İçerik değiştir



- - - - -

Yüzyılın Fizik Deneyi


  • Yanıtlamak için giriş yapın
bu konuya 28 yanıt verildi

#21 shy

shy

    xrÜt / kudI

  • Kurucular
  • 16.791 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 30.03.2010 - 14:12

Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi (CERN) uzmanları, bugün parçacık çarpıştırıcısında “büyük patlamayı” gerçekleştirmeye çalışacak.

Dünyanın en büyük atom altı parçacık çarpıştırıcısı olan Büyük Hadron Çarpıştırıcısıyla yapılacak büyük deney için İsviçre'nin Cenevre kentinde bu sabah çalışmalar başladı.

Deneyin başlamasının ardından bir hata sinyali alınması üzerine sistemler durduruldu. Sistemlerin yeniden başlatılacağı, çarpışmanın öğlen saatlerinde gerçekleşmesinin mümkün olabileceği belirtildi.

Büyük Hadron Çarpıştırıcısı yetkilileri, proton huzmelerinin, 27 kilometrelik oval tünelde her iki yöne doğru harekete geçirilerek hızlandırılacağını ve sonunda çarpıştırılacağını bildirdi. Avrupa Nükleer Araştırma Teşkilatı (CERN) Genel Direktörü Rolf-Dieter Heuer, yaptığı açıklamada, deneyden ancak aylar sonra bilimsel keşiflerin yapılabileceğini söyledi.

KARANLIK MADDE HAKKINDA KEŞİFLER
Bilgisayarların, çarpışmalar sonucu ortaya çıkan muazzam miktardaki veriyi çözümlemek zorunda kalacak olmalarını gecikmenin nedenleri arasında sayan Heuer, araştırmacıların, 2010 yılının sonunda bilim adamlarının evrenin yüzde 26'sını oluşturduğuna inandıkları karanlık madde hakkında keşifler yapacaklarını ümit ettiklerini belirtti.

Bilim adamları, uzak galaksilerdeki ışık bükülmesi ve olduğu varsayılan kayıp kütleyi açıklamak amacıyla kuramsallaştırılan karanlık maddenin, galaksilerin daha hızlı dönmesini sağladığına inanıyor.

Ancak yüzde 4'ü görünebilir maddeden oluşan evrenin geriye kalan yüzde 70'lik kısmını oluşturan “karanlık enerji” adı verilen farklı bir oluşumun ise uzay ve zaman arasında eşit olarak dağılmış boşlukla ilişkili olduğu düşünülüyor.

Karanlık enerjinin evrenin genişlemesini hızlandırdığına inandıklarını ifade eden bilim adamları, CERN çarpıştırıcısıyla yapılacak deneyin uzay ve zamandaki gizli boyutlara da ışık tutacağı, bu alanda da yeni keşifler yapılmasına imkan sağlayabileceği görüşünü dile getiriyor.

TANRI PARÇACIÐI UMUDU
CERN araştırmacılarının açıklamasına göre, kozmosu oluşturduğu düşünülen “büyük patlama”, Fransa-İsviçre sınırında 27 km uzunluğundaki dairevi yeraltı tünelinde yeniden oluşturulmaya çalışılacak. Yerin 100 metre altındaki tünelde, 7 Tev (terraelektronvolt) gücündeki ışık huzmeleri ters istikametlerden gönderilerek çarpıştırılacak. Bilim adamları, “büyük patlama” deneyinde kozmosun doğasını kavramaya yarayacak yeni parçacıklar ve Higgs parçacığının (Tanrı parçacığı) kanıtını göreceklerini umuyor.
DOÐRUNUN SÖYLENMESİNDEN ÇOK, KİM TARAFINDAN, NEREDE VE NE ZAMAN SÖYLENDİÐİ ÖNEMLİDİR.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gönderilen Resim

#22 lena

lena

    Zaman buldukça takılır

  • Üyeler
  • 105 Mesaj

Gönderim zamanı 30.03.2010 - 14:45

Neticeninin tamamı dünyaya açıklanacakmı ,zannetmiyorum.

