İçerik değiştir



- - - - -

Nefes


  • Yanıtlamak için giriş yapın
bu konuya 28 yanıt verildi

#21 antiqa

antiqa

    Burası olmadan yaşayamaz

  • Yöneticiler
  • 7.424 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 21.11.2009 - 13:19

mehmet ali kışlalı ilginç tepitlerde bulunmuş gerçekten.

#22 kılıç

kılıç

    Sadece KILIÇ...

  • Üyeler
  • 11.484 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:BAŞIMIZ DİK

Gönderim zamanı 21.11.2009 - 14:05

İlginç...
Bir gün daha geçti ve biz biraz daha yaklaştık;Bizden hiç uzak olmayan ölüme...

#23 alsancakE24

alsancakE24

    Onun için takıntı haline geldik

  • Üyeler
  • 2.849 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 23.11.2009 - 00:28

Gönderilen Resim



Türk Askerinin Son “Nefes”ini mi Alkışladınız?
("Açılım"ın Kapanış Sahnesi)


Genelkurmay’ın üst yönetimi ne zaman bir film çıkışında o filmi övse dikkat kesiliyorum. Anlıyorum ki, o filmde Türk askeri ve ordusuna karşı sinsi bir propaganda var ve bu üst düzey zatlar bunu gör(e)medikleri gibi bir de reklamına alet oluyorlar.

Deniz Kuvvetleri Komutanı Özden Örnek’in oğlu Tolga Örnek’in “Gallipoly” filminin galasına maaile katılmışlar ve çıkışta öve öve bitirememişlerdi. Filmi bir izledik ki; Çanakkale’yi anlatan belgesel tadındaki filmde Türk askerinden eser yok, İngiliz askerleri ise yere göğe sığmıyor. İzleyen; İngilizler oraya piknik yapmaya geldi , bizimkiler de onları hunharca katletti havasına kapılıyor. Zaten İngilizler de bu değerli propagandanın farkına varmış olacaklar ki, Tolga Örnek’i , sponsoru Ferit Şahenk’le birlikte İngiltere’de ağırlayıp, oradaki galasını da üst düzey katılımla gerçekleştirdiler.

Son günlerin çok tartışılan filmi Nefes’i de; Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’un film çıkışında filmi öven görüntülerini izledikten sonra izlemeye karar verdim.
Film hakkında hem olumlu, hem olumsuz eleştirileri okumuş ve kararsız kalmıştım.
Keşke kararsız kalmaya devam etseymişim.

Sinematografi olarak “Türk sineması” sıfatı ile aşağıladığımız kalitenin çok üstünde bir film. İlk yarısı, hamasi vurgulardan uzak , gerçekçi diyalogları ve doğa ile insanı ustaca kullanan görüntüleri, profesyonel kamera teknikleri ile sizi ikinci yarı için kıvama getiriyor.

Filme “güvenmeye” başlıyorsunuz.
İşte film tam da o güvenmeye başladığınız noktada rotayı ustaca sinema dilinden sinsi bir propaganda diline kırıyor.
Film boyunca dağ başındaki bir iletişim istasyonu ve karakolu korumakla görevli Türk ordusunun komando subayı ile “Doktor” lakaplı bir teröristin telsiz üzerinden birbiri ile ağız dalaşı yapıp, küfürleşmesi üzerinden eşitler arası gerilimyaratılıyor.

Bu eşitler arası gerilim, “Doktor”un sevgilisi olduğu anlaşılan kadın teröristin kurulan pusuda yaralanması ve karakola götürülmesi sonrasında neredeyse iki erkeğin “karı-kız” kavgasına dönüşüyor.
(Sözcüklerin sakilleşmesini bağışlayın; ikisinin arasındaki telsiz konuşmaları çok daha sakil) Bir yanda yüzbaşının evde bekleyen karısı, diğer yanda film boyunca yüzü asla gösterilmeyip gizemli bir mistik karakter olarak tutulan “Doktor”‘un sevgilisi terörist.

En önemlisi; karakolun güvenliğini güçlendirmek yerine, karşısındaki teröristi duygusal olarak muhatap alıp, kafayı gittikçe daha fazla “Doktor”‘dan intikam almaya takan bir ruhsal portre ile karşı karşıyayız.
“Doktor” ile arasında karakol komutanı arasında geçen telsiz konuşmalarında ; “Doktor”a tanınan propaganda şansı ise göz yaşartıcı.

