İçerik değiştir



- - - - -

Samanyolu Galaksisi'nin Merkezinde Dev Kabarcıklar


  • Yanıtlamak için giriş yapın
Bu konuya yanıt verilmedi

#1 shy

shy

    xrÜt / kudI

  • Kurucular
  • 16.791 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 10.11.2010 - 16:46


ABD’li bilim insanları, Samanyolu Galaksisi’nin merkezinde birbirine yapışık dev boyutta iki kabarcık tespit etti. ABD Ulusal Havacılık ve Uzay İdaresi (NASA), şimdi Fermi Gamma Işını Uzay Teleskopu'yla keşfettiği dev kabarcıkları anlamlandırmaya çalışıyor.

Gönderilen Resim

NASA’ya bağlı gök bilimciler, gama ışınları yayan dev oluşumların ne olduğu hakkında neredeyse hiçbir bilgileri bulunmadığını belirtti. Genişlikleri 25 bin ışık yılı (bir ışık yılı yaklaşık 10 trilyon kilometre) olan yer fıstığını andıran kabarcıklar, Samanyolu Galaksisi’nin üst ve alt kısımlarında birbirine yapışık halde bulunuyor.



Gök bilimcilerin 100 bin süpernova patlamasına (ölen yıldızların çok yüksek miktarda gaz ve parçacık saçarak patlamaları) eşit olduğu düşünülüyor. Kabarcıklar hakkında elde edilen ilk bilgiler bugün “The Astrophysical Journal” dergisinde yayımlanacak.



Gönderilen Resim

KAYNAKLARI BELİRSİZ

Gök bilimciler dev kabarcıkların kaynağını çözebilmiş değil. Bir teori, kabarcıkların galaksinin merkezide yeni doğan yıldızlarla ölmekte olan yıldızların ortaya çıkardığı enerjiyle oluşmuş olmaları. Bir diğer teori ise, Samanyolu Galaksisi’nin merkezindeki bir kara delikten püsküren çok yüksek miktardaki kütlenin kabarcıkları oluşturduğu.



Ancak gök bilimciler dev kabarcıkların uzayın neredeyse dörtte birini dolduran ve gezegenleri bir arada tutan gizemli kara madde olmadığını belirtti.



Princeton Üniversitesi’nden gök bilimci David Spergel, yapılan büyük keşfin ardından, neredeyse Samanyolu Galaksisi kadar geniş olan kabarcıklar için, “Biz de galaksimiz hakkında çok şey bildiğimizi zannediyorduk” yorumunu yaptı.



GEÇTİÐİMİZ YIL BELİRTİLERİ BULUNDU

Bir yıl önce, ABD’nin California eyaletindeki Kavli Kuramsal Fizik Enstitüsü’nden Gregory Dobler, Samanyolu Galaksisi etrafında enerji yüklü parçacıklar içeren esrarengiz bir ‘sis’ bulunduğunu belirtmişti. Fermi teleskopu, bu sis oluşumunun gama ışınları, yani elektromanyetik radyasyonun en çok enerji içeren formu olarak ortaya çıktığını tespit etti.



Harvard Üniversitesi Astrofizik Merkezi’nden Doug Finkbeiner ise gizemli sisin kaynağının kara madde olabileceğini belirtti. Finkbeiner ve ekibi, galaksinin merkezinde de bulunduğunu düşündükleri kara madde parçacıklarının çarpışarak gama ışınları ortaya çıkardığı ve dev kabarcıkları meydana getirmiş olabileceğini öne sürdü.



Finkbeiner, “Kara madde galaksinin merkezinde üç milyar yıldan beri bulunuyor” dedi ve bahsettiği çarpışmaların bu süre içinde dev kabarcık şeklini almış olabileceğini savundu.





DOÐRUNUN SÖYLENMESİNDEN ÇOK, KİM TARAFINDAN, NEREDE VE NE ZAMAN SÖYLENDİÐİ ÖNEMLİDİR.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gönderilen Resim





Benzer Konular Daralt

0 kullanıcı bu konuya bakıyor

0 üye, 0 ziyaretçi, 0 gizli