki....

sadece ufak bi link..en basit aratmada ilk çıkan hem de...Kızılbaş nedir? fazla yormaz sizi kısa bişiy buldum ki yorulmasın nazik beyinleri bu tarz arkadaşların..

http://www.sorularla...oru&op=1&id=323


ve Wale'e katılıyorum, bu konu özellikle açılmış, aksi takdirde sevgi herşeyi çözer mi filan tarzı bişiy olurdu alevilik değil, buraya yazıp sorana kadar sevgiline sorardın araştırırdın ya da..burdaki insanları ne kadar tanıyıp güveniyosun ki de dediklerini baz alıcaksın...hem herkes farklı yorum yapıcaktır hangisinin doğru olduğunu nerden bilebilirsin ki...saçma çookk..

In the end, it's not the years in your life that count.
it's the life in your years..

#27 linko

linko

    Sihirli lamba

  • Üyeler
  • 483 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:yan odadan

Gönderim zamanı 30.05.2006 - 01:41

Ya yanlış biliyorsam düzeltin ama bide alevilerde kızılbaş diye bişey vardı sanırım.

Bazı özel günleri oluyordu onların (tam bilmiyorum)..O özel günlerde toplanıyorlar,mum falan yakıyolardı sanırım ve eşlerini değiştirip 1 gece beraber oluyolar diye duymuştum ben...

O yüzden sünni olanlarda ,Aleviye kız vermek istemezlermiş..

ne kadar güzel hiç bir şey bilmeden okumadan etmeden yazmışta yazmışsınız afferim..

1- bu mum söndürme olayı osmanlı zamanında ortaya çıkmıştır. osmanlı zamanında aleviler birbirlerine çok bağlı sağlam bir dayanışma içinde bulunduklarından dolayı bu osmanlıyı çok fazla rahatsız etmiş ve bu dayanışmayı ortadan kaldırmakistemiştir, ilk başta bütün alevileri katletmeyi düşünmüştür ama daha sonra bunun çok büyük tepki alacağından dolayı biz bunlara boyle bir iftira atalım diyerekten boyle asılsız gerçek olmayan bir çamur at lekesi kalır mantığıyla ortaya bir soylenti çıkarmışlardır..

2- önce kızılbaşın ne olduğunu öğren.. varmı yokmu kötü bişeşeymi iyi birşeymi anlarsın..

3- alevilerdeki inanç Allah, Ali, Muhammed, Atatürk şekildedir..

4- aleviler sunnileri sevmez diye birşey yok, şeriatcıları sevmezler.. laikliğe ve Atatürkü yok etmeye çalışan herkeze düşmandırlar..

5- sen boşun kız almaya çalışma en fazla taş çatlasa 1 sene sonra zaten kız kendisi senden ayrılmak isteyecektir.. tabi çok büyük bir sevginiz aşkınız yoksa ve bu sevginin yanıdada senin ailenin alevilere bakış acısıda önemli..

6- araştırmadan etmeden boş boş konuşmayın..

Bu mesaj linko tarafından düzenlendi. Düzenleme zamanı: 30.05.2006 - 01:42






Benzer Konular Daralt

  Konu Forum Konuyu Açan İstatistikler Son Mesaj Bilgisi

1 kullanıcı bu konuya bakıyor

0 üye, 1 ziyaretçi, 0 gizli