İçerik değiştir



- - - - -

KÖK HÜCRE


  • Yanıtlamak için giriş yapın
bu konuya 12 yanıt verildi

#1 DarK

DarK

    Eli tebeşir tutan küçük Harabeci :)

  • Üyeler
  • 162 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:YalovA

Gönderim zamanı 13.11.2004 - 00:08


KOPYA İNSAN EMBRİYONU


Hastalıklara karşı yürütülen kök hücre araştırmaları kapsamında ilk insan embriyonu kopyalandı. Embriyon kök hücresi, vücutta her türlü hücreye dönüşerek büyüyor
Kök hücre araştırmalarında kullanılmak üzere ilk kez insan embriyonu başarılı biçimde kopyalandı. Çeşitli hastalıkların tedavisini amaçlayan kök hücre araştırmaları için insan embriyonu kopyaladıklarını açıklayan Amerikan şirketi Advanced Cell Technology, yarattıklarının insan değil, kök hücre deposu olduğunu belirtti. Advanced Cell Technology (ACT-Gelişmiş Hücre Teknolojisi) şirketi, insan yaratmayı hedeflemediklerini, tedavi amaçlı hücreler için kaynak oluşturduklarını vurguladı. ACT yetkilileri, "Amacımız klonlanmış insan yaratmak değil, şekerden felce, kanserden AIDS'e, parkinson'dan alzheimer'a bir dizi hastalığın tedavisini mümkün kılmak" dedi.
Gönderilen Resim
Bebek yerine hücre topu

Embriyon kök hücreleri, vücutta her türlü hücreye dönüşerek büyüyebilecek bir nevi
esas hücreler konumunda. ACT, embriyon klonlarken, 'partenogenesis' yöntemini kullandı. Döllenmemiş bir yumurta hücresinin DNA'sı çıkarılıp, yerine yetişkin bir deri hücresinin çekirdeği kondu. Yumurta spermle döllenmiş gibi büyümeye başladı. Ancak bebek olacağına hücre topuna dönüştü.

ABD Kongresi, tüm insan klonlamalarını yasaklamak istiyor. Ancak Başkan George Bush, kök hücre araştırmalarına yeşil ışık yakmıştı. ABD'de vergi mükelleflerinin parasıyla insan klonlamak yasak. Ama ACT, özel kanallardan finanse ediliyor

-----------

inSan cLonlamaya karşımısınız ?
benim öle bi olanığım olSa Liv Tyler :banghead: ı cLonlardım.....tabi herkese yetecek kdr ;) ;)
It's nice to know that you were there
Thanks for acting like you cared
And making me feel like I was the only one
It's nice to know we had it all
Thanks for watching as I fall
And letting me know we were done


oyunlar

#2 elma

elma

    venus at her mirror

  • Kurucular
  • 6.785 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:bulutlarda

Gönderim zamanı 30.01.2006 - 01:15

Organ yenileme

Zarar gören organların kök hücre yardımıyla eski haline dönüştürülmesi için pek çok çalışma yapılmaktadır.
Örneğin, Fransa'da insanlar üzerinde yapılan bir araştırmada, kalp krizi geçiren hastalara kök hücre tedavisi uygulandığında, verilen bu hücrelerin kalbin hasarlı kısmına yerleşerek kalp kası haline geldiği ve kalp fonksiyonlarını düzelttiği gösterilmiştir.
Sinir kesisi veya harabiyetine bağli felç sonrasında, kök hücrelerin alana enjeksiyonu ile, kesi hattında yeni sinir hücrelerinin geliştiği gösterilmiştir. Aynı işlem böbrek, karaciğer, pankreas, kemik kırıkları için de uygulanabilmektedir. laboratuvar ortamında devam eden çok sayıda çalışma mevcuttur


organ yapımı:

