İçerik değiştir



- - - - -

İslam-Demokrasi


  • Yanıtlamak için giriş yapın
Bu konuya yanıt verilmedi

#1 Ziyaretçi_jakobe_*

Ziyaretçi_jakobe_*
  • Ziyaretçiler

Gönderim zamanı 27.05.2006 - 21:40


İslam da idare biçimi yoktur, idare ölçüleri vardır, hangi idare o ölçülere ölçülere uyarsa ( ki o ölçü kuralların hepsi insanlığın yararına – faydasınadır) o idare islami idare ,o devlet islami devlet olmus olur.

Seçim (Hz.Ebu Bekir'in seçimi....) özgürlük ( bes temel haktan biri olan “din-vicdan özgürlügü –Mekke'nin , Istanbulun fethi...,başkasının özgürlük sınırına kadar olan özgürlük) insan hakları (can,mal, nama, akıl, din-vicdan (düşünce) emniyeti), hukukun üstünlüğü (“Kızım Fatıma bile olsa onada ceza veririm” diyen Hz Muhammed,insanlığa peygamber kızı bile olsa adam kayırmacılığın olmadığı, hukukun üstün tutulduğu bir sisteme isaret etmekdir) düsünce özgürlügü ("Dinde zorlama yoktur- Sizin yasam tarzınız size, Bizim ki bize..." diyen kur'an ile , 1000 sene islam hukuku ile -Selçuklu ve Osmanlılarda - yönetilen anadoluda hala hristiyan, Yezidi , Zerdüst... varsa ; bunlar islamda var olan düsünce özgürlügünün doğal sonuçlarıdır. Yoksa aynı topraklara 1000 sene hristiyan, sosyalist... bir iktidar hakim olsaydı sonuç aynımı olurdu?) Bu kavramlar islama asla yabanci degildir.......

Kısaca demokrasi islamın ölçülerine uygun , islami sınırlar içinde olan bir idare biçimidir. Fakat islam demokraside olmayan, demokrasiden daha üstün özellikleri ve kurallari de bünyesinde barındırır: Demokraside olmayan aklın, namusun,neslin korunması, islamda vardır islamda içki, zina ,genelev...yoktur,yasaktır.)Islam aklı namusu malı, (faizi yasaklayarak) canı ve dini koruyacak kurallar koyarak demokrasiye fark atmış, demokrasi islama göre bir numara küçük duruma düsmüş olmaktadır.

Temelde tüm insanlar için ( Müslüman , kafir, ateist...farketmez... ) bu esasların korunması esastır ve altı çizilmelidir ki AKLI koruma altına almayı hedefleyen baska hiçbir sistem-rejim yoktur.Demokrasinin bir üst seviyesi Islam’dir.




1 kullanıcı bu konuya bakıyor

0 üye, 1 ziyaretçi, 0 gizli