İçerik değiştir



- - - - -

Emekliye Maaş Promosyonu


  • Yanıtlamak için giriş yapın
bu konuya 9 yanıt verildi

#1 shy

shy

    xrÜt / kudI

  • Kurucular
  • 16.791 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 07.06.2010 - 22:42


Çalışma Bakanı Ömer Dinçer, 9 milyon emekliye müjde verdi. SGK'ya talimat vererek memurlarda olduğu gibi bankaların ödeyeceği maaş promosyonunun yüzde 70'inin emekliye verilmesini isteyen Dinçer, yüzde 30'un ise Sosyal Güvenlik Kurumu'nda kalmasını istedi. SGK, bankalarla maaş ödemeleri konusunda anlaşma için masaya oturacak.

Emekli Bir-Sen heyeti ile görüşen Bakan Dinçer, promosyon talebini yerinde bularak yetkililere talimat verdi.

Bankaların ödeyeceği maaş promosyonunun tıpkı memurlarda olduğu gibi yüzde 70'inin emekliye verilmesini isteyen Dinçer, yüzde 30'un ise SGK'ya kalması gerektiğini söyledi.

Dinçer, gerekli düzenlemelerin yapılması için Emekli Bir-Sen heyetinin yanında ilgili bürokratlarına talimat verdi.

Çalışma Bakanı Dinçer, 9 milyon emekliye promosyon müjdesi verdi.

Geçen perşembe Emekli Bir-Sen heyetini kabul eden Dinçer, emekliye promosyonun derhal hayata geçmesini istedi.

Emekli Bir-Sen Genel Başkanı İsrafil Odabaşı, taleplerini aktardıkları Bakan Dinçer'in hemen telefon edip yetkililere, "Emekliye neden promosyon parası vermiyoruz?" dediğini söyledi.

Odabaş'ın aktardığına göre Bakan Dinçer, görüşmenin devamında ise telefonun diğer ucundaki SGK yetkilisine, "Hemen bankalarla gerekli görüşmeleri başlatın.

Banka genel müdürlerini toplantıya çağırın. Gerekli düzenlemeleri yapın. Bankalardan alacağımız promosyonun yüzde 30'u bize kalsın. Yüzde 70'ini ise emekliye verin." dedi.

Promosyon paralarının yüzde 30'unun SGK'ya kalmasına itiraz ettiklerini dile getiren Odabaş, bunun üzerine Bakan Dinçer'in "Hepsini size veremeyiz.

Çünkü biz emekli maaşını üç gün önceden bankaya yatırıyoruz. Bu nedenle yüzde 30'luk kısım bizim hakkımız." dediğini belirtiyor.

Buna göre bankalardan alınacak maaş promosyonları, tıpkı memurlarda olduğu gibi yüzde 70 hak sahibine, yüzde 30'u ise kuruma kalacak.

Böylece hem emekli hem de SGK yeni bir gelire kavuşacak. Bunun için öncelikli olarak memurların maaş promosyonu almasını sağlayan Başbakanlık genelgesinde ek bir düzenleme yapılarak bu hakkın memurlara verilmesi sağlanacak.

Öte yandan SGK, bankalarla maaş ödemeleri konusunda yeni bir anlaşma yapmak için önümüzdeki günlerde masaya oturacak.

Bakan Dinçer'in talimatı doğrultusunda promosyon konusu da masaya gelecek. Çok sayıda banka maaş ödemesi karşılığı emekliye promosyon vermeye hazır olduğu için teknik detayların kısa sürede tamamlanması bekleniyor.

Banka promosyonları, 9 milyon emekliyi kapsayacak. SGK, 2010 yılında yapacağı 75 milyar lira maaş ödemesi için belli oranda promosyon talep edecek.

Bu talep bütün emekliler için tek oran olabileceği gibi SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı emeklileri için ayrı ayrı olabilecek. Uzmanlar, ayrı ayrı olması durumunda Emekli Sandığı emeklileri için daha yüksek promosyon alınabileceğini belirtiyor.

Zira memur emeklilerinin maaşı, diğer emeklilere göre daha yüksek. Örneğin 2,1 milyon Bağ-Kur emeklisine 2009'da 10 milyar lira emekli maaşı ödemesi yapılırken sayısı daha az olan memur emeklilerine 18 milyar lira maaş ödendi.