Bir yanda “domuz gibi dağlarda yaşıyorsun, niye okuyup köyünde doktor olmadın” diyen bir subay;
diğer tarafta; “bu dağlar benim, senin üniversitende okuyacağıma, kendi dağımda özgür yaşarım” diyen bir “Doktor”.

Bu profesyonel subay ile; yaralı olarak karakola getirilen kadın teröristi öldürmesine engel olmayan çalışan halktan asteğmen doktor arasındaki diyalog ise adeta milletinden özür dileyen ve yargılanmaya hazır bir asker portresini seyircinin gözüne sokuyor.

Yalınayak hazırolda bekleyen asteğmeninin yanına postalları ile gelip, gün içinde aralarında yaşanan olaydan dolayı bir tür günah çıkaran subayımız aynen şu sözleri sarfediyor:
“Bu savaşın adam öldürerek kazanılmayacağının ben farkında değil miyim zannediyorsunuz ama ben burada bu savaşı kaybedersem, siz de İstanbul’da, Ankara’da kaybedersiniz. Biliyorum beni yargılayacaksınız, yargılayın. Her savaş sonunda biter”

Ustaca kurgulanmış bu teslimiyet sözleri seyircinin (Millet) bilinçaltına da bir kaybedilmişlik hissi aşılıyor.Yargılanan askerlerle dolu “Silivri” konjonktüründe bu sahne daha da bir anlam kazanıyor.


Gönderilen Resim


Filmin en çarpıcı sahneleri ise sona saklanmış; karakolun basıldığı anlara.
Eğer bu filmi PKK veya finansörü güçlerden biri çekseydi, bir karakol baskını sahnesini ancak böyle çekebilirdi.
Komandolardan oluşan birlik; günlerdir “Doktor” ismi ile mistikleştirilen teröristin “geleceğiz” yolundaki tehditlerine rağmen baskın saldırıya uğruyor ve bütün askerler doğru düzgün karakolun dışına bile çıkmayı başaramadan, karakolun içinde teker teker dramatik sahnelerle şehit oluyorlar.

Unutmadan…
Filmin fragmanlarındaki o meşhur “öldün sen” sahnesi filmin bütününde daha bir anlam kazanıyor. Filmde askerler ölüyor; şehit olmuyor. Karakola gelirken yolda iki şehit veren birliğin komutanı Tugay’a rapor verirken, “ölülerimizle birlikte şu kadar kişiyiz” şeklinde konuşuyor.

Gelelim karakolun baskın sahnesine…
Günlerdir ; “yakınındayım, gelip senin kafana sıkacağım”şeklinde tehditler savuran Doktor, sanki beraberinde ABD hava kuvvetlerinin desteği varmışcasına ortalığı tozu dumana katan bir ateş gücü ile saldırmaya başlıyor.
Komando eğitimli askerlerimiz ise ya pencereden giren kurşun ve RPG’lerle şehit oluyor , ya da bir köşeye sığınıp, pencere veya kaya kenarlarında ateş etmeye çalışıyorlar.

Ve en önemlisi; bütün film boyunca “Doktor”a telsizden meydan okuyan komutan, bütün çatışma boyunca bir köşede gözleri faltaşı gibi açılmış, çevresindeki askerleri tek tek düşerken olan biteni seyrediyor. Şaka değil…kafasını çıkarıp dışarı tek bir kurşun bile sıkamıyor.
İşte orada durun beyler….
O karakola, askerlerinin başına çuval geçirenleri Genelkurmay’da ballı börekli ağırlayan Hilmi Özkök’ü bile koysanız, o çatışma ortamında askerlerinin önünde yeralır, arkasında değil. En uyumlu Türk generali bile, kurşun kapıya dayandığında özüne döner.

Fakat filmdeki komando subay; bütün karakol çatışması boyunca bir köşede olan biteni faltaşı gibi açılmış gözlerle izliyor. Ve sonunda yaralı bir şekilde bir köşede kıvrılmış “Doktor”‘un karakola girmesini bekliyor ve orada da “Doktor”‘a değil, duvardaki gölgesine sıkıyor.
Tabancasının kurşunları bittiğinde, yaralı komutanı duvar dibinde üzerine gölge olarak çöken “Doktor”a bakarken görüyoruz.

