İçerik değiştir



- - - - -

ASP


  • Yanıtlamak için giriş yapın
bu konuya 4 yanıt verildi

#1 _KajmeraN_

_KajmeraN_

    ...::: UFAKLIK :::...

  • Üyeler
  • 5.365 Mesaj
  • Konum:Atatürk'ün İzinde
  • İlgi Alanları:Şiir, edebiyat, müzik(rap),bilgisayar (yazılım, donanım)

Gönderim zamanı 30.12.2006 - 02:39


Ya burayı pek ziyaret eden yok ben karar verdim burayı etkin hale getireyim :P

İlk ders biraz kopya olsun ama diğerlerini ben anlatacağım...

asp sayfalarla bilgisayarınızda çalışmak için ISS yi kurmanız gerekmektedir. Bunu kurduğunuzda "C" altında "inetpub" klasörü oluşur, onun içindeki "wwwroot" kalsörü içine atıp sayfalrımızı deneyebiliriz. Şimdi bu bileşen nasıl kurulur onu görelim...

ISS Kurulumu

ASP calısırken herkesin yasadıgı sorunlardan biride (ozellikle 0’dan baslayıp hiç bisey bilmeyenlerin) asp dosyalarını goruntuleyememek.ASP dokumanlarının cogu ISS olayını windows 98’e gore anlatmıs cunku dokumanlar eski.ASP dosyalarınızı goruntulemek icin bir tane WindowsXP kurulum cd’si yeterli.

Windows xp cdsini takın
*Denetim Masasından Program Ekle/Kaldır’a girin. Buradan Windows bileşenlerine geçiniz ve listeden IIS’i (Internet Information Services) seçiniz.

Gönderilen Resim

IIS’e ait özelliklere Denetim Masası/Yönetimsel Araçlar/Internet Information Services (IIS) linkini kullanabilirsiniz

Gönderilen Resim

Tarayıcınıza localhost adresi girdiğinizde Varsayılan Web Sitesi olarak tanımlanmış siteyi görürsünüz. İlk kurulumdan sonra sayfanın dosyaları için tanımlanan klasör c:inetpubwwwroot ’dur. Çalıştırmak istediğiniz asp dosyalarınızı bu klasörün altına koymanız halinde çalıştırabilirsiniz. IIS kurulumundan sonra ASP dosyalarına çift tıklamakla bir ASP dosyasını çalıştıramazsınız. Sadece IIS üzerinde tanımlanmış klasör içindeki ASP dosyaları, tarayıcı üzerinden çağrılmaları halinde çalışabilir. Mevcut bir sitenin kök dizinini değiştirmek için sitenin veya sanal dizinin özelliklene girin Giriş Dizini sekmesinde siteye ait klasörü tanımlayabilirsiniz.

Site Yönetimi
IIS’in server versiyonunda birden fazla web sitesi oluşturabilirken bizim localhost olarak kullanacağımız web sitesini çalıştıran IIS’de bu özellik yoktur. Farklı web sitelerini yönetebilmesi için bir DNS sunucuya ihtiyaç duyacaktır. Birbirinden farklı siteleri IIS üzerinde tanımlamak için sanal dizin özelliği kullanılabilir.

Sanal Dizin
Sabit diskiniz üzerindeki herhangi bir dizini sanal dizin olarak atayabilirsiniz. Sanal dizinlere site altında bir dizin gibi erişilir. (http://localhost/site) Erişim açısından sitenin tanımlı olduğu klasördeki dizinlerden bir farkı yoktur.
Yeni sanal dizin oluşturmak için Varsayılan Web Sitesi’ne mouse ile sağ tıklayın ve açılan menüden Yeni/Sanal Dizin seçeneğini seçin. Karşınıza çıkan sihirbazda sırasıyla sanal dizinin adını ve sabit diskinizde bulunduğu yeri tanımlayınız. Bu işlemi bitirdiğinizde sanal dizininiz oluşturulmuş olacaktır. Daha sonra bu sanal dizine ait özellikleri değiştirmek için değişiklik yapacağınız sanal dizine mouse ile sağ tıklayın ve özellikleri seçin.

Gönderilen Resim

//alıntıdır

Simdi bir asp kodunu nasıl goruntuleriz onun ornegini vereyim.

