Jump to content



- - - - -

Formula 1’in Arkasındaki Bilgi Gücü,AMD


  • Please log in to reply
No replies to this topic

#1 MaryJane

MaryJane

    Forum Şövalyesi

  • Üyeler
  • 2,094 posts
  • Konum:''Fox River''
  • İlgi Alanları:F1, WRC , Eski Mısır , Gothic-Symphonic-Power Metal , Frp, Galatasaray..

Posted 08.05.2006 - 19:28


Artık Formula1 pistlerinde sadece arabalar ve pilotlar değil, günümüzün en ileri teknoloji ürünü bilgisayar uygulamalarını hiç aksamadan yürütebilecek kapasitede bilgisayar sistemleri de yarışıyor.

Kıran kırana rekabet içinde sürekli gelişen Formula 1 dünyası, dünyadaki en ileri teknolojilere ihtiyaç duyuyor.

Bu gereksinimden ötürü de Bilişim Teknolojisi şirketlerinin yarış takımlarının başarısındaki payı giderek artıyor. Dünya çapındaki Formula 1 takımlarının tümünün bünyesinde çok gelişmiş bilgi işlem bölümleri var ve bölümlerdeki uzmanlar, dünyanın en güçlü şirketlerindeki meslektaşları kadar eğitimli ve donanımlı. Artık Formula 1 pistlerinde sadece arabalar ve pilotlar değil, günümüzün en ileri teknoloji ürünü bilgisayar uygulamalarını hiç aksamadan yürütebilecek kapasitede bilişim sistemleri de yarışıyor.

AMD, bu yarışta bayrağı önde taşımak için, 14 marka şampiyonluğu ve 14 de pilot şampiyonluğu gibi ulaşılması zor bir rekoru elinde tutan Scuderia Ferrari ile 2002 yılında bir sözleşme imzalayarak takımın resmi sponsoru ve teknoloji ortağı oldu.

İki şirket arasında o zamandan beri alışılagelmiş sponsorluk anlaşmalarının çok ötesinde bir ilişki var ve AMD ortağına sadece teknoloji ürünleri sağlamakla kalmıyor, dünyanın en rekabetçi iki ortamında faaliyet gösteren bu firmalar, yarışmak ve kazanmak için gereken güç, tutku ve kararlılık konularında uyumlu bir ortaklık gösteriyorlar.

Ancak Formula 1 yarışlarında kazanmak için ortak bir anlayışı benimsemek ve ortak değerlere sahip çıkmak yeterli değil. Bu teknolojik ortaklığın başarısının ardındaki itici güç, en ileri teknolojilerin uygulanmasında yatıyor. AMD, Ferrari Formula 1 takımına AMD Opteron, AMD Athlon 64, Mobile AMD Athlon 64 ve AMD Athlon 64 FX işlemci tabanlı, güçlü ve güvenilir iş istasyonları ve taşınabilir PC sistemleri sağlıyor. Bu sistemlerle Ferrari takımı gerçek zamanlı performans ölçümleri, akışkan dinamiği simülasyonları ve telemetri uygulamaları gibi yarışlar için yaşamsal önem taşıyan birçok işlemi gerçekleştiriyor.

İtalya’nın Maranello kentinde bulunan, dünyaca ünlü mimar Renzo Piano tarafından tasarlanış Galleria del Vento, yani Rüzgar Tüneli, dünyanın en modern veri edinme sistemleri ve en gelişmiş kuvvet ölçüm sistemleriyle donatılmış. Burada Ferrari mühendisleri tarafından Formula 1 araçlarının performansının simülasyonu ve analiz edilmesi için yüksek performanslı AMD Opteron tabanlı sistemler kullanılıyor.

Ferrari’nin bilgi işlem yöneticisi Antonio Calabrese’nin ifadesine göre, “Rüzgar Tüneli’nin yarış arabalarının simülasyonu ve performans analizi için ekibimize katkısı çok büyük. Bu katkı da bize hem tasarım, hem de geliştirme aşamalarında büyük destek sağlıyor.

Ancak Rüzgar Tüneli’nde yaptığımız çalışmalarda bir yandan çok büyük miktarlarda veri toplamamız, bir yandan da tam anlamıyla zamana karşı yarışmamız gerekli. İşte böylesi bir ortamda AMD64 teknolojisi bize çok daha hızlı veri işleme ve tasarım geliştirme olanağı sağlıyor.”

Yeni kural ve yönetmeliklerin takımlara getirdiği büyük kısıtlamalar, yarış stratejisini planlama konusunda simülasyonları ve telemetri ölçümlerini Ferrari ekibinin vazgeçilmez yardımcıları haline getirdi. Ekibin pistlerde kullandığı AMD64 tabanlı sistemler, Ferrari teknik ekibine ve pilotlarına güvenilir, doğru ve hızlı bilgi ulaştırıyor.

Kaynak : Hürriyet

''Orada olmayan bir şeyi görmezden gelemezsiniz çünkü 'görmezden gelme'nin anlamı bu değildir ''

Posted Image





Similar Topics Collapse

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users