Posted 13.09.2010 - 22:06
DARBECİ KOMUTANLAR NASIL YARGILANACAK?
Yasa Çıkmazsa Darbecilerin Yargılaması Meclis'e Gelecek
Avukat Cangı: Yeni anayasada darbeci komutanlar için Yüce Divan yolu açıldı ama usul düzenlemesi yok, eski usule göre ise Evren ve Kuvvet Komutanlarının yargılanması için Meclis kararı gerekiyor?
İstanbul - BİA Haber Merkezi
13 Eylül 2010, Pazartesi
Avukat Arif Ali Cangı, 1980 darbesinin lideri Kenan Evren ile kuvvet komutanlarının yargılanma usulüne ilişkin, "Değişen anayasada bunlar için Yüce Divan yolu açıldı ama usule ilişkin henüz yasal düzenleme yok; mevcut yasaya göre Yüce Divan'a yargılaması için de Meclis kararı gerekiyor" dedi.
Anayasa'nın Geçici 15. Maddesi'nin kaldırılmasıyla, Evren ve 12 Eylül darbesinin yöneticileri hakkında İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusu dilekçesi veren Cangı, yargılamaya ilişkin izlenebilecek usul yöntemlerini bianet'e anlattı.
Cangı, geçici 15. Madde'nin kaldırılmasıyla ilgili "Bu güne kadar darbeciler hakkında var olan dokunulmazlığın kaldırılması, Türkiye demokrasisi açısından önemli bir aşama. Demokratik bir toplumda kim suçlu ise gereğinin yapılması gerekiyor" dedi.
Yetkili savcılık tartışması açılacak
Verilen suç duyurusu dilekçelerinin dönemin Genelkurmay Başkanı Evren ile kuvvet komutanlarının nerede ve kim tarafından yargılanacağına ilişkin tartışma açacağını söyleyen Cangı, şöyle devam etti:
"Bizim dilekçe verdiğimiz İzmir savcılığının, suç duyurusunda adı geçen tüm isimleri yargılama yetkisi olup olmadığı tartışılacak. Muhtemelen, İzmir savcılığı burada işlenen suçları soruşturur, diğer illerde işlenen suçlar için o illerin savcıları yetkilidir kararı çıkar.
"Dönemin Genelkurmay Başkanı ile kuvvet komutanlarının nasıl yargılanacağına ilişkin ise usulü tartışmalar yapılacaktır. Yeni Anayasa'da Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanlarının Yüce divan'da yargılanmasının yolu açıldı. Ama bunun için de sadece anayasal değişiklik yetmiyor, usulün nasıl olacağına dair yasal değişikliklerin de yapılması gerekiyor.
Meclis kararı gerekiyor
"Cumhurbaşkanı ve bakanların Yüce Divan'da yargılanmasına ilişkin yürürlükteki düzenlemeyi esas alınır, buna göre Evren ile kuvvet komutanlarının Yüce Divan'da yargılanması benimsenirse, bu kez Meclis'e büyük bir sorumluluk düşecek. Çünkü kişilerin Yüce Divan'da yargılanması için Meclis kararı gerekiyor. Bu durumda Meclis'te Araştırma Komisyonu kurulması, komisyonun hazırladığı raporun ise Meclis Genel Kurulu'nda onaylanması gerekiyor.
"Yeni bir yasal düzeleme yapılmaz yürürlükteki usul benimsenirse, Meclis'in 12 Eylül paşalarını yargılamak için ortaya bir irade koyması gerekecek."
Cangı anlattığı usul yöntemleri nedeniyle 12 Eylül darbecilerinin yargılanmasının sadece hukuki değil aynı zamanda siyasi bir karar olacağını söyledi.
Darbenin zamanaşımına girip girmediği konusundaki tartışmanın ise henüz açık olmadığını anlatan Cangı, "Biz bu ihtimali göz önünde bulundurduğumuz için, 11 Eylül 2000'de, 1980 darbecileri hakkında suç duyurusunda bulunmuştuk. Bu ve bunun gibi suç duyurularının zamanaşımını keseceğini düşünüyoruz" dedi. (SP/EÖ)