Bir text belgesi açın "farklı kaydet" diyin "kayıt türü" olarak "tüm dosya türleri" ni seçin ve sayfanıza "ilk.asp" adını verin.
sayfanın içerisine aşağıdaki kodları yazın...

<HTML>
<HEAD>
<TITLE>ASP ILE ILK SAYFA</TITLE>
<META http-equiv="content-type" content="text/html; charset=ISO-8859-9">
<META http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=windows-1254">
</HEAD>
<BODY>
<H1><CENTER>Merhaba Dünya!</H1>
<H2>Bugün:
<% Response.Write(Date) %>.
</CENTER
</H2>
</BODY>
</HTML>

ASP Dosyamızı Bilgisayarım/C/Inetpub/wwwroot klasorunun icine atalım. Sonra internet explorer’ı acalım ve adres cubuguna http://localhost/ilk.asp yazıp enter’e basalım.

İste bu kadar. Zor olan bölümü atlattık... :)


...:::--------------------------------------------------------:::...
BİTTİ!

CAN_i
...:::--------------------------------------------------------:::...


#2 _KajmeraN_

_KajmeraN_

    ...::: UFAKLIK :::...

  • Üyeler
  • 5.365 Mesaj
  • Konum:Atatürk'ün İzinde
  • İlgi Alanları:Şiir, edebiyat, müzik(rap),bilgisayar (yazılım, donanım)

Gönderim zamanı 25.12.2007 - 21:43

ASP ile İlgili Soru ve Cevapları

1- ASP nedir? Nasıl Çalışır?
ASP, kullanıcı ile etkileşimli dinamik sayfalar yapmaya yarayan bir scripting dilidir. Server (sunucu) tabanlı çalışır.

HTML ve JavaScript gibi bazı scripting dilleri kodları ziyaretçinin bilgisayarına gönderir ve kodlar burada derlenir . Bu bağlantı (client) taraflı scriptingin çalışma mantığıdır. ASP gibi sunucu (server) tabanlı scriptingler ise kodlarını serverda yorumlar ve gösterilmek üzere derlenmiş haldeki bilgileri client'e gönderir. ASP nin çalışma mantığı budur. Kodlar serverda derlenir kullanıcının bilgisayarına derlenmiş hali gönderilir.

2- ASP ne işe yarar? HTML'den farkı nedir?
ASP kullanıcı etkileşimli sayfalar yapmamızı sağlar. Yani sitemizi kullanıcının site üzerindeki işlemlerine otomatik cevap verecek şekilde programlamamızı sağlar. Ayrıca kolay içerik düzenleme, değiştirme ve ekleme işlemlerinde kolaylık sağlar. Bu özelliği ile sitenin güncel ve değişken olmasını sağlayabiliriz

HTML ile faarkı ise HTML client (bağlantı) taraflı çalışır. Yani sayfa ziyaretçinin bilgisayarına gönderilir ve orada derlenir. ASP de ise server (sunucu) taraflı çalışır. Yani sayfa serverda derlenir ziyaretçinin bilgisayarına derlenmiş olarak gönderilir.

3- ASP'nin Server (Sunucu) tabanlı olmasının bize sağladıkları nelerdir?
ASP kodları serverda derlenir. Ziyaretçiye ise derlenmiş hali gönderilir. Ziyaretçi sayfada sağ tıklayıp açılan menüden Kaynağı Görüntüle komutunu verdiği zaman sayfamızda yazmış olduğumuz ASP kodlarını göremez. ASP ile veri tabanı işlemleri bu sistem sayesinde güvenli çalışır. Kısacası ASPnin server tabanlı olması bize gizlilik ve güvenlik sağlar...

4- ASP'nin neseneye yönelik programlama olmasının nedenini kısaca anlatınız
ASP içerisinde yapılan işlemlerin hepsi browserın (İnternet Explorer bir browserdır) nesnelerine komut gönderir. ASP ile İnternet Explorerın yapamayacağı bir şeyi yaptıramazsınız. Çünkü ASP browserın nesnelerini kullanarak işlem yapar. Bu da ASP nin nesneye yönelimli programlama olduğunu ifadesidir.

