İçerik değiştir



Sayı 12: Afiyet Olsun


  • Yanıtlamak için giriş yapın
Bu konuya yanıt verilmedi

#1 sevoş

sevoş

    S&B

  • Dokunulmazlar
  • 3.934 Mesaj
  • Cinsiyet:Bayan
  • Konum:Şimdi Uzaklarda....

Gönderim zamanı 29.10.2006 - 23:12


Gönderilen Resim


ÜLKEMİN ŞANLI MEMLEKETİNDEN.......

Şanlı Urfanın en makbul, en bilinen yemeği çiğ köftedir.Fakat bu yemeğin bir geçmişi var.Rivayete göre Hz. İbrahim döneminde yaşayan bir avcı,yakaladığı bir ceylanı eve getirip hanımından yemek yapmasını ister.Fakat ne evlerinde ne de çevrelerinde tek bir dal odun kalmamıştır. Zira acımasız nemrut Hz. İbrahimi ateşe attırmak için etrafta tek bir odun bırakmamıştır.Avcı çaresiz bir şekilde karısıyla ne yapacaklarını düşünür durur günlerce.Belki kendilerinin açlığa dayanabileceklerini düşür ama evde 2 tane çocuk vardır. Birden gözü avladığı ceylana takılır.Karısına ceylanın butundan bir parça et getirmesini söyler.kadın eti getirir.Ve bir taş üzerinde onu ezmeye başlar.Sonra ezilmiş eti bulgur,tuz ve biberle yoğurmaya başlar.daha sonra içine evde eline geçen baharatlardan koyar.Günlerce bu şekilde karınlarını doyururlar.İşte hepimizinde bildiği çiğ köfte bu şekilde ortaya çıkmıştır.
Şanlı Urfa'ya ait " GEZME CEYLAN BU DAÐLARDA SENİ AVLARLAR" türküsüde aslında çiğ köfteye itafen yazılmıştır.

Çiğ köftenin asıl sanatı , biber ile eti terbiye etmektir.Kullanılacak et yağsız sinirleri alınmış ayrıca iyice çekilmiş olmalıdır. Kişi başına 1 çay bardağı bulgur kullanılmalıdır. (Bulgur mutlaka ince olmalı) Domates salçası, biber salçası,sarımsak,isot,pul biber,soğan.Aklınıza gelecek envai çeşit baharat kullanılabilir.özelliklede isot bu yemeğin en önemli demirbaşıdır denilebilir.acı ile ekşi arası bir tadı vardır.İlk önce bulgur ve salça yoğrulur.Sonra teker teker diğer malzemeler eklenir.Urfalı bir babanın kızı olarak şunu söylemeliyim: çiğ köfte asla hamur yoğurur gibi yoğrulmamalıdır.Bu şekilde yoğurmak çiğ köfte dilinde beceriksizlik olarak nitelendirilir.Yoğururken güç kullanmak çok önemlidir.


Gönderilen Resim


Ayrıca çiğ köfte "sini" denilen tabanı tırtıllı bir tepside yoğurulmalıdır.Avcun içi köfte doldurulup,diğer eldeki köfteyle elin yumuşak bölgesi ile tepsiye sürtülerek yoğurulur.sürtünme sırasında oluşan sıcaklık bulgurun salçayla pişmesini sağlar ;) . Köfte yoğururken bir çok kişi su kullanır.Eğer gerçek bir çiğ köfte lezzetini tatmak istiyosanız su yerine buz kullanmalısınız.yarım saat 40 dakika yoğrulan köfte, küçük parçalar alınıp,sıkılarak servise sunulur. :P


Çiğ köfteyi yoğuran kişi arkadaş grubunda ki lider gibidir :) grubun diğer üyeleri onun yardımcısı görevini üstlenirle.Çiğ köfte yoğurmak oldukça emek ister.Buyüzden yoğuran kişi çok fazla terler. (Hani derler ya çiğ köftenin makbulu yoğuranın teriyle sulanandır :P ) Yok illede ben hijyenik köfte yerim diyorsanız o zaman yoğuranı el üstünde tutmalısınız.Sürekli terini silmelisiniz :) Şanlı urfada çiğ köfteye limon sıkarak yemek ayıp karşılanıyo.Zira orada ki halkımıza göre çiğ köfte sadece yeşillikle yenilmeliymiş.



Gönderilen Resim






Hele birde çiğ köfte türküsü vardır:) Onuda paylaşmak istedim



ÇİÐ KÖFTENİN BULGURU
BOÐAZDAN İNMEZ KURU
ACI AYRAN DURU
İSTER GÖYNÜM ÇİÐ KÖFTE

ÇİÐ KÖFTEYİ YOÐURAN
KİMDİR SENİ DOÐURAN
BOL AYRAN TAZE SOÐAN
İSTER GÖYNÜM ÇİÐ KÖFTE


AFİYET OLSUN :P

Gönderilen Resim








Mutfakta biri mi var ???





Benzer Konular Daralt

  Konu Forum Konuyu Açan İstatistikler Son Mesaj Bilgisi

1 kullanıcı bu konuya bakıyor

0 üye, 1 ziyaretçi, 0 gizli