Bu gün için, böbrek, karaciğer, akciğer-kalp ve kornea nakilleri ihtiyacı olan insanlara başarı ile uygulanmaktadır. Fakat, doku uyumu tam olan bir organ bulmak gün geçtikçe daha da zorlaşmaktadır. Laboratuvar ortamında kök hücrelerden yapılacak organlar yardımıyla bu sorunun kolayca çözüleceği düşünülmektedir. Kaza veya hastalık sonucu bir organını tamamen kaybeden bir hasta için laboratuvar ortamında organ yetiştirilebilir. Örneğin, bir farenin sırtına yerleştirilen kök hücrelerle insan kulağı yeniden üretilebilmiştir. Bu konudaki çalişmalar tüm dünyada devam etmektedir.


evet kök hücreler her nekadar ölümcül hastalıkların tedavisi için bir yol olarak görülsede bugün yapılan son çalışmalar ne yazıkki beklenmeyen sonuçlar doğurabiliyor. şu anda bir üniversitenin biyoteknoloji araştırma merkezinde yapılan son çalışmalar, kullanılan kök hücrelerin kanserli hücrelere dönüşme riskinin çok yüksek olduğunu gösteriyor.

bu konuyla ilgili daha fazla bilgi vericem ama önce pc mi temizlemem lazım.. :P

"This desert flower
No sweet perfume that would torture you more than this..."

#3 elma

elma

    venus at her mirror

  • Kurucular
  • 6.785 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:bulutlarda

Gönderim zamanı 30.01.2006 - 23:50

Kök hücre nerelerde bulunur?
Kök hücreler, tüm vücut doku ve organlarında, kan dolaşımında bulunur. Fakat özellikle üç yerde daha fazladır. Bebeklerin göbek kordonu, kemik iliği ve damarlarımızda dolasan kan.

Göbek kordonu nedir, ne işe yarar?
Bebek, anne karnındaki yaşamında, göbek kordonu ile anne kanından beslenir. Bu beslenme direk olarak anne damarlarına bağlanarak değil, plasenta (bebeğin-eşi) aracılığı ile olur. Plasenta, bebek ile anne arasındaki besin ve oksijen alışverişini sağlayan bir yapıdırDoğumdan hemen sonra, görevini tamamlayarak bebekle beraber rahim dışına atılır.Kordon kanı, bebeğin doğumundan sonra bebek-eşinin içinde kalan kandır. Bu kan kök hücre açısından son derece zengindir.

Kordon kanındaki kök hücrenin avantajı
Yetişkin kemik iliğinden kök hücre elde etmek steril cerrahi işlemler gerektirir. Bu işlemlerin belli maddi külfetleri vardır ve bir hastalık veya ihtiyaç olmadan istek üzerine yapılan işlemler değildir. Ayrıca, radyasyon, kimyasallar ve enfeksiyonlar gibi dış etkenler nedeniyle ister istemez zarar görmektedirler. Bu durum daha sonra kök hücrelerin sağlıklı bir şekilde üretilmesi ve tedavide kullanılması açısından problem yaratabilmektedir.
Oysa göbek kordonundaki kandan elde edilen kök hücre, herhangi bir kimyasalla henüz karşılaşmamıştır. Bu işlemin anne ve bebek açısından hiçbir risk taşımaması, olası bir hastalık durumunda tedavinin kemik iliği nakline göre daha kolay ve ucuz olması kordon kaninin avantajıdır.

Doğumda alınan kordon kanı ilerde bebeğin kendisi için kullanılmasa da, anne, baba veya diğer kardeşlerden biri için hayat kurtarıcı olabilmektedir. Bu nedenle birçok anne baba adayı, doğum sırasında bebeğinin kordon kanını saklamak istemektedir.

Kordon kanı hangi amaçlarla saklanır?
1.bebeğin ilerde kök hücre tedavisi gerektirecek organ doku yaralanması, harabiyeti veye yaşlılığı gibi bir durumla kartşılaştığında, doku uyumu olan verici aramaya gerek kalmadan kendine ait sağlıklı bebeklik çağı kök hücreleriyle tedavi edilebilmesidir.
2.bebeğin kardeşlerinde ya da yakın akrabalarında çıkabilecek hastalıkların tedavisidir.


bu konuya ilerleyen günlerde devam etcem arkadaşlar, kordon kanıyla hangi hastalıkların tedavi edilebileceği, kordon kanının nasıl alındığı, maliyetinin ne olduğu filan fıstık.. :P

sorularınız olursa beklerim.

