İçerik değiştir



- - - - -

ALEVİLİK


  • Yanıtlamak için giriş yapın
bu konuya 26 yanıt verildi

#1 world

world

    Hiç gelmiyor desek yeridir

  • Üyeler
  • 7 Mesaj

Gönderim zamanı 27.05.2006 - 13:01


SEVGİLİ ARKADAŞLARIM BEN BİR ALEVİ KIZI SEVDİM VE BU ALEVİ KIZIN AİLESİ BANA ALEVİ OLMADIÐIM İÇİN KIZI VERMEDİLER NEDEN ALEVİ OLMAYAN KİŞİLERE KIZ VERMİYORLAR BUNU SİZDEN ÖÐRENEBİLİRMİYİM
ALEVİ OLAN VE BU KONUDA BİLGİSSİ OLAN VARSA CEVABINIZI BEKLİYORUM

Bu mesaj world tarafından düzenlendi. Düzenleme zamanı: 27.05.2006 - 13:31


#2 world

world

    Hiç gelmiyor desek yeridir

  • Üyeler
  • 7 Mesaj

Gönderim zamanı 27.05.2006 - 13:05

Alevilik Toplumumuzun Azınlık sayılan Mesheplerindendir.Ben alevi değilim ama alevilik çok saçma olduğunu düşünenlerdenim ama rengler ve zevkler tartışılmaz . Saygı duyuyorum Alevi kardeşlerimizin düşüncelerine . Ve burda bir soru soruyorum alevi arkadaşlarımıza nedn alevi olduklarını bana açıklarlarsa sevinirim ve aleviliği sadece aileden gelen bir düzen olduğu için mi yoksa araştırıp seçtikleri için mi savunurlar.....

Bu mesaj world tarafından düzenlendi. Düzenleme zamanı: 27.05.2006 - 13:29


#3 Serra

Serra

    I'm Back !!

  • Üyeler
  • 8.125 Mesaj
  • Cinsiyet:Bayan
  • Konum:MuEno

Gönderim zamanı 27.05.2006 - 17:30

alevi arkadaşlarım var. tanıdıklarım var. onların çoğu (bunu parantez içine almam lazım) bizler gibi yani hanifiler gibi yaşııor. ama azımsanamıycak bi kesimi ise ezan sesinden bile rahatsız oluyor.
onlar kendilerine göre şu şekilde bi savunma yapıyorlar. ki yalnış anlamayoın bunu bana alevi olan bi arkadaşım anlattı:
siz hz muhammede inanıyorsunzu biz hz aliye. sizin peygamberiniz o bizim peygamberimiz bu. bu sebeble bizden olmayan biriyle münasebet haramdır.

şeklinde..
Yokluğun bu bahar biter mi ?
Ya da bu
Son;Bahar biter mi ?

#4 Edys

Edys

    ....

  • Dokunulmazlar
  • 16.109 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:istanbul,antalya,bodrum ve başka yerler
  • İlgi Alanları:FENERBAHÇE

Gönderim zamanı 27.05.2006 - 17:33

world kardeşim senin hangi inancı niye seçtiğini sorgulama yetkin mi var sen neye neden inanıyorsan, ve inanmakta serbestsen alevi olan kişide buna inanmakta özgür ve serbesttir..

ben alevi değilim.. sünni bir insanım ama herkese saygım vardır..

alevilerin sünnilerle evlenmiycek diye bir durum yok aslında.. bir tanıdığımızın tanıdığı var kadın sünni kocası alevi çocukları iki tane ve kesinlikle baskı yapmıyorlar çocuklarına neye inanmak istiyorsanız ona inanın şeklinde telkinleri var olması gerektiği gibi.. yoksa düşünsenize anne diycek sünni ol baba diycek alevi ol, o çocukların benlikleri kaybolcak...

demek istediğim her insan inancında özgürdür..

saygılar.

#5 duygusuz

duygusuz

    Burası olmadan yaşayamaz

  • Üyeler
  • 8.004 Mesaj
  • Konum:niko
  • İlgi Alanları:güzel ve iyi olan her şey

Gönderim zamanı 27.05.2006 - 20:09

benim lisede iken bir arkadaşım vardı..kendisi aleviydi ve harika bir kızdı...inançları kuvvetliydi ve sünnilerle asla anlaşmazlık yaşamazdı..demek ki alevilik de kendi içerisinde farklılıklar gösteriyor.

ama aşk evrenseldir ya. neden bir alevi sünni ile evlenemesin..bu nasıl bir haksızlıktır..kan davalı gibi birbirlerine asla kız vermiyorlar. keşke seven kendi krarını kendş özgürce verebilse, ailelerin katı inançları gençlerin geleceğini belki de karartıyor...bir insan niye sevdiği ile evlenemesin....bunu hazmedemiyorum....
ha bu arada sevgili world, sevdiğin kız da alevilik sünnilik dinlemiyor besbelli...unutma bu hayat senin, sizin....yarın öbürgün bu hayatta ne ana kalacak ne baba yanında kalacak olan bir sevdiğin, hayat arkadaşındır...buyüzden ne olursa olsun, aşkın için bu engeli aşmalısın...

istediğine umarım kavuşursun..
hoşçakal..

