İçerik değiştir



- - - - -

Ahlak Gerekli midir?


  • Yanıtlamak için giriş yapın
bu konuya 63 yanıt verildi

#41 Ziyaretçi_oleganforsite_*

Ziyaretçi_oleganforsite_*
  • Ziyaretçiler

Gönderim zamanı 23.01.2006 - 17:59

Sovyet tarihini copy paste yapma bence yanli sitelerden, bizzat gel Bakuye kendin gor ve yasa. Lenin (ve yoldasları, Bukharin,Kamenev,Zinonyev,Troçki ...) Ataturk kadar ulu adamlardir, yaptıklari isler sovyet halklarinin ve bircok milletin kurtulusu olmustur(sistem Stalinle bozulmus olsa da 1926-1953), sovyet devrini sakin ola kendi kendine yazmaya kalkma, neden yikildi sorulariyla da beni sayfa sayfa ders vermek zorunda birakma, [sahsen bizzat sovyet tarihcileriyle burada oturup sohbet ediyorum sakin ola da bilgimi sorgulamaya kalkma]

bu yazdigin yazi klasik bir turk yazimi [anti sovyet] bir kitaptan alintilar, her zamanki ayni ciklet olarak tarif ettigim anti komunist bir yaklasim. gerci red edebilirsiniz ama komunizmin islamla paylasimcilik ve kollektivizm alaninda ayni paralelde oldugunu unutmayalim.

Marx a gelince, Marxin hayali Paris komunu adi verilen kisa sureli ulkede yasadi, ama bu sehir devletin basarisi fransa asillerinin isine gelmeyince ordu vasitasiyle yikildi. her halikarda bugunku isci ve emekci haklarini elde etmeniz, ailelerinizin bu acimasiz sistemde bir parca rahat etmeleri sadece gecmisteki ve bugunku komunistlerin (sosyalistlerin) calismalari, eylemleri ve fedakarliklari ile olmustur.

dinsizlik olayi ise sadece devletin dinsiz olmasidir, yani LAIKlik, halkin inanisina karismaz sosyalist sistem, insanlarin inanma ya da inanmama ozgurlukleri vardır;

Sovyetler Birliği Anayasası

Bolum 10 Yurttaslarin Temel Hak ve Odevleri
Madde 123
Paragraf 2

Hakları doğrudan ya da dolaylı olarak sınırlama, ya da tersine, mensup bulundukları ırka ve milliyete gore yurttaslara dogrudan ya da dolaylı olarak ayrıcalıklar tanınması , ırk ya da milliyet dolayısiyle her turlu ayrilik ya da kin ve nefret propagandasi kanunla cezalandirilir.

ve

Madde 124

Yurttaşlara vicdan hurriyetini saglamak icin SSCB de kilise(cami) devletten ve okul da kiliseden(cami) ayrilmistir. Tapınma hurriyeti gibi dine karsi propaganda hurriyeti de butun yurttaslara taninmistir.

#42 faRuk

faRuk

    Zaman buldukça takılır

  • Üyeler
  • 124 Mesaj

Gönderim zamanı 25.01.2006 - 01:21

Sovyet tarihini copy paste yapma bence yanli sitelerden, bizzat gel Bakuye kendin gor ve yasa. Lenin (ve yoldasları, Bukharin,Kamenev,Zinonyev,Troçki ...) Ataturk kadar ulu adamlardir


Atatürk milyonlarca insanı katletmemiştir. Bu lafınla senin tartışmaya değmiycek bir insan olduğunu anladım. Yalnız sana ilk ve son tavsiyem Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde Atatürk kelimesini ağzına alırken dikkat et. Eli kanlı katillerle bir tutma. Ben yazacağmı yazdım. Nesnel kanıtları :msn24: tarihleri ile sundum. Oku, araştır, öğren. Yorumu okuyucuya bırakıyorum.
Güzel düşünen güzel görür. Güzel gören hayattan lezzet alır.

#43 WaLe

WaLe

    Kimene!

