İçerik değiştir



- - - - -

Su Kaynatıp Otomobilinizden Soğumayın!


  • Yanıtlamak için giriş yapın
Bu konuya yanıt verilmedi

#1 shy

shy

    xrÜt / kudI

  • Kurucular
  • 16.791 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 16.08.2010 - 13:55


Sıcak havalar insanları bunalttığı gibi otomobilleri de bunaltıyor. Yazın kendini iyice hissettirmesiyle beraber yol kenarlarında, köprü giriş ve çıkışlarında su kaynatmış otomobilleri sıkça görmeye başladık.

Otomobillerin su kaynatmasındaki ana neden yoğun trafiktir. Otomobilin su kaynatmasının diğer nedenleri ise soğutma sistemindeki arıza ve sürücü hatasından dolayı kaynaklanır. Yoğun trafikte kalan otomobilin soğutma suyu devridaimi durur. Otomobil yoğun trafikte rüzgar alamadığından suyunu soğutmak için radyatör fanı ile suyunu soğutmaya çalışır. Soğutma sistemi arızalı otomobiller ise aracın fan açmasına rağmen su kaynatırlar.

Bundan kurtulmak için soğutma suyunu 10-15 günde bir kontrol edin. Eğer eksilme varsa servisinize veya tamircinize giderek sorunun giderilmesini isteyin. Sağlıklı çalışan sistemde su eksilmesi olmaz. En güzel kontrol yöntemi ise aracınıza yakıt aldığınız zamandır. Hem zemin düzdür hem de yakıt alınan zamanı küçük kontroller yaparak geçirebilirsiniz.

HARARET YAPTIRMAMAK İÇİN NASIL OTOMOBİL KULLANILMALI?
Öncelikle seyir halinde iken vites boşa alınmamalı, vites boşa alındığında soğutma suyu devridaimi duracaktır. Araç fan açacaktır. Fanın yetişmediği yerde otomobil su kaynatır. Periyodik kontrollerinin zamanında yaptırılmış olması gerekmektedir. Yokuş inişlerinde ayağınızı gazdan çekin. Kompresörde ilerlerken otomobilin motoru rüzgar vasıtası ve motorun içine dolan hava ile soğuyacaktır. Çok sıcak zamanlarda motora fazla yüklenilmemeli ve aşırı devirli otomobil kullanılmamalıdır. Eğer devirli kullanılırsa aracın motoru da zarar görür, hatta keçelerinden yağ kaçırabilir.

HARARET YAPMIŞ OTOMOBİLE NASIL MÜDAHALE EDİLİR?
Emniyetli bir bölgeye aracınızı çektikten sonra dikkatle kaputunuzu açın. Kesinlikle radyatör kapağını açmayın! Aksi taktirde kaynamış olan su fışkıracaktır ve size zarar verecektir. Aracı çalıştırmadan yarım kontaktayken kaloriferi sıcak konumda açın. Motorun soğumasını bekleyin. Motor soğuduktan sonra su eksilmişse ilave edin ve aracınızı servis veya tamircinize mutlaka kontrol ettirin.

HARARET YAPAN ARAÇ NELERE ZARAR VERİR?
Ana zarar verilen öğe motordur. Araç hararet yaptığında farkedilmez ve o şekilde kullanılırsa motora büyük zararlar verilir. Hatta motor kitlenebilir. Isınan motorda parçalar genleşmeye başlar. Motor conta yakar. Maddi hasarlara yol açar ve sürücüyü otomobilinden soğutabilir.




Haberturk



DOÐRUNUN SÖYLENMESİNDEN ÇOK, KİM TARAFINDAN, NEREDE VE NE ZAMAN SÖYLENDİÐİ ÖNEMLİDİR.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gönderilen Resim




0 kullanıcı bu konuya bakıyor

0 üye, 0 ziyaretçi, 0 gizli