5- Bağlantı (Client) taraflı ve Server (Sunucu) taraflı scripting kavramlarını kısaca açıklayınız ve farklarını yazınız...
Bağlantı taraflı scriptingler de sayfa komple ziyaretçinin bilgisayarına gönderilir ve orada derlenir.Bağlantı taraflı scriptingler ziyaretçinin bilgisayarında çalışır. Server tabanlı scriptinglerde ise durum farklıdır. Bilgiler serverda derlenir. Derlenmiş hali ziyarteçiye gönderilir. Yani sayfalar serverda çalışır.

Bağlantı taraflı çalışan scriptinglerde kod güvenliği yoktur. Ziyaretçi isterse sayfanın tüm kodlarını görebilir. Ancak server tabanlı scriptinglerde kodları birtek programcı görebilme şansına sahiptir. Bu da tam güvenlik sağlar.

6- Yazdığımız ASP kodlarını nereye kaydederiz? Neden?
Yadığımız ASP kodlarını C:/inetpub/wwwroot dizinin içerisine kaydederiz. Burası ASP nin test klasörüdür. Dosyaları test etmek üzere Localhosttan çağırdığımızda görüntüleyebilmemiz için dosyalarımızın bu dizin yolunun altında bulunması gerekir.

7- ASP kodlarımızı kendi bilgisayarımızda nasıl çalıştırırız?
Yazdığımız kodları kaydederken uzantısı kesinlikle asp olmalıdır. Aksi halde kodlarımızı çalıştıramayız. Dosyalarımızı kaydettiğimiz yer de önemlidir. PWS ya da IIS yüklü bir bilgisayarda C:/inetpub/wwwroot diye bir dizin yolu mevcuttur. Test etmek istediğimiz kodlar muhakkak bu dizin içerisinde olmalıdır. İstersek burada klasör oluşturup kodlarımızı bu klasörden test edebiliriz. Örneğin C:/inetpub/wwwroot dizininin altında oluşturduğumuz deneme adlı bir klasörümüz var. Bunun içerisinde de test.asp adlı bir dosyamız var. Bunu test etmek için bir Internet Explorer sayfası açıyoruz. Adres çubuğuna http://Localhost/deneme/test.asp yazarak C:/inetpub/wwwroot/deneme klasörünün içindeki test.asp yi sanki internetteymiş gibi çalıştırabiliriz

8- Localhost kavramını kısaca açıklayınız...
Localhost internete bağlanmaya gerek olmadan asp dosyalarını internetteymiş gibi test etmeye yarar.

9- Response nesnesinin herhangi 5 özelliğini yazınız ve istediğiniz 3 tanesini açıklayınız...
Response.Write Bu koddaki write sınıf kütüphanesindeki özelliklerden sadece bir tanesi.

Response.Write ("Yazdırılacak Yazı") Ekran yazı yazdırmaya yarar.

Response.Redirect "Yönlendirilen dosya ya da URL" Redirect parametresi yönlendiröeyi sağlar. Yönlendirilen dosya ya da URL kısımında istersek browserımıza bir dosyayı çağırabilir ya da yeni bir adrese yönlendirme yapabiliriz.

Response.Redirect "benkimim.asp" ya da Response.Redirect "http://www.msn.com" gibi...

Response.Flush Sayfa kodları okurken bu koda rastlarsa sunucuda o ana kadar tutulan tampon hafızadaki ilgileri ekrana gönderir.

Response.Clear Sunucunun o zamana dek tampon hafızada kullanıcıya göndermek üzere tuttuğu bütün bilgileri siler.

Response.End Sayfa kodları okurken bu koda rastlarsa diğer kodları okumaz. Yani bu koddan sonraki kodlar yorumlanmayacak anlamına gelir ve sayfanın okunması biter.

Response.Buffer=true Bu kod sayfamızın en başında yer alır ve anlamı tüm kodları okumayı bitir ve ondan sonra gösterdir.Yani sayfadaki tüm kodlar okunacak ve sayfa daha sonra gösterilecek. ASP 3.0 da Buffer parametresi hiçbir değer belirtilmemişse true değerini alır.