Türk Ordusu’nun komando subayı filmde tek kurşun bile atamadan, tepesine gölge olarak çöken “Doktor’un alnının ortasına sıktığı bir kurşunla şehit oluyor.
Yapımcılar dengelemek istemiş olacaklar ki, “Doktor”‘u da o sırada başka bir köşede can cekişmekte olan bir asker sırtından vurarak öldürüyor.
“Doktor”; suratını asla göremediğimiz bir mistik karakter olarak filmdeki rolünü tamamlıyor. Sırtından vurulmuş ama düşmanının yüzüne bakıp, alnından vurmuş biri olarak.
Çatışma sona erip, karakol harap, sadece bir iki asker sağ olarak gün ağardığında ise filmin propagandasının manifesto sahneleri ile karşı karşıya kalıyoruz.


Gönderilen Resim


İlker Başbuğ’un , “Atatürk büstü ile ilişkisi”nden dolayı çok etkilendim” dediği asker, bir tarafa fırlamış olan büstü kucaklayıp seke seke yamaçtaki kaidesine doğru taşımaya başlıyor.
Bu arada karakolda görevli teğmenlerden biri yaralı olarak yerde kıvranan teröristin başına dikilip ateş edip etmemekte tereddüt ettiği noktada; terörist doğruluyor, kararlı ve onurlu gözlerle teğmene dik dik bakıyor ve teğmen doğrulttuğu silahı kullanmaktan vazgeçip, büstü taşıyan askerle birlikte tükenmiş bir şekilde kaidenin mermerine oturuyor.

Son sahnede; kucaklarında tuttukları Atatürk büstü ile bir zamanlarda büstün bulunduğu kaidenin mermerine çaresizce oturmuş iki Türk askerini ve onların önünde destansı ve kahramanca bir pozla ölmüş teröristi görüyorsunuz.
Arkadaki gönderde dalgalanan bayrak ise bütün film boyunca olduğu gibi yırtık bir şekilde dalgalanıyor.
Telsizden bol bol propaganda yapma fırsatı bulan “Doktor”un yırtık bayrak hakkında da bir çift sözü var:
“bizim buraların rüzgarına o bayrak dayanmıyor değil mi komutan”

Bizimkilerin sürekli yırtılan bayrak sorununa bulabildikleri çare ise, nasıl dikeceklerini bilemedikleri bayrağı “komutan emretti” diye dikmeye çalışan askerler ve tam da nasıl olduğu anlaşılmayan bir şekilde çarşafları çaya banıp yeni bayrak yapmak.

Filmde “açılıma” uygun sahneler göze çarpıyor. Kürt askerin telsizden annesiyle Kürtçe konuşması; Türk ve Kürt askerin bayrağı birlikte göndere çekerken Türk askerin Kürt arkadaşına söylediği Kürtçe türkünün anlamını sorması gibi sahneler artistik ve teknikten ilgili jürilerden tam puanı alacaktır.
Türk-Kürt kardeşliği gibi malumu ilandan öteye gitmeyen bu hoşluklar değil; PKK’nın propagandası yapılması beni ilgilendiriyor.
“Nefes” ustaca kurgulanan sahneleri ve dili ile PKK’yı Türk Ordusu; teröristi Türk subayı ile eşleştiriyor.Seyircisine ise; sinirlerine hakim olamayan, çaresiz, beceriksiz ve amatör bir Türk subayı aracılığı ile teslimiyet ve çaresizlik tohumu aşılıyor.
Bu yönü ile nefes “açılımın” kapanış sahnesi.
Türk askeri Sisifos misali umutsuzca Atatürk’ün büstünü tepenin yamacında yuvarlandığı yerden tekrar tepeye taşımaya çalışırken; ölü de olsa PKK militanı zafer dolu bir duruşla büstün olmadığı kaidenin önünde poz veriyor.
Komando komutanın tek bir kurşun atamadan şehit olduğu, neredeyse bütün birliğin karakolun içinde telef olduğu baskının hemen sonrasında.

Bu filmi izleyen birileri ise film çıkışında görüşleri sorulduğunda ;
“bulut sahneleri çok iyi, bulutları çok iyi kullanmışlar”
diyor.

