İçerik değiştir



- - - - -

Bilginiz olsun


  • Yanıtlamak için giriş yapın
Bu konuya yanıt verilmedi

#1 ^^bad^^

^^bad^^

    Burası ona huzur verir

  • Onaylanacaklar
  • PipPipPip
  • 222 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:Yürümekten yoruldum durdurun beni ...
  • İlgi Alanları:mutlu olmak....

Gönderim zamanı 01.05.2004 - 21:00


Ilk kez Turk Vatandasligina Alinma Talebinde Bulunan Yabancilar
403 Sayili Turk Vatandasligi Kanunu'na gore vatandasliga alinmak isteyen yabancilar, asagida belirtilen niteliklerin hepsine haiz iseler Bakanlar Kurulu karari ile Turk vatandasligina alinabilirler. Ancak bu sartlari tamamen tasimis olmak vatandasliga alinmak icin basvuran kisiye kesin bir hak bahsetmez. Devletin egemenlik hakkini ilgilendirdiginden alinip alinmamasi Bakanlar Kurulu'nun takdirine baglidir.

 Vatandasliga alinmada aranan nitelikler sunlardir:

1- Resit olmak.
2- Muracaat tarihinden geriye dogru Turkiye'de (5) bes yil ikamet etmis olmak. Bundan kasit, bes yil icinde toplam 6 aydan fazla Turkiye disinda bulunmamaktir.
3- Turkiye'de yerlesmeye karar verdigini, tasinmaz mal edinmek, evlenme, ticaret ve is merkezini baska memleketten Turkiye'ye nakletmek, sermaye yatirimi yapmak gibi davranislarla teyit etmis olmak.
4- İyi ahlak sahibi olmak.
5- Saglikli olmak.
6- Turkceyi en az meramini anlatacak kadar konusabilmek ve soyleneni anlamak.
7- İyi bir gelire veya meslege sahip olmak.

Gerekli Belgeler
1- Form-Dilekce
2- Hangi devlet vatandasi oldugunu gosteren (pasaport, kimlik, dogum belgesi, nufus kayit ornegi vs.) herhangi bir belgenin Turkceye cevrilmis onayli ornegi. Vatansiz ise, hangi tarihte ve ne sebeple vatansiz kalindigini gosteren belge, ve varsa bu tarihten onceki uyrukluklarini gosteren resmi belge.
3- Dogum belgesi ve fotokopileri, hangi tarihten beri Turkiye'de bulundugunu ve Turkiye'nin nerelerinde ikamet ettigini ve ne gibi islerle mesgul oldugunu belirten dilekce. Turkiye'ye ilk geldigi tarihten itibaren yurtdisina kac defa ve ne maksatla ciktigi ve bu gidislerinde disarida kalis suresinin toplamini gosteren belgeler. (Pasaportun fotokopisi ve yetkili Turk makamlarinca verilmis oturma musaade belgelerinin hepsi.)
4- Evli ise, esinin ve varsa resit olmayan cocuklarin kimliklerini ve aile baglarini kanitlayan resmi belgelerin (evlilik cuzdani veya evlilik belgesi, cocuklarin dogum belgeleri) ile tercumeleri.
5- Esi veya yakinlari T.C. vatandasi iseler, nufus cuzdani fotokopileri ve Turkiye adresleri.
6- Gelir ve gecim durumunu gosteren resmi bir belge
7-Turkce konusma belgesi. (Buyukelcilikce duzenlenecektir.)
8- 6 (alti) adet, son 1 (bir) ay icinde cekilmis renkli resim

Onemli!
(1)- Buyukelcilikce birer adet verilen formlar cogaltildiktan sonra dolma kalem veya daktilo ile doldurulacaktir. Doldurulduktan sonra fotokopisi cekilerek cogaltilan formlar isleme konulmayacaktir.
(2)- 18 yasindan buyuk olan basvuru sahiplerinin, basvurularini kendilerinin yapmalari gerekmektedir.

  Herhangi bir Nedenle Turk Vatandasligini Kaybetmis ve Yeniden Turk Vatandasligina Alinmak Isteyenlerin Basvuru Sekli

403 sayili Turk Vatandasligi Kanunu'nun 8.nci maddesi uyarinca herhangi bir nedenle Turk vatandasligini kaybetmis olup da, yeniden vatandasligimiza alinmak isteyen kisiler sadece;
1- Turk vatandasligini hangi tarihte ve ne sebeple kaybettiklerini, biliniyor ise dosya numaralarini,
2- Halen hangi ulkenin vatandasi olduklarini,
3- Eger Turk vatandasligini kaybettikten sonra medeni hallerinde bir degisiklik olmus ise, buna ait belgelerin de eklendigi bir dilekce ile muracaatlari yeterli olmaktadir.