Response.Expires Sunucu sayfaları browsera gönderdiğinde bu sayfalar cache bellek adı verilen geçici bir bellekte tutulr. Bu geçici belleğin amacı internette hızı sağlamaktır. Ancak bazen sayfanın her seferinde yeniden gönderilmesi gerekebilir.Sunucudaki birtakım değişiklikler yada güncellemeler yapılıyor olabilir. Bu gibi durumlarda sayfaların geçici bellekte saklanmasını önlemek gerekir. Bunuda expires özelliği ile yapıyoruz.



Response.ExpiresAbsolute Bazende sayfaların belirli bir tarihe kadar sunucuda saklanmsını isteyebiliriz.Bu durumda da ExpiresAbsolute özelliğini kullanıyoruz.

10- Response.Buffer ve Response.Clear kodları ne işe yarar. Kullanımları hakkında bilgi veriniz...
Response.Buffer ın true ve flase olma durumları vardır. Varsayılan değeri true durumundadır. Bunun true olması şu anlama gelir. Sayfadaki tüm kodlar serverda derlenir ve ondan sonra ziyaretçiye gönderilir. Eğer false olursa sayfa yüklendikçe ziyaretçiye gönderilir...

Response.clear ise tampon hafıza denen, sayfaların derlenmiş halinin tutulduğu geçici hafızanın temizlenmesini sağlar. Bu kodu gören browser o ana kadar ki tüm tampon hafıza bilgilerini sıfırlar.

11- Request.Form ve Request.Querystring arasındaki farklar ve benzerlikler nelerdir?
Farkları -Request.Form ile ancak formdan gelen veriler alınabilir. Request.Querystring ile hem formdan gelen veriler alınabilir hem de link ile yollanan veriler alınabilir. - Formdan gelen verilerin Request.Form ile alınabilmesi için method POST olmalıdır. Request.Querystring ile alınabilmesi içinse formun methodu GET olmalıdır. - Form metdu ile alınan veriler güvenlidir fakat Querystring ile alınan bilgiler adres çubuğunda gözüktüğü ve dışarıdan müdahalelere açık olduğu için güvenli olmayabilir.

- Benzerlikleri ise ikisiyle de formdan veri alınabilir. İkisi de veri transfer metodlarıdır...

12- Yazdığımız ASP kodları, ASP tagları () arasında olmazsa ne olur?
Kodlar eğer asp tagları arasına yazılmazsa kodlar çalışmaz. Çünkü asp olarak yorumlanmaz. Sayfayı çalıştırdığımızda kodlar sayfadaki herhangi bir yazıymış gibi görünür...

13- Linkle bilgi nasıl gönderilir? Gelen bilgi nasıl alınır?
Linkle bilgi gönderebilmek için oluşturulan linkin dosya adı ve uzantısından sonra soru işareti (?) konur ve bir değişken adı yazılır ve eşittir ( = ) konduktan sonra gönderilecek veri yazılır. http://www.xxxxxxx.c...gonderilendeğer

Değerin gönderildiği sayfada veriyi almak içinse Request nesnesinin Querystring metodu kullanılır. Kullanılışı şu şekildedir: degiskenadi=Request.Querystring("gelendegiskenadi") .

14- POST ve GET metodlarının farkı nedir?
POST metdouyla gönderilen değerler gönderildikten sonra ziyaretçi tarafından görülemez ve POST metoduyla gönderilen veriler Request.Form metduyla alınır.

GET metdouyla gönderilen değerler ise gönderildikten sonra adres çubuğunda görünürler ve ziyaretçi tarafından müdahale edilebilir durumdadır. Bu nedenle güvenlik problemi yaşanabilir. GET metoduyla gönderilen veriler Request.Querystring metoduyla alınır.

15- Request.Querystring ile Formdan veri almak mümkün mü? Kısaca açıklayınız...
Request.Querystring metoduyla formdan veri almak mümkündür. Formda gönderim metodu GET olarak değiştirilirse form verileri Querystring ile alınabilecek şekilde gönderilmiş olurlar.

16- Request.ServerVariables kodu ne işe yarar?
Request.ServerVariables kodunun değişen parametrelerini kullanarak ziyaretçinin hangi sayfadan geldiği, ip nosu, DNS nosu, Sayfayı çağırmak için kullandığı metod, Domain adı, Port numarası, Kullandığı browser, işletim sistemi v.b. gibi bilgileri almak mümkündür.

