Jump to content



- - - - -

Tiroid bezi, Tiroid bezi kanseri ve Guatr


  • Please log in to reply
2 replies to this topic

#1 DKNH

DKNH

    εїз Black Mamba 24 km/h hız yapar..

  • Muhabirler
  • 9,404 posts
  • Cinsiyet:Bayan
  • Konum:Yok ki benim bir yedeğim

Posted 23.09.2007 - 17:10


Tiroid bezi nedir?
Guatr bezi boyun ön bölgesinde nefes borusunun hemen önünde yer alan, kelebek benzeri iki kanadı ve bir de birleştirici bölgesi olan 20-25 g ağırlığında bir iç salgı bezidir. Halk arasında guatr bezi olarak bilinen bezin tıbbi adı tiroid bezidir.


Tiroid bezinin görevleri nedir?
Tiroid bezi yaşam için son derece önemlidir. Tüm hücrelerin enerjisini sağlamada önemli görevleri olan tiroid hormonlarının salgılandığı yerdir. Tiroid bezi bu görevini yapabilmek için içerisinde iyot maddesini biriktirir. İyot maddesini kullanarak T3 ve T4 hormonlarını üretir.


Tiroid bezi nasıl çalışır?
Tiroid bezinin çalışması beyin içerisinde bulunan bir bezden salgılanan TSH (Tiroid bezi uyarıcı homonu) tarafından düzenlenir. Bu hormon tiroid bezinde tiroid hormonlarının (en önemlileri T3 ve T4) yapımını ve salgılanmasını sağlar. TSH hormonu ise beynin daha üst merkezlerinin denetimi altındadır. Tiroid bezi hormonları içinde vücut hücreleri üzerinde daha etkin ve aktif olan T3 hormonudur. Tiroid bezinin çalışmasında iyot maddesinin çok önemi vardır.


Tiroid hormonlarının görevleri nelerdir?
Tiroid hormonları hücrelerin aktivitelerinde görev alırlar. Hücrelerin enerji sağlamalarında etkindir. Ayrıca hücre gelişimi ve canlılığının devamında da önemli fonksiyonları vardır. Tüm dokularda etkisi görülür. Kas, kemik, beyin vb. gibi akla gelebilecek her yerde etkilerini gözlemek mümkündür. Büyüme ve gelişme üzerine de etkilidir.


Tiroid Bezi Hastalıkları
Gebelikte Annenin tiroid bezi yeteri kadar iyi çalışmazsa bebeğin anne karnında gelişmesi sağlıklı olmaz. Bu durumdaki anne gerekli şekilde tedavi edilmezse çocuğun gelişimi ve zekası geri kalır. Bu durum “Kretenizm” olarak adlandırılır.


Bebeklik Çağı: Doğumdan sonra bebekte tiroid bezi yeteri kadar çalışmazsa bu durumda yine vücut ve zeka gelişimi durur. Kişi her gün daha kötüye gider. Hastalığın ağırlığı başladığı yaşa göre değişir. Yani ne kadar erken yaşlarda başlarsa rahatsızlıklar ve zeka geriliği o nisbette ağır olur.

Ergenlikte: Tiroid bezi bu yaşta bazı hastalıklarda az ya da çok fazla çalışır. Az çalışırsa kişinin gelişmesi durur. Okulda başarısı azalır ve giderek daha da ağırlaşır. Kız çocuklarda adet görme olmaz, erkek çocuklarda cinsel gelişme durur veya gelişmez. Tiroid bezi çok çalışıyorsa bu durumda önce hızlı bir gelişme olur. Kişilerin sinirlilik, çarpıntı ve kilo kaybetme gibi yakınmaları olur. Bunlara ek olarak çabuk yorulma, dinlenememe ve titreme gibi yakınmalarda görülebilir. Bazı hastalarda gözlerde öne doğru fırlama da gelişebilir.