  • Üyeler
  • 6.730 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:Eskişehir

Gönderim zamanı 25.01.2006 - 01:44

Lenin, Marx ve komisnist rusyayı tartışacaksanız politika siyaset forumuna konu açabilirsiniz.Bende zevkle eşlik ederim ancak Konumuz ahlak.

...ahlak anlayışının dinlerin hegomanyasında olmasında kesinlikle karşıyım.

Ben bu ifadeyi biraz talihsiz buluyorum. En azından islam dini için. Çünkü islamın genel ahlak anlayışına bir baskısı değil bir katkısı söz konusudur.


Sevgili faruk ifademin talihsiz değil iyi değerlendirilmiş bir bakışaçının ürünü olduğunu düşünüyorum. Sadece İslamla değerlendirme genel olarak bütün dinleri düşünerek te bir genelleme yapsan aynı durum söz konusu olur.

Ancak dinin ahlak açısından, baskıcı veya katkı sağlayanı olduğu dinin nerede ve nasıl yaşandığıyla bağlantılı.

"YURTTA SULH, CİHANDA SULH"
Gönderilen Resim



’Düşüncenin üstesinden gelemeyen‚ düşünenin üstesinden gelmeye çalışır.

Paul Valéry


#44 Ziyaretçi_oleganforsite_*

Ziyaretçi_oleganforsite_*
  • Ziyaretçiler

Gönderim zamanı 25.01.2006 - 01:54

sevgili faruk bende senin hiçbirşey bilmediğini anladım teşekkürler aydınlatman için, ne tarih ne siyaset...boşsun tamamen seninle daha fazla tartışmayacağım asıl ben

#45 WaLe

WaLe

    Kimene!

  • Üyeler
  • 6.730 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:Eskişehir

Gönderim zamanı 26.01.2006 - 15:34

'Ahlaksız' bir adama özel yazı...

Bu köşe, televizyon ekranını izleyip de ruh sağlığını kaybetmeyen insanlara hitap eden bir köşedir..
Köşe dönmeyi kendine gaye edinmeyen; zihni berrak, kafası fiziken yuvarlak, ama düşünceleri köşeli okurların köşesidir..
Derin güçlerle teması olmayan, derin düşünceye sahip okurların köşesi...
Ruh sağlığının bozulması için o kadar çok sebep mevcut ki, saymaya ne mürekkep yeter, ne vakit ne de tahammül..
Özellikle televizyon denilen o sihirli kutunun, Türk milletine verdiği zararın yoğunluğunu tahayyül etmek zor değil..
Müstehcenlik hatta müptezellik; içki hatta uyuşturucu; hakaret hatta şirretlik; ikiyüzlülük hatta yüzsüzlük bu toplumun değerler silsilesi mi olmalıdır?
Aklen sakat kişiler naklen panayır kurdurabiliyor..
İlerici gericilerle, gerici ilericiler ileri geri konuşuyor..
Ne yazık ki, Türkiye’de kendisini aydın olarak takdim eden insanlar ile kendisini böyle takdim eden insanları takdir ve takdis eden insanların varlığı, karanlıklar dehlizinde at koşturmaktan başka bir şey değildir..
Elbette çağdaş olmak, modern olmak, aydın olmak, aristokrat olmak arasında hem uzaklık hem de yakınlık vardır..
Ama ukala ve megaloman olmanın, bunlarla ne uzaktan ne de yakından bir ilgisi vardır..
Örneğin, mini etek giyen bir kişinin kendisini çağdaş insan olarak “sunması” ile, misvak kullanan bir kişinin kendisini en iyi Müslüman “sanması”, zihinsel bir metafor, fikirsel bir alabora değil midir?
Sosyolojik tahlilden bihaber, analitik zekadan topluiğnenin ucu kadar nasipdar olmayan insanların, hadiseleri dar bir mengeneye sıkıştırarak analiz yapması, toplumu bir “sentez”e değil, tez elden “sen-ben” kavgasına götürmüş olmuyor mu?
1400 yıl önce, örneğin İpana dış fırçası yokken, dişlerini misvakla temizleyen insanlar mı daha “çağdaş”tır; yoksa 21.yüzyılda dahi dişlerini hiçbir surette temizlemeyen insanlar mı?.
Ya da 600 yıl önce Selimiye’yi “inşa eden” Mimar Sinan mı moderndir; yoksa 21.yüzyılda iki su fıçısını üst üste “kaynaklayarak” minare yapan insanlar mı?
Yahut, onlarca yıl önce renklerin farklılığından adam gibi “resim” yaparak insanlara “göz banyosu” yaptıran Picasso mu “asri”dir; yoksa 2000’li yıllarda mankenlerin memesini “boyayıp”, meme boyamakla kalmayıp “göz de boyayan” ulusalcı ressamlar mı?
Son model bir arabaya binmek, “eşek yükü” kadar ziynet takmak, takmakla kalmayıp takıştırmak, vicdan denilen o mistik, mükemmel, muhteşem ve muazzam sermayenin “değerinden” daha mı fazladır?
Ne yapacağını bilememenin çelişkisini üzerinden atamayan, beş kuruşa haysiyetini satan, kel başa şimşir tarak satın alan bir tezatlıklar kumkuması haline gelen bir sosyolojik atmosferde biz artık neyi tartışmış oluyoruz?
Devir imaj devri deyip, doğru-yanlış, düzgün eğri, iyi-kötü demeden mal bulmuş mağribi gibi, her yeniliğin üstüne bodoslama atlayıp, karaktersizliğin zirvesinde vals yapmak ne hazin “oyundur”..
Ürkütülen kurbağa atılan taşa değer mi değmez mi diye düşünmüyor; taş değmediği zaman da kurbağa gibi “viyaklıyoruz”..
“Bitaraf olan bertaraf olur”, “Ne İsa’ya ne Musa’ya..” diyenlerin haklı olup olmadığını tartışırken dahi “iki arada bir derede kalıyoruz”..
Evet bu satırlar, denizin bitmemesi için, denize bir damla su koyma amacını güderken, bu bir damlanın da buharlaşmamasını temenni etmektedir..
Söz uçar yazı kalır, ama buza yazı yazılırsa geriye ne kalır?.
Herhalde geriye, ukalaları eleştirmek için ukalalık yapan bendenizin gaflet ve dalaleti kalır?!.