17- Session (Oturum) Nesnesi ne işe yarar?
Session nesnesi sayfadan sayfaya veri aktarımını güvenli şekilde yapmamızı sağlar. Ayrıca bütün sayfalarda geçerli olabilecek değişkenleri tanımlamamıza da yardımcı olur...

18- Session Nasıl oluşturulur? Oluşturulan oturumun bilgileri nasıl elde edilir?
Session("sessionadı")="Veri" kullanımıyla session oluşturulur. Sessionadı kısmına yazacağımız şey sessionumuzun içerdiği bilgileri elde etmek için kullanacağımız addır.

Sessionun içindeki veriyi elde etmek için bir değişkene eşlememiz yeterlidir.
ad = session("sessionadı"). ad değişkeni sessionun içerdiği bilgilere eşleştirilmiştir.

19- Session.TimeOut nedir? Nasıl kullanılır?
Session.TimeOut oluşturulan oturumun süresi ile ilgili işlemleri kontrol eden metoddur. Varsayılan değeri 20 dakikadır. Yani kullanıcı oturum oluşturulduktan sonra 20 dakika boyunca site üzerinde hiç bir işlem yapmazsa oturum kapatılacak ve içeriği silinecektir. TimeOut bu duruma müdahale etmemizi sağlar. Session.TimeOut=30 dersek bekleme süresi 30 dakikaya çıkacaktır. Bu süre dakika cinsinden belirlenir ve istediğimiz gibi değiştirme imkanımız vardır.

20- Server Nesnesi ne işe yarar?
Server nesnesi server üzerinde özellik ve metodlara ulaşmayı sağlar. Örneğin server nesnesi ile server üzerinde yeni bir obje oluşturabiliriz.

21- Sayfaya yazdırmak istediğimiz bir HTML tagını nasıl yazdırırız? ( İlgili ASP Kod'unu yazın)


22- Sayfanın 8 Mayıs 2004 saat 05:30 a tarihine kadar geçici bellekte kalmasını sağlayacak kodu yazın


23- Linkle veri gönderirken soru işareti (?) nerede ve neden kullanılır?
Linkle veri gönderirken soru işareti (?) verinin gönderileceği adresten sonra yazılır. Soru işareti konmasının sebebi ise bu işaretten sonraki veriler işaretten önceki adrese gönderilecek verinin tanımlanacağını ifade eder.

24- Kodların çalıştığı dosyanın, bulunduğu klasörün yolunu alan kodu yazınız...


25- Server Nesnesini ScriptTimeOut özelliği ne işe yarar?
Normal bir sayfadaki scriptlerin belirli bir süre içerisinde çalışması beklenir bu süre aksi belirtilmedikçe 90 saniyedir. 90 saniye içinde sayfa derlenmezse server scriptin çalışmasını durdurur. Eğer istersek bu süreyi değiştirebiliriz. Örneğin Server.ScriptTimeOut = 150 dersek scriptin çalışması beklenen süre 150 saniye olur.

26- POST metodu ile formdan gelen verileri, alan ve sayfaya yazdıran kodları yazınız...(Formdaki metin kutusunun adı k_ad )


27- taglarını sayfaya yazdırınız (Kodları yazın)


28- C:/inetpub/wwwroot/deneme/ klasöründe çalışan yol.asp'de çalışıp sayfaya C:/inetpub/wwwroot/deneme/test/test.asp değerini yazdıran kodu yazınız


29- Server.ScriptTimeOut - Session.TimeOut Bu nesnelerin default değerleri nedir? Default değerleri neyi ifade eder?
Server.ScriptTimeOut un varsayılan değeri saniye cinsindendir ve 90 saniyedir. Bu, sayfadaki scriptlerin normal çalışma süresinin 90 saniye olması gerektiğini ifade eder. Eğer 90 saniye geçilirse scriptlerin çalıştırılması server tarafından sonlandırılacaktır.
Session.TimeOut un varsayılan değeri dakika cinsindendir ve 20 dakikadır. Bu, sayfadaki oturumun hiç bir işlem yapılmazsa 20 dakika sonra kapatılacağını ve içindeki bilgilerin silineceğini ifade eder. Eğer ziyaretçi 20 dakika boyunca hiç bir işlem yapmadıysa oturum kapanır ve bilgiler sıfırlanır.

