İçerik değiştir



Sayı 1: Kaş Ve Çanakkale


  • Yanıtlamak için giriş yapın
bu konuya 1 yanıt verildi

#1 DaaAnnK

DaaAnnK

    Sözde Değil Özde Haylaz

  • Üyeler
  • 7.176 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:O'nun kalbinde

Gönderim zamanı 08.08.2006 - 17:40


Aktivite Merkezi Kaş



Merhabalar,

Gazetemizin ilk sayısında sizlere anlatmak istediğim yeri seçerken çok zorlandım açıkçası. Ne de olsa bu ilk sayı ve etkileyici bir yer olması gerekiyordu. Bu nedenle en iyi bildiğim ve sevdiğim yeri anlatayım ve sevenlerini arttırayım dedim kendi kendime.

Bu küçük beldemiz tam olarak Teke yarım adasının en ucunda kurulmuş ve köyleri dahil toplam nüfusu 3000 kadardır. Kaş coğrafik olarak bakıldığında yarım adasının uzantısıyla gerçekten bir kaşı andırdığı için ismini buradan almıştır. Ancak tarih kitaplarında Antik Likya birleşik kentler krallığının önemli bir merkezi olan Antiphellos olarak bilinir. Bu isim bile birçok tarihçi için etkileyici olmuştur çünkü Likya'da Phellos adında bir kentin varlığı bilinmekte ve Antiphellosu kuranların Phellos'taki yönetime bir protesto amaçlı kurulduğu düşünülmektedir.

Neyse efendim arzu edeniniz alır bir Anadolu Medeniyetleri Tarihi kitabı okur ben size neler yaparsınız nerelerde kalırsın ne yer ne içersiniz ondan bahsedeyim.


Efendim Kaş denince aklınıza malesef kumsallar, bikinili kızlar böyle çılgın gece hayatı falan gelmesin. Kaş ülkemizin bana göre aktivite tatili yapmak isteyenler için ve kafa dinleyim biraz bohem takılayım güzel yiyim bol gezeyim diyen tatilcilerimiz için biçilmiş kaftan.

Şimdi sıralayayım size Kaşta neler yapılır.
1- Öncelikle treking ( yürüyüş ) sevenleriniz Kaş'ta konaklama yaparak meşhur Likya yolunun 7-8 farklı günlük yürüyüş rotasını yapabilirsiniz.
2- Türkiye'nin en meşhur dalış merkezisdir. Maksimum yarım saatlik tekne yolculuğu ile ulaşabileceğiniz dalış noktası sayısı 50 küsur eh 4 tane gemi batığı, 1 tane uçak batığı sayısız reef , kanyon duvar mağara her türlü dalış zevkinizi tatmin edecektir.
3- Yamaç paraşütünün sadece Fethiye'de yapıldığını düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Kaş tepelerinden yapılan atlayışla ortalama 45 dakika hava süzülmek ve o muhteşem manzarayı seyretmek biraz cesaret istesede harika bir duygu.
4- Dağ bisikleti kiralayabilir ve etrafı bisikletlerinizle dolaşabilirsiniz en tavsiye edeceğim rota Kaş yarımadasının etrafını dolaşmak olacaktır elbet.
5- Eminim hepiniz Kekova'da ki batık kenti biliyorsunuzdur. Genellikle tekne turları ile gezilen bölgede size alternatif olarak deniz kanoları ile gezmeye ne dersiniz ?
Herkesler 20-30 metre mesafeden kalıntılara bakmaya çalışırken siz kalıntıların hemen üstünde olmanın keyfini çıkartmaya ne dersiniz. Sanırım kafanızda bişiler oluştu.

Gelelim kaş'ta nerelerde kalınır. Kaş bölgesinde oteller genellikle Küçük Çakıl mevkiinde ve eski cami bölgesindedir .Bu bölgedeki otellerin çoğu manzaralı otellerdir ve her bütçeye uygundur. Fiyat aralığı kişi başı 25 YTL den başlayıp 50 YTL kadardır ancak sakın ola Kaş'ta tatil köyü yada 5 yıldızlı herşey dahil otel hayali kurmayın çünkü yok.

Tavsiye edeceğim oteller
Aqua Princess
Hera Hotel
Medusa Hotel
Oreo Hotel
Kaş kamping ( bungallowda veya kendi çadırınızla kalabilirsiniz)

En süper kısım işte şimdi başlıyor. Eğer benim gibi lezzet düşkünü iseniz belkide Türkiyenin en lezzetli restorantları bu ufak kasabada sanki lezzet yarışı içindeler.

