Jump to content



- - - - -

Antioksidan ne olaki?


  • Please log in to reply
1 reply to this topic

#1 elma

elma

    venus at her mirror

  • Kurucular
  • 6,785 posts
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:bulutlarda

Posted 19.06.2006 - 00:41


"Antioksidan nedir?

Vücut hücreleri tarafından üretildiği gibi, gıdalarla da alınan bir grup kimyasal maddedir. Gıdalarla alınan en önemli antioksidanlar, betakaroten, E ve C vitaminleridir.

Nasıl etki ederler?

Soluduğumuz havadaki oksijen, vücut içinde serbest radikaller adı verilen ve toksik (zehirli) etki gösteren bazı maddelerin oluşmasına neden olur.Vücudumuzda bulunan antioksidanlar, serbest radikallere karşı etki göstererek bunların zarar vermesini önler.


Antioksidan içeren vitamin takviyelerini kullanmaya başlamak mı yoksa araştırmaların biraz daha ilerlemesini beklemek mi daha uygun?

Antioksidanların hastalıkları önlediği söylenebilir mi?

Bu konuda kesin konuşmak için bazı çalışmalar daha yapılmalı. Ancak tıbbi istatistik çalışmaları, ne kadar yüksek dozda antioksidan alınırsa, kanser ve kalp krizi gibi amansız iki hastalığa yakalanma ihtimalinin o denli azaldığını ortaya koyuyor. Ayrıca bulaşıcı hastalıklar ve katarakt konusunda da yararlı etkilerinin olduğu biliniyor. Ancak bu etkinin, oluşmuş hastalığın tedavisini değil, hastalıkların önlenmesini sağladığını bir kez daha hatırlatmak isterim.

Antioksidanların, sağlık açısından risk taşımadan yararlı etkiler sağladığı ortaya konuldu.Tabii ki antioksidanlar mucize değildir. Eğer siz doymuş yağlarla besleniyorsanız, sigara içiyorsanız, aşırı alkol alıyorsanız, eksersiz yapmıyor ve otonuzda emniyet kemeri kullanmıyorsanız, sadece E vitamini ya da diğer antioksidanları aldığınız için hayatınız kurtulmaz. Diğer önlemlerle birlikte, bunlar da daha sağlıklı bir yaşam için önemli bir yapı taşıdır. Unutmayın en önemli yapıtlar, yapı taşlarının birbirleriyle uyumları sayesinde yükselir ve ayakta kalır. "


Kim demiş : Dr. Gündüz Tezmen
Başka ne demiş: http://www.genetikbi...antioksidan.htm

"This desert flower
No sweet perfume that would torture you more than this..."

#2 elma

elma

    venus at her mirror

  • Kurucular
  • 6,785 posts
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:bulutlarda

Posted 26.08.2006 - 14:42

"Antioksidanlar: Enerji için yemek yeriz, vücudumuz bu besinlerden serbest radikalller denilen maddeleri üretir. Bu serbest radikallerin yaşlanmaya ve bazı hastalıklara neden olduğu söylenir.

Serbest radikalleri nötralize etmek için; vücudumuz antioksidanları kullanır. Bunlar yediğimiz yiyeceklerde bulunan bazı vitaminler, mineraller ve enzimlerdir.
Antioksidanların kalp hastalığı, diabet gibi kronik hastalıkları önlediğine inananlar vardır.

Bazı antioksidanları duymuşsunuzdur:
A vitamini
B6 vitamini
B12 vitamini
C vitamini
E vitamini
Beta karoten
Folik asit
Selenyum


Antioksidan hapların genel sağlığı düzeltiğine ve yaşamı uzattiğına dair bilimsel bir kanıt yoktur. Aksine zararlı etkileri söz konusu olabilir. Örneğin sigara içenlerde beta karoten alınması, akciğer kanseri riskini arttırır. Vücuda antioksidan sağlamanın en iyi yolu çeşitli sebze ve meyve yemektir. Eğer bir antioksidan almak isterseniz, mutlaka doktorunuza danışmalısınız"

"This desert flower
No sweet perfume that would torture you more than this..."




1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users