İçerik değiştir



- - - - -

Basit önlemlerle çocuğunuzun hayatını kurtarın


  • Yanıtlamak için giriş yapın
bu konuya 5 yanıt verildi

#1 Haberci

Haberci

    Jurnalci

  • Muhabirler
  • 8.175 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 13.07.2009 - 17:08


Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rıza Rızalar, özellikle çocukların kola ya da su şişelerine konulan sıvı temizlik malzemelerini içmeleri sonucu hayatlarını dahi kaybedebileceğini belirterek, aileleri uyardı.

Devamı için tıklatın
Harabe.net Haber Servisi

#2 DKNH

DKNH

    εїз Black Mamba 24 km/h hız yapar..

  • Muhabirler
  • 9.404 Mesaj
  • Cinsiyet:Bayan
  • Konum:Yok ki benim bir yedeğim

Gönderim zamanı 14.07.2009 - 10:47

OMÜ Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rıza Rızalar, çocukluk çağında kaza sonucu içilen sıvı temizlik malzemelerinin yemek borusu ve bazen de mide yanıklarına sebep olduğunu ifade ederek, çamaşır suyu, yağ çözücü, tuz ruhu, kireç çözücü, lavabo açıcı, bulaşık parlatıcısı gibi sıvı temizlik maddelerinin açıkta bırakılmasının risk oluşturduğunu söyledi. Prof. Dr. Rızalar, "Bu sıvıların içilmesi sonrası yemek borusu delinebilir veya daralabilir. Çocuğun ömür boyu rahatsızlığını yaşayacağı yutma güçlükleri oluşabilir. Çünkü yemek borusu birçok vakada daralarak iyileşmektedir. Bu daralmayı etkileyen etkenler arasında içilen sıvının asidite veya bazik değeri, miktarı ve konsantrasyonu gibi parametreler vardır. Asidik olanlar daha çok mide çıkışı tıkanıklığı yaparken, bazik olanlar yemek borusunda darlıklara veya delinmelere sebep olabilir. Darlık oluşan çocukların hayat kaliteleri oldukça düşmekte, tedavi süreci bir kısmında uzun olduğundan dolayı okul ve sosyal hayatları aksamaktadır. Bu anne ve baba için de oldukça yıpratıcı bir süreçtir. Ciddi vakalarda maalesef hastaların hayatlarını kaybetme riski de mevcuttur. Ciddi vakalarda mideden delik açılıp uzun süre çocuğun buradan beslenmesi gerekebilir" dedi.

Özellikle yaz aylarında çocukların kostik içme olayının arttığının altını çizen Rızalar, "Kola ya da su şişelerine konulan sıvı temizlik malzemeleri, bir de çocukların ulaşabileceği yerlere konulduğunda çocuk için tuzak tamamlanmış olur. Temizlik malzemelerinin renkleri çocuklara çok çekici gelmektedir. Çocuklar bu sıvıları kola, meyve suyu ya da su şişelerinde görünce hiç şüpheye kapılmadan bunu içmeye kalkmaktadırlar. Biz kendi kliniğimizde yatan hasta istatistiklerimize baktığımız zaman kostik içimi tehlikesinin maalesef aileler tarafından yeterince kavranamadığını görmekteyiz. Kliniğimizde 2002 ve 2008 yılları arasında 400'ün üzerinde hasta kostik içimi nedeniyle yatırıldı. Bunların 50 kadarında ilk 3 haftada yeme güçlükleri ile karşılaşıldı ve 20 hastada ciddi yemek borusu ve 4 tanesinde mide çıkışı darlıkları oluştu. Bu darlıklar katı gıdaların, hatta sıvıların bile geçişine izin vermez. Çocuk bir şeyler yemek ve içmek istemekte ancak kusmaktadır. Bu çocuk ve aile için psikolojik açıdan oldukça zor bir olaydır" şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Rıza Rızalar, çocukların kostik madde içtikten sonra ailelerinin kesinlikle hiçbir müdahalede bulunmaması gerektiğinin altını çizerek, "Çocuk herhangi bir kostik madde içtiğinde aile hemen en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdır. Ancak bize ulaşan vakaların önemli bir kısmında aile ve çevredeki insanlar tarafından yanlış müdahaleler yapılmaktadır. Çocuk asla kusturulmamalıdır, çünkü bu durumda yakıcı madde tekrar yemek borusuna geri gelmekte ve bu bölgeyi ikinci bir kez yakmaktadır. Çocuğa su ya da yoğurt gibi şeyler içirtilmemelidir. Çünkü bu durumda yakıcı madde daha geniş bir alana yayılır. Ailenin yapacağı en doğru şey hemen en yakın sağlık kuruluşuna başvurmaktır. Birçok hastalıkta olduğu gibi birkaç basit önlemle normalde sağlıklı olan çocukları bu durumdan koruyabiliriz. Aileye bu noktada çok önemli görevler düşmektedir. Açıkta satılan temizlik malzemeleri satın alınmamalıdır. Bunun yerine kilitli kapak mekanizması olan malzemeler alınmalıdır. Belediyeler açıkta satışa sunulan temizlik malzemesi satışlarını engellemek yönünde düzenli takipler yapmalı ve bunun engellenmesi için çeşitli yaptırımlar uygulamalıdır. Aileler asla bu malzemeleri meyve suyu veya su şişesinde saklamamalıdır. Bu çocuğun kostikleri içmesini özendirmekte ve kolaylaştırmaktadır. Bu malzemeler çocukların rahat ulaştıkları yerlerde muhafaza edilmemelidir. Çocuğun boyunun yetmeyeceği ve kilitli dolaplara konulmalıdır. Basit önlemler ile çocuğumuzun hayatını bile kaybedebileceği veya ömür boyu ciddi sağlık sorunları ile mücadele etmesi gerekebileceği bir durumu ortadan kaldırabiliriz" şeklinde uyarılarda bulundu.
Gönderilen Resim
Yoktun ve Tanrı bu ihtimalden hiç bahsetmemişti....