Bahçe restorant Akdeniz mezeleri ile yarışı başta götürür, Chez Evys özellikle ızgaralar ile Bahçeyi zorlar. Hele ki peper steak( biberli biftek ) yedikten sonra eminim çoğunuz tamam artık beni öldürebilirsiniz diyecektir. Deniz mahsulleri ile Sun Cafe size Akdenizin tüm balıklarını size sunacaktır.

Biraz da resimlerle canınızı çektireyim bakalım. Bu resimler Bougainville-Travel'dan izinli alınmıştır.

Gönderilen ResimGönderilen ResimGönderilen ResimGönderilen Resim

Bu mesaj daaankk tarafından düzenlendi. Düzenleme zamanı: 14.08.2006 - 10:04

Sen benim herşeyimsin, hayatımın herşeyi sensin

Gönderilen Resim

#2 DaaAnnK

DaaAnnK

    Sözde Değil Özde Haylaz

  • Üyeler
  • 7.176 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:O'nun kalbinde

Gönderim zamanı 12.08.2006 - 11:30

Çanakkale Nasıl Gezilir ?




Değerli Harabe Üyeleri,

Eminim hepiniz istisnasız Çanakkale savaşları ve yazılan kahramalıkları gerek kulaktan dolma bilgilerle gerekse öğrenim hayatımız içinde mutlaka duymuş ,okumuş veya görsel basında belgesellerde izlemişsinizdir. O nedenle size savaş hakkında bilgiler vermektense size bu bölgeyi nasıl gezmeniz hakkında naçizhane önerilerimi sunacağım. Elbette Çanakkale yakın geçmişimizin en büyük kara savaşının olduğu bir bölge olsa da unutulmaması gereken bir başka nokta yine aynı coğrafyada tarihin en büyük savaşlarından biri daha burada cereyan etmiştir. Evet evet hepinizin beyninde yanan küçük ampulleri görür gibiyim. Bahsettiğin bu savaş Truva'da İlyada gibi bir destana konu olan savaştır. Yazının diğer bölümünü bu bölge ayırmanın gerekliğini hissediyorum açıkçası.

Önce Çanakkale'ye nasıl ulaşırız onu bir irdeleyelim bakalım. Özel aracı olanlar Istanbul'dan 375 km lik bir sürüş ile önce TEM karayolunu takip ederek Kınalı Tekirdağ çıkışıdan E-5 'e bağlanın aman çıkşı kaçırmayın bu size en az 1.5 saat kaybettirir. Neyse E-5 den Tekirdağ geçilir ve Keşan'a gelir gelmez dümdüz gidilir. Keşan'a girildiğinde kaçırılması imkansız bir sola dönüş yol ayrımı vardır. Buradan sola güneye doğru giderek önce Gelibolu kasabası ardından Eceabat'a ulaşırsınız. Eceabat'tan her saat Çanakkale'ye arabalı vapur seferi vardır ancak asıl Çanakkale şehitlikleri Gelibolu yarım adası bölgesindedir yani Avrupa yakasındadır.
Özel aracı olmayanlar gene Istanbul'dan Truva turzim'in otobüslerini veya Kamil Koç otobüslerini kullanarak bölgeye ulaşabilirler ve her saat otobüs vardır. Yolun 4.5 saat süreceğini bilerek arzu ettiğiniz otobüsü tercih edebilirsiniz.

Gelelim nerelerde konaklanır kısmına. Çanakkale şehir içinde pek çok otel dikkatinizi çekecektir zaten ancak bunlarda güzel hizmet veren ve uygun fiyatlı olanları şöyle sayabiliriz. Hemen iskelenin orada Anafartalar Hotel, yine aynı bölgedeki Anzac Hotel, bunlara 50 metre mesafedeki Çanak Hotel ve hemen onun karşısındaki Artur otel benim beğendiğim otellerdir ve fiyat aralığı iki kişilik oda da kişi başı 30 YTL ile 50YTL arasındadır ve kahvaltı dahildir. Arzu edenler Eceabat'ta da kalabilir ki burada Eceabat Hotel gayet konforludur.

