Jump to content



Sayı 25: Pirinçli Börek


  • Please log in to reply
No replies to this topic

#1 sevoş

sevoş

    S&B

  • Dokunulmazlar
  • 3,934 posts
  • Cinsiyet:Bayan
  • Konum:Şimdi Uzaklarda....

Posted 28.01.2007 - 21:45


Posted Image



Atep yöresine ait bir börek çeşididir.
Zahmetli olduğu için genelde özel günlerde yapılır.Bayram sabahları sofraların vazgeçilmezidir.




Hamur için: 500 gr. un,
1/2 çay bardağı yoğurt,
1/2 çay bardağı zeytinyağı,
1/2 yumurta,
1/2 tatlı kaşığı pudraşekeri,
1/2 kahve kaşığı karbonat,
Çeyrek kahve fincanı sirke,
Tuz ve su.
Pilav için: 1 su bardağı pirinç,
150 gr. kıyma,
2 baş ortaboy soğan,
1 yemek kaşığı hasbir (safran),
Tuz, karabiber,
1/2 çay bardağı zeytinyağı,
1,5 su bardağı sıvı yağ (ayçiçek), Yeteri kadar su.




PİLAVIN HAZIRLANIŞI:

Pirinçler ayıklanıp haşlanır. Ayrı bir kapta kıyma, tuz ve karabiber kavrulur. Küçük küçük doğranmış soğanlar kıymanın içine konur ve pembeleşinceye kadar kavrulur. Bu karışıma 2 bardak su konup kaynatılır. Kaynayan suya hasbir ile haşlanan pirinç atılır ve pişirilir. Suyu çekmeye yakın altı kısılır, demlendirilir. Daha sonra altı kapatılarak soğumaya bırakılır.

HAMURUN HAZIRLANIŞI:

Verilen malzeme ile biraz katıca bir hamur yoğurulur. Bu hamurdan ufak bezeler alınıp oklava ile çay fincanı tabağı büyüklüğünde ve bıçak sırtı kalınlığında açılır. İçine harç için yapılan pilavdan 1 yemek kaşığı konulur ve yarısına kadar yayılır, diğer yarısı üzerine kapatılır. Kenarları tencere kapağı gibi keskin kenarlı bir şeyle yuvarlanarak kesilir. Çatalla bastırılarak kenarlarına şekil verilir ve kızdırılmış yağa atılarak kızartılır. Börek sıcak sıcak sıcak servisi yapılır.

Posted Image








Mutfakta biri mi var ???




1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users