#23 RedSnow

RedSnow

    o σℓмαdαη αѕℓa

  • Dokunulmazlar
  • 8.898 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 30.03.2010 - 14:54

Hepimiz Ölcez... P:

#24 shy

shy

    xrÜt / kudI

  • Kurucular
  • 16.791 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 30.03.2010 - 15:00

http://webcast.cern....hcfirstphysics/

Deneyi canlı izlemek isteyenler için
DOÐRUNUN SÖYLENMESİNDEN ÇOK, KİM TARAFINDAN, NEREDE VE NE ZAMAN SÖYLENDİÐİ ÖNEMLİDİR.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gönderilen Resim

#25 shy

shy

    xrÜt / kudI

  • Kurucular
  • 16.791 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 07.04.2010 - 19:54

CERN'de 10 milyon çarpışma!
Büyük Hadron Çarpıştırıcısı'nda bir haftada meydana gelen çarpışma sayısı 10 milyonu geçti.

CERN'in Büyük Hadron Çarpıştırıcısında atom altı parçacıklar arasında, deneyin son aşamasının yapılmakta olduğu son 1 hafta içerisinde yaklaşık 10 milyon kez çarpışma gerçekleştirildi.

27 kilometrelik oval tünelde hızlandırılarak, bugüne kadarki rekor düzeyde, 7 TeV enerjiyle, ışık hızına yakın bir hızla yol alırken çarpıştırılan parçacıkların parçalanma anlarının kayda alınmasında da aşama kaydedildi.

Önceki deneylerde çarpışma anları saniyede 50 milyon kez görüntülenirken, deneyin bu aşamasında bu sayı, saniyede 100 milyon keze yükseltildi.

CERN sözcüsü James Gillies yaptığı açıklamada, çarpışmalar sonucunda çok büyük hacimlerde veri elde edildiğini, tüm dünyaya dağıtılan bu verilerin çeşitli laboratuvarlarda yapılacak analizler sonucunda yorumlarının yapılabileceğini, bu analizlerden, yepyeni bilgiler elde edilmesinin aylar veya yıllar alabileceğini ifade etti.

Bu analizler sonucunda maddenin yapısıyla ilgili olarak bugüne kadar bilinmeyenlerin açığa çıkarılması umuluyor.

Ntvmsnbc
DOÐRUNUN SÖYLENMESİNDEN ÇOK, KİM TARAFINDAN, NEREDE VE NE ZAMAN SÖYLENDİÐİ ÖNEMLİDİR.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gönderilen Resim

#26 shy

shy

    xrÜt / kudI

  • Kurucular
  • 16.791 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 09.01.2011 - 23:26

Cern Deneyinde Medya Sınıfta Kaldı

Türkiye'deki gazetelerde ''anti madde bulundu'' şeklinde haberlere ODTÜ fizikçisinden itiraz var.

Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Fizik Bölümü öğretim Üyesi Doç. Dr. Bayram Tekin, Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi (CERN) fizikçilerinin yaptığı deneyde ortaya çıkarılanın ''anti hidrojen atomunun uzun süre hapsedilebilmesi'' olduğunu söyledi.

Doç. Dr. Tekin, yaptığı açıklamada, Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi (CERN) fizikçilerinin gerçekleştirdikleri deneyin Türkiye'deki gazetelerde ''anti madde bulundu'' şeklinde yer almasının doğru olmadığını ifade etti. Deneyde ortaya çıkarılanın ''anti hidrojen atomunun uzun süre hapsedilebilmesi'' olduğunu belirten Doç. Dr. Tekin, şunları kaydetti:

1931'DEN BERİ BİLİNİYOR

''İşin açıkçası haberin veriliş tarzında sıkıntılar var. Öncelikle anti parçacıklar 1931'den beri biliniyor. İlk defa kozmik ışınlarla tespit edildi. Bugünkü bulunan ise anti hidrojen atomu. Anti hidrojen atomu; normal hidrojen atomunda proton etrafında elektron var. Yani proton pozitif yüklü, elektron negatif yüklü bir parçacık hidrojen atomunu oluşturuyor. Anti hidrojen atomunda protonun yerine onun anti parçacığı olan eksi yüklü bir proton yerleştiriliyor, etrafına da elektronun anti protonun parçacığı olan pozitron yerleştiriliyor. Yani sadece elektrik yükleri değiştirilmiş bir hidrojen atomu düşünün, bunu doğada bulmak mümkün değil, laboratuvar ortamında yapmak gerekiyor. Burada yapılan o.''