Fikri AKYÜZ

"YURTTA SULH, CİHANDA SULH"
Gönderilen Resim



’Düşüncenin üstesinden gelemeyen‚ düşünenin üstesinden gelmeye çalışır.

Paul Valéry


#46 sparkplug

sparkplug

    Sadık bir ziyaretçidir

  • Üyeler
  • 946 Mesaj

Gönderim zamanı 26.01.2006 - 18:20

Geçmiş çağların ve günümüzün en cahillerini, beceriksizlerini ve ahlaksızlarını karşılaştırdığın takdirde çağımızın insanları elbette daha modern, mantıklı ve insani olacaktır.

Geçmiş çağların en bilgililerini, beceriklilerini ve ahlaklılarını günümüzün cahilleri, beceriksizleri ve ahlaksızları ile karşılaştırırsan manalı bir sonuç elde edemezsin.

#47 WaLe

WaLe

    Kimene!

  • Üyeler
  • 6.730 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:Eskişehir

Gönderim zamanı 26.01.2006 - 19:35

Sen böle dedin ya kesin manalı bir sonuç elde edilecek :)

"YURTTA SULH, CİHANDA SULH"
Gönderilen Resim



’Düşüncenin üstesinden gelemeyen‚ düşünenin üstesinden gelmeye çalışır.

Paul Valéry


#48 sparkplug

sparkplug

    Sadık bir ziyaretçidir

  • Üyeler
  • 946 Mesaj

Gönderim zamanı 27.01.2006 - 00:59

Eşdeğer sınıflar karşılaştırılmadığı sürece karşılaştırmanın sonucu geçerli değildir. İki grubun en iyileri karşılaştırılarak bu iki grup hakkında bir yargıya varılabilir, iki grubun en kötüleri karşılaştırılarak bu iki grup hakkında bir yargıya varılabilir, ama bir grubun en iyileri ile diğer grubun en kötüleri karşılaştırılarak bu iki grup hakkında bir yargıya varılamaz.