#3 Lamos

Lamos

    Kelyu

  • Dokunulmazlar
  • 7.490 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 14.07.2009 - 11:11

Eskiden ben küçükken çocuktum daha. Birgün sabah kalktım okula gidecem bi baktım sular kesik. Banyoyada bi baktım lavobonun altında bi kola şişesinde su var. Tabi ben su sanıyordum oysaki tuzruhuymuş. Yüzümü bi yıkadam aman Allah'ım bişeyler batmaya, yanmaya başladı. Yere bi baktım fayanslardan köpük çıkıyor sanki kuduz olmuşlar gibi :) O anda benim jeton düştü bunun tuzruhu gibi asitli bişey olduğunu anladım *secret hemen dolapdan su aldım soğuk suyla yıkadım krem sürdüm falan orayı bırakıp öylece okula gittim. Akşam bi geldim abim evde yatıyor işe gitmemiş. 'Noldu len hayırdır' dedim. "Ya banyoda kola şişesinde tuzruhu varmış onunla burnumu yıkadım içime çektim burnumdan falan" dedi *zong 'olum malmısın nesin hiç kokusundan da mı anlamadın" dedim *zong "Ne bileyim ağzı açık öylece ortada görünce bide yanında havlu vardı bende su sandım" dedi. 'belki senin gibi bi kazazede can havliyle öyle bırakmıştır' dedim oda başladı gülmeye :aww:

Velhasıl kelam böyle şeyler sakıncalı kola şişesinde koladan başka bişey olmasın. Zararlı tabi böyle şeyler içine temizlik maddesi falan koymalar :eyvah:

#4 DKNH

DKNH

    εїз Black Mamba 24 km/h hız yapar..

  • Muhabirler
  • 9.404 Mesaj
  • Cinsiyet:Bayan
  • Konum:Yok ki benim bir yedeğim

Gönderim zamanı 14.07.2009 - 12:08

haklısın, geçmiş olsun, ucuz atlatmıssın : )

özellikle o acıkta satılanların içerigindeki baz kimyasallar daha tehlikeli; çünkü baz hem yakar hem büzüştürür yemek borusunu içildiginde, asit maddeler sadece yakar. dilatasyon süreci oldukca sorunludur, yemek borusunu genişletmek için yapılan her işlemden çocuklar nefret eder.bu esnada sadece sıvılarla tıbbı gıdalarla beslenmekte cabası tabii
bizim bi hastamız bisküvi yemek istiyorum ekmek yemek istiyorum diye aglardı : (
özellikle yaz ve bahar dönemi ev temizliklerin de dikkatli olmak lazım. bu tür koraziv maddeleri acıkta bırakıp çocukların kendilerine zarar vermesini engellemek için;
mutfakta ve banyoda yüksek çocukların erişemeyecegi yerler de saklamak gerek kimyasal maddeleri,
acıkta satılanların rengi sasırtıcı ambalajları örnegin kola şişeleri gibi, markalı kimyasalların şiseleri kutuları renkleri de cebedici oluyor cocuklar için. bulaşık makinası tabletlerini rengarenliklerinden dolayı şeker zannedip yiyen çigneyen çocuklar oluyor.
Gönderilen Resim
Yoktun ve Tanrı bu ihtimalden hiç bahsetmemişti....