Kaynak


...:::--------------------------------------------------------:::...
BİTTİ!

CAN_i
...:::--------------------------------------------------------:::...


#3 _KajmeraN_

_KajmeraN_

    ...::: UFAKLIK :::...

  • Üyeler
  • 5.365 Mesaj
  • Konum:Atatürk'ün İzinde
  • İlgi Alanları:Şiir, edebiyat, müzik(rap),bilgisayar (yazılım, donanım)

Gönderim zamanı 05.01.2008 - 01:17

Hatalar ve çözümleri...

Object Required (0x800A01A8) adlı hatanın açıklaması ve çözümü

Hata Nedeni :
Kullanılan değişkenin tanımlanmamış olmasından dolayı bu hata çıkar.

Hata Çözümü :
Değişken'i tanımlayarak ve doğru olarak kullanarak bu sorunu çözersiniz.



Active Server Pages error 'ASP 0131' hatasının açıklaması ve çözümü için izlenecek adımlar.

Disallowed Parent Path
/site/includes/nav-sagmenu.asp, line 1
The Include file '../baglanti.asp' cannot contain '..' to indicate the parent directory.

asp sayfalarında eminim hepiniz sık sık hata ile karşılaşırsınız. hata raporunda belirtilensatıra giderek hatanın nereden kaynaklandığını bulabilirsiniz. burada satır 1 de aşağıdaki kod satırı yer almaktadır.

line : 1 <!--#include file="../baglanti.asp"--> bu satırda include etmiş olduğumuz sayfamız yer almaktadır.

Hatanın sebebi üst yolların etkinleştirilmemesinden kaynaklanıyor. yani ../ dizinin üstündeki dosyaları okuyamıyor ve bu hatayı veriyor.

Hatanın Çözümü:
- IIS'i açıyoruz, Web sitelerinden hata veren sitenin üzerine sağ tıklıyoruz ve "Özellikler (Properties)" menüsüne giriyoruz.

- Giriş dizini (Home Directory) sekmesine tıklıyoruz ve alttaki "Yapılandırma (Configuration)" butonuna tıklıyoruz.

- Açılan pencereden Seçenekler (Options) sekmesine geçiyoruz.

- Burada bulunan "Üst yolları etkinleştir (Enable parent paths)" kutusunu
işaretliyoruz ve Tamam'a tıklıyoruz.


Operation is not allowed when object is closed (0x800A0E78) adlı hataya sebebiyet veren durumun açıklaması ve çözüm için gerekli müdahale.

Hata Sebebi :
Bu hatayı DB'den veri sildikten sonra değişkeni kapatırsanız alırsınız.

Hata Çözümü :
Veritabanından verinizi sildikten sonra;
<%
degiskenadi.close
%>
kodunu kaldırarak çözebilirsiniz.


Type mismatch (0x800A000D) adlı hataya sebebiyet veren durumun açıklaması ve hatanın giderilmesi için gereken çözüm.

Hata Sebebi :
İsim yazan yerde sub (altsayfa) adı olabilir. Eğer bu hatayı alıyorsanız isim (sizin değişkeninize göre değişir) adlı sub'ı tanıtmamışsınız demektir.

Hata Çözümü :
İsim adlı sub'a gitmek için "islem" değişkenini kullanacağız.
Sayfanızın başına şu kodları yerleştirin;
<%
If islem = "isim" then
call isim
end if
%>



Data type mismatch in criteria expression (80040e07) adlı hataya sebebiyet veren durumun açıklaması ve çözümü.

Hata Sebebi :
Bu hatayı sql komutunuzda yanlış seçim yaparak alırsınız. Mesela veritabanınızda bir alana numara (değeri number olan) alana yazı eklemeye çalışırsanız bu hatayı alırsınız.

Hata Çözümü :
Veritanınızdaki data türü'nü değiştirerek sorunu çözebilirsiniz.


Unspecified Error adı altında 0x80004005 nolu hata türünün nedenini ve çözümlerini merak ediyorsanız, işte çözümü.

