İçerik değiştir



- - - - -

Ekmek İsrafını Önlemede Limitsizsiniz


  • Yanıtlamak için giriş yapın
bu konuya 3 yanıt verildi

#1 shy

shy

    xrÜt / kudI

  • Kurucular
  • 16.791 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 30.03.2010 - 16:00


Türkiye Fırıncılar Federasyonu'nun (TFF) öncülüğünde gündeme getirilen ''Ekmek İsrafını Önlemede Limitsizsiniz'' projesi kapsamında bastırılan ve kanaat önderlerinin mesajlarını da içeren afişler, yarından itibaren Türkiye geneline dağıtılacak.

Resmi açılışı Mayıs ayı sonunda planlanan kampanyada hedef, 5 milyon ekmeğin israfını önlemek.

TFF'den verilen bilgiye göre, Türkiye'nin hazırladığı ve Almanya'nın Düsseldorf kentinde, 7 Ekim 2009'da yapılan Dünya Fırıncılar Federasyonu Yönetim Kurulu'nda da kabul gören ''Ekmek İsrafını Önlemede Limitsizsiniz'' projesi, bu yıl başlatılıyor. Proje kapsamında, Dünya Fırıncılar Federasyonu'na üye 30 ülkede etkinlik yapılması öngörülüyor.

Türkiye'de Mayıs ayında resmi açılışı planlanan proje kapsamında bastırılan ve kanaat önderlerinin mesajlarını içeren afişler, yarından itibaren dağıtılmaya başlanacak. Afişlerde, Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker'in de mesajları yer alıyor.

TFF Başkanı Halil İbrahim Balcı, israfın önlenmesi ile ekonominin büyük bir güç kazanacağını belirtirken, konunun, 25-28 Mart günlerinde İstanbul Fuar Merkezi’nde gerçekleştirilen İbexpo 2010 Fuarı'nda da gündeme geldiğini söyledi.

Ekmek-Pasta Makineleri, Katkı Maddeleri, Dondurma, Kahve, Çikolata ve Fırın, Pastane, Kafeterya Ekipmanları-Ürünleri Fuarı'na, 152 firmanın katıldığını, 13 bin 156 profesyonel ziyaretçinin gezdiğini anlatan Balcı, fuar çerçevesinde düzenlenen ''Ekmek İsrafı ve İsrafı Önleme Metodları'' konulu panelde, bilim adamları ile fırıncıların buluştuğunu, ''Ekmek israfını önlemede limitsizsiniz'' projesinin tanıtılarak tartışıldığını kaydetti.

Balcı, fuara katılan Dünya Fırıncılar Federasyonu Genel Başkanı Peter Becker'in, ''başta Almanya olmak üzere federasyona üye bütün ülkelerde ekmek israfı ile ilgili çalışmaların yapılacağını'' söylediğini belirtti.

Balcı, Türkiye'de üretilen günlük 82 milyon adet ekmeğin yüzde 5'inin israf edildiğine bunun da her gün yaklaşık 5 milyon ekmeğin çöpe gitmesi anlamına geldiğine işaret ederek, ''İsrafın maddi boyutu, 1,25 milyar lira… Bunun önlenmesi ile 60 hastane veya 180 okul yapılabilir'' dedi.

Kampanya ile ''ihtiyacımız kadar alalım, bilinçli tüketelim'' ana fikri çerçevesinde geniş halk kitlelerine ulaşmayı hedeflediklerini belirten Balcı, konunun, bu eğitim yılında ilköğretim okullarında da işleneceğini, çizgi filmler, spot filmler yapılacağını anlattı.

Balcı, Türkiye'de günde 5 milyon, dünyada ise 100 milyonlarla ifade edilen ekmek israfının önlenmesiyle, hem ekonomik açıdan ülkelere kaynak yaratılması, hem de milyonlarca aç, yoksul insana oluşturulan bu kaynakla destek olmanın amaçlandığını vurguladı. Kampanya, 1 yıl sürecek. Kampanyaya, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı, TESK, TOBB ve bazı özel kuruluşlar destek veriyor.

Balcı'nın Türkiye'de ekmek israfının boyutuna ilişkin verdiği bilgilere göre, 300 gramlık standart normal ekmek olarak günlük 82 milyon adet üretiliyor. Günlük tüketim 77 milyonu aşarken, israf edilen ekmek sayısı 4 milyon 660 bin. 200 gramlık standart normal ekmek olarak günlük 123 milyon adet üretiliyor. 6 milyon 140 bin adet ekmek hayvanlara yedirilmek ve çöpe atılmak suretiyle israf ediliyor. Türkiye genelinde israf edilen ekmeğin oransal değeri yüzde 4,99. Türkiye'de kişi başına ortalama ekmek tüketimi 333 gram. Hanelerde günde ortalama 222 gramlık 4,76 adet ekmek alınıyor. Bu ekmeklerin yüzde 3,06'sı çöpe atılarak veya hayvan yemi olarak israf ediliyor. Günlük üretilen ekmeğin 2 milyon 440 bin adedi satılmadan üretim mekanlarında israf ediliyor. İsraf oranı ise yüzde 1,98. Lokanta ve otellerde ekmek israf oranı yüzde 3,11, kurum yemekhanelerinde yüzde 2,47, öğrenci yemekhanelerinde ise yüzde 8,62 olarak hesaplanmış.

AA
DOÐRUNUN SÖYLENMESİNDEN ÇOK, KİM TARAFINDAN, NEREDE VE NE ZAMAN SÖYLENDİÐİ ÖNEMLİDİR.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gönderilen Resim

#2 pikaçu

pikaçu

    Onun için takıntı haline geldik

  • Üyeler
  • 2.230 Mesaj
  • Cinsiyet:Bayan
  • Konum:gurup şurup
  • İlgi Alanları:bıdı bıdı

Gönderim zamanı 30.03.2010 - 16:07

o kalan ekmeklerle hayvanlar doyar aç hayvan kalmaz *saksak
SABIRRRR SABIRRR SABIR........

#3 pac

pac

    Burası olmadan yaşayamaz

  • Dokunulmazlar
  • 13.198 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:Barcelona
  • İlgi Alanları:Güzel olan herşey =)

Gönderim zamanı 30.03.2010 - 18:59

kıtırtı yemiyo ama kuru ekmek pika :)
YAŞAMAK BİR UMUTTUR...

#4 pikaçu

pikaçu

    Onun için takıntı haline geldik

  • Üyeler
  • 2.230 Mesaj
  • Cinsiyet:Bayan
  • Konum:gurup şurup
  • İlgi Alanları:bıdı bıdı

Gönderim zamanı 30.03.2010 - 20:59

kıtırtı sahibine çekmiş :) git bakkala bitane tavuk al haşla güzelce yanınada makarna bide üzerine 10 tane karamelli peki bakalım yiyomu yemiyomu yemezse pekileri sen yersin hatta yesede elinden alır yersin **)
SABIRRRR SABIRRR SABIR........





Benzer Konular Daralt

  Konu Forum Konuyu Açan İstatistikler Son Mesaj Bilgisi

1 kullanıcı bu konuya bakıyor

0 üye, 1 ziyaretçi, 0 gizli