İçerik değiştir



2009 Yerel Seçim Haberleri


  • Yanıtlamak için giriş yapın
bu konuya 143 yanıt verildi

#141 antiqa

antiqa

    Burası olmadan yaşayamaz

  • Yöneticiler
  • 7.424 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 31.03.2009 - 10:04

Dün benim burada söylediklerimi Bu gün Taha Akyok özetini çıkarmış.
Ben de yapıştırayım buraya dedim. :)

***

2007 seçimlerinde AKP yüzde 47’ye varan bir oy patlaması yapmıştı, son seçimlerde ise yüzde 39’a düştü. Türk seçmeninin reflekslerini anlamak bakımdan, AKP’yi yüzde 47’ye çıkaran ve yüzde 39’a indiren dinamikleri analiz etmek çok önemlidir.
AKP için önemlidir, diğer partiler, hatta ‘kurumlar’ için önemlidir.
AKP’yi yüzde 47’ye çıkaran 2007 seçimlerini hatırlayalım:
- Ekonomik büyüme devam ediyordu.
- Ordu “e-muhtıra” vermiş, hükümet pusmamış, aksine, dik durmuştu.
- Cumhuriyet mitingleri laiklik diye yeri göğü inletiyordu.
- Anayasa Mahkemesi parlamentonun cumhurbaşkanı seçmesini engelliyordu. Cihet-i askeriyeden telkinler geldiği görüşü yaygındı.
- Erdoğan ve arkadaşları bu baskılar altında ve ‘mağdur’ görünümündeydi.
Halk da AKP’ye sahip çıkarak yüzde 47 oy vermişti.
Demek ki, siyasette ekonomik büyüme çok önemli...
Demek ki, seçmen, milli iradeye kurumların ipotek koyma girişimine tepki gösteriyor. Bakın, bütün askeri ve yargısal müdahalelerden sonra halk daima böyle yapmıştır.

Baskıya tepki oyları
Türkiye 2002 seçimlerine giderken Yargıtay Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, yargı gücünü kullanarak AKP’nin ve Erdoğan’ın önünü kesmeye çalışmıştı. O dönemde Trabzon’da seçim çalışmaları yapan DSP’li Hikmet Sami Türk’ün telefonda bana söylediklerini hiç unutmam:
- Ankara’da devlet görevlileri, Tayyip Erdoğan’a yüklendikçe, burada Erdoğan’ın oyları birkaç puan daha artıyor!
2007 seçimlerine de aynı baskı atmosferinde girilmişti; muhtırayla, yargısal müdahalelerle... Cumhuriyet mitingleriyle...
Halk da buna tepki olarak AKP’ye yüzde 47 oy vermişti!
Demek ki, laikler laiklik savaşı ile AKP’nin ekmeğine yağ sürmüşlerdi!
Siyasi istikrar ve ekonomik büyüme devam ederken, bu laiklik savaşları hem haksızlık hem oyunbozanlık olarak algılanıyor, AKP’nin oyları artıyordu.
Laikçi cephe “aklın ve bilimin rehberliğinde” nakaratıyla, akla da siyaset bilimine de aykırı davranışlarda bulunarak AKP’yi güçlendirmişti!

Liberal laiklik
2009 yerel seçimleri ise çok farklı bir ortamda yapıldı. Ekonomik büyüme ekonomik küçülmeye dönüşmüştü. Laiklik savaşları da yapılmamıştı bu seçimlerde. Hatta CHP, çarşafa “Altı Ok” takıyor, türbana kapılarını açıyordu! Âşık Veysel’in kıyafeti yüzünden Atatürk döneminde Ankara’ya sokulamamasını artık Baykal eleştiriyordu!
Kemal Kılıçdaroğlu “Türbanlılarda ben irtica görmedim” diyordu!
Prof. Tarık Yılmaz’ın bulgularına göre, 8 mitingde toplam 35 bin kelime tutan konuşmalarında Baykal, sadece bir tek defa “laiklik” kelimesini kullanmıştı; otuz beş binde bir! Erdoğan ise sadece iki defa!
Dar, baskıcı ve militan bir laiklik anlayışının yarattığı kutuplaşma böyle biraz yumuşayınca, ekonomik krize tepki duyan kitlelerin AKP’den kopması kolaylaştı, AKP 8 puan geriledi.
Bundan laiklik savaşçılarının çıkarması gereken çok önemli ve öğretici iki ders var: Bakın, laiklik kavgasını bırakıp ekonomik ve siyasi konularla ilgilenince irtica gelmiyor, aksine, demokrasinin işlevselliği güçleniyor!..
Ve, “cahil halk”, ‘doktrin’le şartlanmış devlet elitlerinden daha sağduyuludur; kurumlar da halka güvenmeli, yasakçı değil liberal bir laikliği benimsemelidir artık.

Taha Akyol-milliyet 31/03/2009

#142 pac

pac

    Burası olmadan yaşayamaz

  • Dokunulmazlar
  • 13.198 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:Barcelona
  • İlgi Alanları:Güzel olan herşey =)

Gönderim zamanı 31.03.2009 - 21:52

roy arkadaşım adamlar 40 ı az bulmalarına üzülüyolar yani benzetmek gibi olursa


final oynamayı başarı görmüyolar


bazıları ise ön elemeyi geçmeyi başarı sayıyorlar *öberah
YAŞAMAK BİR UMUTTUR...

#143 Can Ka No Rey

Can Ka No Rey

    Burası olmadan yaşayamaz

  • Yöneticiler
  • 9.354 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 31.03.2009 - 22:10

He ya öyle.

