Jump to content



Sayı 5: Gezelim / Bilelim


  • Please log in to reply
No replies to this topic

#1 DaaAnnK

DaaAnnK

    Sözde Değil Özde Haylaz

  • Üyeler
  • 7,176 posts
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:O'nun kalbinde

Posted 11.09.2006 - 09:41


7 ile ilgili


Pazartesi sabahı saat 09:25. Günlerdir yazmayı düşündüğüm yazıyı sonunda derleyebildiğimi sanmakla beraber yoğun geçen bir hafta ve haftasonun üzerimde bıraktığı yorgunluktan nasip almış parmaklar gene gezinmeye başlıyor klavyenin üzerinde.Geçen hafta zaten ip ucunu verdiğim bir konuya değineceğim arkadaşlar. 7 sayısının kutsallığı ve gerek günlük hayatımızda gerekse gezilerimiz sırasında bol bol ikonlar veya araç gereçlerle karşımıza çıkan bu sayının biraz efsanevi biraz da inançsal özelliklerini bildiğim kadarıyla sizlere anlatmaya çalışacağım.

Yaratıcı ilkelerin bir üçlüsü (faal akıl, pasif bilinçaltı ve iş birliğinin düzenleyici gücü) ile beraber maddenin dört unsur ve bunlara eş denilebilecek nitelikteki duygusal güçlerle (Hava: Us, Ateş: İrade, Su: Duygu, Toprak: Ahlak) çevrili bir dörtlüden oluşur. Ve tüm bunların toplamından, Kutsal Yedi sayısı doğmuş olur.
Yukarıdaki görüş biraz daha efsanevi doğumu olsada mesveni dinlerde 7 Yaratıcının evreni 6 günde yarattığı ve 1 günde dinlendiği görüşünü destekler. Bu nedenle 7 rakkamı özellikle Musevilik, Hristiyanlık ve Müslümanlıkta kutsallığı devam ettimiştir.

Bu sayının kutsallığı genel bir inançtır. Sümer, Babil, Mısır, Yunan, Roma v.b. gibi çeşitli toplumlarda inanıldığı gibi, dini otoritelerde de (Hıristiyanlık, Müslümanlık, Tasavvuf ve Şeriat) geçerli kutsal gerçekliğini sürdürmüştür. Yedi sayısının kutsallığının, eski Babil’ lilerin gökte saptadıkları yedi yıldızdan doğduğu sanılır.

Yedi kat gök, Yedi kat yer, haftanın Yedi güne bölünmesi, dünyanın Yedi günde yaratılması inançları bu temele dayanır. Araplarda Seba olarak geçen Yedi sayısı, arap inançlarına göre birçok bakımdan kutsaldır.

Dünyanın 7 ülkeden meydana geldiğine inanılıyordu. Gökte 7 gezegen biliniyordu, takım yıldızlarının 7 yıldızı vardı, insan yüzünün yedi deliği ve yedi hattı (!), haftanın 7 günü, göğün 7 katı, Gökkuşağının 7 rengi, Cennetin 7 kapısı, Dünyanın 7 günde yaratılması, Yusuf’ un rüyasında gördüğü yedi şişman inekle, yedi cılız inek, Hıristiyanların 7 meleği ve 7 günahı, yine Hristiyanların İncilde adı geçen 7 klisesi, Yahudilerin 7 yılda bir gelen Şabat yılı, yine yahudilerin 7 kollu kutsal şamdanı,Yedi uyurlar ve Yedi bilgeler v.b. gibi Yedi sayısının kutsallığını gösteren daha birçok örnek... Peki 7 sayısının güncel şayamda sürekli olarak karşıma çıkması nasıl oluyor bunları hiç düşündünüzmü işte size bazı ilginç örnekler. Dünyayı oluşturan 7 kıta, dünyanın 7 harikası, belki komik ama masallarda Pamuk Prenses ve 7 cüceler, 7 kocalı Hürmüz. Hatta hatta abartacak olursam Iron Maiden'ın bile bir şarksı 7th son of a 7th son yani yedinci erkek çocuğun 7nci erkek çocuğu isimli şarkısı.

Birde alıntı yaparak Sümerlerde ki mezapotamyada bilinen en eski uygarlık olduğu düşünülüyor onların 7 sayısına bakışına şöyle bir göz atalım.

Mezopotamya’ da varolan en eski 7 kente uygarlığı onların getirdiğine inanılmış. Bununla ilgili olarak Gılgamış Destanı’ nın ilk tabletinde Uruk kentinin surlarını 7 bilgenin yaptığı yazılıdır. Yedi sayısının kutsallığı Mezopotamya dışında, Antikçağ Yunanlıların yaşantısında da kendisini göstermiş ve Yedi Bilge’ yi ( ki bunların arasında ilk filozof Thales’ te bulunur.) doğmuştur.



Çok fazla açıklamacı olmamış olsamda umarım ilginizi çekmişimdir sevgili dostlar.
Sizlere iyi haftalar.
Muhabiriniz Daaankk
Sen benim herşeyimsin, hayatımın herşeyi sensin

Posted Image





Similar Topics Collapse

  Topic Forum Started By Stats Last Post Info

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users