 Yukarida belirtilen belgelerin disinda herhangi bir evraka ihtiyac bulunmamaktadir.

 Duzenlenecek dosyalar Icisleri Bakanligi Nufus ve Vatandaslik Isleri Genel Mudurlugu'ne gonderilmekte olup, islemler yaklasik bir yil icinde sonuclanmaktadir. Icisleri Bakanligi'ndan gonderilen talebin sonucu Konsolosluk subesince ilgili sahsa teblig edilecektir.

Cifte Vatandaslik Hakkinda Bilgi Notu

Turk Vatandasligindan Ayrilarak Japon Vatandasligina Gecme Izni

Japon vatandasligina gecmek uzere Turk vatandasligindan izinli olarak ayrilmak isteyen vatandaslarimizin basvurularini asagidaki belgelerle birlikte yapmalari gerekmektedir:
a. Alman vatandasligini iktisap icin guvence belgesi
b. Nufus cuzdaninin 2 adet fotokopisi (18 yaisndan buyukler icin)
c. 4 adet fotograf (18 yasindan buyukler icin)
d. Buyukelciligimizden temin edilecek 2 adet matbu dilekce
e. 15 yasini doldurmus cocuklarin baba veya annelerine bagli olarak Japon vatandasligina gecmek isteyip istemediklerine dair dilekce.
f. Ailece basvurularda tum aile fertlerinin nufus cuzdanlarinin suretleri. (Asli ibraz edilerek suretler Buyukelcilikte yaptirilabilir.)

Yeniden Turk Vatandasligina Gecme

Istenilen Belgeler:
- Yeniden Turk Vatandasligina gecmek istenildigine dair dilekce,
- Medeni halinde bir degisiklik olmus ise (evlenme - bosanma gibi) bununla ilgili belge (evlenme cuzdani, mahkeme ilami gibi)
- Japon vatandaslik belgesi

Onemli !
Vatandaslarimizin Buyukelcilige gelirken pasaportlarini ve Nufus cuzdanlarini mutlaka beraberlerinde getirmeleri ve tereddut halinde onceden Baskonsoloslugun ilgili subesine telefon ederek yaptiracaklari islemler konusunda bilgi almalari tavsiye olunur

Eski Tip Nufus Cuzdanlarinin Yenilenmesi

 Ilki, 1298-1320 yillarinda nizamnamelerde "Devlet-i Aliye-i Osmaniye Tezkeresi" olarak adi gecen, 24x34 ebadinda tek yaprak ve eski yazilidir.

 Ikincisi, 1928 tarihinde yururluge girmis, 32 yaprakli olup, 1928-1929 tarihleri arasinda duzenlenenler eski yazi, daha sonrakiler yeni yazilidir. Icisleri Bakanligi'nin talimatiyla 31.12.1991 tarihinden itibaren yururlukten kaldirilmis olup, bu tip nufus cuzdanlariyla yapilacak her turlu resmi islemler gecersiz sayilmaktadir.

 Halen kullanilmakta olan Nufus Huviyet Cuzdani, 01.06.1976 tarihinde yururluge girmis, tek yaprakli olup, kadinlar icin sari, erkekler icin mavi renklidir.
Nufus cuzdanlarini bugune kadar yenilemeyenler hakkinda 3669 Sayili Kanun uyarinca para cezasi uygulanmaktadir.

 Nufus cuzdanlarini yenilemek uzere asagida belirtilen belgelerle birlikte Konsolosluk subesine sahsen veya posta ile muracaat yeterlidir. Bagli bulunulan nufus mudurlugu ile yapilacak yazismalar sonucunda ilgili sahis adina yeni tip nufus cuzdani duzenlenmesi mumkun olmaktadir. Islemler yaklasik iki ay surmektedir. Nufus cuzdani/cuzdanlari sahsen alinabilecegi gibi adrese posta ile gonderilmesi de mumkundur.

