İçerik değiştir



- - - - -

Şirince


  • Yanıtlamak için giriş yapın
bu konuya 16 yanıt verildi

#1 LaHesis

LaHesis

    Baş Yazar

  • Üyeler
  • 1.142 Mesaj
  • Cinsiyet:Belirtilmedi

Gönderim zamanı 25.07.2006 - 01:45


Gönderilen Resim

Efes’te tarihin uzak geçmişlerine yapılan düşsel yolculuktan sonra 8 km. uzaklıktaki Şirince Köyü’nü görmenizi ısrarla öneririz. Şirince bir başka düşsel yolculuğa çıkaracaktır sizi. Bu kez çok daha yaşayan, uzanıp elinizle tutuvereceğiniz bir geçmişe gideceksiniz, üstelik içinde yaşayarak

Evet Şirince’den sözediyoruz. Selçuk’tan zeytinlikler arasında uzanan yol birdenbire karşınıza kendi de adı gibi güzel bir köy çıkarıyor. Burası eski bir Rum köyü. Mübadeleden sonra Yunanistan gelen göçmenler yerleştirilmiş. Adı zamanla değişip durmuş; Kırkınca, Çirkince olmuş.

Şirince kimi kaynaklarda "Dağdaki Efes" diye anılıyor. Küçük menderes nehrinin taşıdığı alüvyonların antik Efes ovasını yaşanmaz hale getirmesiyle, 5. yüzyılda kurulmuş. Eski adı Kırkınca olan köyün 20. yüzyıl başında 1800 hanesi varmış, büyük bölümü Rum olan. 1. Dünya savaşı sonrası Yunanistan’a göç vermiş, 1924’te ise mübadiller yerleşmiş. Köyü ziyareti sırasında İzmir Valisi Kazım Dirik Kırkınca adını Şirince’ye değiştirmiş.

Girişte tam karşınıza üzerinde "Etnografya Müzesi" niyetine yapılmış ve ufak tefek elişlerinden başka pek birşey olmayan eski bina çıkıyor. Onun solundaki büyük bina eskiden köyün okuluydu. Şimdi turistik bir tesise, Artemis Şarap Evi’ne dönüştü. Şimdiki okul da karşısında. Yıllar sonra yapılan okulun eskisinden küçük olması sizi de düşündürecektir sanırız.

Artemis Şarap Evi kendi üretimi olan şarapları ve doğal ürünlerden oluşan yemekleriyle tanınıyor. Şirince gezisi öncesi ya da sonrasında uğrayabilirsiniz.

Şirince gezisi için, köyün meydanına, lokantaların bulunduğu taraftaki park yerine aracınızı bırakın. Daracık Sokaklarda arabayla gezmek hem mümkün değil, hem de yakışıksız olur.

Vadiye sırtınızı dönerek köy içinde küçük bir tura başlayabilirsiniz. Taş döşeli dar sokaklardan yürüyerek yokuşu çıkmaya başlayın. İlginç mimari örnekler sunan evler nostaljik bir düzgarla birlikte hüzün de estiriyor. Çoğu yıkılmaya yüz tutmuş, zorlukla zamana ayak diremeye çalışan evler arasından yürüyorsunuz. Bu arada Safranbolu tarzı iki köprülü ev göreceksiniz. (Evin altında geçiş yolu bırakılmış.) Bu tarzın Şirince’ye nasıl geldiğini bilen yok. Başka örneği de yok.

Motor gürültüsü, korna sesi, bağırıp çağıran satıcılar.. hiçbiri yok. Onlar sizin geldiğiniz kentte kaldı. Şirince’de önce huzur var, dinginlik var, arasıra öten kabadayı horozların üürüü’lerini ve yumurtlayan tavukların gıd gıdak’larını saymazsanız. Köy iki yamaca yayılmış. Evler birbirine saygılı kurulmuş, kimse kimsenin önünü kapatmamış, herkes penceresinden ovanın, karşı tepelerin yeşiline, geceleri ayışığına gönlünce dalıp gidebilir.