Bu sebeple özellikle Emekli Sandığı emeklileri, bankaların iştahını kabartıyor.
DOÐRUNUN SÖYLENMESİNDEN ÇOK, KİM TARAFINDAN, NEREDE VE NE ZAMAN SÖYLENDİÐİ ÖNEMLİDİR.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gönderilen Resim

#2 Lamos

Lamos

    Kelyu

  • Dokunulmazlar
  • 7.490 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 08.06.2010 - 22:59

Bir mail gelmiş. Bunla ilgili mi bilemiyorum.


Emeklinin promosyon hayali suya düştü


Türkiye İşçi Emeklileri Derneği (TİED) üyesi bir işçi emeklisi, Sosyal Güvenlik Kurumuna (SGK) başvurarak emekli aylığının banka aracılığı ile ödenmesi dolayısıyla promosyon geliri elde edilip edilmediğini sordu. SGK’nın yanıtında, emekli aylıklarının ödenmesi karşılığında herhangi bir promosyon alınmadığı gibi devredilen SSK’nın her ay PTT ve bankalara aylık tutarının binde 5’i oranında komisyon ödediği bildirildi.


BİNDE 5 KOMİSYON ÖDENİYOR : TİED üyesi Seyde Koç, avukatı aracılığı ile SGK’ya başvurarak, emekli aylığının banka aracılığı ile ödenmesi dolayısıyla "banka promosyonu" adı altında bir gelir elde edilip edilmediği konusunda bilgi istedi. Koç, ayrıca böyle bir gelir sağlanıyorsa bunun tarafına ödenmesini talep etti. Koç’un başvurusu, SGK Strateji Geliştirme Başkanlığına devredilen SSK Muhasebe ve Mali İşler Daire Başkanlığı tarafından yanıtlandı. Başkanlığın yanıtında, "Kurumumuz ile bankalar ve PTT arasında yapılan emekli maaş ödemeleri protokolünde aylıkların ödenmesi karşılığında herhangi bir promosyon alınmadığı gibi SSK emekli maaşlarının ödenmesi karşılığında kurumumuzca her ay PTT ve bankalara maaş tutarının binde 5’i oranında komisyon ödenmektedir" denildi.

HUKUKİ YOLLARA BAŞVURACAÐIZ: TİED Hukuk Danışmanı Cafer Tufan Yazıcıoğlu, SGK’nın kendine bağlı çalışan işçi ve memurlar için bankalardan ücret ve maaş ödemeleri karşılığı banka promosyonu aldığını söyledi. Kurumun diğer taraftan emekli aylıkları için PTT ve bankalara komisyon ödemesinin bir çelişki olduğunu ifade eden Yazıcıoğlu, şunları kaydetti: "Maaş ödeme sistemi çalışan için de emekli için de aynıdır. Bu nedenle emekliler aleyhine bir haksızlık vardır. İşçi emeklilerinin de promosyon hakkı bulunmaktadır. Konuyu gündeme getiren işçi emeklisi üyemiz adına hukuki yollara başvuracağız. Yaklaşık 8 milyon emekli için ödenen komisyon aylık olarak yaklaşık 20 milyon YTL’yi buluyor. Öte yandan ise bankalar memurlar ve kamu işçileri için promosyon ödüyor." Türk Büro-Sen Genel Başkanı Fahrettin Yokuş da SGK’nın kendi çalışanlarına maaş ödemelerinden kaynaklanan promosyonları bu yıl içinde ödediğini söyledi.

Başbakanlık genelgesi
Kamu çalışanlarının maaş ve ücretlerinin ödendiği bankalar tarafından sunulan promosyonların kullanımını standarda bağlamak amacıyla 20 Temmuzda Başbakanlık genelgesi yayımlanmıştı. Buna göre, promosyonların tümünün personele dağıtılması "genel ilke" olarak benimsenirken, 3’te 1’ini geçmeyen bölümünün, birim personelinin ihtiyaçları için kullanılmak üzere ayrılabileceği belirtilmişti.

#3 Edys

Edys

    ....