''BOMBA YAPIMINDA DA KULLANILABİLİR''

Doç. Dr. Tekin, deneyin önemli bir haber konusu olduğunu ancak haberin ''CERN fizikçileri anti-maddeyi elde etti'' şeklinde verilemeyeceğine işaret ederek, şöyle devam etti:

''Son yayınlanan deneyde anti hidrojen atomunun hapsedilmesi yakalanması, oluşturulduktan sonra uzun süre tutulabilmesi haberi var. Bu önemli bir haber çünkü maddeyle, anti madde bir araya geldiğinde enerjiye dönüşüyorlar. Bu hem yakıt için kullanılabilecek bir durum hem de maalesef bomba yapımında da kullanılabilir ama orada ki insanlar böyle bir şeye müsaade etmezler. İyi bir ilerleme anti hidrojen atomunun oluşturulup hapsedilebilmesi. Hidrojen atomuyla bir araya geldiğinde büyük ölçüde enerjiye ve başka parçacıklara dönüşecektir.''

Doç. Dr. Tekin, basının bilim haberini dikkatli hazırlaması gerektiğini vurgulayarak, ''Bilim yavaş yavaş ilerliyor. Her yeni gelen haber, bilimin tümden değişmesini gerektirmiyor. Birden bire şu anda öğrendiklerimiz çöpe atılıyor gibi haberlerin yapılmaması gerekiyor'' eleştirisinde bulundu.


DOÐRUNUN SÖYLENMESİNDEN ÇOK, KİM TARAFINDAN, NEREDE VE NE ZAMAN SÖYLENDİÐİ ÖNEMLİDİR.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gönderilen Resim

#27 shy

shy

    xrÜt / kudI

  • Kurucular
  • 16.791 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 21.03.2011 - 17:41

Zamanda yolculuk mümkün

Bilim insanları, 2008 yılında İsviçre'de devreye giren Büyük Hadron Çarpıştırıcısı'nın zamanda yolculuğu mümkün kılabileceğini iddia ediyorlar

İsviçre'deki CERN'da 2008 yılında devreye giren Büyük Hadron Çarpıştırıcısı'nın zamanda yolculuğun anahtarı olabileceği iddia ediliyor.

"Zamanda yolculuk" teorisine göre, dünyanın en büyük atom çarpıştırıcısının, çarpışma kendisini meydana getirmeden önce ortaya çıkabilecek olan Higgs taneciğini salıvermesi mümkün olabilir.

Zihinleri zorlayan bu teoriye göre, tanecik başka bir boyuttan gelecek.

Ancak bu sonuca ulaşabilmek için aşılması gereken kimi engeller var.

İlk olarak, bilim insanları bu parçacığın varolduğundan emin değiller, ayrıca çarpıştırıcının bunu üretip üretemeyeceği de başka bir bilinmeyen.

Fizikçiler, bu parçacığa ulaşabilmenin, geçmiş ve geleceğe yönelik mesaj gönderebilmenin yolunu açabileceğini söylüyorlar.

Vanderbilt Üniversitesi'nden fizikçi Tom Weiler, "Teorimizin gerçeğe dönüşmesi uzak bir ihtimal olsa da, fizik kurallarına aykırı değil" diyor.

Higgs parçacığının zamanda ileri ve geri gidebilmesine izin veren bu teori M Teorisi olarak anılıyor.

Teoriye göre biz 10 ya da 11 boyutlu evrenimizde, dört boyut içerisinde yaşıyoruz. Objelerin üç boyutu ve ve dördüncü boyut olarak da zaman.