Gezmek için hiç endişeniz olmasın. Şirinceliler konuksever insanlar, kime neyi sorarsanız hemen yanınıza düşüp gösterirler. Yamaçta Doktor’un Evi diye bilinen eski yapıda zamanında köyün doktoru otururmuş. Karşısında zamanın hastanesi var. Evin şimdiki sahibi Emine Adıyaman adında güleryüzlü bir teyze. İzin isteyip evi gezebilirsiniz, yalnız ayakkabılarınızı Emine Teyze’nin söylemesine gerek bırakmadan çıkarın lütfen. Yoksa inceliğinden söyleyemez ama üzülür sonra. Evin üst kat penceresinin önünde kerevete oturup manzaraya bir bakın. Pencerenin güzel işçiliği, Emine Teyze’nin elişi perdeleri ve köy. Hepsi de birbirine öylesine yakışıyor ki! Güzel elişlerinden satınalmak isterseniz ev aynı zamanda bir sergi yeri, seçip beğenin.

Sokak aralarına kurulu tezgahlarda ve köy meydanında köye has sabunlar ve ev yapımı şaraplar göze çarpıyor. Küçük hediyelikler, el işleri de satılıyor.Bir çok ev bahçesini lokanta ya da gözleme evine cevirmiş. Gözlemesi de ve ayranı da lezzetli.

Köyün iki kilisesi ayakta. Yukarı Kilise ( Vaftizci Yahya Kilisesi )özel mülkiyette. Bir köy evinin bahçesinde kalmış. Köy evi dediğimiz aslında kilisenin okuluymuş. Avlu kapısından girip gezmek için izin isterseniz hemen buyur edilirsiniz. Avlu herzaman tertemiz. Kilisenin kapısı önünde çocuklar evcilik oynuyorlarsa kıyısından geçip girin, alışkındırlar ve oyunlarını bozmazlar. Kilisenin içi de tertemiz, evsahipleri evlerinin bir parçası olan kiliseyi de süpürüp temizliyorlar.Kilise kısmen restore edilmiş ama henüz tamamlanmamış durumda. Çıkarken isterseniz ev sahibinin imalatı şarabın tadına bakın. Şişenin kapağı ile bir yudum için, beğenirseniz satın alın.

Şirinceliler hafif, taze güzel bir şarap yapıyorlar, her dükkanda, her evin önünde satılıyor. Hepsinin tadına bakmak serbest. Şaraplar iyi de zeytinyağı bir başka. Köyün zeytinyağını "iyi" sözcüğü anlatamıyor. Elbette hepsi aynı tadda değildir, iyisini seçip almak size kalmış. Oldukça de ucuz.

Kiliselerin büyüğü 1832 yılında inşa edilen ve Vaftizci St. Jean’a adanan kilise. İç süslemeleri büyük ölçüde yok olmuş olan kilise Efes Müzesi önderliğinde bir Amerikan Vakfı tarafından restore ediliyor.

Çarşısı da renkli mi renkli, insanları da güleryüzlü. Danteller, iğne oyaları, çoraplar ve elbette şarapla zeytinyağı. Bir anı almaya değer.

Şimdi biraz soluklanmak gerek. Köyün manzarasını seyretmek isterseniz Doktorun Evi’nin altındaki Ali’nin Yeri’ne oturup gözleme yiyebilirsiniz ya da girişte söz ettiğimiz Artemis Şaraf Evi’ne uğrayabilirsiniz.Aracınızı parkettiğiniz yerde set üstünde bahçeli iki lokantadan birini de seçebilirsiniz.

Bir yudum şarap içip daha önce okuduysanız Yunanlı yazar Dido Satiriou’nun "Benden Selam Söyle Anadoluya" romanındaki dramı hatırlayabilirsiniz. O roman buralarda geçiyordu ve Satiriou da Şirinceliydi.

Okumadıysanız dönüşte bir kitapçıya uğrayın, görsel bir boyut katarak okumuş olursunuz.


#2 LaHesis

LaHesis

    Baş Yazar

  • Üyeler
  • 1.142 Mesaj
  • Cinsiyet:Belirtilmedi

Gönderim zamanı 25.07.2006 - 01:47

NASIL GİDİLİR?

Şirince, İzmir 'in sevimli ilçelerinden Selçuk'un bir köyüdür. Selçuk'a 8 km.uzaklıktaki Şirince köyü, yöredeki turizm merkezlerine günü birlik gelip-gitme olanağı olan bir yerleşim alanıdır. Yolu asfalttır ve denizden 350 m. yüksekliktedir.