  • Dokunulmazlar
  • 16.109 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:istanbul,antalya,bodrum ve başka yerler
  • İlgi Alanları:FENERBAHÇE

Gönderim zamanı 09.06.2010 - 12:43

promosyon buldun ye, dayak buldun kaç :P

#4 shy

shy

    xrÜt / kudI

  • Kurucular
  • 16.791 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 01.07.2010 - 12:38

EMEKLİYE, MAAŞ PROMOSYONU DA YOK!

Milyonlarca emekli bankadan gelecek promosyon ücretinin hesabını yapıyordu. Ancak gelen haberler çok kötü

Emeklilere maaş promomosyonu balon çıktı.. SGK ile bankalar masaya oturdu, sonuç emekliler için kabus oldu.. Bankalar bu şartlarda emeklilere promosyon veremeyeceklerini açıkladılar..

Nedenini Hürriyet yazarı Şükrü Kızılot bugünkü köşesinde bakın nasıl dile getiriyor?

"BALON diyoruz çünkü yok böyle bir şey!..

Yılda yarım maaş da mı yok?
Evet yarım maaş da yok!..
Peki... Yılda çeyrek maaş da mı yok?
Evet çeyrek bile yok!..
Dilimiz varmıyor ama galiba hiçbir şey yok!..
NİÇİN YOK?
Emekliye 13. maaş haberi zaten koca bir balondu.
Emekliye, bankaların bir maaş promosyon verebilmesi için, bankaya yatırılan emekli aylığından, bankanın bir maaşın üzerinde getiri sağlaması gerekir.
Emekli aylıkları, bankaya yatırılsa ve emekliler, bu paraya bir yıl boyunca hiç dokunmasalar bile, banka emeklilere bir maaş promosyon veremez.
Yarım maaş da veremez. Çünkü hesap böyle...
Emekli aylığının birincisi ocakta sonuncusu aralıkta yatacağı için emekliler bir yıl boyunca 1 TL bile çekmeseler, para bankada ortalama altı ay kalmış olur!
Bu durumda, mevcut faiz oranları üzerinden promosyonun yüzde 30’unu da SGK alacağı şeklinde hesaplama yapıldığında, bırakın yılda bir maaşı bankanın emeklilere yarım maaş promosyon vermesi dahi imkansız!
Çeyrek maaş da imkansız. Çünkü emekliler bankaya yatırılan aylıklarını, bir kısmı da sabaha karşı kuyruğa girip, kısa süre içinde çekecekleri için, bankalar bir iki gün içinde buharlaşan bu paradan ciddi bir getiri sağlayamayacaklar. Kaldı ki promosyonun yüzde 30’unu Sosyal Güvenlik Kurumu’nun almak istemesi de olayın bir başka yönü..
NE OLACAK?
Dilimiz varmıyor ama galiba hiçbir şey olmayacak!..
Zaten böyle bir promosyon verilmesi olayından Sosyal Güvenlik Kurumu yetkililerinin de haberi yoktu.
Onlar da sizin gibi gazeteden okudular.
İlgili Bakanın, emeklilere bankalarca promosyon verileceği şeklindeki açıklamasının, hiçbir alt yapısı yoktu.
Nedenine gelince, Bakan açıklama yaptığında emekli aylıklarına promosyon verilmesi konusunda, kurum tarafından yapılmış en küçük bir çalışma dahi yoktu.
BANKALAR NE DİYOR?
Bankalar da emeklilerin parayı bankada ne kadar tuttuğu, kredi kartı ve bunun gibi bankacılık ürünlerini kullanıp kullanmadığı, faturalarını banka aracılığıyla ödeyip ödemediği gibi verilere sahip değil.
Geçtiğimiz hafta, Sosyal Güvenlik Kurumu yetkilileri, bankaları toplantıya çağırdı.
Emekliye promosyon uygulaması konusunda, tüm bankalar negatif görüş beyan ettiler.
Kamu bankalarının tamamı ve büyük bankalar, emekliye promosyon uygulamasına sıcak bakmadıklarını ve bu olayın içinde yer almayacaklarını kesin bir dille ifade ettiler.
Küçük ve orta ölçekli bankalar ise, mevcut (promosyonsuz) uygulamanın devam etmesini istediler. Çok ısrar edilirse, sembolik bir promosyon verebileceklerini belirttiler.
DAÐ FARE DOÐURACAK
Emekliye yılda bir maaş gibi iddialı sözlerle ortaya atılan ancak yarım ya da çeyrek maaş hatta yıllık onda bir maaş bile verilmeyeceği netleşen emekliye promosyon olayında, dağ fare doğuracak.
Sosyal Güvenlik Kurumu yetkilileri şimdi “Emeklilere ne diyeceğiz?” diye kara kara düşünüyorlar.
"
DOÐRUNUN SÖYLENMESİNDEN ÇOK, KİM TARAFINDAN, NEREDE VE NE ZAMAN SÖYLENDİÐİ ÖNEMLİDİR.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gönderilen Resim