Bulutları bilmem ama sinemayı, sinema dilinin propaganda gücünü ve bundan bihaber olanları çok iyi kullandıkları kesin.
Aksi takdirde; Türk askeri ayaklar altında ezilirken sıkıştıkları köşede faltaşı gözlerle izleyenlere, Türk askerinin son nefesinin propagandasını yapan bir filmi böyle alkışlatamazlardı. (Behiç GÜRCİHAN / ilk-kursun.com, 17.11.2009)

Bu mesaj alsancakE24 tarafından düzenlendi. Düzenleme zamanı: 02.12.2009 - 11:57


#24 alsancakE24

alsancakE24

    Onun için takıntı haline geldik

  • Üyeler
  • 2.849 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 25.11.2009 - 10:52

Gönderilen Resim
Hıncal ULUÇ

Kral Çıplak, "Nefes" Berbat !

" 'Bir an önce bitsin' diye dua ettiğim filmlerden biri oldu Nefes.. Çıkarken kafamda başlık vardı..
'Kral çıplak.. Nefes berbat!..'


Sonra filmi ne kadar çok insanın beğendiğini ve övdüğünü düşündüm, gece yatarken ve sabah işe gelirken..
'Olur a" dedim.. 'Belki de bana öyle gelmiştir..' Beğenenlere saygıyı da ekledim ve 'Film berbat' lafından caydım.. Nefes'in beni sıkıntıdan patlattığını söylemeyi yeğledim..

Evet, Sevgili okurlar.. Aynen öyle oldu. Nefes beni sıkıntıdan patlattı. "Son" yazdığı an, benim için en güzel sahne oldu..
Neden?..
Çünkü anlattıkları 10 dakikalık bir kısa belgesele sığar.. Oysa Nefes tam 2 saat 10 dakika.. İki saat 10 dakikada anlatılan bir öykü yok.. Finaldeki birkaç dakikadaki baskın sahnesi dışında aksiyon yok.. Tersine, telefon sahnesi gibi, mektup sahnesi gibi bitmez tükenmez uzatmalar, sakız yapmalar var..

Bir canlı örnek vereyim.
Gitmek için Ünal'la sözleştik. Bir toplantıdaymış. Uzamış. Geç kaldı. Yarım saat olmuştu yanıma oturduğunda, film başlayalı.. "Şunu kaçırdın" deme gereği duymadım kulağına.. Kaçırdığı bir şey yoktu çünkü.. Yarım saat boyu film bir şey anlatmamış, bir adım ilerlememişti ki..

Ne peki Nefes!..
Güneydoğu'da bir dağın tepesi.. Sınır falan değil.. Etrafı çepe çevre Türkiye.. Dağda bir jandarma karakolu var.. Eşkıya da ayni dağa konuşlanmış.. Biliniyor ve bekleniyor ki, eşkıya o karakolu basacak.. Sonunda basıyor da..
Siz eşkıyayı pek görmüyor, bir BBG evini izler gibi, karakolun içini ve etrafını gözlüyorsunuz, o kadar..
Filmin yönetmeni ve ortak senaristi Levent Semerci o dağlarda askerlik yapmış. Biliyormuş..

Pek bilmiyor.. Filmde bariz askeri hatalar var..
Asker güvenliğini yitirmiş hatta konuşmaz.. Film boyu, koca bir sene, eşkıyanın kod adı Doktor olan liderinin de araya girip askeri konuşmalara karıştığını görüyoruz. Yani o telefonun dinlendiğini herkes biliyor, ne frekans değiştiriyor, ne şifreliyor, ne konuşmayı kesiyor, aynen devam ediyorlar.

Eşkıyanın hem de nasıl modern silahlarla etrafta olduğu ve baskına hazırlandığı bilinirken, komutan hattı balaya, yani su kesimi hattına sandalye atmış, askerlerle sohbet ediyor. Tepede bu hat üzerinde oturdunuz mu, arkanıza gökyüzünü alır, kabak gibi hedef olursunuz. Adam sizi uzun menzilli silahla keklik gibi vurur. Sırtını dağa vermelisin ki giydiğin o komando kamuflajlı elbise işe yarasın..

Asıl önemlisi.. Eşkıya, Irak sınırını aşıp Aktütün Karakolu'na ani baskın yapmıyor.. Dört bir yanı Türkiye, askerle ayni dağda yaşıyor ve Allahın günü telefonda komutana "Basacağını" söylüyor.. Şimdi bu ne biçim komutandır ki, bir yıldır beklediği baskın gerçekleşince şaşkına döner, şoka girer, köşede öyle kalır?.. Baskına karşı bir plan olmaz mı?. İlk anın şaşkınlığı geçtikten sonra, bir komutan, o olmadı, yerini alacak bellidir, o, üçüncü, dördüncü komutayı ele almaz mı?. Yaralı almaya gelen helikopterler, yardıma gelmez mi?.