............................şşşşt sessiz ol!.................................


#6 dokuzharf

dokuzharf

    ...

  • Kurucular
  • 19.758 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:İzmir

Gönderim zamanı 27.05.2006 - 20:34

Aleviler kendi içleri dışındakilere kız vermezler.
Ama Alevi erkekleri Alevi olmayan bir kızla evlenebilirler.
Bu hep böyledir. Arada tçıkmıştır istisnalar. Ama genelde Alevi büyükleri buna izin vermezler.

Alevilik kimine göre Hanefiler gibi bir mezhep , kimine görede mezhep değil.

Şu var , Alevilik Hz.Muhammed'i tanımıyorlar anlamına gelmemeli. Aleviler Hz.Muhammed'in Peygamber olduğunu kabul ediyorlar ve Hz.Ali'ninde kendilerinin başı söylüyorlar. Alevisi Sünnisi Allah'ın varlığını kabul ediyor. O'nun yaratıcı olduğunu biliyorlar.

İnancını yaşama yolunda farklılıklar var.. Camii'ye gitmez Aleviler. Cemevi dedikleri mekanda ibadetlerini toplantılarını yaparlar. Alevi Dedeleri var ve onların sözünden çıkmazlar. Oruç ayları farklıdır. 30 gün yerine 12 gün tutar büyük çoğunluğu. Namaz kılmaz büyük çoğunluk. Hz.Ali'nin namaz esnasında ölmesi onların camiye gitmemelerinin , namaz kılmadıklarının göstergesi diye söylenir. ( Halbuki namaz esnasında ölmek şereflidir. Allah'a ibadetini yaparken ölüyorsun. Bu Alevileri daha da şevklendirmesi lazım. Dediğim gibi öyle söyleniyor , yanlış birşeyde söylüyor olabilirim.)

Değişiklikler Kaydedildi...

#7 Ziyaretçi_jakobe_*

Ziyaretçi_jakobe_*
  • Ziyaretçiler

Gönderim zamanı 27.05.2006 - 21:52

Aleviler İslam'dır.Alevilik bir yoldur.Bu yol peygamberimiz Hz.Muhammed (SAV)'in yoludur.4. Halifeye,Ehli beyte ve sevgili peygamberimiz Hz. Muhammed (SAV)'in sevgili torunları Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin'e bağlıyız.Kitabımız KurAn'ı Kerim'dir,Mabedimiz camilerdir.Aleviler ibadetlerini camilerde ve her Müslüman gibi evinde de yerine getirirler.Aleviler sevgili peygamberimiz Hz. Muhammed'in sünnet-i seniyyelerini büyük bir huşû içinde yaşamaktadırlar.

ALEVİLERİN YAŞAM ŞEKLİ (TAHALLÂK-U Bİ AHLÂK-I ALLAH)


Dolayısıyla Arkadaşımızın yaşadığı durum yani alevi bir kızla evlenememe durumu tamamiyle o kızın kendisi ve ailesiyle ilgili olan bir durumdur. İslamın ve aleviliğin bu durumla bir ilgisi yoktur. Ülkemizde bazı yörelerde de böyle başka memlekete özellikle kız vermeme gibi garip ve saçma gelenekler hala mevcuttur. Bunun ne akılla mantıkla ne de dinle islamla elevilikle hiç bir alakası yoktur. Tamamen cehalletten kaynaklanmaktadır. Arkadaşımız da Alevilik veya İslamın değil cehaletin kurbanı olmuştur.

#8 world

world

    Hiç gelmiyor desek yeridir

  • Üyeler
  • 7 Mesaj

Gönderim zamanı 29.05.2006 - 09:27

İlk öncelikle hepinize teşşekkür ediyorum işte benim düştüğüm durumda bu ben yine söylüyorum saygı duyuyorum insanların düşüncelerine ama benim düştüğüm bu durumda çok arkadaşım var bizim bu tarafta çok alevi ailesi var ve hep böyle durmlarla karşı karşıya geliyoruz umarım bu yeni nesiller böyle durumlara düşmezler insanın sevdiği insanla evlenmemesi çok kötü bir durum hele birde böyle saçma sapan birşey yüzünden....

#9 L1Square

L1Square

    Burası olmadan yaşayamaz

  • Dokunulmazlar
  • 11.433 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 29.05.2006 - 11:25

Ya yanlış biliyorsam düzeltin ama bide alevilerde kızılbaş diye bişey vardı sanırım.