İzmir otobanından gelecekler, Belevi gişelerinden çıkarak Selçuk yönünde ilerleyecek ve şehrin girişindeki Shell benzin istasyonunun karşısındaki tali yoldan ilerleyip Şirince tabelasını takip edeceklerdir.


Toplu taşım araçlarını tercih edenler için Selçuk Garajından saat başlarında dolmuş vardır.

Aydın - Denizli ve İzmir yönlerinden Selçuk'a gelen trenlerden yararlanmak isteyenler, yine Selçuk garajına gelip Şirince dolmuşlarına binebilir.


Her ne şekilde olursa olsun, tarih ve doğanın kucaklaştığı bu cennet mekanı henüz görmediyseniz kendinize biraz zaman ayırın ve hayatınıza farklı bir deneyim katın...



GEZİ ÖNERİSİ

Şirince gezginleri için ilk durak olarak eski ilkokulun bahçesini öneriyoruz. Buradan manzarayı, köyün görünümünü izlemek gerçekten keyifli. Daha sonra yukarı doğru ilerleyip Aşağı Kilise görülebilir. Kilisenin dış oturma yerinden aşağılara bakmak olanaklı. Burada Şirinceli kadınların el işleri, ev yapımı şaraplar, yörenin zeytinleri, zeytinyağları satılıyor. Yukarı doğru yürüyüş sürdürülürse önce konukseverliği ile ünlü bir eve ulaşılıyor. Yerini tanımlamaya gerek yok. "Başka Olur Ağaların Düğünü" adlı filmin geçtiği ev burası. Oymalı pencere kapakları ile içini izlemek meraklı... Karşısında harap durumda hastane olduğu ileri sürülen ev bulunuyor.
Yukarı Kilise hızla onarılıp bir müze niteliği kazanıyor. Avlusunda su bulunuyor. Burada da alışveriş olanağı var. Kilisenin üst sokağına çıkıp oradaki evlerin ayrıntılarım izlemek gerek. Bizans süslü taşları, aslan kabartması, saçaklardaki kuşlar ile evin altındaki geçit/sokak önemli. Çevrede yemek yeme olanakları da var. Ev yapımı zeytinyağlı kurufasulye, serçe parmak gibi sarılmış şişe yaprağı, çeşitli otların kavurmaları, gözleme, ayran ve ev şarabı tadılmalı. Ev şarabını az bulanık renginden, şekerli tadından, az gazozlanmış özelliğinden ayırt edebilirsiniz.
Kilisenin altında yeni caminin arkasındaki meydana inmek olası. Ya da ilerleyip en güneyde dere yatağından karşı mahalleye geçmek düşünülebilir. Oradan ikiz ve görkemli ev örneği olan yapıyı görerek (no: 156) Çamaşırhane Sokak boyunca gezi önerilir. Derken 1890 tarihli ev yani altından sokak geçen örnek (no: 101) görülerek restoranların arasından köy meydanına ulaşılır. Aynı geziyi köy otoparkına aracınızı bırakarak İstihlas Mahallesi'ndeki altı yol evden (no: 101) başlayarak tersine de yapabilirsiniz.
Caminin arkasındaki küçük meydanda Selçuk'a inen minibüsler bulunuyor. Meydan boyunca sergilerde yine yaprak, zeytin, kır otları, elişleri satılıyor. Arada sokakta, fırında lezzetli ekmekler pişiriliyor. Küçük tezgahlarda incir satılır.Bir de rastlarsanız şambalici kahvenin önündedir.
Şirince'de öyle ayrıcalıklı bir anı eşyası yok. Bizim yineleyeceğimiz öneri, Şirinceli kadınların sevecen alışverişlerini tatmak, onlarla söyleşmek. Son yıllarda onarılan evler artıyor. Ne yazık ki çirkin girişimler de söz konusu. Geceleme için pansiyonlar açık. Geleneksel dokunun korunmuş olduğu konaklama mekanlarında en az bir gece kalmanızı öneririz.