"This desert flower
No sweet perfume that would torture you more than this..."

#4 elma

elma

    venus at her mirror

  • Kurucular
  • 6.785 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:bulutlarda

Gönderim zamanı 01.02.2006 - 00:58

Kordon kanı nasıl alınır?

Beklenen doğum tarihinden en az 1-2 hafta önce ilgili laboratuvar ve doğumu yaptıracak olan hekime durum bildirilmeli ve gerekli hazırlıkların yapılması sağlanmalıdır. Bu sayede gerekli ekipman ve belgeler doğum anında hazır bulundurulabilir.

Kordon kanını istenirse doğumu yaptıran hekim, istenirse Yaşam Bankası görevlisi doğum anında gelerek alacaktır. Doğumun vaginal veya sezaryan yoluyla olması işlemde bir fark yaratmaz.

Bebek doğduktan hemen sonra göbek kordonunun ortasina "klemp" (mandal) takılır ve göbek kordonu kesilir. Bebek yenidoğan doktoruna gerekli ilk kontroller için verilir. Geride kalan plasenta (eş) içindeki kan, Yaşam Bankası tarafından verilen özel torbaya alınır

Bu yöntem, ne anne ne bebeğe acı vermez, risk taşımaz, doğum sürecini etkilemez. Fazla zaman almayan, ortalama 5 dakika, süren kolay bir işlemdir. Ne kadar fazla kan toplanabilirse o kadar fazla kök hücre toplanmış demektir.



umarım arada göz atanlar vardır :P .
"This desert flower
No sweet perfume that would torture you more than this..."

#5 elma

elma

    venus at her mirror

  • Kurucular
  • 6.785 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:bulutlarda

Gönderim zamanı 02.02.2006 - 15:41

Kök hücre mucizesi: 20 yıldır felçli kadın yürüdü!

Güney Kore’de bilim adamları, felçli bir kadını, omuriliğini göbek bağı kanından elde edilen kök hücrelerle tedavi ederek yeniden yürüttü.

- 20 yıl önce geçirdiği kaza sonrasında yatağa çivilenen 37 yaşındaki Hwang Mi-Soon, yürüyüş destek çerçevesiyle de olsa ayağa kalktığında gözyaşlarını tutamadı.
Hastayı yürütmeyi başaran Güney Koreli bilim adamları düzenledikleri basın toplantısında, Hwang’ın omurilik sakatlığı, göbek bağı kanından elde edilen kök hücre ile tedavi edilen ilk hasta olduğunu belirtirken, bu tedavi yönteminin daha fazla araştırmaya ve uluslararası uzmanların teyidine gerek bulunduğu uyarısında bulundu.
Hwang’ın tedavisinin omurilik sakatlanmalarının iyileştirilmesi yolunda ileriye yönelik bir adım olduğunu belirten Güney Koreli bilim adamları, göbek bağı kanından kök hücre elde edilmesinin, kök hücre araştırmalarında ceninlerin kullanılması tartışmalarına da bir nokta koyabileceğini kaydetti.


bir sonraki konu işin etik boyutu.. :P

"haber ntvmsnbc sayfasından alınmıştır."
"This desert flower
No sweet perfume that would torture you more than this..."

#6 elma

elma

    venus at her mirror

  • Kurucular
  • 6.785 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:bulutlarda

Gönderim zamanı 05.02.2006 - 21:54

GENELGE

Bilindiği gibi dünyada ve ülkemizde kök hücrelerin tıpta kullanımı konusunda halen yoğun araştırmalar yapılmaktadır. Araştırma sonuçları, birçok hastalığın tedavisi hakkında gelecek için umut verici olmakla beraber kullanılan kök hücrenin kaynağına bağlı olarak farklı tartışmalar gündeme gelmektedir.