Hata Sebebi :
Bu hatayı almanız için geçerli bir neden yoktur. Web üzerindeki bir sunucuda genellikle almazsınız, genelde localhost'da rastlarsınız.

Hata Çözümü :
Veritabanı ismini değiştirerek bu sorunu çözebilirsiniz. Veritabanınız olan *.mdb dosyasının ismini değiştirmeniz ve bağlantınızı ona göre ayarlamanız yeterli olacaktır.


Syntax error (missing operator) in query expression (0x80040E14) adlı hata raporunun açıklaması ve çözüm yolu.

Hata Nedeni :
Bu hatayı genelde eğer database de querystring ile aldığınız alanı seçtirmek isterken alırsınız. Yani anlamı id no yu doğru alamadığınızdan dolayıdır.


Hata Çözümü :
Sayfada id no yu nasıl aldığınız bir daha kontrol edin ve ona göre asp kodunu yazın.


Cannot update. Database or object is read-only (80004005) adlı hata raporunun açıklaması ve çözüm yolu.

Hata Nedeni :
Bu hatayı db nizin olduğu işlem yaptığınız klasörde eğer yazma izni yoksa alırsınız.


Hata Çözümü :
Bu problemin çözümü için hosting'i sağlayan kişiyle bağlantıya geçip klasörünüze yazma izni vermesini söylemeniz lazım.



Expected 'End' (800a03f6) adlı hata raporunun açıklaması ve çözüm yolu.

Hata Nedeni :
Açmış olduğunuz If döngüsünü kapamamış olabilirsiniz.


Hata Çözümü :
If döngülerinizi tekrardan gözden geçirin. Hata da gösterilen satıra end if yazmayı deneyin.



Expected statement (800A0400) adlı hata raporunun açıklaması ve çözüm yolu.

Hata Nedeni :
Açmış olduğunuz ASP tag'ını kapamamış olabilirsiniz.


Hata Çözümü :
ASP tag lerini gözden geçirin. <% ile %> taglerinin eşit sayıda olduğundan emin olun.



Expected End of Statement (BC30205) adlı hata raporunun açıklaması ve çözüm yolu.

Hata Nedeni :
ASP kodlarını belirten <% ve %> açma kapama imleç lerini yanlış kullandığınızdan dolayı olur.


Hata Çözümü :
ASP kodunun bittiği yere %> koyduğunuza emin olun. Veya fazladan <% olmadığından emin olun.



Boş veriyi replace ederken çıkan hatayı engellemek için kullanılan yollar.

Örneğin bir fonksiyonumuz var.
Zararlı karkterleri replace ediyor. Yalnız boş veride bu fonksiyonu uyguladığımızda 'geçersiz null kullanımı' gibi hata veriyor.

<%
Function temizle(veri)
veri=replace(veri,"<","")
veri=replace(veri,">","")
temizle=veri
End Function
%>

Bu hatayı engellemek için şöyle bir mantık izleyebiliriz.
Eğer veri değişkeni boşsa fonksiyondan çıkabiliriz veya bir if(şart) koyarak sadece veri null (boş) olmadığında işlem yaptırabiliriz.
Mantık her zaman koddan önce gelir. İstediğiniz yöntemi kullanabilirsiniz.

1. Exit Yöntemi
<%
Function temizle(veri)
if veri="" then exit function
veri=replace(veri,"<","")
veri=replace(veri,">","")
temizle=veri
End Function
%>
Bu şekilde kullanırsak replace edilen veri boş ise fonksiyondan çıkılır.
Hata engellenir.

2. If ile Veri Kontrolü
<%
Function temizle(veri)
if not veri="" then
veri=replace(veri,"<","")
veri=replace(veri,">","")
end if
temizle=veri
End Function
%>
Bu şekilde ise replace olayını sadece veri dolu olduğunda kullandırırız.



Loop Without Do (800a040e) adlı hatanın açıklaması ve çözüm yolu.

Hata Nedeni :
Bu hatayı eğer bir döngünün devam etmesini belirtmiş ve nerden başlayacağını belirtmediyseniz alırsınız.


Hata Çözümü :
Döngüye girmesini istediğiniz yerin başına aşağıdaki kodu koyarak sorunu çözebilirsiniz.

