İçerik değiştir



- - - - -

Kryptos Heykeli


  • Yanıtlamak için giriş yapın
Bu konuya yanıt verilmedi

#1 shy

shy

    xrÜt / kudI

  • Kurucular
  • 16.791 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 27.10.2011 - 11:25


Kryptos, CIA'nin ABD'deki merkezinin bahçesinde yapılmış, üzerinde şifreli yüzlerce harf bulunduran kitabedir. 1989 yılında o zamanki CIA başkanı olan William Webster’ın talimatıyla CIA şifrecisi Ed Scheidt ve heykeltraş Jim Sanborn tarafından yapılmıştır. 17 yıldır şifrenin ancak bir kısmı çözülebilmiştir, özellikle Da Vinci Şifresi kitabından sonra şifre çözücülerin bir numaralı uğraşısı haline gelmiştir.

vikipedi

Gönderilen Resim

CIA'nın Langley Virginia'daki merkez binasının bahçesinde bulunuyor. Dünyanın en güçlü istihbarat ajanlarının her gün gördükleri ama sırrına bir türlü varamadıkları bu şifre, 'Kryptos' adını taşıyor. CIA'yı 'madara' eden Kryptos, bakır, granit ve ahşap kullanılarak yapılan S şeklinde bir heykel aslında. Üzerinde yaklaşık iki bin harften oluşan dört ayrı mesaj bulunuyor. 15 yıl önce CIA'nın merkez binasını süslesin diye ısmarlanan ve Jim Sanborn adlı heykeltıraş tarafından yapılan Kryptos'un sırrını, sadece üç kişinin bildiği söyleniyor. Bunlar, Jim Sanborn ve ona şifreleme teknikleri hakkında yardım eden CIA analisti Ed Scheidt ile cevabı kilitli bir kasada saklanmasını isteyen eski CIA yöneticisi William Webster. Aslında Kryptos'un tamamı artık bir sır değil; dörtte üçü çözüldü. 1998'de CIA analisti David Stein, bir kalem ve kağıtla yüzlerce saat boyunca heykelin önünde oturarak üç metni deşifre etti. Sorun, hâlâ deşifre edilmemiş dördüncü kısımda. Peki deşifre edilmiş bölümlerde ne anlatılıyor? Heykelin ilk bölümü şiirsel cümleŞirzat lerden oluşuyor. İkinci bölüm CIA'nın bahçesine gömülmüş gizli bir şeyi anlatıyor: "Langley bunu biliyor mu? Bilmeli: Buralara bir yerlere gömüldü" deniyor. Üçüncü bölümde ise arkeolog Howard Carter'ın günlüğünün 26 Kasım 1922 tarihli sayfasında yazanlar (Carter'ın Tutankamon'un mezarını açtığı gün) bulunuyor.
DOÐRUNUN SÖYLENMESİNDEN ÇOK, KİM TARAFINDAN, NEREDE VE NE ZAMAN SÖYLENDİÐİ ÖNEMLİDİR.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gönderilen Resim





Benzer Konular Daralt

  Konu Forum Konuyu Açan İstatistikler Son Mesaj Bilgisi

0 kullanıcı bu konuya bakıyor

0 üye, 0 ziyaretçi, 0 gizli