Bazı özel günleri oluyordu onların (tam bilmiyorum)..O özel günlerde toplanıyorlar,mum falan yakıyolardı sanırım ve eşlerini değiştirip 1 gece beraber oluyolar diye duymuştum ben...

O yüzden sünni olanlarda ,Aleviye kız vermek istemezlermiş..
Bir kadını ağlatırken,çok dikkat edin çünkü ALLAH,gözyaşlarını sayar..!!

Kadın,erkeğin kaburgasından yaratıldı,ayaklarından değil...
Öyle olmuş olsaydı,ezilirdi..
Erkeğin başından da yaratılmadı,üstün olmasın diye..

Ama göğsünden yaratıldı,eşit olsun diye;
....kolun biraz altından,korunsun diye...
Kalp hizasından yaratıldı SEVİLSİN diye..

* * *

Kimlik gizli, hayaller gizli ve ben de gizli...
Susuyorum..
Ve seni sevdiğimi kimselere söylemiyorum..


:) (Böyle kalsın. Kimin değiştirdiğini anlarsın senn)

#10

  • Ziyaretçiler

Gönderim zamanı 29.05.2006 - 11:52

Yok öle bişiy. Halkın arasında kulaktan kulağa yayılan saçma yalan haberlerden biri o..Önce araştırmak lazım sonra inanmak lazım bazı şeylere. Her söylenene inanırsak vay halimize..
Aleviler de Allah' a inanır. Önce Hz Muhammed gelir, sonra Hz. Ali gelir. İbadetler farklı değil. Ki benim ailevi arkadaşım ben oruç tutmazken o bir gününü bile kaçırmaz...Sadece Muharrem ayında farklı olarak yas orucu tutarlar.

#11 Serra

Serra

    I'm Back !!

  • Üyeler
  • 8.125 Mesaj
  • Cinsiyet:Bayan
  • Konum:MuEno

Gönderim zamanı 29.05.2006 - 12:23

vili haklı. eş değiştirip bi gece birlikte olmak gibi saçma sapan bişi olabilirmi? evet kızılbaşık kavramı var ancak bunlar sadece biras daha derinden bağlı. o eş değiştirip bi gece birilikte olma olayı prizma da...
Yokluğun bu bahar biter mi ?
Ya da bu
Son;Bahar biter mi ?

#12 world

world

    Hiç gelmiyor desek yeridir

  • Üyeler
  • 7 Mesaj

Gönderim zamanı 29.05.2006 - 12:24

Sayın wildrose arkadaşımız tamam biz öyle birşey olduğunu tam olarak bilmiyoruz ama bende böyle birşeyin olduğunu alevi bir arkadaşımdan duymuştum. ama eskilerden gelen bir gelenekmiş şimdi uyguluyorlarmı tabi bilinmez. Ama Müslüman olup olmadığı tartışılır . Çünkü bir müslümanın müslüman olduğunu belirtirken Eşedüenlailaheillallah ve eşedünele muhammeden resullallah deriz . Bunun anlamda Allah tektir ve resullu Muhammedtir ve Son peygamberdir. Bunu söyleyen ve kabul eden müslümandır. Kuran -ı Kerim' de geçen bir ayette... alevilerde ne bunları kabul ediyor nede söylüyor o zaman müslümanlığıda kabul etmyor demektir.

#13 Serra

Serra

    I'm Back !!

  • Üyeler
  • 8.125 Mesaj
  • Cinsiyet:Bayan
  • Konum:MuEno

Gönderim zamanı 29.05.2006 - 12:33

bunun kuranda geçtiğinden eminmisin?


aleviler hz. muhammed öldükten sonra ortaya çıktı. emevi deletinin valisi muaviye; hakem olayıyla halifeliği ele geçirdiğinde müslüman halkı 3'e ayrıldı.
ali yanlıları
muaviye yanlıları
hariciler yani her ikisini de tutmayanlar.

bunun kuranda yazıyor olması imkansız çünkü kuran hz muhammet veda hutbesini yaparken son buldu ve ilk halife hz. ebubekir zamanında kitap haline getirildi. sebebi; savaş zamanında kuranı iyi bilen hafızların ölmüş olmöasıydı.
o yüzden lütfen araştırmaya itina gösterelim...
Yokluğun bu bahar biter mi ?
Ya da bu
Son;Bahar biter mi ?

#14 L1Square

L1Square

    Burası olmadan yaşayamaz

  • Dokunulmazlar
  • 11.433 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 29.05.2006 - 13:08

Çünkü bir müslümanın müslüman olduğunu belirtirken Eşedüenlailaheillallah ve eşedünele muhammeden resullallah deriz . Bunun anlamda Allah tektir ve resullu Muhammedtir ve Son peygamberdir. Bunu söyleyen ve kabul eden müslümandır. Kuran -ı Kerim' de geçen bir ayette... alevilerde ne bunları kabul ediyor nede söylüyor o zaman müslümanlığıda kabul etmyor demektir.