Çanakkale şehitlikleri bölgesine yerel ulaşım olmadığı için 2 şekilde gezebilirsiniz.
1- Kendi aracınız ile gittiyseniz Gelibolu milli parkı girişi Eceabatın 8 km kuzeyindedir buradan parka girdikten sonra yol sizi direk Kabatepe müzesinin önüne götürür ki bu müze mutlaka görülmeye değer. Müzede okuyacağınız 2 adet asker mektubu ve göreceğiniz daha havadayken birbirine çarpışmış mermi kalıntıları beni çok etkilemişti. Müzeden sonra sahile inen yolu takip ederek Arıburnu Plajına ki buraya Anzak Koyu da denir inersiniz. Arıo Burnu mezarlığı bir avusturalya mezarlığıdır ama burada Atatürkün 1936 yılında Anzak annelerine gönderdiği mesajın Ingilizce ve türkçe kitabesini görebilirsiniz. Arı burnuna inmenizi istemim bir dğer nedeni ise burası ilk Anzak çıkartmasının yapıldığı bölgedir kendinizi 19-20 yaşlarındaki bir Avusturalyalı askerin yerine koyun sadece 1 aylık bir askeri eğitimden sonra bu koya gönderildiğinizi ve karşıdakı sarp tepeleri ele geçirmenizin istediğini düşünün. Göreceksiniz ki bu savaş daha başlamadan kaybedilmişti zaten. Neyse Arıburnun'dan sonra aynı yoldan geri dönerek Conk Bayırı yönüne sola yokuş yukarı devam edin sırasıyla Mehmetçiğe Saygı anıtı, Yanlız Çam avusturalya mezarlığı , 57.Alay şehitliği, ve Conk Bayırı anıtı ve Yeni Zellanda şehitlği gezilir. Ardından yol tabelalarını takip ederek arka yolda tekrar müzenin önüne gelebilirsiniz. Buradan Abide yazılı yol tabelasını takip ederek hem Ertuğrul koyuna hem de büyük Türk Abidesine ulaşabilirsiniz.

Elbette yukarıdaki rotayı gezerken savaş hakkında kendinize güvenecek kadar bilgi sahibi olmanız benim tavsiyemdir.Aksi takdirde aracınıza rehber almanızı öneririm ve bu rehber mutlaka ama mutlaka kokartlı bir rehber olmalı. Lütfen hurafeler ve düzmece bilgiler sallayan lokal kişilerden yalan yanlış anlatımlara tamah etmeyiniz. Yazının sonunda tavsiye edeceğim seyehat acentasını arayarak size bilgili ve deneyimli bir rehber ayarlanması sağlayabilirsiniz.

2- Kendi aracınız yoksa yukarı da bahsettiğim yerleri gezmeniz bölgenin seyehat acentalarının düzenlediği günlük turlara katılarak yapılabilir. Tek dikkat etmeniz gereken husus tur rotasının Türk ziyaretçilere göre çizilmiş olduğundan emin olunuz.

Sanırım artık sizlere birazda Truva hakkında yazma zamanı geldi. Arkadaşlar Truva Çanakkale'nin Anadolu yakasında güneye doğru 17 km lik mesafededir. 2-3 saatlik bir gezi ile rahat rahat gezilebilir ancak Truva 'da bölye diğer antik kentler gibi tapınak , ev veya tiyatro kalıntısı beklmeyin çünkü kazı çalışmaları halen devam etmekte. Siz en iyisi Truva girişinde sağ tarafta dükkanlarını ve restorantını bulabileceğiniz Mustafa Aşkın hocamı bulunuz kendisi Truva konusunda sanırım Türkiye'nin en bilgili insanlarından biridir. Onun rehberliği ile Truva'yı gezmek bir ayrıcalıktır.

Çanakkale bölgesinde tur ve rehber ayarlayabilecek tavsiye acentalar.

TJ's tours : 0 286 814 31 21 İlhami Bey
Hassle Free Travel : 0 286 213 59 69 Hanefi Bey.

Biraz klasik olacak ama yine haberimiz fotoğraflarla sonlanmaktadır bir sonraki sayıda görüşmek üzere.

Yanlız Çam ( Avusturalya Mezarlığı )
Gönderilen Resim

Türk Abidesi
Gönderilen Resim

57. Alay Şehitliği
Gönderilen Resim

Truva atı ve muhabiriniz ben
Gönderilen Resim

Not resimler kendi çekimlerimdir kimseden izin almaya gerek yoktur[/SIZE]
Sen benim herşeyimsin, hayatımın herşeyi sensin

Gönderilen Resim





Benzer Konular Daralt

  Konu Forum Konuyu Açan İstatistikler Son Mesaj Bilgisi

1 kullanıcı bu konuya bakıyor

0 üye, 1 ziyaretçi, 0 gizli