#5 Lamos

Lamos

    Kelyu

  • Dokunulmazlar
  • 7.490 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 11.08.2010 - 12:50


Başbakanlık genelgesinde dün yapılan değişiklikle banka promosyonlarının tamamının memura dağıtılması kararı çıktı. Prof Dr. Kızılot memurların bu uygulama ile maaşlarının ne kadar etkileneceğini açıkladı.

Banka promosyonlarının tamamının memura dağıtılması kararı memurlara ek gelir yaratacak. Prof Dr. Şükrü Kızılot'un verdiği bilgiye göre, memurlar bankalardan 3 yılda bir brüt maaşlarının ortalama yüzde 60'ı kadar ek ödeme alacaklar. Ayrıca emeklilere de promosyonun yolu açılıyor.

Kararı değerlendiren Prof Dr. Kızılot, öncelikle her memurun eşit ücret almayacağına dikkat çekti.

Bankaların genelde 3 yıllık anlaşmalar yaptığını anlatan Kızılot, "Buna göre memurlar 3 yılda bir brüt maaşlarının yüzde 60'ı kadar ek ödeme alacak. Ama sözleşme faklı bir zaman dilimi için yapılmışsa bu oran değişebilir" dedi.

Bankalarla yenş sözleşme yapan kurum memurların dün yayınlanan genelgeden hemen yararlanamayacağına da dikkat çeken Kızılot, "Mesela 6 ay önce anlaşma yapılmışsa memurlar 2.5 sene daha yeni sözleşmeyi beklemek zorunda kalacak. Ancak yeni sözleşmenin yapılması ile bu ek ödemeyi alabilir" dedi.


EMEKLİLERİN DE YOLU AÇILDI

Emeklilere verilmesi gündemde olan banka promosyonlarına da değinen Kızılot memurlarla ilgili kararın emeklilerin önünü açacağını söyledi.

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun bankalar vasıtasıyla emeklilere yıllık 75 milyar lira ödediğini ancak SGK'nın bankalarla sigorta primi, ilaç ve hastane ödemeleri gibi işleriyle yıllık hacminin 205 milyar liraya çıktığına işaret eden Kızılot, şunları anlattı:

"Bu rakam 2010 yılı vergi gelirleri tahmininden bile yüksek. Dünkü genelge doğrultusunda sıkı bir pazarlıkla emeklilere de promosyon ödemesinin yolu açılacak. Ancak SSK, Emekli Sandığı ve Bağ-kur emeklilerinin farklı oranlarda promosyon ödemesi alması daha doğru olur."

ORAN DAHA DÜŞÜK OLACAK

Kızılot, 'Memurlara yüzde 60 ödenecek, emeklilere yüzde kaç olur' sorusuna da şu yanıtı verdi:

"Emeklilerle ilgili çalışmalar sürüyor ama elde çok fazla veri yok. Sadece emeklililerin maaşları daha düşük ve parayı daha hızlı çektiği biliniyor. Ben oranın yüzde 602ın biraz altında kalacağını düşünüyorum."


Kaynak

#6 pac

pac

    Burası olmadan yaşayamaz

  • Dokunulmazlar
  • 13.198 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:Barcelona
  • İlgi Alanları:Güzel olan herşey =)

Gönderim zamanı 11.08.2010 - 12:53

genelgelere rağmen yılardır alamıyoruz malesef =)


gerçi kanunların bile bazen uygulanmadığı ülkede kim öper genelgeyi :P
YAŞAMAK BİR UMUTTUR...

