İçerik değiştir



Ata'sını bilmeyen ülkesini ne bilir?


  • Yanıtlamak için giriş yapın
Bu konuya yanıt verilmedi

#1 omerdemir4

omerdemir4

    Hiç gelmiyor desek yeridir

  • Yeni Üyeler
  • 1 Mesaj

Gönderim zamanı 25.04.2007 - 17:03


Ata'sını bilmeyen ülkesini ne bilir?

Bugün bazı gazeteler Türkiye'nin 11. Cumhurbaşkanı adayı Abdullah Gül'ün eşi için "ilk türbanlı first lady" tabirini kullanarak İnkılap Tarihi'nden sınıfta kaldı!




Çünkü İnkılap Tarihimizdeki ilk başörtülü 'first lady'si (niye hanımefendisi denmediği ayrı bir tartışma konusu) Hayrunnisa Gül değil, Yüce önder Mustafa Kemal Atatürk'ün eşi Latife Hanım'dır.

Gazetelerin hemen hemen hepsi Hayrunnisa Gül'ün türbanı ile köşke çıkacağı vurgusunu kullanırken bazıları "ilk türbanlı first lady' ifadesinin altını çizdiler.

Kullandıkları başlıklarla kıvırma şansı kalmayacak şekilde tarihi cehaletlerini gözler önüne serenler Milliyet ve Akşam oldu.

Milliyet 8 sütundan manşet olarak duyurduğu haberin 3 sütun kapsayan fotoğrafının altında "ilk türbanlı first lady" ifadesini kullandı.

Akşam haberi manşetinden "Türbanlı İlk first lady" diye kullandı.

Bir de aynı şeyi mi kast ettikleri yoksa bilerek mi Çankaya ibaresini bu cümleye eklediklerini bilemediğimiz gazeteler var ki onların küçük bir kıvırma payları var:

Vatan, sürmanşetten üç sütun halinde Gül ve eşinin resmini yayınlayarak, "Çankaya'da ilk Türbanlı fist lady mi?" sorusunu sordu. Bu soru ilkinin Latife Hanım olduğunu işaret edilmiş için sorulmuş olabilir mi, yoksa seçilmesi halinde olacak manasını mı taşıyor yorum sizin...

Radikal, konuyu iki sütunluk bir haber olanak Köşk onları bekliyor başlığı ile ilk sayfadan verirken, spot olarak, "Abdullah Gül seçilirse, Hayrünnisa Gül, Çankaya'daki ilk türbanlı first lady olacak" cümlesini kullandı.

Referans, tek sütundan Hayrünnisa Gül'ün fotoğrafı ile "Çankaya'ya ilk türbanlı First Lady' başlığını kullandı.

"İlk Türbanlı fist lady" ifadesi tamamen yanlış.

"İlk Türbanlı fist lady" ifadesinin yanlış olduğunu bilmek için İnkilap tarihi bilgisine bile gerek yok. Eğer gazetelerin yazı işleri kadroları haberleri kullanırken, en kötü ihtimalle "Çok Satan Kitaplar" listelerinden haberdar olsalardı, cehaletleri su yüzüne çıkmayacaktı.

Çünkü çok satanlar listesinde aylardır yerini koruyan İpek Çalışlar'ın Latife Hanım adlı eseri var. Bunun yanı sıra meslektaşları Mehmet Barlas'ın Latife Hanımın Sırları ve Türk Sosyetesi adlı eserini bilmeleri mümkündü.

Hele hele Ayça Atikoğlu'nun Cumhurbaşkanı Eşleri adlı eseri var ki onun kapağında bütün first ladylerin üstünde türbanlı bir Latife hanım fotoğrafı yer alıyordu.


Çankaya Köşkü kıvırma payı olabilir

"Çankaya Köşkü'nün ilk türbanlı first ladysi" ifadesine itirazımız yok. Tabi gerçekten bu ifade bilinçli olarak kullandı ise.

Çünkü Latife Uşaklıgil, Atatürk'le yaklaşık iki yıl evli kalmış, Kuleli Köşk'ün 'first ladysi' olmuştu. Atatürk, eşinden ayrıldıktan bir süre sonra 1932 yılında yeni yapılan Çankaya Köşkü'ne taşınırken, Latife Hanım 5 Ağustos 1925'te ailesiyle İzmir'de yaşamaya başladı.

Ailesinin vefatından sonra İstanbul Harbiye'ye yerleşen Latife Hanım 1975'te 77 yaşında öldü.





Benzer Konular Daralt

  Konu Forum Konuyu Açan İstatistikler Son Mesaj Bilgisi

1 kullanıcı bu konuya bakıyor

0 üye, 1 ziyaretçi, 0 gizli