Bildiğimiz tüm güçler ve parçacıklar bu dört boyutlu zarın içerisine sıkışmış durumdalar, ancak uzmanlar Higgs parçacığının diğer boyutlara geçiş yapabildiğini düşünüyorlar.

Tom Weiler "Zamanda yolculuk teorisine bu yaklaşımın çekici yanlarından biri, teorinin tüm büyük paradokslardan uzak durması" diyor ve sözlerini açıklıyor:

"Örneğin, zamanda yolculuk sadece bu parçacıklarla limitli olduğu için, bir insanın zamanda geriye gidip kendi ebeveynlerini daha kendisi doğmadan önce öldürmesi mümkün değildir."

"Ancak, eğer bilim insanları Higgs parçacıklarının üretimini kontrol edebilirlerse, geçmiş ve geleceğe mesaj gönderebilirler."




DOÐRUNUN SÖYLENMESİNDEN ÇOK, KİM TARAFINDAN, NEREDE VE NE ZAMAN SÖYLENDİÐİ ÖNEMLİDİR.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gönderilen Resim

#28 shy

shy

    xrÜt / kudI

  • Kurucular
  • 16.791 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 24.04.2011 - 16:06

Tanrı Parçacığı bulundu.

İsviçre'deki CERN'den sızan bir e-postada şok iddia: "Varlığı bilinen ama ispatlanamayan, maddedin kayıp temel yapı taşlarından 'Tanrı parçacağı'na ulaşıldı."

Bir fizik bloguna isimsiz gönderilen bir CERN iç iletişim notu, fizik dünyasında heyecana ve tartışmalara neden oldu.

Fizik ve bilim dünyası doğru çıkması halinde, doğru çıkması halinde bilim dünyasını sarsacak bu iddiayla çalkalanıyor. Columbia Üniversitesi’nde Matematikçi Peter Woit’un “Not Even Wrong” adlı bloguna 21 Nisan Perşembe günü gönderilen isimsiz bir yorumda, İsviçre’deki 20 km’den büyük parçacık hızlandırıcısı CERN’in iç yazışması (COM) yer alıyor. Fizik araştırmalarında iç yazışma notları (COM), projeye dahil olan bilim insanları arasındaki iletişimi sağlıyor. Araştırma tamamlandığında, tüm emeği geçenlerin isimleri ortak bir makalede yayınlanarak literatüre ekleniyor.

14 milyar yaşındaki evrenin en derin sılarını araştırıldığı CERN'deki ATLAS detektöründen çalışan bir bilim adamı tarafından internete sızdırıldığı iddia edilen nota göre, bilim adamları 2008 yılında başladıkları Büyük Hadron Çarpıştırıcısı (LHC) deneyinde büyük ilerleme kaydetti. 10 milyar dolara mal olan deneyde, protonların çarpıştırılması suretiyle tanrı maddesi olarak da bilinen Higgs parçacağını bulunduğu öne sürülüyor. Bilgi notu, aranan Higgs parçacığının kütle ve diğer özellikleriyle uyumlu görünüyor. Ancak görünme sıklığının 30 kat fazla olması, standart modelin ötesinde yeni parçacıklar bulunma ihtimalini güçlendiriyor.

CERN'ün internette dolaşan ve fizikçiler arasında tartışma konusu olan iddiayla ilgili bir açıklamada bulunması bekleniyor.
LHC raporunu incelemeye başlayan fizikçiler iddiaya şüpheyle yaklaşıyor. Syracuse Üniversitesi’nden Sheldon Stone, rapordaki üretim oranının Higgs’e dair tahminlerden çok daha yüksek olduğunu ve başka bir partikülün bulunmuş olabileceğini söyledi.