Bu gibi basit bir mantığın açıklanmasının bile gerekmemesi lazım gelir, ama bu forumdaki bazı katılımcılar için demek ki açıklama gerekmektedir.

#49 Prozzi

Prozzi

    The aTTaLiaN

  • Üyeler
  • 1.801 Mesaj
  • Konum:aNtaLyA KinGDoM
  • İlgi Alanları:Futbol

Gönderim zamanı 27.01.2006 - 04:10

Geçmiş çağların en bilgililerini, beceriklilerini ve ahlaklılarını günümüzün cahilleri, beceriksizleri ve ahlaksızları ile karşılaştırırsan manalı bir sonuç elde edemezsin.

picasso her zaman picassodur.
mimar sinan her zaman mimar sinandır.
mozart her zaman eşsizdir.
balzac her zaman okunur.
yunus emre her zaman yunus emredir.
geçmişe saygı duymak gerekir günümüz cahilleriyle karşılaştırmak bile aptalcadır.
neden yazmış olmak için yazıyorsun spark. yazacak bir şey bulamadığın zaman susman daha iyi saçmalamamış olursun.
Sana Bitti Diyen Kim ? Ben Sadece Git Demiştim!!!

#50 sparkplug

sparkplug

    Sadık bir ziyaretçidir

  • Üyeler
  • 946 Mesaj

Gönderim zamanı 27.01.2006 - 12:14

geçmişe saygı duymak gerekir günümüz cahilleriyle karşılaştırmak bile aptalcadır.
neden yazmış olmak için yazıyorsun spark. yazacak bir şey bulamadığın zaman susman daha iyi saçmalamamış olursun.

Saçmalayan ben değilim. Karşılaştırılamayacak grupları karşılaştıran ve bu yolla bir sonuca varmaya çalışan, Prens'in alıntıladığı Fikri Akyüz, ve Fikri Akyüz'ün yazısını alıntılamaya layık bulan Prens'tir.

#51 WaLe

WaLe

    Kimene!

  • Üyeler
  • 6.730 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:Eskişehir

Gönderim zamanı 27.01.2006 - 13:17

Müsadenizle bir kahkaha daha basıcam. puhahahahahahaha !!

Muhalif yapıları çok severim benim yapımda da vardır çünkü. Ancak herşeye muhalefet olmaya çalışman, herşeyde muhalif olabileceğin bir açı yakalamaya çalışman kendini yıpratmaktan başka bir şey değil çünkü ayrıntılara takılıp akabinde okuduğunu anlamıyor, anlatılmak istenini göremiyorsun ve neticede de saçmalıyorsun.

Karakter olarak çok ağır bir yük altına girmişsin !!

"YURTTA SULH, CİHANDA SULH"
Gönderilen Resim



’Düşüncenin üstesinden gelemeyen‚ düşünenin üstesinden gelmeye çalışır.

Paul Valéry


#52 sparkplug

sparkplug

    Sadık bir ziyaretçidir

  • Üyeler
  • 946 Mesaj

Gönderim zamanı 27.01.2006 - 15:28

Ancak herşeye muhalefet olmaya çalışman,

Sadece yalanlara, yanlışlara ve saçmalıklara muhalifim.

Senin alıntıladığın saçmalığa neden muhalif olduğumu da alenen açıkladım.

#53

  • Ziyaretçiler

Gönderim zamanı 27.01.2006 - 15:34

Konu başlığı ahlak gereklimidir? Bakıyorum da evet sizin için gerekli...

#54 Prozzi

Prozzi

    The aTTaLiaN

  • Üyeler
  • 1.801 Mesaj
  • Konum:aNtaLyA KinGDoM
  • İlgi Alanları:Futbol

Gönderim zamanı 28.01.2006 - 19:46

sonuç olarak. spark yanlış yazdım ben sen haklısınmı diorsun boşver prensi :)
Sana Bitti Diyen Kim ? Ben Sadece Git Demiştim!!!