#5 shy

shy

    xrÜt / kudI

  • Kurucular
  • 16.791 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 14.07.2009 - 12:56

Tuz ruhu baz değil asittir.Çok uçucu olduğundan uzun süre koklanırsa zehirleyebilir.Kuvvetli sayılabilecek bir asittir.Dikkatli olmak gerekir...

Temizlik maddelerinin çoğu bazdır.Asit ve bazların etkileri hemen hemen aynıdır.Aradaki farklar asidin, bazın zayıf veya kuvvetli olmasına göre değişir.

En önemli farkı ise elinize sürdüğünüzde kayganlık hissi verenler bazdır.Örnek sabun, çamaşır suyu vb. Ayrıca asitlerin tatları ekşidir bazların acı.Nerdeyse tüm meyvelerde asit bulunur.Limon, erik vb.Tabii meyve asitlerin PH seviyesi oldukça yüksek olduğundan insan vücuna bir zararları olmaz.Ayrıca turnusol kağıdını kırmızıdan maviye çeviren bazdır.Asit ise mavi turnusolu kırmızıya dönüştürür.

Asitlerde Ph seviyesi düştükçe asidik özellik güçlenir. En güçlü asitler Ph 1 seviyesi asitlerdir.Hidroklorik asit, sülfirik asit, siyanür güçlü asitlere örnektir.Bazlarda ise Ph seviyesi arttıkça bazik özellik güçlenir.Sodyum hidroksit , potasyum hidroksit güçlü bazlara örnektir.Asit ve bazın Ph seviyesinin tam ortası olan 7 nötrlük olarak bilinir.Su nötr kabul edilir.

Tabii asit-baz ın güçlü özellikleri ayrıca molaritelerinin düşük olmasına da bağlıdır.Ne kadar düşük molar o kadar kuvvetli asit-baz.Molariteyi arttırmak ise asit bazın etkisini düşürür.Bunun için yapılması gereken ise.İyi bir nötrle (su ) ile karıştırmaktır.Eğer vücuda asit-baz teması olmuşsa yapılması gereken ilk ve en akılcı miüdahele bol su ile temas ettirmektir.
DOÐRUNUN SÖYLENMESİNDEN ÇOK, KİM TARAFINDAN, NEREDE VE NE ZAMAN SÖYLENDİÐİ ÖNEMLİDİR.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gönderilen Resim

#6 DKNH

DKNH

    εїз Black Mamba 24 km/h hız yapar..

  • Muhabirler
  • 9.404 Mesaj
  • Cinsiyet:Bayan
  • Konum:Yok ki benim bir yedeğim

Gönderim zamanı 14.07.2009 - 13:36

tabii koraziv madde alımlarını tuz ruhuyla sınırlamamak lazım :/
malesef özellikle çocuklar bazen renklerinin cazibesine kapılıp bazen asırı susamıslıklarından kafalarına dikiveriyorlar şiselerde ne bulurlarsa camasır suları kirec çözücüler lavabo acıcılar yer temizleyicileri...
turnusol kagıdı her yerde bulunmadıgından biz bir maddenin asit bazlıgına dansitometrelerle bakıyoruz
bu tür vakalarda: )
haa bir de bu tür vakalarla evde karsılasıldıgında kusturmamak lazım
alınan madde geçtigi yeri tekrar tahriş etmesin diye
bol su içirip dilue etmekte fayda var
elbette bir an önce özefagoskopi yapılması steroid tedavisi baslanmasıda önemli.
Gönderilen Resim
Yoktun ve Tanrı bu ihtimalden hiç bahsetmemişti....





Benzer Konular Daralt

  Konu Forum Konuyu Açan İstatistikler Son Mesaj Bilgisi

0 kullanıcı bu konuya bakıyor

0 üye, 0 ziyaretçi, 0 gizli