Erişkinde: Gelişme çağında olduğu gibi bu yaşlarda da tiroid bezinin bazı hastalıklarında az çalışması veya çok çalışması görülür.
Kişilerde yaşlanmayla giderek artan oranlarda tiroid bezi içerisinde bir ya da birden fazla değişik boyutlarda “nodül” denen sertlikler gelişebilir. Bu nodüllerin çoğu iyi huylu oluşumlardır. Ancak çok az bir kısmı kötü huylu da olabilir. İyi huylu ya da kötü huylu diyebilmek için mutlaka gerekli tetkikler yapılmalıdır. Bu amaçla öncelikle hastaların nodülleri içerisinden ince bir iğne ile biyopsi almak gereklidir.

Guatr, İç Guatr ve Dış Guatr Tanımları

İç guatr: Halk arasında sıkça kullanılan bu deyim, dışarıdan bakıldığında guatrın büyüdüğünün görülmemesine rağmen, guatr bezinin fazla çalışması nedeniyle gelişmiş olan hastalığı anlatmak için kullanılır. Yani burada söz konusu olan “fazla çalışan bir tiroid bezinin varlığıdır”. Fazla hormon salgılayarak kişinin zayıflamasına ve terlemesine, sinirli olmasına neden olur. Bu durum aynı zamanda “zehirli guatr” olarak da tarif edilir.


Dış guatr: Kişilerin boynunda normal bir bakış ile tiroid bezinin büyüdüğünün görülmesini anlatmak için kullanılır. Böyle hastalarda guatr bezinin çalışması genellikle normaldir. Bu kişiler özellikle yutkunma esnasında boynun ön bölgesinde nefes borusunun üzerinde bir kitlenin yukarı-aşağı hareket ettiğini fark ederler ya da çevreleri böyle bir nedenle onları uyarır.


Guatr: Ülkemizde olduğu gibi özellikle iyot maddesinin yeteri kadar alınamaması sonucu ortaya çıkan tiroid bezinin büyümesi ve bunun da dışarıdan fark edilmesi durumudur.


Tiroid bezinin iltihaplanması
Çok nadir olmakla birlikte tiroid bezi de iltihaplanır. Bu durumda bez üzerinde ağrı vardır. Hastada ateş ve yutkunma sırasında ağrı olur. Bazen iltihaplanmanın şiddetine göre dışarıdan boyunda bir kızarma da görülebilir. Bu iltihaplanma mikroplara bağlı olabileceği gibi, daha hafif seyreden ve mikrop saptanamayan bazı hastalıklara da bağlı olabilir. Bu durum ancak inceleme sonuçları ile aydınlatılabilir.


Tiroid bezi kanseri
Tiroid bezinden gelişen kanserlerin en iyi yanı hızlı ilerlemeye neden olmamalarıdır. Erken devrede tesbit edilirse tam olarak tedavi etmek de mümkündür. Ancak sinsi ve yavaş büyüdükleri için kişilerin duyarsız davranmalarına neden olur. Bu nedenle aksi ispat edilinceye kadar boyunda saptanan bir şişlik mutlaka çok iyi bir şekilde incelenmelidir.


Tiroid bezinde hastalık olup olmadığı nasıl anlaşılır?
Öncelikle guatr bölgelerinde yaşayanlar, yakınlarında guatr hastalığı bulunanlar, kilo kaybı nedeni bilinmeyenler, tüm vücudu çok fazla terleyenler, sürekli çarpıntısı olanlar, tüm vücutları titreyenler, çok unutkan olan ve giderek aktivitesi azalanlar vb. şikayeti olan kişiler doktora gitmelidir. Doktor gerekli muayeneyi yaptıktan sonra araştırmaya gerek duyabilir. Araştırırken hastanın şikayetlerini ve muayenede saptadığı bozuklukları göz önüne alarak tetkiklerini ister. Önemli bir hastalığı olduğu düşünülen hastalarda 1-Tiroid hormon düzeyleri, 2-Tiroid ultrasonografisi ve 3-Tiroid bezinin çalışma fonksiyonunu gösteren sintigrafi tetkiklerinin yapılmasını ister. Şayet kişilerde “Nodül” ya da “Tiroid Kanseri"nden şüphe varsa hemen şüphelendiği bölgeden ince bir iğne yardımıyla hücre alarak (biyopsi) tahlilini yaptırır.