#144 Summer Wine

Summer Wine

    Zaman buldukça takılır

  • Üyeler
  • 194 Mesaj
  • Cinsiyet:Bayan
  • Konum:İst-bykçmc

Gönderim zamanı 31.03.2009 - 22:28

İSTANBUL'DA 'KAYIP OY' GERGİNLİÐİ

Büyükçekmece'de oy pusulaları bulundu 31 Mart 2009


DHA



Büyükçekmece, Esenyurt ve Beylikdüzü İlçe Seçim Kurullarının bulunduğu Büyükçekmece Adliyesi'nin arka tarafında kurulmuş çadırda, çok sayıda kullanılmış oy pusulası ve mühür bulundu.




Edinilen bilgilere göre çadırın içindeki oy pusulaları ve mühürleri, Adliye önünde bekleyen CHP'liler buldu. Bunun üzerine CHP'nin Beylikdüzü Belediye Başkan adayı Vecdet Öz, üzerlerinde "evet" mühürlere basılmış oy pusularının bulunduğu çadırı basın mensuplarına gösterdi. Adliye binası arkasındaki çadırın, seçim günü kurulduğu ve adliyeye çuvallarla getirilen çuvalları taşıyan görevlilerinin bu çadırda bekletildikleri daha sonra çuvalarla birlikte adliyeye alındıkları öğrenildi.

Çadırda bulunan oy pusulası sayısının 72 civarında olduğu belirtildi. Kameralara da gösterilen pusulaların üzerinde "Evet" mühürlerinin basılı olduğu görüldü.

CHP Beylikdüzü Belediye Başkan adayı Vecdet Öz, "CHP'nin oy pusulalaları buraya atıldı. Bakın, görün oylarımız çalındı. Oyların üstündeki mühürler CHP" dedi.

Adliye binası önünde toplanan CHP'liler AKP'yi ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı protesto etti. Adliye binası önüne AKP'lilerin de gelmesiyle arasında gerginlik tırmandı.

Gerginliğin tırmanması üzerine gruplar birbirlerine pet şişe ve bazı maddeler atmaya başladı.

Bu sırada adliye önünde bekleyen çevik kuvvet panzeri, AKP ve CHP'li gruplara boyalı su sıkarak müdahale etti.

Polisin müdahalesi sonucunda bazı kişilerin gözaltına alındığı görüldü.

CERRAH ADLİYEYE GELDİ

İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, polisin yaşanan gerginlik sonrası AKP ve CHP'lilere boyalı su sıkarak müdahale ettiği Büyükçekmece adliyesine geldi.

Adliye önüne gelen Celalettin Cerrah, çıkan olaylar ve son durum ile ilgili olarak yardımcılarından bilgi aldı.

Polisin AKP ve CHP'lilere boyalı su ile müdahale etmesinin ardından, binlerce CHP'li ilçe seçim kurulu'nun bulunduğu Büyükçekmece adliyesi önünde toplandı.

SOYSAL'DAN AKP'YE ELEŞTİRİ

CHP milletvekili Çetin Soysal toplanan partililere hitaben bir konuşma yaptı. Soysal, AKP'nin yolsuzluklarıyla büyük bir mücadele götürdüklerini ifade ederek, "yolsuzlukları nasıl yaptıklarını, İstanbul ve Türkiye'ye nasıl ihanet ettiklerini, nasıl bir talan düzeni hayata geçirdiklerini, belgeleriyle ortaya koyduk. Bugün başka bir belge var, o da oyları nasıl çaldıkları"

Soysal, "yalanlarıyla, talanlarıyla mücadele etmek bizim boynumuzun borcudur. Çünkü biz halkın vicdanıyız. Biz Türkiye Cumhuriyeti'nin vicdanıyız. Biz Mustafa Kemal'den devraldığımız bayrağın gereğini yapıyoruz" diye konuştu.

Bütün CHP örgütünün şu an ayakta olduğunu belirten Soysal, "panzerlerle üstümüze gelebilirler, burada su sıkabilirler, göz yaşartıcı bomba atabilirler. Biz bunlara 1 Mayıs'ta meydanlarda, caddelerde alıştık. Yapılan oy hırsızlığını, şaibeli seçimi protesto etmek için binlerce arkadaşımız buralara akın ediyorlar" dedi.

CHP'nin Esenyurt Belediye başkan adayı Bülent Kerimoğlu, saat 21.00 sıralarında toplanan kalabalığa hitaben yaptığı konuşmada, "İlçe Seçim Kurulu’ndan aldığımız itirazı, yarın İl Seçim Kurulu’na itiraz yapmak üzere bugün dağılıyoruz. Sonucu yarın İl Seçim Kurulu'na götüreceğiz" dedi.

Kerimoğlu, güvenlik kuvvetlerine duyarlılığından dolayı teşekkür ettiğini ifade ederek, toplanan kalabalığa güvenlik güçlerine yardımcı olmalarını söyledi. Kerimoğlu, yürüyen kalabalık tarafından omuzlarda taşındı

Kaynak
Ne gitmeyi becerebildim Ne kalmayı
Buraların sakini ve ama yolcu
İki yarısı bir bütün etmeyen
Dört mevsim sonbahar ağacı.





Benzer Konular Daralt

  Konu Forum Konuyu Açan İstatistikler Son Mesaj Bilgisi

0 kullanıcı bu konuya bakıyor

0 üye, 0 ziyaretçi, 0 gizli