İçerik değiştir



- - - - -

İşsizlik Paraları Müteahhitlere..


  • Yanıtlamak için giriş yapın
Bu konuya yanıt verilmedi

#1 ebarah

ebarah

    Onun için takıntı haline geldik

  • Dokunulmazlar
  • 2.132 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:Zeytinburnu

Gönderim zamanı 11.08.2009 - 16:34


11 Ağustos Salı 2009
Güngör Uras

İşsizin parasıyla müteahhide borç ödemek günahtır

İşsizler için oluşturulan fonda para birikti. Hem de çok büyük para birikti. 42.1 milyar TL. Bu parada çok kişinin gözü var. Önce işadamları bu paranın kendilerine kredi olarak dağıtılmasını istedi. Derken hükümet GAP için bu fondan bütçeye 1.3 milyar TL aktarma yaptı. Kriz döneminde piyasayı hareketlendirmek için bu fondan halka hediye çeki dağıtılması önerildi. Şimdi de hükümet, bu fondan duble yol müteahhitlerinin ödenemeyen paralarını ödemek istiyor.
Bugüne kadar işçiler ve işverenler fona 14.8 milyar TL ödedi. Devlet 5 milyar TL katkıda bulundu. Mart 2002’den bu yana fona akan paralar faizde çoğaldı. Ve bunun sonucu fondaki para miktarı 42.1 milyar TL’ye ulaştı.
Şimdi hükümet, fona 2009 ve 2010 yıllarında gelecek faizin dörtte üçünü duble yol müteahhitlerinin borçlarını ödemek için kullanmak arayışında. Fonun getirisi kabaca yüzde 17 dolayında. Demek ki bu yıl ve gelecek yıl fondan her yıl 4.5 - 5 milyar TL dolayında para eksilecek. Bunun için kanun çıkarılacak.

İşsizin parasına dokunmayınız
- Yanlıştır. Günahtır. Bu para işsizlerin parası. Bu fondaki birikim çalışanların emek terleriyle oluşuyor.
- Kriz en fazla çalışanları vurdu. İşçinin geliri düştü. İşsiz perişan. Fondaki imkânlar kullanılacak ise, önce işsizlerin ihtiyaçlarını karşılamak, sonra çalışanlara destek sağlamak için kullanılmalıdır.
- En önemli konu şudur: Hükümet aldığı parayı iade edecek mi? Yoksa Hükümet fondaki bütün parayı parça parça harcayarak bitirecek mi?
Evet... Hükümetin paraya ihtiyacı var. Evet... Duble yollar önemli ve müteahhitlerin alacakları ödenemiyor... Ama bunun için işsizin parasına el atılamaz. Ya yeni vergiler getirilerek o yolları kullanacaklardan para toplanır. Ya da borçlanılır.

Bu para zor birikti


Sayın okuyucularıma işsizlik sigortası konusunda neyin ne olduğunu özetleyeyim ki, yapılanın yanlış olduğu daha iyi anlaşılabilsin.

1) İşsizlik sigortası nedir?
İşsizlik sigortası, bir işyerinde çalışırken, çalışma istek, yetenek, sağlık ve yeterliliğinde olmasına rağmen, kendi istek ve kusuru dışında işini kaybedenlere, belli süre ödeme yapılmasını sağlayan, sigortacılık tekniğiyle çalışan, devlet tarafından kurulan zorunlu bir sigorta koludur.

2) İşsizlik sigortası sadece Türkiye’de mi var?
İşsizlik sigortası, ekonomik büyümenin yanı sıra sosyal gelişmenin sağlanması ve gelirin toplumda adil ve dengeli bir biçimde paylaştırılmasını amaçladığı için sosyal devlet olma ilkesinin bir gereğidir. Ülkeler, işsizliğin sonuçlarını giderici, geçici gelir kayıplarını tazmin edici politikalar uygulamak zorundadırlar. Bu politikaların temel araçlarından biri de işsizlik sigortasıdır.

3) Kimler işsizlik sigortasından yararlanıyor?
Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’na göre hizmet akdine dayalı olarak çalışan sigortalılar ile Sosyal Sigortalar Kanunu’nun geçici 20’nci maddesine tabi özel emeklilik sandıklarına tabi sigortalılar işsizlik sigortasından yararlanabiliyor.

b]4) Sigorta primlerini kimler ödüyor?[/b]
İşsizlik sigortası zorunlu sigortadır. Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası kanunlarında belirtilen prime esas aylık brüt kazançlar üzerinden; sigortalı yüzde 1, işveren yüzde 2, devlet yüzde 1 oranında prim öder. İşsizlik Sigortası Fonu açık verirse açık devlet tarafından karşılanır.

5) İşsizlik sigortasına ödenen primlerin iadesi mümkün müdür?
İşçinin sigortalılık durumunun herhangi bir nedenle sona ermesi durumunda, o ana kadar işçiden ve işverenden kesilen işsizlik sigortası primleri ile devlet katkı payı iade edilmeyecektir. Bu durum, sigortacılık ilkelerinin bir gereğidir.
*****************************************************


Bu ülkenin başbakanı, "Fakir fukara,garip gurebanın parasını kimseye yedirtmem" diyordu hani.

Yukarıdaki haber,bu başbakanın daha önce de bir çok kez belgelendiği üzere,yalan söylediğinin bir başka belgesi.

İşsiz kalanlara destek amacıyla oluşturulan fonlar şimdilerde müteahhitlere verilecek.

Bu başbakan pek bir övünerek söylüyordu ya,nemalarınızı ödedik,keylerinizi ödeyeceğiz diye.Meğerse kaz gelecek yerden esirgemeyeceği tavuğu varmış.

Bu mesaj ebarah tarafından düzenlendi. Düzenleme zamanı: 11.08.2009 - 16:35

 580023663830.jpg






Benzer Konular Daralt

  Konu Forum Konuyu Açan İstatistikler Son Mesaj Bilgisi

1 kullanıcı bu konuya bakıyor

0 üye, 1 ziyaretçi, 0 gizli