Güsel bir soru..Cevaplayabilen varmı?..

Kelime-i Şahadet getirmeyen biri müslüman mıdır?
Bir kadını ağlatırken,çok dikkat edin çünkü ALLAH,gözyaşlarını sayar..!!

Kadın,erkeğin kaburgasından yaratıldı,ayaklarından değil...
Öyle olmuş olsaydı,ezilirdi..
Erkeğin başından da yaratılmadı,üstün olmasın diye..

Ama göğsünden yaratıldı,eşit olsun diye;
....kolun biraz altından,korunsun diye...
Kalp hizasından yaratıldı SEVİLSİN diye..

* * *

Kimlik gizli, hayaller gizli ve ben de gizli...
Susuyorum..
Ve seni sevdiğimi kimselere söylemiyorum..


:) (Böyle kalsın. Kimin değiştirdiğini anlarsın senn)

#15

  • Ziyaretçiler

Gönderim zamanı 29.05.2006 - 13:34

Getiren herkes müslümanmıdır? Neye göre müslüman olduğuna karar verebiliyosak biz insanların...

#16 Serra

Serra

    I'm Back !!

  • Üyeler
  • 8.125 Mesaj
  • Cinsiyet:Bayan
  • Konum:MuEno

Gönderim zamanı 29.05.2006 - 13:55

ya bence dalmayın bu konulara. çünkü allah'ı düşündükçe içimizdeki bizi yıldırmaya caydırmaya çalışıcaktır. ALEVİLİK di bizim konumuz.
Yokluğun bu bahar biter mi ?
Ya da bu
Son;Bahar biter mi ?

#17

  • Ziyaretçiler

Gönderim zamanı 29.05.2006 - 14:23

e nasıl bir olaydır ki alevilik döndü dolaştı müslümanlığa geldi evet. Buna getirilme sebebi de alevilik hakkında aslında hiçbir şey bilmeden konuşmaktan kaynaklanıyor..
Din ve alevilik hakkında paylaşalım bilgilerimizi. Ama mümkünse akla mantığa sığar şeyler olsun.
Aleviler Allah'ı tanırlar. Hazreti Muhammed'in son peygamber olduguna, Hazreti Ali`nin ise veliligine inanırlar. Bu inançlarını, "Ya Allah, ya Muhammed, ya Ali" üçlemesiyle dile getirirler.
Burdan ne anlıyosunuz? Müslümanlar mı ya da müslüman değiller mi? Neye göre karar verebiliyosak demekle bunu kastediyordum...

#18 world

world

    Hiç gelmiyor desek yeridir

  • Üyeler
  • 7 Mesaj

Gönderim zamanı 29.05.2006 - 14:38

Sayın nadas biz burda aleviliği tartışsakta müslümanlıktaki yerini de diye getirmeye çalışıyoruz bence Kelimey-i Şaadet getirmeyen müslüman olamaz . islamın ve imanın şartlarından kaçını yapıyorlar aleviler bana bunu açıklayabilen varsa cvp bekliyorum...

#19

  • Ziyaretçiler

Gönderim zamanı 29.05.2006 - 14:43

Yoo aslında biz burda senin kız arkadaşından bahsediyoduk. Ama gördük ki sen onun düşüncelerine saygı duymuyıorsun, bu da nasıl bir sevgiyse...

#20 Serra

Serra

    I'm Back !!

  • Üyeler
  • 8.125 Mesaj
  • Cinsiyet:Bayan
  • Konum:MuEno

Gönderim zamanı 29.05.2006 - 14:48

ne değişik aleviler varmış diyebiliorum ancak bu durumda..
benim bildiğim aleviler: (ki ben bu konuda kesinlikle doğru olduğumu iddia etmiyorum çünkü ben sonradan müslüman oldum)
alevi olan arkadaşım kendilerinin peygamberinin hz. ali olduğunu söledi. üstelik hz ali sadece halife olduğu halde.
bi de kızılbaşlar yani daha koyuları varmış ve bunlar ezan sesi duymaya bile tahammül edemzlermiş.
ama onlar müslüman olduklarını söylüyorlar. ama hanifilerdeki gibi güsl abdest falan yok onlarda. yani farklılıklar var ama bunlar bu kadar keskin diil...
Yokluğun bu bahar biter mi ?
Ya da bu
Son;Bahar biter mi ?





Benzer Konular Daralt

  Konu Forum Konuyu Açan İstatistikler Son Mesaj Bilgisi

0 kullanıcı bu konuya bakıyor

0 üye, 0 ziyaretçi, 0 gizli