Ben Harbiye'de değil, yedek subay okulunda okudum, bunları biliyorum..
Baskın anından sonuna kadar, karakol bir şaşkınlar ordusu.. Tam bir panik.. Beklenen baskında panik.. Bu nasıl eğitimdir peki?..

Kim ne yaptığını, niye yaptığını bilmiyor.. Hem de savaş bölgesinde böyle askerlik olur mu?. Mümkün mü?.
Genelkurmay Başkanı filmi izlemiş..

"Bu ne" dememiş mi?.
Yani.. Filmin belgesel olarak da kıymet-i harbiyesi yok, bence..
.........."

( Sabah)

#25 fishout

fishout

    Hiç gelmiyor desek yeridir

  • Üyeler
  • 27 Mesaj

Gönderim zamanı 30.11.2009 - 23:20

çok sağlam filme benziyor izlicem mutlaka:D

#26 suheda

suheda

    Boş vakti boldur

  • Üyeler
  • 410 Mesaj
  • Cinsiyet:Bayan
  • Konum:Kuzey

Gönderim zamanı 09.12.2009 - 21:50

Müthiş bir sinema koliğimdir,fakat Türk filmleri beni hep hayal kırıklığına uğratmıştır (eskileri tenzih ederim çünkü eski Türk filmlerine bayılıyorum)özellikle son yıllarda yapılan ve basının ağdalayıp gözümüze gözümüze soktuğu filmler..

Fakat itiraf etmeliyim ki Nefes nefesimi kesti..
Bugüne kadar izlediğim en muhteşem psikolojik filmlerden biriydi Nefes,bakın savaş filmi falan demiyorum İBDM savaş fimleri kategorsinde nefese 9.0 gibi bir puan vererek en iyiler listesine ekledi.Haksızda sayılmazlar..

Yıllardır Türkiyede böyle harika bir film yapılmamıştı.
Komutan rölündeki Mete Horozoğlunun performansı ise unutulmayacak başarıdaydı,askerlerin aileleriyle yaptıkları telefon konuşmaları ve final kısmında ki çarpışma sahneleri asla hafızalarımızdan silinmeyecek..


Mutlaka izleyin

Gönderilen Resim


#27 dokuzharf

dokuzharf

    ...

  • Kurucular
  • 19.758 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:İzmir

Gönderim zamanı 07.03.2010 - 00:14

İzlenmeli kesinlikle dediler , izledim.
Hıncal Uluç'a katılmamak elde değil.

Değişiklikler Kaydedildi...

#28 suheda

suheda

    Boş vakti boldur

  • Üyeler
  • 410 Mesaj
  • Cinsiyet:Bayan
  • Konum:Kuzey

Gönderim zamanı 12.03.2010 - 14:22

Halt etmiş Hıncal efendi,sırf filmi eleştireceğim diye bir çuval dolusu gereksiz laf..
Neymiş sıkıcıymış,ya hu zaten savaş filminden çok psikolojik bir film nasıl olmasını bekliyordu ki?
Neymiş uyarıldıkları halde nasıl hazırlıksız olurlarmış,peki bu şekilde bir sürü karakol baskını yaşanmadı mı bu ülkede?

Sende ona hak vermişsin :blink:

Gönderilen Resim


#29 pikaçu

pikaçu

    Onun için takıntı haline geldik

  • Üyeler
  • 2.230 Mesaj
  • Cinsiyet:Bayan
  • Konum:gurup şurup
  • İlgi Alanları:bıdı bıdı

Gönderim zamanı 13.03.2010 - 15:33

hıncal uluç eleştiriyosa ksin mükemmel bir filmdir *>: oda ne olacağına bi karasın yahu *uhuhu

bazukası olan adamla tanışmak istityorum öldürüken kadın teroristlerinn eli titremezmiş öle duydum onlara karşı bnende bi denemek istiyorum benimkide titremez *zong emin olabilirler bazukayada ihtiyaç yok gücüm yeterswe kendi ellerimle boğarakta öldürebilirim pislikleri *zong
SABIRRRR SABIRRR SABIR........





Benzer Konular Daralt

  Konu Forum Konuyu Açan İstatistikler Son Mesaj Bilgisi

2 kullanıcı bu konuya bakıyor

0 üye, 2 ziyaretçi, 0 gizli