<% do while not recordsetname.eof %>



Permission Denied (800a0046) adlı hatanın açıklaması ve çözüm yolu

Hata Nedeni :
Sunucunuzda FSO desteği pasif durumdayken FSO (File System Object) kullanmaya çalışırken alırsınız.


Hata Çözümü :
FSO desteğini açmak için klasörlerinize yazma izni ve tam kontrol vermelisiniz. Sunucunuzda çalıştırmak için hosting sağlayıcınızla iletişim kurmalısınız.



The Microsoft Jet database engine cannot find the input table or query tablo. Make sure it exists and that its name is spelled correctly. (80040e37)

Hata Nedeni :
Adında anlaşılacağı gibi bir tablo'yu açarken tablo'yu bulamadığını belirtiyor.


Hata Çözümü :
Tablo'nun database'inizde olduğundan veya veritabanının açık olmadığından emin olun.



Yanıt Nesnesi Error, Üstbilgi Hatasi (80004005) adlı hatanın açıklaması ve çözüm yolu.

Hata Çözümü :
Hatayı aşağıda ki kodu sayfanınızın başına koyarak düzeltebilirsiniz.

<% Response.buffer = True %>


Kaynak


...:::--------------------------------------------------------:::...
BİTTİ!

CAN_i
...:::--------------------------------------------------------:::...


#4 _RomantizmA_

_RomantizmA_

    Pembeler içinde uçuk MAVİ

  • Üyeler
  • 3.232 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:VatanToprağı
  • İlgi Alanları:sonsuzluk; ölüm...

Gönderim zamanı 18.11.2009 - 19:40

HTTP 500.100 - İç Sunucu Hatası - ASP hatası
Internet Information Services

Microsoft JET Database Engine (0x80004005) belirtilmemiş hata
/asp/veritabani.asp, line 4



gibi bir hata vardı... Bir çok forum sitesinde formattan falan bahsediliyordu bir çözüm yolu buldum, dursun burda birine lazım olur belkim :)

Çözüm:
Bütün izinler ve paylaşıma açma yapıldıktan sonra
başlat /çalıştır/temp
orada boş bir alana sağ tıklıyoruz "özellikler" ve "güvenlik" sekmesi orada "users internet konuk hesabı" var oraya tüm izinlere tamam diyoruzve sorun çözülüyor...

*lol




[Bebeğim Öldü]

Hayatımın gerçek öykülerine ayrılan bir filmin soundtrack’ındayım
Bir yazar mıyım yoksa tek şiirlik şair mi?
Notumu verdi hocalarım nasihati koydum cebime
Ve zorda kalana dek çıkarmadım..
Ve ben bozuk paraydım anlaşılamadan çiklet oldum
Ve ben bütündüm yaramı sevgilimde bırakıp yarımı sokağa attım
Canımı yolda buldum canıma teslim ettim; canına okudum
Canıma kastım…



#5 _RomantizmA_

_RomantizmA_

    Pembeler içinde uçuk MAVİ

  • Üyeler
  • 3.232 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:VatanToprağı
  • İlgi Alanları:sonsuzluk; ölüm...

Gönderim zamanı 16.02.2010 - 16:27

Birçok forumda ISS7 Nin kurulumu soruyordu... Bir video buldum burda dursun...

Windows 7 ISS Kurulumu [Video]


Bu mesaj _RomantizmA_ tarafından düzenlendi. Düzenleme zamanı: 16.02.2010 - 16:32




[Bebeğim Öldü]

Hayatımın gerçek öykülerine ayrılan bir filmin soundtrack’ındayım
Bir yazar mıyım yoksa tek şiirlik şair mi?
Notumu verdi hocalarım nasihati koydum cebime
Ve zorda kalana dek çıkarmadım..
Ve ben bozuk paraydım anlaşılamadan çiklet oldum
Ve ben bütündüm yaramı sevgilimde bırakıp yarımı sokağa attım
Canımı yolda buldum canıma teslim ettim; canına okudum
Canıma kastım…







Benzer Konular Daralt

  Konu Forum Konuyu Açan İstatistikler Son Mesaj Bilgisi

0 kullanıcı bu konuya bakıyor

0 üye, 0 ziyaretçi, 0 gizli