Somatik kök hücre nakli ile tedavi konusundaki araştırmalar dünya genelinde kabul görmekte iken, embriyodan elde edilen kök hücrelerin kullanılması özellikle hukuki ve etik açılardan birçok tartışmaya neden olmaktadır.

Bakanlığımızca embriyonik kök hücre araştırmaları konusunda, çağdaş bilim ve kam vicdanı gereklerine göre yapılması gereken hukuksal düzenlemelerin sonuçlandırılması amacıyla çalışmalar sürdürülmektedir. Yapılan çalışmalarda, söz konusu araştırmalar AB mevzuat uyumu kapsamında hukuki, kültürel ve etik yönleriyle ele alınmaktadır.

Bakanlığımızca bu konudaki çalışmalar sonuçlandırılıncaya kadar embriyonik kök hücre araştırmalarının yapılmaması hususunda bilgilerinizi ve gereğinin ifası için konu ile ilgili tüm kamu ve özel kurum – kuruluşlar ile üniversiteler bünyesindeki ilgili personele tebliğini önemle rica ederim.

Prof.Dr.Recep AKDAÐ

Bakan



PEKİ NEDEN ?

Bilim adamları, klonlanan hayvanlarda yavaş gelişmenin yanı sıra, kalp sorunu ve zayıf bağışıklık sistemi görüldüğünü kaydettiler. Bazı bilim adamları, eldeki tekniklerle insan klonlamanın ortaya büyük sorunlar çıkaracağını dile getirdi. Klonlanan kişinin bağışıklık sisteminden yoksun olma ve eksik organlara sahip olma olasılığının bulunduğu bildirilmektedir.

Klonlamanın özellikle de insan klonlama konusunun etik boyutu kamuoyunca, günlük yaşamda kültürün, temel bilimsel birikimin, tarih, siyaset ve toplumbilimin en yaygın ve temel kavramlarıyla tartışılabilir nitelik kazanmıştır. Nükleer enerji kullanımı, hormon destekli tarım, ozon tabakasına zarar veren gazların üretimi gibi, farklı toplum kesimlerince kolayca anlaşılabilir ve tartışılabilir. Kabul edilen klonlama, şimdiden kamuoyunun gündeminde yerini almış durumdadır. Kamuoyunun, bilimsel ve teknolojik gelişmelerin uygulanıp uygulanmaması konusunda birtakım ahlaki gerekçelerle ne şekilde ve ne ölçüde yaptırım uygulayabileceği tartışmalı olsa da, şu anda kamuoyunun isteksizliği klonlama çalışmalarının daha ileri aşamalara taşınmasına en güçlü engel olarak gösterilmektedir. Oysa, "tüp bebek" diye bilinen in vitro fertilizasyonun, başlangıçtaki şiddetli tepkilerden sonra kolayca kabullenilmesi, işin içine "çocuk sahibi olma isteği ve hakkı" karıştığı durumlarda toplumun ne kadar kolay ikna olabileceğinin bir göstergesi niteliğindedir.


yani kök hücre çalışmalarının sonuçları kesinlik kazanmamaıştır. hastalığı tedavi edebileceği gibi eş zamanlı olarak başka bir hastalığı oluşturma riskide söz konusudur ki bu başka hastalık yüksek olasılıkla kanserdir.

(Tedavi amaçlı klonlama Türk Ceza Kanunu’nun (Kanun Numarası 5237,Resmi Gazete 12/10/2004 sayı 25611) insan üzerinde deneylerle ilgili düzenlemeler kapsamına girmektedir
.)

etik konusunda daha fazla bilgi için:
sayfadaki klonlama ve etik dosyasını indirin
"This desert flower
No sweet perfume that would torture you more than this..."