#3 LaHesis

LaHesis

    Baş Yazar

  • Üyeler
  • 1.142 Mesaj
  • Cinsiyet:Belirtilmedi

Gönderim zamanı 25.07.2006 - 01:48

Şirince'den Mesafeler

Şirince- Efes (11 km.)
Şirince- Meryem Ana Evi (20 km.)
Şirince- Pamucak Sahili (20 Km)
Şirince- Kuşadası (28 km.)
Şirince- Priene (68 km)
Şirince- Miletos (88 km)
Şirince- Didyma (113 km)
Şirince- Aphrodisias (158 Km)
Şirince- Pamukkale (203 km)
Şirince- İzmir (83 km)
Şirince- Bodrum (205 km)
Şirince- Marmaris (218 km)
Şirince- Fethiye (356 Km)
Şirince- Cesme (200 km)
Şirince- Bergama (196 km)
Şirince- Istanbul (503 km)
Şirince- Ankara (678 km)
Şirince- Canakkale (416 km)
Şirince- Nevsehir (795 km)
Şirince- Antalya (473 km


KONAKLAMA

GRAPEVINE HOUSE;19.yy.yapımı taş köyevi. 6 kişi kalabilir
samli@superonline.com

KIRKINCA PANSİYON
contact@kirkinca.com
Şirince'nin muhteşem manzarasını izleyebileceğiniz otantik köy evinde kendinize zaman ayırın...

KÜÇÜK ÇİFTLİK PANSİYON
Şirince'ye 500 metre mesafede; 3 dönüm yemyeşil zeytinlik alan üzerine kurulu, ikisi pansiyon tipli, ikisi de bungalov tarzı odaları olan pansiyonumuzda doğayla iç içe tatil sizleri bekliyor


MİNE'NİN EVİ
mineshaus@hotmail.com
Şirince'nin otantik atmosferi ile bütünleşmiş olan bu evde, doğru seçimi yapmış olmanın verdiği mutluluğu hissedeceksiniz.

NİŞANYAN EVLERİ
nisanyan@nisanyan.com
Tarihi Şirince köyünde hoş ve konforlu bir otel...

ŞİRİNCE PANSİYON
info@sirincepansiyon.com
Bülbül dağının eteğindeki gizli cennet Şirince'de rahat ve konforlu bir mekan; ŞİRİNCE PANSİYON

ve bunlardan başka onlarca aile pansiyonu ve apartlar bulunmaktadır


#4 LaHesis

LaHesis

    Baş Yazar

  • Üyeler
  • 1.142 Mesaj
  • Cinsiyet:Belirtilmedi

Gönderim zamanı 25.07.2006 - 01:49

Gönderilen Resim

Gönderilen Resim

Gönderilen Resim

Gönderilen Resim

#5 LaHesis

LaHesis

    Baş Yazar

  • Üyeler
  • 1.142 Mesaj
  • Cinsiyet:Belirtilmedi

Gönderim zamanı 25.07.2006 - 01:50

Gönderilen Resim

Gönderilen Resim

Gönderilen Resim

Gönderilen Resim

#6

  • Ziyaretçiler

Gönderim zamanı 27.07.2006 - 10:09

4-5 sene önce gitmiştim Şirince' ye. Hatta onca yıl İzmir de yaşayıp böyle bir güzelliği görecek fırsat yaratamadığım için kızmıştım kendime. Minicik kadehler de tatdığınız şarapla beraber gördüğünüz güzellikler sizi tatlı tatlı sarhoş ediyor. Yabancılar tarafından bölge bölge alınması üzücü bir haber, yerlisi de çok kalmamış. Mutlaka gidin görün derim, tamamen elimizden kaybetmeden bu güzellikleri...

Aklınıza gelebilecek herşeyin şarabını yapıyorlar. Domates in bile vardı. *uhuhu

#7 LaHesis

LaHesis

    Baş Yazar

  • Üyeler
  • 1.142 Mesaj
  • Cinsiyet:Belirtilmedi

Gönderim zamanı 10.12.2006 - 23:45

Gönderilen Resim

benim çektiğim bir şirince manzarası

#8 JmL

JmL

    Zaman buldukça takılır

  • Üyeler
  • 105 Mesaj
  • Konum:İzmir
  • İlgi Alanları:senine boyulmuş sen yalanı sevdasından büyük sen.. bir bilsen.<br><br>kısacası edebiyat.

