Jump to content



- - - - -

Hücre gelişimi ve Kan pıhtılaşması için;


  • Please log in to reply
No replies to this topic

#1

  • Ziyaretçiler

Posted 25.07.2006 - 10:12


"K vitamini adını, en belirgin özelliklerinden biri olan kanın pıhtılaşması anlamına gelen koagülasyon kelimesinden almıştır. Bitkilerde, "filokinon" ve "fitomenadion" olarak iki farklı form halinde sentezlenir. K - 2 denen ikinci formu ise bağırsaklarda bakteriler tarafından üretilen organik bileşenlerdir.
K vitamini yağda erir, ısıya dayanıklıdır. Alkali, kuvvetli asitler, radyasyon ve okside edici ajanlar tarafından etkisizleşir. Fazla E vitamini alınması, K vitaminin emilimini bozarken yoğurt, kefir asitlenmiş süt, bağırsaklardaki bakterilerin K vitamini üretmesini artırır. Barsak bakterilerinin aleyhine olan antibiyotikler ise K vitamini üretimini engelleyebilmektedir.
K vitamini, hücre gelişimi ve kan pıhtılaşması için elzem bir vitamin çeşididir. Homeostatik (iç dengeyi sağlayıcı) etkisi dışında, anti - kanserojenik, anti - osteoporoz ve anti - aging özellikleri de vardır. Kemik kitlesinin inşasında da görev almaktadır, bazı çalışmalar özellikle yaşlılarda kemikleri güçlendirdiğini göstermektedir. Pıhtılaşmada ve kemik yapımında kalsiyuma yardımcıdır.

Tufts Üniversitesi'nde yakın zamanda sonuçlanan bir çalışmaya göre K vitamini türevi olan filokinon hakkında detaylı bilgiler açıklanmıştır. Bitkiler tarafından sentezlenen filokinon özellikle koyu yeşil yapraklı sebzelerde fazlaca bulunmaktadır. Çalışma sonucunda K vitamininin diğer 2 temel türü olan manakinon ve dihidrofilokinon'dan da bahsedilmiştir, bu türevler de et, süt ve süt ürünleri, tahıllar ve fırınlanmış gıdalarda bulunmaktadır.
Gıdaların içeriğindeki K vitamininin farklı formları bulunmaktadır. Araştırmacılar menakinon seviyeleri için farklı besinleri incelemişler, buna göre kırmızı et ve süt ürünlerinde menakinon az miktardayken, tavuk, çedar peyniri ve yumurta sarısında fazla bulunmuştur. Menakinon diğer dokulara kıyasla beyin dokusunda daha çoktur, çalışma mekanizması tam anlamıyla bilinmemekle birlikte incelemeler sürmektedir.

K vitamini kaynakları
En çok karaciğer, koyu yeşil yapraklı sebzeler, kenevir tohumu, şalgam yaprağı, brüksellahanası, balık, peynir, tereyağı, lahana gibi besinlerde bulunur. En zengin yeşil çay (100 gr'da 700 mikrogr.) iken siyah çayda sıfırdır. Çiçekyağı, patates, ekmek gibi besinlerde yok denebilecek kadar azdır. Soya fasulyesi, tofu ve geleneksel bir Japon yemeği olan Natto, içeriğindeki yoğun izoflavonlar ve K vitamini ile menopoz sonrası kemik kaybını azaltmaktadır.

İlaç etkileşimleri
K vitamini eksikliğinde, sindirim sisteminde kanama gibi rahatsızlıklar gibi nadir durumlar yaşanır. Kanama ve deride morarmalar, yüzde ateş basması, kızartı, kaşıntı ve karaciğer bozukluğu olarak belirti verir. Geniş spektrumlu oral antibiyotiklerin uzun süreli kullanımında K vitamini eksikliği yaşanabilir."

Kaynak:milliyet sağlık





Similar Topics Collapse

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users