İçerik değiştir



- - - - -

Güney Azerbaycan Türkleri İnsan Hakları Derneği'nden Açıklama


  • Yanıtlamak için giriş yapın
Bu konuya yanıt verilmedi

#1 Can Ka No Rey

Can Ka No Rey

    Burası olmadan yaşayamaz

  • Yöneticiler
  • 9.354 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 04.12.2010 - 21:57


Türk kamuoyunun dikkatine Bizler anavatanımızın dışında yaşamaya mahkum edilmiş , bugünkü İran devlet sınırları içerisinde yer alan Güney Azerbaycan Türkleriyiz..

Türk asıllı olmamız, maalesef İran içerisinde her dönem horlanmamız ve kenara itilmemiz için , Farslar tarafından bir sebep sayıldı. Hem şahlık döneminde, hemde şah sonrası dönemde, 35 milyondan fazla Azerbaycan Türkünün varlığı ve kültürü inkar edildi. Aslında İran içerisindeki en büyük nüfus varlığını teşkil eden Türklerin dilleri, adetleri, gelenek ve görenekleri, kültür hayatları yasaklandı veya sıkı bir takip altına alınarak engellenmeye çalışıldı.

Türk futbol takımlarının (en önemlisi traktor), diğer takımlarla yaptığı maçlarda , Fars seyircilerin, sporu bir tarafa bırakıp topluca Türk-i hâr (eşek Türk) diye slogan atmaları, İran devlet televizyonu tarafından verilerek, insanlarımız rencide ediliyor.. Futbolsever gençler, dünyanın hemen hemen tüm milli takımlarının amblemi olan tişortları giyebilir ve sokaklarda gezebilirler, ancak T.C milli takımının tişörtünü giyenlerin akibeti mutlaka hapistir.

Bugünkü İran devletinin yükünün büyük kısmını omuzlarında taşıyan Güney Azerbaycan Türklerinin, kimliklerini ifade edebilmeleri, okullarında kendi dillerinde eğitim görmeleri, kültür faaliyetlerini yürütmeleri, çocuklarına Türkçe isim koymaları yasaktır. Toplumumuzun aydınları, İran gizli servisi tarafından devamlı olarak takip altındadır, birçok aydınımız hapislerde çürümektedir. Yardım için umut bağladıklarımızın başında T.C devleti ve vatandaşları olan kardeşlerimiz, sivil toplum kuruluşları, ve spor kurumları gelmektedir. Ancak, Türk devlet adamlarının, Türkiyedeki spor kurumlarının, İran ile ilişkilerinde, bu ülkede yaşıyan Türkleri adeta yok farzederek hareket etmeleri bizleri derinden yaralamaktadır..

Bir Türk takımının, bir İran takımı ile yapmayı planladığı bir dostluk maçı öncesinde bile, İran emniyet güçlerinin, Türkler üzerinde uyguladığı ağır sindirme ve baskı hareketlerini anlatmaya dilimizin gücü yetmez. Şu andaki en büyük sıkıntımız ise, sadece düşüncelerinden, benliklerine sahip çıkmalarından dolayı sayısız aydınımızın, çok ağır hapis cezaları almaları ve hapishanelerde çile çekmeleri.. Bizi, belkide çektiklerimizden daha fazla üzen ise, gözümüzde ve gönlümüzde çok büyük değeri olan Türkiyenin bizim sıkıntılarımızdan habersiz olması veya sıkıntılarımıza bigane kalmasıdır. T.C devlet adamlarından, sivil ve spor kuruluşlarından, medyasından rica ve beklentimiz, bizlere sahip çıkmalarıdır. İran ile olan ilişkilerinde , bizlerin durumlarını dile getirmeleridir. Türkiye tarafından böyle bir sahiplenme, Türk resmi ağızlarından çıkacak bizim dertlerimizle ilgili bir beyan, Güney Azerbaycan Türkleri açısından paha biçilmez bir manevi destek olacaktır.. İran devleti içerisinde yer alan 35 milyondan fazla Güney Azerbaycan Türkü, büyük sıkıntılar çekmektedir, kardeşlerinden ise gönüllerini ferahlatacak söz ve hareketleri beklemektedir. Lütfen artık bizi görün, kardeşliğin gereğini yapın, sözlede olsa bize destek olun..

Hürmetlerimizle

S.A.H.R (South Adserbaijan Human Rights) Güney Azerbaycan Türkleri İnsan Hakları Derneği






Benzer Konular Daralt

1 kullanıcı bu konuya bakıyor

0 üye, 1 ziyaretçi, 0 gizli