Guatr olmamak için ne yapılmalıdır ?
Yapılabilecek en basit ve kolay yol iyottan zengin gıdalar almak ve iyottan zengin su içmektir. Bu sağlanamıyorsa iyotlu tuz kullanmak en doğru yoldur. Şayet oturduğu bölgede iyot eksikliğinin olduğu biliniyor ise bu durumda yine ya iyotlu tuz ile ya da suya iyot ilavesi gibi yöntemlerle kişinin günlük alması gerekli iyodu alması sağlanmalıdır. Bunların hiçbiri yapılamıyorsa depo iyot iğneleri kullanılabilir.


Ancak özellikle çocukluk yaşlarında iyot eksikliğinin önlenmesi çok önemlidir. Çocuklara mutlaka ilave iyot verilmelidir. İyot eksikliği sırasında başarısız olan öğrenciler iyot almaya başladıktan sonra başarılarında da artma olur.

Buna rağmen guatr gelişen hastalar için gerekli ilaç tedavisi yöntemleri vardır. Bu ilaçlar mutlaka doktor kontrolünde kullanılmalıdır.

İlaç tedavileri ile küçülmeyen bazı nodüller, kanser düşünülen hastalar, nodülü hızla büyüyen hastalar ise ameliyat edilirler.







Posted Image
Yoktun ve Tanrı bu ihtimalden hiç bahsetmemişti....

#2 surgeonation

surgeonation

    Hiç gelmiyor desek yeridir

  • Üyeler
  • 7 posts

Posted 10.08.2009 - 14:25

TİROİD BEZİ BOZUKLUKLARI

Guatr nedir?

Tiroid olarak isimlendirilen ve boyunda yer alan bezin boyutunun artmasına guatr denir. Guatr kelimesi latincede boğaz anlamına gelen “guttur” kelimesinden gelmektedir. Tiroid bezinin boyutlarındaki artış bu bezin çok çalıştığı gibi bir tabirle bağdaştırılmamalıdır. Bu bezin boyutlarındaki artış tiroid bezinin çok çalışması, az çalışması veya normal çalışması ile birliktelik gösterebilir.

Hipotiroidi Nedir?

Tiroid bezinin az çalışması ile karakterize duruma verilen isimdir.

Hipotiroidi belirtileri nelerdir?

Tiroid bezinin az çalışması sonucu oluşabilecek klinik bulgular şöyle sıralanabilir:
-Halsizlik, yorgunluk
-Kabızlık
-Saç tellerinde kalınlaşma
-Üşüme hissi
-Adet düzensizliği

Hipertiroidi nedir?

Tiroid hormon düzeyinin kanda yüksek olmasına verilen isimdir.

Hipertiroidinin belirtileri nelerdir?

Tiroid hormon düzeyinin yüksek olması sonucu oluşabilecek klinik bilgiler şöyle sıralanabilir:
-Aşırı terleme
-Ellerde titreme
-Sinirlilik
-Kalp çarpıntısı
-Saçlarda incelme, dökülme
-İshal
-Kilo kaybı
-Adet düzensizliği
Hipotiroidi ve hipertiroidide bu belirtilerin her hastada görülmeyeceğini de belirtmek gerekir.

Guatr hastasıysam ameliyat olacakmıyım?

Hastaları tedirgin eden ameliyat kelimesi de birçok durumda guatr hastalarının duyduğu bir kelimedir. Doktorunuz bazı durumlarda tiroid bezinizin bir kısmını veya tamamını almak için size ameliyat önerebilir.

Ameliyattan sonra boynumda iz kalacak mı?

Yapılan tiroid ameliyatlarında boyunda ince bir kolye insizyonu oluşturulur ve ameliyattan 1 yıl sonra belli belirsiz bir hal alan ince bir çizgi şeklinde iz kalacaktır. Bu iz çoğu zaman çok dikkatli bakılmadıkça fark edilmemektedir.

Ameliyatta ne gibi sorunlarla karşılaşabilirim?

