Jump to content



Sayı 10: Güncel


  • Please log in to reply
No replies to this topic

#1 shy

shy

    xrÜt / kudI

  • Kurucular
  • 16,791 posts
  • Cinsiyet:Bay

Posted 16.10.2006 - 03:23


Bu sene ki Nobel edebiyat ödülü 2002 Dünya Şampiyonası’nı hatırlattı.O şampiyona da futbol ekolü olan bir takımla karşılaşıp ona da iki kez yenilerek üçüncü olmuştuk.Katılan her ülke için nasıl tarihi değeri varsa bizim için de öyleydi.Gururlandık ama bu başarı bizim önemli bir futbol ülkesi olduğumuz anlamına gelmiyordu.

Orhan Pamuk’un aldığı ödülün tabii ki tarihi bir değeri var.Ama bu Orhan Pamuk’un ‘edebi yönüne mi verildi?’ sorusu hafızalarda ciddi bir soru işareti bırakacak.

Nobel ödüllerinin büyük yazarlara verilip verilmediği tartışma konusu olmuştur hep.Buna karşın her zaman popüler olmuştur.Ülke olarak kendimizi eleştirirken bir Nobel almış insanımız olmadığından dem vurmaz mıyız?Bir bakıma bu bakımdan Oscar ödüllerine de benzetilebilir.Bizim için başarının göstergesi olarak kabul görmüştür.

Dünya çapında Nobel alamamış önemli büyük yazarların olduğu buna karşılık Nobel alıp da kimsenin tanımadığı hatta aldıktan sonra da unutulan edebiyatçıların olduğu da bir gerçek.Ama alan kişi için de önemli olduğu bir gerçek.Sadece almaya hak kazandığı yüklü miktarda ki para değil, aynı zaman da yaratmış olduğu popülarite nedeniyle kitaplarının artan satışlarının da sayesiyle ciddi miktarlarda para kazanacağı kesin.

Nazım Hikmet gibi dünya çapında bir yazara verilmemiş buna karşın Orhan Pamuk’un almış olması ödülün verilişinde siyasi yönünün olması ve bulunduğu dönemin değerlerine göre değerlendirildiği inancı oluşturmakta.Uzun dönem komünist olmayan kişilere verildiği bir gerçek.Şimdilerde ise batıyı ilah kabul edip ülkesini kötüleyen yazarların bu ödülü almaya yakın oldukları da bir gerçek.

Eğer o konuşmaları yapmamış olsaydı ödülü alamayacaktı büyük ihtimalle.Bunun da farkında ve öyle sanıldığı gibi ödülü aldıktan sonra değişim göstermesini beklemek de biraz hayalcilik olacaktır.

Yıllar sonra edebi yönü ile mi yoksa yarattığı tartışmalar ile mi hatırlanacak?Ya da hiç hatırlanmayacak mı?Peki gerçekten iyi bir yazar mıdır?Bu sorular her zaman hatırlanacaktır diye düşünüyorum.

Galiba bütün bunlar bir bakıma bizim kendimizi ve değerlerimizi tam tanıyamamak veya küçük görmekle ilgisi var.Böyle olduğu sürece de bu tür ödüller her zaman bizim için önemli olacaktır.
DOÐRUNUN SÖYLENMESİNDEN ÇOK, KİM TARAFINDAN, NEREDE VE NE ZAMAN SÖYLENDİÐİ ÖNEMLİDİR.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Posted Image




1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users