Varlığı bilinen ancak "10 üzeri eksi 30 saniye" kadar tek başına varolabildiği için bir türlü bulunamayan, görüntülenemeyen Higgs ile ilgili elde edilecek bilgiler bilimde yepyeni ufuklar açacak. Çünkü Higgs kütleyi kütle yapan nesne olarak biliniyor. Higgs parçacığı ismini bu teoriyi ilk kez ortaya atan ve hala CERN'de çalışan Matematikçi Peter Higgs'ten almış.
DOÐRUNUN SÖYLENMESİNDEN ÇOK, KİM TARAFINDAN, NEREDE VE NE ZAMAN SÖYLENDİÐİ ÖNEMLİDİR.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gönderilen Resim

#29 shy

shy

    xrÜt / kudI

  • Kurucular
  • 16.791 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 23.12.2011 - 00:55

Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi (Cern) bilimadamları, atomların çekirdeğinin oluşmasına yardımcı olan yeni bir parçacık keşfettiklerini açıkladı.
Keşif, Cenevre yakınlarındaki Büyük Hadron Çarpıştırıcısı'nda (BHÇ) yürütülen ATLAS deneyinden elde edilen veriler kullanılarak yapıldı.
13 Aralık'ta Cern bilimadamları, parçacıklara kütlelerini verdiği düşünülen ve "Higgs Boson" adlı atomaltı parçacığının izini bulduklarını ancak elde edilen verilerin keşif olarak nitelenemeyeceğini açıklamıştı.
Chi_b (3P) olarak adlandırılan yeni parçacık, Higgs Boson'dan farklı olarak iki kısımdan oluşuyor. ''Alt tanecik'' diye bilinen temel parçacık ve bu parçacığın karşıt taneciği. Bu iki tanecik bir araya geldiğinde atom çekirdeklerini bir arada tutan gücü oluşturuyor.
Bilimadamları, yeni parçacığın atomların içindeki çekirdekleri bir arada tutan gücü anlamalarına olanak tanıyacağını bildirdi.
Parçacığın varlığını öngören bilimadamları, daha önce parçacığı gözleme şansı bulamamıştı.
Chi_b (3P), BHÇ'nin bulduğu ilk parçacık oldu.
Henüz resmi olarak yayımlanmayan keşfin, bilimadamlarının elde ettikleri verileri yorumlamalarına yardımcı olarak Higgs Boson'u bulmalarını kolaylaştırması bekleniyor.
10 milyar dolarlık BHÇ, 14 milyar yıl önce evrenin doğumuna yol açtığına inanılan, ''Büyük Patlama'' ortamını yeniden yaratmayı amaçlıyor. Deney sırasında 27 kilometrelik tünel boyunca ayrı yönlerde iki proton hüzmesi veriliyor.
Işın demetleri ayrı istikametlerde, ışık hızına yakın bir süratle halka şeklindeki tünelde yol alıyor. Proton ışınlarının birbiriyle büyük bir enerjiyle çarpışmasının ardından bilimadamları, kozmosun doğasını kavramaya yarayacak yeni parçacıklar görmeyi amaçlıyor.
Bilimadamları, çarpışma sırasında özellikle teorik fizikteki kütle mantığının temelini oluşturan veya kara maddenin neden yapıldığını anlamaya yarayacak ''Higgs parçacığı'' diye adlandırılan parçacıkların varlığının kanıtlamaya çalışıyor.
Fizikçi Peter Higgs'in, temel parçacıkların kütle kazanmasını açıklayan kuramından adını alan "Higgs Bosonu", 1993 yılında Nobel ödüllü fizikçi Leon Lederman tarafından "tanrı parçacığı" olarak da adlandırılmıştı.

yazıda tanrı parçacı demiş denmiş deniyor ama aslında "tanrının lanet olası parçacığı" demiş sonrada yayıncı bunu kısaltmış diye anlatılır
DOÐRUNUN SÖYLENMESİNDEN ÇOK, KİM TARAFINDAN, NEREDE VE NE ZAMAN SÖYLENDİÐİ ÖNEMLİDİR.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gönderilen Resim





Benzer Konular Daralt

  Konu Forum Konuyu Açan İstatistikler Son Mesaj Bilgisi

1 kullanıcı bu konuya bakıyor

0 üye, 1 ziyaretçi, 0 gizli