İçerik değiştir



- - - - -

Türk Dili


  • Yanıtlamak için giriş yapın
bu konuya 121 yanıt verildi

#121 dokuzharf

dokuzharf

    ...

  • Kurucular
  • 19.758 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:İzmir

Gönderim zamanı 16.05.2007 - 20:44

*fiuv Bana kalsa böyle bir grup kurulsun.
Ekibin başında da sen ol. *vava

Değişiklikler Kaydedildi...

#122 antiqa

antiqa

    Burası olmadan yaşayamaz

  • Yöneticiler
  • 7.424 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 18.10.2007 - 13:22

Biri popülistçe bir konu açmış: "Türkçe Elden Gidiyor" gibisinden, oltaya gelmeyen kalmamış...

Eminim bu ilk parağrafı okuyan herkes, devamında ne yazacağımı merak ediyordur. Hatta beni taşa tutmaya bile hazırlanmışlardır. *zong

Söyleyeyim:

Efendim az çok eğitim aldık türkçeyi biliriz. (eyvah T harfini küçük yazdım) Olay biraz daha derin aslında. şimdi kafa şişirmek gibi olacak ama dayanamıyorum yazacağım.

Öncelikle, belirlenmiş kurallarca kullanımı sabitlenen ve gramer yapısı belirli olan bir dil, yanlış kullanımlara maruz kalsa da bu kullanımlardan kaynaklı uğrayacağı tahribat o kuralların çizdiği sınırlara kadardır. Yazı dilinde şekillendirdiğimiz sesler beynimizde şekillenir. Yani kavramlar zihinde belirir. Sonra ifade edilir. Dilin, bu boyutunu inceleyen bilim dalına da "Göstergebilim" denir. (yürü be kim tutar beni :D )

Yazdıklarımız; bozuğuyla düzgünüyle kullandığımız sesler, bizi ifade eder. Birinci dereceden aldığımız eğitim, yaşadığımız sosyal çevre, aile ortamı, içimize işleyen popüler kültür, sosyalleşme egosu gibi birçok unsurdan etkilenir. Söz gelimi, "A" sesini ifade ederken refleksi biçimde "A" yazmamız, kontrolümüz dışındadir; veya "A" demek isterken bu sesin yerine "O" yazmamak da refleksi bir tepkidir. Bunda da ilköğretimde yapmış olduğumuz, bol bol çizgi çizme alıştırmaları veya sayfalarca bir sesi tekrar tekrar yazmışlığımız etkilidir.

Bu açıklamalardan hareketle forumda bozuk Türkçe kullanan insanlar da bunu refleksi biçimde yapmaktadırlar. Yani bu insanlara "Türkçe"nizi düzeltin derken, Yaşadığın sosyal çevreni, aldığın eğitimi, bugüne kadar sende biriken herşeyi bir tarafa at ve kendine çeki düzen ver demektir.

Mantık doğrudur; ancak söylem yanlıştır. Biz bu söylemi görünen biçimiyle "Türkçe elden gidiyor" şeklinde dile getirirsek, insanlar olayın sadece "imlasal" boyutlarıyla ilgileneceklerdir ve bu düzeltme refleksel boyutlar kazanamadığı için işin imla boyutuyla ilgilenmek de yetersiz kalacaktır.

Çözüm nedir? Tabi ki bugüne kadar birikmiş bir takım değerlerimizden vazgeçmek veya almış olduğumuz eğitimi çarpık da olsa yadsımak, olası bir durum değildir. Çözüm, bu kullanım yanlışlıklarını, bir kusur olarak kendimizde teşhis etmektir öncelikle... Ardından bol bol kitap okumak ve bol bol yazı yazmak... İlginç ve komik bir ev ödevi gibi gelebilir; ancak sorun öyle bir sorun ki... Bu sorunun çözümü biraz da çocukken yapılmayan ev ödevlerine dönüp onlarla yeniden uğraşmak galiba...

Forumu kullanan arkadaşların, her şeyden önce bir imla kılavuzu ve sözlük kullanmaları gereklidir. Gerçi milliyetçi duyguları çok çabuk alevlenen bir toplum olarak "Türkçe elden gidiyor" tarzında bir başlığın etkili olması beklenir. Ben yine de, meselenin tanımlanması açısından, naçizane fikirlerimi, ifade etmiş olayım.

nokta...

Bu mesaj karanlıksokak tarafından düzenlendi. Düzenleme zamanı: 18.10.2007 - 13:23






Benzer Konular Daralt

0 kullanıcı bu konuya bakıyor

0 üye, 0 ziyaretçi, 0 gizli