Jump to content



Sayı 7: Gezelim / Bilelim


  • Please log in to reply
No replies to this topic

#1 DaaAnnK

DaaAnnK

    Sözde Değil Özde Haylaz

  • Üyeler
  • 7,176 posts
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:O'nun kalbinde

Posted 25.09.2006 - 00:32


Sevgili Harabe net okuyucuları;

Bir haftalık aradan sonra sizlere güzel ve etkileyici bir haber hazırlamak artık boynumun borcu olduğunu düşünüyorum. Sizlerden kısa bir süre ayrı kaldım farkındayım umarım bu yazım ile bir miktar dahi olsa kendimi affettirabilirim.

Eminim hepiniz Kapadokya bölgesinin adını duymuşsunuzdur. Çoğunu gezmiş bile olabilirsiniz hatta. Ancak gerek hiç gitmemiş olanlarınız gerekse tekrar gitmeyi düşünenleriniz için fayda bilgileri barındıracağını umarak ve kendi gezi tecrübelerime güveneceğinizi ümit ederek hızla yazıma başlıyorum. Kapadokya bölge 3 farklı ili de kapsayan aslında oldukça geniş bir bölge. Hem Aksaray hem Kayseri hemde Nevşehir illerinin böyle ortak kısımlarını harita önünde karşınıza koyarsanız bahsettiğim o geniş alan Kapadokya olarak bilinir. Kelime anlamı olarak şu günlerde bizim telafuzumuzda Güzel Atların Diyarı olarak geçer malesef bu güzel atlara bugün pek rastlamasak da jeolojik yapısı ve tarihi geçmişi bugün on binlerce yabancı ve yerli turisti kendine mıknatıs gibi çekmekte.

Madem ki jeolojik dedik o zaman biraz bu konuyla ilgili bazı dipnotlar sunayım. Öncelikle halk dilinde peri bacası dediğimiz oluşumlar biz turizm rehberleri ve bir çok akademik kişi tarafından gerçek tanımları olarak monalit terimini kullanmayı daha doğru buluyoruz. Bölgenin şuanda tamamen sönmüş volkanik dağları Erciyes ve Hasan dağlarının ilk önce bol maden karışımlı kül püskürmelerinin ardından yine soğumuş madenlerden oluşan kayaçları bu küllerin üzerinde birer kapak oluşturur şekilde saçmaları bu da yetmezmiş gibi gerek sel suları gerekse rüzgarın aşındırıcı etkileri ile günümüz şekillerine kavuşmuşlardır. Bu küller hava ile temas ettiklerinde sanki sağlam bir kaya görünümü oluştursa da 3-5 santim kazıldıktan sonra tekrar pudramsı kül hallerine ulaşmak mümkündür.

Bunu neden söylediğime gelince 3000-4000 yıl önceki kavimler ve medeniyetler bu özelliği çok güzel bir şekilde kullanarak pek çok bölgedeki kayaçları oyarak çoğu zaman vadi yamaşlarını pek çok yerde de yer altlarını kat ve kat kazıyarak kendilerine hem doğal hemde gizli yaşam alanları, evler hatta hatta yer altına şehirler daha inşa etmişlerdir. Zaman içinde bölge ilk hristiyanlar tarafından da kullanılmaya başlanmış bununla beraber manastırlar , kliseler ve hatta şarap mahzenleri, ahırlar, ambarlar gibi günlük yaşamın bütün ihtiyaçlarını bu kayaçlar içinde sağlamışlardır.

Daha detaylı teknik bilgiyle canınızı sıkmak yerine sizlere bölgede neler yapabileceğinizi,nasıl ulaşabileceğinizi ve nerelerde kalabileceğinizi anlatıp bölgenin muhteşem resimleriyle sizleri baş başa bırakmak isterim.

Istanbul'dan hem Onur hemde THY'nin günlük karşılıklı 2 şer seferi var benim size tavsiyem sabah erken uçağı ile gitmeniz böylece bölgeye düzenli yapılan transferlerden de faydalanabilirsiniz. Onur Havayolları fiyatları 68 YTL'den THY fiyatları da 84 YTL'den başlıyor. Ayrıca Nevşehirliler turizmin her gece 20:00 - 21:30 arası 3 otobüsü de bölgeye gitmekte bu yolculuk 12 saat sürmektedir. Ankara'lı arkadaşlar ise 5 saatlik bir otobüs yolculuğuna katlanabilirler diye düşünüyorum. İzmir'li dostlarımıza bir müjde. Sun Expres Havayolları İzmir - Kayseri direk uçulara başlamış olup haftada 3 sefer karşılıklı uçuyor ücreti ise 78 YTL'den başlıyor.

Kesinlikle görülmesi gereken yerleri sizlere isim isim saymak bence en mantıklısı birde oraları anlatmakla sizleri sıkmak niyetinde değilim. Öncelikle şunu belirtmeden geçemiycem. Bölgeyi günlük turlara katılmadan gezebilmenizin tek yolu kendi aracınızın olması malesef Kapadokya'da lokal ulaşım yok denecek kadar az. Katılacağınız gezilerde Göreme açık hava müzesi, Dervent Vadisi, Ürgüp, Üçhisar kalesi, Paşabağ, Zelve kaya köyü, Derin kuyu veya Kaymaklı yeraltı şehirlerinden biri, Kızıl vadi veya Ihlara vadilerinden biri olmasına dikkat ediniz. Günlük turların dışında bütçeleri elverişli olan arkadaşlar Balon uçuşu yapmadan dönmesinler. Her firma ile yapılmayacağını üstüne basa basa belirtiyor ve sizlere Kapadokya Balloons firmasından şaşmayın derim.

Bölgede binlerce otel mevcut, benim size tavsiye yörenin gerçek atmosferini yansıtacak bir kaya oda da konaklamanız. Kendimce beğendiğim otelleri sıralayayım. Kelebek Otel-Göreme , Cappadocia Palace-Ürgüp, Local Cave - Göreme, Melis Otel-Ürgüp. Ayrıca yine lokal seyehat acentalarından veya kendi ilinizdeki seyehat acentaları vasıtası ile 3-4 günlük paket turlar satın alarak da bölge gezilebilir.

Ve işte o güzelim fotolar.

Dervent :
Posted Image

Karanık Klise:
Posted Image

Kaymaklı Yeraltı Şehiri
Posted Image

Derinkuyu Yeraltı Şehiri
Posted Image

Otel odaları :
Posted Image

Posted Image

Balondan :
Posted Image

Posted Image
Sen benim herşeyimsin, hayatımın herşeyi sensin

Posted Image





Similar Topics Collapse

  Topic Forum Started By Stats Last Post Info

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users