#7 RedSnow

RedSnow

    o σℓмαdαη αѕℓa

  • Dokunulmazlar
  • 8.898 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 11.08.2010 - 14:29

Bence Bu Genelgenin Sonunda Memur Yine Avucunu Yalar Belki Devlet Kesinti Bile Yapar Maaşları Daha Çok Düşer :P

#8 HatECreW

HatECreW

    Hiç gelmiyor desek yeridir

  • Üyeler
  • 89 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay
  • İlgi Alanları:Basketbol,siyaset,futbol,pc,ps,...

Gönderim zamanı 14.08.2010 - 21:48

Sömürmek iktidarın en büyük ilgi alanı nede olsa.. sömüre sömüre insansız kalacak memleket..
Ve işin acı tarafı oy verenler arasında memur veya emeklilerde var bu durum kendi poposuna çomak sokmak gibi bişey olmalı, sormak lazım acıtıyor mu??? Gerçi acıtmasa bu kadar ağlanmazlar yada acıtmıyor ki hala oya teşvik oluyorlar..


#9 shy

shy

    xrÜt / kudI

  • Kurucular
  • 16.791 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 25.11.2010 - 18:51


Emekli maaş promosyonu alamayacak
SOSYAL Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Emin Zararsız, bu yıl çok konuşulan 'emeklilere banka promosyonu' konusuna açıklık getirdi ve emeklilerin 2011 yılında promosyonlarında topun 3 büyük kamu bankasında olduğunu söyledi. Zararsız, "Tüm özel sektör ve kamu bankalarının genel müdürlerine tek tek sordum, 'Böyle bir promosyonu verecek misiniz, vermeyecek misiniz?' diye. Tamamı "Bizim böyle bir promosyonu vermemiz sözkonusu olamaz" yanıtını verdi" diye konuştu.

Bu noktada özel bankaların "Özellikle kamu bankalarının bu konuda bir karar vermesi gerek" görüşünde birleştiğine işaret eden Zararsız, "Çünkü emeklilerin yüzde 90'lara yakın ödemeleri 3 kamu bankası kanalıyla gerçekleşiyor" dedi.

Çalışanların bankalardan almış olduğu promosyonla, kurumudan emekli olanların promosyonu arasında maliyet itibariyle birtakım farklılıklar olduğunu belirten Emin Zararsız, kamuoyuna konunun "1 maaş promosyon" olarak, çok yüksek bir çıtadan yansıdığını vurguladı.

SGK Başkanı Zararsız, "Geçen sene yatırmış olduğumuz toplam emekli maaşlarına baktığınız zaman 1 aylık maaş toplamı 6 milyar lira. Yani 23 bankanın tamamı emeklilerimize 1 maaş promosyon vermiş olsalar, 6 milyar lira para verecekler. Yani eski parayla 6 katrilyon" diye konuştu.

Bankalardan kamuoyundaki çıtayı bir kenara bırakarak gerçek manada hesap yapmalarını istediklerini belirten Zararsız, sözlerini şöyle sürdürdü: "SGK olarak tüm para akışlarımız bankalar üzerinden yapılıyor. Bir toplam büyüklük banka üzerinden akıyor. Bazı bankalar bunun çok büyük bölümünü yüklenmiş götürüyorlar, diğerleri daha küçük miktarlar...

Talebimiz şu oldu. Sizin sisteminizden parayı aktarma öncesini uzatalım, yani 1 gün önce 2 gün önce gibi, lehinize iyileştirme yapma imkanımız var, daha erken yatıralım, bunu değerlendirin. Ayrıca ikincisi, SGK olarak bazı tahsilatlarımız dolayısıyla bankalardan komisyonlar alıyoruz, 'O oranları da yeniden gözden geçirelim. Paçal bir yaklaşım geliştirin. Emeklilere mutlaka bir promosyon ödemesi yapılmasını istiyoruz' dedik."

Bu noktada özel bankaların "Özellikle kamu bankalarının bu konuda bir karar vermesi gerek" görüşünde birleştiğine işaret eden Zararsız, "Çünkü emeklilerin yüzde 90'lara yakın ödemeleri 3 kamu bankasından gerçekleşiyor. Tabii bir de PTT var" dedi.