#7 elma

elma

    venus at her mirror

  • Kurucular
  • 6.785 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:bulutlarda

Gönderim zamanı 16.02.2006 - 03:11

siz de klonlayın.











:mad1:
"This desert flower
No sweet perfume that would torture you more than this..."

#8 elma

elma

    venus at her mirror

  • Kurucular
  • 6.785 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:bulutlarda

Gönderim zamanı 01.03.2006 - 19:44

klonlamanın faydaları ve daha birçok bilgi.



*böö
"This desert flower
No sweet perfume that would torture you more than this..."

#9 elma

elma

    venus at her mirror

  • Kurucular
  • 6.785 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:bulutlarda

Gönderim zamanı 27.03.2006 - 22:59

"ABD’li bir genetik firması ticari amaçla satılmak üzere kedi klonladı. Birbirlerinin aynısı ‘Tabuli’ ve ‘Baba Ganuş’ adlı kediler, fiziksel benzerliklerin yanı sıra davranışlar benzerliği de sergiliyor. Genetic Savings & Clone şirketi CEO’su Lou Hawthorne, 8 haftalık yavruların, kendi oğlunun ‘Tahini’ adlı kedisinden klonlandığını belirtiyor. Kedilerin genetik teknolojiler kullanılarak klonlandığını ifade eden Hawthrone, yavru kedilerin sadece birbirine benzemekle kalmadığını, davranışlarının da benzerlik gösterdiğini söylüyor. Şirket, klonlamanın gelecekte daha fazla ev kedisinin klonlanacağını duyurdu. Şirket kedileri ticari amaçlı klonluyor. Hayvanseverler ise kedilerin klonlanmasına karşı tepkililer. "

Gönderilen Resim
"This desert flower
No sweet perfume that would torture you more than this..."

#10 elma

elma

    venus at her mirror

  • Kurucular
  • 6.785 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:bulutlarda

Gönderim zamanı 17.04.2006 - 22:53

DOLLY
"This desert flower
No sweet perfume that would torture you more than this..."

#11 elma

elma

    venus at her mirror

  • Kurucular
  • 6.785 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:bulutlarda

Gönderim zamanı 10.08.2006 - 23:56

"Fransız bilim adamları, fare embriyonlarından alınan kök hücreleri, koyunların kalp rahatsızlığının tedavisinde kullandıklarını açıkladı.

The Lancet` tıp dergisinde yayımlanan çalışmada, kök hücre nakledilen koyunların kalpleri, bir ay sonra nakil yapılmamış kontrol grubundaki koyunlarınkinden daha sağlıklı çıktı.

İnsanlarda da kullanılabilir
Bilim adamları, bu çalışmanın bulgularının, kök hücre naklinin bir gün insanlarda kalp rahatsızlıklarının tedavisinde de kullanılabilme olasılığını güçlendirdiğini kaydetti.

Kök Hücre
Kök hücreler, diğer hücre türlerine dönüşebilme özelliği taşıyor ve zarar gören organ ve dokuların yenilenmesi çalışmalarında büyük önem taşıyor.
Kök hücre çalışmaları sayesinde Alzheimer ve Parkinson gibi beyinle ilgili rahatsızlıkların yanı sıra, şeker hastalığı, kalp krizi, omurgada zedelenmeleri ve beyin kanamalarına karşı tedavi yöntemleri geliştirilebilir. "

"This desert flower
No sweet perfume that would torture you more than this..."

#12 elma

elma

    venus at her mirror

  • Kurucular
  • 6.785 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:bulutlarda