Gönderim zamanı 10.12.2006 - 23:52

şirincenin mahseninden içtiğim şefrali şarabının tadı hala ağzımda ve adı gibi çok şirin bir yer :girlinlove:

#9 Denio

Denio

    Kamış Kotak

  • Dokunulmazlar
  • 7.870 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:alayına konum

Gönderim zamanı 10.12.2006 - 23:57

ahududu şarabı destan gibiydi...kendi şarabımı yapma fikrini aklıma getirdiği içinde ayrı bi yeri var...(az kaldı şubatta ilk degüstasyonu yapacağım)
Sanırım içmek,
ertesi sabah
tekrar hayata
dönülebilen
ve her gün
tekrarlanabilen
bir intihar biçimidir.

Charles Bukowski


Piizan

#10 Poseidon

Poseidon

    Tarih Muhabiri

  • Dokunulmazlar
  • 2.810 Mesaj
  • Konum:Eskişehir...

Gönderim zamanı 11.12.2006 - 00:00

Muğla Üniveristesinde okurken ilk çağ hocamız götürmüştü, gittik çok güzel bir yer, hocaya zorla şarap aldırdım vişne şarabı adam ısmarladı sağ olsun dedi gidince içicen otobüste içme ama bu şahsiyet dinlermi hiç otobüsten indiğimde kafam kıyaktı...
Galata Kulesi'nin aklı olsaydı, Kız Kulesi'ne evlenme teklif ederdi...

#11 LaHesis

LaHesis

    Baş Yazar

  • Üyeler
  • 1.142 Mesaj
  • Cinsiyet:Belirtilmedi

Gönderim zamanı 11.12.2006 - 00:01

ya hayallerinizi yıkıcam üzgünüm ama diğer meyve şarapları orjinal değil arkadaşlar :) son derece de kalitesiz sadece içimi tatlı oldukları için güzel geliyor.

şarap dediğin üzümden olur... :)


#12 Poseidon

Poseidon

    Tarih Muhabiri

  • Dokunulmazlar
  • 2.810 Mesaj
  • Konum:Eskişehir...

Gönderim zamanı 11.12.2006 - 00:05

Farketmez kafa yapsın yeter, parasız olunca köpek öldüren içiyoruz onu ne yapıcaz...
Galata Kulesi'nin aklı olsaydı, Kız Kulesi'ne evlenme teklif ederdi...

#13 Denio

Denio

    Kamış Kotak

  • Dokunulmazlar
  • 7.870 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:alayına konum

Gönderim zamanı 11.12.2006 - 00:13

böyle bir şart yok LaHesis...

Mistel olarakta bilinir bu tür şaraplar...tatlıdır,dömisektir...aperatif veya dijestif kullanılır...vermut,şampanya bu şekilde olur...şarabın kollarıdır yapılış bakımından...ama sonuçta şaraptır...
Sanırım içmek,
ertesi sabah
tekrar hayata
dönülebilen
ve her gün
tekrarlanabilen
bir intihar biçimidir.

Charles Bukowski


Piizan

#14 LaHesis

LaHesis

    Baş Yazar

  • Üyeler
  • 1.142 Mesaj
  • Cinsiyet:Belirtilmedi

Gönderim zamanı 11.12.2006 - 00:25

:) peki

#15 Denio

Denio

    Kamış Kotak

  • Dokunulmazlar
  • 7.870 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:alayına konum

Gönderim zamanı 11.12.2006 - 00:58

:)
Sanırım içmek,
ertesi sabah
tekrar hayata
dönülebilen
ve her gün
tekrarlanabilen
bir intihar biçimidir.

Charles Bukowski


Piizan

#16 greenyblue

greenyblue

    Burası ona huzur verir

  • Üyeler
  • 200 Mesaj

Gönderim zamanı 11.12.2006 - 23:50

Adını hak eden bir yer Şirince. 4,5 sene önce görmüştüm. Görülmesi gereken yerlerden. Gerçi görülmesi gereken o kadar çok yer var ki ülkemizde....

#17 Minnie

Minnie

    Ve Güldüm Geçtim...

  • Üyeler
  • 1.156 Mesaj
  • Cinsiyet:Bayan

Gönderim zamanı 10.08.2008 - 22:45

hakikaten adı gibi cok sirin ve güzel bir yer




1 kullanıcı bu konuya bakıyor

0 üye, 1 ziyaretçi, 0 gizli