Topun artık bankalarda olduğunu anlatan Zararsız, şöyle konuştu: "Kamu bankalarının genel müdürleriyle ben yeniden ayrı ayrı ve üçlü toplantı yaptım. Aynı talebimizi yoğun bir baskıyla söyledim. Onlar da 'Bir hesap yapıp sonucu bildirelim' dediler. Ödenebilecek bir tutar olup olmadığını, olursa eğer bunun tutarının ne olacağını bildirecekler, ama şu ana kadar bir şey gelmiş değil.

Elimizden gelen bütün gayretleri ortaya koymamıza rağmen bankacılık sisteminin gereklerine göre artık karar karşı tarafta."

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Emin Zararsız, bu yılın en çok konuşulan konularından olan 'emeklilere banka promosyonu'na açıklık getirdi. Zararsız, "Geçen sene yatırdığımız bir aylık emekli maaşlarının toplamı 6 milyar lira. Bankalar emeklilerimize 1 maaş promosyon vermiş olsa, 6 milyar lira verecek. Görüştüğümüz bankaların tamamı 'Bizim böyle bir promosyonu vermemiz söz konusu olamaz' yanıtını verdi" dedi.

Vatan
DOÐRUNUN SÖYLENMESİNDEN ÇOK, KİM TARAFINDAN, NEREDE VE NE ZAMAN SÖYLENDİÐİ ÖNEMLİDİR.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gönderilen Resim

#10 shy

shy

    xrÜt / kudI

  • Kurucular
  • 16.791 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 31.07.2011 - 22:44

Emeklilere 5 yıllık promosyon müjdesi

Ankara 10. Sulh Hukuk Mahkemesi'nden emeklilere geriye dönük 5 yıllık promosyon müjdesi geldi.
Yargıtay'ın kararına yerel mahkeme de uyunca emeklilere geriye dönük 5 yıllık promosyon ödemesinin yolu açıldı.

Yargıtay 3. Hukuk Dairesi, Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan (SGK) emekli aylığı alan, Sedat Vural'ın, aylık aldığı bankadan kendisine de "promosyon" parası ödenmesi talebiyle açtığı davada, "idari yargı görevlidir" gerekçesiyle ret kararı veren yerel mahkemenin kararını bozdu. Ankara 10. Sulh Hukuk Mahkemesi ise Yargıtay'ın bozma ilamına uyunca emeklilere geriye dönük 5 yıllık promosyon ödemesinin yolu açıldı. Bankalardan gelecek promosyon ödemesine ilişkin bilgilere göre bilirkişi rapor hazırlayacak ve emeklilerin ne kadar promosyon ücreti alacağını belirleyecek.

Yargının gündemine yansıyan ve 10 milyon emekliyi yakından ilgilendiren dava konusu şöyle gelişti:

YEREL MAHKEME REDDETTİ

SGK'dan emekli aylığı alan, aynı zamanda Ankara Barosu'na kayıtlı olarak avukatlık mesleğini de sürdüren Sedat Vural, aylık aldığı bankadan kendisine de "promosyon" parası ödenmesi talebiyle dava açtı. Vural dava dilekçesinde, "Promosyon adıyla kamu çalışanlarına ödenen ek mali imkânlar sağlandığını, aynı imkânların emeklilere sağlanması gerektiğini belirterek, bu konuda yıllık zararının tespiti ile 5 yıl geriye dönük alacağının fazlaya ilişkin hakkı saklı kalmak üzere tahsilini talep etti. Ankara 10. Sulh Hukuk Mahkemesi ise dava konusu maaş dağıtım hizmeti ve promosyon ile ilgili hizmetin Başbakanlık Genelgesi uyarınca verildiğini ve söz konusu davada idari yargının görevli olduğunu belirterek, "yargı yolu" yönünden reddetti.

Karara itiraz edilince dosya Yargıtay 3. Hukuk Dairesi'nin gündemine geldi. Daire, yerel mahkemenin kararını bozarak, Sulh Hukuk Mahkemesi'nin bakabileceği dava ve işlerin kanunla belinlendiğini, bunların dışında kalan dava ve işlere Asliye Hukuk Mahkemesi'nde bakılacağını, Sulh Hukuk Mahkemesi'nin görevli olmadığı davayı idari yargı yerinde görülecek dava olarak kabul edip, yargı yolu uyuşmazlığı oluşturacak şekilde görevsizlik kararı veremeyeceğini belirtti. Dairenin kararında, "Dava konusu iddianın davacıdan sorularak ya da bilirkişi raporu ile belirlenerek oluşacak sonuca göre miktarın 7 bin 230 lirayı geçmesi halinde davaya Asliye Hukuk Mahkemesi'nde bakılmak üzere görevsizlik kararı verilmesi gerektiğine" hükmedildi.