Gönderim zamanı 26.08.2006 - 14:45

"Araştırmacılar, embriyona zarar vermeden alınan kök hücreleri laboratuvar ortamında kan ve göz hücresine dönüştürdü.Kök hücreler, vücutta herhangi bir hücrenin yerini alabiliyor. Kök hücreler, hücre çürümesine bağlı kanser gibi birçok hastalığın tedavisinde umut vaad ediyor. Kök hücre sadece kişinin gelişimi başlamadan, embriyon halindeyken elde edilebiliyor. Ancak, kök hücrenin embriyondan çekilmesi zarar verdiğinden bu yöntem şimdiye dek büyük tartışma konusu olmuştu. Mevcut yöntemlerde hücre alınmasından sonra embriyon 5 gün içinde ölüyor. Yeni teknik ise embriyona zarar vermediğinden kök hücre araştırmalarında temiz bir sayfa açıyor.ABD’nin Worcester kentindeki Advanced Cell Technology araştırma merkezinde bilim insanları, elde ettikleri kök hücreden kan hücresi ve göz hücresi üretmeyi başardı. Yeni teknikte en erken evresindeyken embriyondan mikro-pipet yardımıyla tek bir hücre çekip alınıyor ve bu tek hücrenin kendi başına gelişimini sürdürmesi sağlanıyor. Sadece tek bir hücre çekildiği için embriyon da kendi gelişimini sürdürebiliyor.

Yeni tekniğin embriyona zarar vermemesine karşın, kök hücre araştırmalarına karşı çıkan çevreler henüz ikna olmuş değil. ABD’de 1995 yılında çıkan bir yasayla kök hücre araştırmalarına kısıtlama getirilmişti. Başka George W. Bush da yeni imzaladığı bir yasayla kök hücre araştırmalarına devlet desteğini kesmişti. Ancak Bush’un sözcüsü yeni teknikle ilgili olarak Başkan’ın olumlu görüş belirttiğini açıkladı. Kök hücre araştırmalarına karşı çıkan çevreler, tek bir hücrenin dahi alınmasının embriyonun bütünlüğünü bozacağını savunuyor. Embriyon geliştikçe de bu tek hücrenin olmamasının o kişiye önceden tahmin edilemeyen sorunlar çıkaracağını vurgulanıyor."

"This desert flower
No sweet perfume that would torture you more than this..."

#13 elma

elma

    venus at her mirror

  • Kurucular
  • 6.785 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:bulutlarda

Gönderim zamanı 05.09.2006 - 12:42

Kök hücre ile Parkinson tedavisi

"Japon bilim adamları, maymundaki Parkinson hastalığını kök hücre nakli sayesinde tedavi etmeyi başardılar. Bir primat üzerinde ilk kez denenip başarılı olan bu yöntemin uzun vadede etkin ve güvenli olduğu tespit edilirse, beş yıl içinde insanlar üzerinde de denenecek.

BEYNE NAKİL

Journal of Clinical Investigation’da yayınlanan çalışmaya göre, beyindeki hastalıklı doku operasyonla alınıp, yerine birkaç günlük minik maymun embriyosundan elde edilen kök hücre yerleştiriliyor. Yesuşi Takagi ve Kyoto Üniversitesi’nden meslektaşları, bu çalışmanın ilk aşamasında, maymundan aldıkları kök hücreden, laboratuvar ortamında nöron ürettiler. Ardından bu nöronları, kimyasallar aracılığıyla Parkinson hastalığı başlatılan maymunların beyinlerine naklettiler.

İYİLEŞME GÖRÜLDÜ

Beyinlerine kök hücreden elde edilen nöron nakledilen maymunlarda belirli bir iyileşme gözlendi. Bu sonuç, hastalıkla mücadele yolunda araştırmacı bilimadamlarına büyük umut verdi. California’daki Parkinson Enstitüsü uzmanlarından Dr. William Langston, Japonya’daki çalışmanın dönüm noktası olduğunu, ancak bu çalışmada kök hücreden üretilen nöronların uzun süre yaşamadığını söyledi. Parkinson hastalığı, mesaj taşıyan kimyasal dopamine üreten beyin hücrelerinin ölmesi üzerine başlıyor. "


"This desert flower
No sweet perfume that would torture you more than this..."





Benzer Konular Daralt

  Konu Forum Konuyu Açan İstatistikler Son Mesaj Bilgisi

2 kullanıcı bu konuya bakıyor

0 üye, 2 ziyaretçi, 0 gizli