Jump to content



Sayı 15: Sivas - Madımak


  • Please log in to reply
No replies to this topic

#1 sevoş

sevoş

    S&B

  • Dokunulmazlar
  • 3,934 posts
  • Cinsiyet:Bayan
  • Konum:Şimdi Uzaklarda....

Posted 19.11.2006 - 23:09


SİVAS

Posted Image


Bu hafta sizlere sivas mutfağından kısıtlıda olsa biraz bilgi vermeye çalışıcam.
(NOT:Yanlış bilgi vermemek adına "YEMEK TARİHİ" kitabımdan affınıza sığınarak bazı alıntılar yaptım)


Posted Image


Sivasın bilinen tarihi hititlere dayanmaktadır.Sivas ilinin topraklarının bulunduğu yerler,sizlerinde bildiği gibi anadoluda ilk siyasi birliği kuran , hitit imparatorluğu sınırları içinde kalmıştır.


Posted Image


Tabi hititler zamanla iç savaşlar yaşamaya başlarlar.Bu olayların ardından bu bölge Babil ve Sami kavimlerinin eline geçer.

Sivas konya ve kayseriden sonra Selçuklu devletinin 3. şehri ve eyalet merkezi haline gelmiştir..

Sivas tarihi açıdan olduğu kadar ,mutfak kültürüylede bazı ürünlerde öncü olmuştur.


Sivas mutfağı tarım ürünlerine dayanmaktadır.
Harman sonunda (sonbahar) kışlık yiyecek hazırlıkları başlar. Un öğütme, bulgur dövme, çekme, erişte, kadayıf, salça yapımı, sebze
kurutma, etlik kesimi bunların başlıcalarıdır.
Yemekleri daha çok unlulara dayanmaktadır. Keş, peskütan, çökelek ve süt ürünlerinden hazırlanan yiyeceklerdendir.
Genellikle kırsal kesimlerde yazları ayranlıpancarlı çorba, madımak, evelik, düğücek aşı gibi yemekler yapılır.
Kışları ise tırhıt, sübüra, kelecoş, tarhana, içli köfte, hingel gibi hamurlu yemekler yenmektedir. Kentte sebze yemekleri de yapılmaktadır. Sivas kebabıyla da ünlüdür.
Tandırda kül çöreği, fotla, patates ya da peynirle yapılan kömbe, kete, lavaş yörede yaygın olarak yapılan ekmek çeşitlerindendir.


Ben bu güzel lezzetlerin içinden "MADIMAK" yemeğini anlatmaya karar verdim.Hem denemiş olduğum bi lezzet .Anlatırken daha samimi olurum diye düşündüm..:P

MADIMAK


MADIMAK İÇİN GEREKLİ MALZEMELERİMİZ:

Madımak
2 yemek kaşığı bulgur
Yoğurt
Sarmısak


Posted Image









HAZIRLANMASI:

Madımakların yapraklarını ayıklayıp robotta çekiyoruz.. İyice Incelttikten sonra bir tencereye koyup haşlıyoruz ve içine bulguru koyup bulgurla pişiriyoruz .Süzgeçten geçirip soğuduktan sonra içine yoğurt katıp biraz sulandırıyoruz ama çok cıvık olmasın sarmısak ve tuz ilave edip soğuduktan sonra afiyetle yiyebilirsiniz.Yoğurt kıvamı çok ve yoğun olursa daha lezzetli olur.
(sarımsakları bıçakla küçültmeyin)


AFİYET OLSUN

NOT:
Bahar aylarında doğada sıkça rastlanan ‘Madımak’ otu, şeker hastalığından böbrek taşına kadar birçok hastalığa iyi geliyor.

Posted Image








Mutfakta biri mi var ???





Similar Topics Collapse

  Topic Forum Started By Stats Last Post Info

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users