İDARİ DEĞİL ADLİ YARGI GÖREVLİ

Yargıtay kararında şu ifadelere yer verildi.

"Konusu para olan alacak davalarında görevli mahkeme, dava dilekçesinde istenen asıl alacağın miktarına göre belirlenir. Ancak, alacaklı dava açarken fazlaya ilişkin haklarını saklı tutmuş ise o takdirde alacağın tamamı çekişmeli demektir ve Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu'nun (HUMK) 4. maddesi gereğince mahkemenin görevi dava edilen alacak miktarına göre değil, alacağın tamamına göre belirlenir. Davacı, dava dilekçesinde fazlaya ilişkin hakkını saklı tuttuğuna göre, dava konusu iddianın davacıdan sorularak ya da bilirkişi raporu ile belirlenerek oluşacak sonuca göre miktarın 7 bin 230 lirayı geçmesi halinde davaya Asliye Hukuk Mahkemesinde bakılmak üzere görevsizlik kararı verilmesi gerekir."

SGK ile banka arasında imzalanan sözleşmenin, imtiyaz sözleşmesi olarak nitelendirilemeyeceği vurgulanan kararda, "Uygulamada SGK mensuplarının maaşlarının Ziraat Bankası aracılığı ile ödenmesi karşılığı alınan bir miktar paranın promosyon sözleşmesi ile düzenlenmiş olmasında bu sözleşmenin idari sözleşme olarak nitelendirilemeyeceği tartışmasızdır. Bu durumda davanın görülmesinde idari yargı değil, adli yargının görevli olması nedeniyle, mahkemece yazılı şekilde hüküm kurulması doğru görülmemiştir" denildi.

BİLİRKİŞİ PROMOSYON MİKTARINI HESAPLAYACAK

Yargıtay'ın bozma kararının ardından dosya yeniden Ankara 10. Sulh Hukuk Mahkemesi'nin gündemine geldi. Yargıtay'ın bozma kararına uyan Ankara 10. Sulh Hukuk Mahkemesi, davacının dava tarihinden geriye yönelik 5 yıl içindeki emekli maaşı ödemelerini gösterir belgenin davalı SGK'dan istenmesine karar verdi. Yerel mahkeme dün yapılan duruşmada, davacının maaş aldığı banka şubesine de müzekkere yazılarak, davacının dava açıldığı tarihten geriye dönük 5 yıllık banka hesabına gönderilen emekli maaşı listesinin de alınmasına hükmetti.

Duruşmada ayrıca Ziraat Bankası Genel Müdürlüğü'nden geriye dönük 5 yıl içinde Ankara'da resmi kurum maaş ödemesi yapılan kişilere ödenen maaşı göre, en az 3 şubenin ismini bildirilmesine ve bu şubelerce promosyon olarak maaş ödemesi yapılan kişilere ödenen maaş*gunöre yapılan promosyon miktarının da mahkemeye gönderilmesine hükmedildi. Ankara 10. Sulh Hukuk Mahkemesi'nin istediği belgelerin gelmesiyle dosya bilirkişiye gönderilecek. Bilirkişi gelen belgelere göre, çalışanlara uygulamada eşitlik olması halinde davacıya ödenmesi gereken promosyon miktarını hesaplayacak.



Bir de bu konu var ancak Ziraat bankası promosyon felan vermem diyormuş.Sanırım emekli para ödemelerini devlet bankalarından alıp postanelere verebilirler.Orayada o kadar para gelmiyor.Karışık bir durum siz yine de pek ümitlenmeyin bu konuda...
DOÐRUNUN SÖYLENMESİNDEN ÇOK, KİM TARAFINDAN, NEREDE VE NE ZAMAN SÖYLENDİÐİ ÖNEMLİDİR.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gönderilen Resim





Benzer Konular Daralt

  Konu Forum Konuyu Açan İstatistikler Son Mesaj Bilgisi

0 kullanıcı bu konuya bakıyor

0 üye, 0 ziyaretçi, 0 gizli