#55 faRuk

faRuk

    Zaman buldukça takılır

  • Üyeler
  • 124 Mesaj

Gönderim zamanı 29.01.2006 - 01:49

sevgili faruk bende senin hiçbirşey bilmediğini anladım teşekkürler aydınlatman için, ne tarih ne siyaset...boşsun tamamen seninle daha fazla tartışmayacağım asıl ben

Neden damarına bastım diye mi? :) İnsanı, inandığı şeylerin hafife alınması biraz kızdırıyor değil mi? E söndürecek bir olur elbet .
Güzel düşünen güzel görür. Güzel gören hayattan lezzet alır.

#56 Ziyaretçi_oleganforsite_*

Ziyaretçi_oleganforsite_*
  • Ziyaretçiler

Gönderim zamanı 29.01.2006 - 01:55

komiksin... :)

#57 faRuk

faRuk

    Zaman buldukça takılır

  • Üyeler
  • 124 Mesaj

Gönderim zamanı 29.01.2006 - 02:02

Lenin, Marx ve komisnist rusyayı tartışacaksanız politika siyaset forumuna konu açabilirsiniz.Bende zevkle eşlik ederim ancak Konumuz ahlak.

Hım.... Sanırım farkındayım. Fakat farkındalık hususunda bir maymunu bile kıskandıracak arkadaşlarımız var forumda özür. Bunları "din illettir. O olmasaydı tarihte katliamlar olmazdı" savına karşılık bir cevap olarak yazmıştım. Konuyu dağıttığımı biliyorum. Ama bu dil uzatma siyasette değil herzamanki gibi din & ahlak forumunda yapılıyor.
Güzel düşünen güzel görür. Güzel gören hayattan lezzet alır.

#58 faRuk

faRuk

    Zaman buldukça takılır

  • Üyeler
  • 124 Mesaj

Gönderim zamanı 29.01.2006 - 02:05

komiksin... 


İnsanları güldürebilmek bir ayrıcalıktır. Ama insanları sürekli hafife almak, işte bu hiçte insani değil.
Güzel düşünen güzel görür. Güzel gören hayattan lezzet alır.

#59 mavikırmızı

mavikırmızı

    Burası ona huzur verir

  • Üyeler
  • 264 Mesaj

Gönderim zamanı 21.03.2007 - 00:02

ahlak insanın sahip oldugu güzel özelliklerin genel adıdır.din ise ahlakı tamamlayan pekiiştiren ilahi mekanizma yada ilahi hükümlerdir.din kesin hükümlerden oluşan aynı zamanda ahlakı oluşturan dogrulardan ibaret olup bireysel ahlakı yada evrensel ahlakı tamamlayan en önemli unsurdur.
yani ahlak dinin bir parçasıdır.
Cesurduk herkes kadar
Geçtik Gökkuşağının altından
Sakınmadan, ıslanmadan.
Umudumuz Sevgiydi, Maviydi, Deniz''di
Korkmadık kırmızıya boyanmaktan..

#60 vaudeville

vaudeville

    Siyaset Yazarı

  • Üyeler
  • 302 Mesaj

Gönderim zamanı 21.03.2007 - 00:23

Efendim öncelikli olarak ahlak,toplumsal manada mutabık olunabilmiş değil,göreli hallidir..

Din,doğruya güzele teşvik ederken,ahlaki boyutta toplumsal farklılıkları gün yüzüne çıkarır..Örneğin Hinduizm'de kadınların hayvanlarla cinsel ilişkiye girdiği dinsel motifler bulunurken,bu bir başka dinde büyük bir günah ve ahlaksızlık sayılabiliyor..

Bireysel ahlak ise bütünüyle adı üzerinde kişisel yorumlamalara göre şekil alır..Bu şekli ise felsefi perspektifine yahut hayat görüşüne borçludur..

Güzel nedir,iyi nedir,doğru nedir,ahlak nedir?





Benzer Konular Daralt

  Konu Forum Konuyu Açan İstatistikler Son Mesaj Bilgisi

1 kullanıcı bu konuya bakıyor

0 üye, 1 ziyaretçi, 0 gizli