Yeni Tip Nufus Cuzdani Duzenlenmesi icin Gereken Belgeler

1. Mevcut nufus cuzdanlari.
2. Nufus cuzdanini yenilemekte gecikildigi icin, ilisik formla birlikte, gecikme bedeli olarak her eski tip nufus cuzdani icin........... Yen
3. Her bir nufus cuzdani bedeli icin...........Yen
4. 2 adet renkli resim.
1. Bir adet adresli ve pullari yapistirilmis iade zarfi.
--------------------------------------------------------------------------------
Nufus ile ilgili Cok Sorulan Sorular/Cevaplar

Soru Yeni dogan cocugun nufusa kaydi icin neler gerekli ?
Cevap Anne ve babanin pasaportlari, nufus cuzdanlari, evlenme cuzdani ve dogum belgesinin asli ile anne veya babanin sahsen veya posta ile muracaati gerekmektedir.

Soru Nufus cuzdanimi kaybettim ne yapmaliyim ?
Cevap Var ise aileden birisinin nufus cuzdani, pasaport ve 2 fotograf ile sahsen basvurulmasi gerekmektedir. 15 yasindan kucuk cocuklarin nufus cuzdani kayiplarinda anne veya babadan birisinin muracaati yeterlidir.

Soru Evlilik disi dogan cocuklar babasinin soyadini nasil alabilir ?
Cevap Evlilik disi cocuklarin baba soyadini alabilmeleri icin babanin, pasaport ve nufus cuzdani, cocugun dogum belgesi, annenin nufus cuzdani ile Buyukelcilige babaligi tanima senedi yaptirmasi veya Turkiye'de acilacak mahkeme ile cocugun babasi oldugunu tespit ettirmesi veya japon makamlari onunde babalik tanima islemi yapilmasi gerekmektedir.

Soru Evlendim, nufus cuzdanimi degistirmek istiyorum neler getirmem gerekli. ?
Cevap Pasaport, nufus cuzdani, evlenme cuzdani ve 2 fotograf ile Buyukelcilige sahsen muracaat etmeniz gerekir.

Soru Turkiye'den faks ile nufus kayit ornegi getirirsem hemen nufus cuzdani verebilir misiniz?
Cevap Faks ile nufus kayit ornekleri, bizzat nufus mudurlugunden Buyukelcilige faks cekilirse kabul edilebilir.

Soru Nufus cuzdanimda dogum tarihim sadece yil olarak yazili. Bu durum Japon makamlarinda ozellikle emeklilik islemlerinde sorun cikariyor. Bu durumun duzeltilmesi mumkun mu? Ne yapmam gerekiyor?
Cevap Bu durumun duzeltilmesi icin bir dilekce ile Buyukelciligimize muracaatiniz gerekiyor. Dilekceniz yazi ekinde bagli bulundugunuz Nufus Mudurlugune iletilmekte, Nufus Mudurlugu kanun geregi nufus kutuklerine gerekli duzeltmeyi yaparak "Nufus Kayit Ornegi"ni Buyukelcilige gondermektedir. Bu nufus kayit ornegine istinaden vatandasimiza yeni nufus cuzdani duzenlenmektedir.

Soru Turkiye'ye gidemiyorum. Japon mahkemelerinde yas tashihi yaptirabilir miyim?
Cevap Hayir, Turk vatandaslarinin yas tashihi icin Turkiye Cumhuriyeti Mahkemelerinin karari gereklidir.

Soru Japon vatandasi bir hanimla evlendim ve onun soyadini aldim. Nufus cuzdanimi yeni soyadima gore degistirebilir miyim?
Cevap Hayir, Turk Medeni Kanuna gore koca, karisinin soyadini alamaz. Bu nedenle yeni soyadinizin nufus kutugune tescil edilmesi mumkun degildir.

Soru Bosandim, nufus cuzdanimi degistirmek istiyorum. Neler getirmem gereklidir?
Cevap Nufus cuzdani, pasaport, uc adet yeni cekilmis fotograf, bayan icin kizlik kutugunu tespit etmek uzere aileden birine ait nufus cuzdani ile sahsen muracaat edilmesi gereklidir.

kim müracat etmek ister ki ve bunu jp elçiliği sitesinde buldum :P
B)

not: Haberin doğruluğu için tıklayıp vatandaşlık bölümüne bakabilirsiniz





Benzer Konular Daralt

  Konu Forum Konuyu Açan İstatistikler Son Mesaj Bilgisi

1 kullanıcı bu konuya bakıyor

0 üye, 1 ziyaretçi, 0 gizli