Tiroid ameliyatlarında tiroid bezine çok yakın komşulukta seyreden sinirler mevcuttur. Ameliyat sırasında bu sinirler tek taraflı zedelenirse geçici veya kalıcı ses kısıklığı, iki taraflı zedelenirse ani solunum sıkıntısı yaratabilir. Bu tür komplikasyonlar % 1’den daha düşüktür.
Tiroid bezinin komşuluğunda sağlı sollu ikişer adet olmak üzere 4 adet paratiroid isimli mercimek büyüklüğünde bez mevcuttur. Bu bezlerin hasarlanması veya tiroid beziyle birlikte alınması durumunda geçici veya kalıcı kalsiyum düşüklüğü oluşturabilir. Kalsiyum düşüklüğü kendini vücutta uyuşma şikayeti ile gösterebilir. Bu ihtimal % 0.5-2 arasındadır ve genellikle geçicidir. Kalıcı olduğu durumlarda ağızdan günlük kalsiyum almak gerekebilir. Durum geçici ise birkaç günlük kalsiyum tedavisi ile genelde düzelecektir.

Ömür boyu tiroid hormonu kullanacağım doğru mu?

Tiroid cerrahisi sırasında cerrah klinik ve patolojik durum göz önünde bulundurularak tiroid bezinin bir kısmını veya tamamını alır. Cerrahi işlem sonunda yapılan kontrollerden sonra gerekli görülürse dışarıdan ağız yolu ile tiroid hormonu içeren ilaç desteği verilebilir. Bu basit ve kolay takip edilen bir tedavidir. Tiroid bezinin cerrahisi sonrası bu tür bir ilaç kullanma durumu cerrahi komplikasyon değil, tedavinin bir parçasıdır.

Bu tür bir şüphem varsa ne yapmalıyım?

Bu tür şikayetleriniz söz konusuysa bir Genel Cerrah veya Endokrinolog’ a başvurmanızı öneririz. Yapılacak olan basit tetkikler ile bu tür bir durum olup olmadığı araştırılabilir. Bu tetkik sonuçlarıyla sizlere bir hastalık durumunun söz konusu olup olmadığı, tedavi gerekiyorsa, tedavinin ayrıntıları anlatılacaktır.

Guatr Hastalarına Yapılan İğne Biyopsisi Nedir?

Tiroid bezinde saptanan nodülden iğne yardımıyla alınan biyopsidir. Bu işlem kan aldırmak gibi basit bir işlemdir. Doktorunuzun eli ile tespit ettiği veya ultrason yardımı ile tespit ettiği nodülden enjektör yardımı ile aspirasyon yapılması işlemidir. Basit ve riski az olan, bir o kadar da tanıda yardımcı bir işlemdir. İşlem sonrası alınan hücreler mikroskop camı üzerine yayılır ve sitopatologlar tarafından özel boyalarla boyanarak mikroskop altında incelenir.

Tiroid Ultrasonu Nedir?

Tiroid bezinin boyutunun, yapısının, içinde yer alabilecek farklı yapıdaki nodüllerin incelenebildiği ve doktorunuza oldukça yardımcı olacak olan bir işlemdir. Bu işlem hasta konforu açısından çok rahat ve kolay uygulanabilen bir işlemdir.

Tiroid Fonksiyon Testleri Nedir? Ne İşe Yarar?

Tiroid bezinin fonksiyon durumu hakkında bize bilgi verebilen hormonların biyokimyasal olarak değerlendirilmesine Tiroid Fonksiyon Testleri denir. Bu testler ayrıca tiroid hormon tedavisi alan hastaların takibinde de kullanılır. Bu hormonların düzeyini saptamak için hastalardan birkaç mililitre kan almak gerekir.

OP. DR. SİNEM KANARGENEL
CERRAHİ UZMANI
ÖZEL GAYRETTEPE FLORENCE NİGHTİNGALE HASTANESİ
0212-288 34 00 DAN 4225 VE 4125 RANDEVU İÇİN.
ÇALIŞMA SAATLERİ VE GÜNLERİ:HAFTA İÇİ HERGÜN 08.00-17.00CUMARTESİ 08.00-14.00

#3 WaLe

WaLe

    Kimene!

  • Üyeler
  • 6,730 posts
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:Eskişehir

Posted 15.08.2009 - 16:20

"Hipertiroidi" varmış bende : (

"YURTTA SULH, CİHANDA SULH"
Posted Image



’Düşüncenin üstesinden gelemeyen‚ düşünenin üstesinden gelmeye çalışır.

Paul Valéry






Similar Topics Collapse

  Topic Forum Started By Stats Last Post Info

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users