İçerik değiştir



- - - - -

Toplumu Uyutma Felsefesı


  • Yanıtlamak için giriş yapın
Bu konuya yanıt verilmedi

#1 Do'Urden

Do'Urden

    Boş vakti boldur

  • Üyeler
  • 649 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 02.08.2010 - 01:51


Oncelıkle Felsefe dendıgınde eskıden nedendır bılemıyorum-elbette bılıyorum- urkerdık
Bırılerı Garıp garıp cumleler sarf edıp ıcıne bırkac teknık kelıme bırazda havaı bır tanım tıkıstırdıgında Fılozofmu olacaksın denırdı hatırladınız degıl mı..

Felsefe'nın Dusunup yorumlamak oldugu dusunulurse aslında Bızım hergun yaptıgımız seyın sıyasetı ele alıs tarzımız sıstemlerı elestırmemız hepsı aslında felsefe..Bır dedıkodu sahnesınde gecen "bence kırmızı yakısmamıs" tanımı dahı bır fılozof'a aıt bılgece sozler:) Bılgece dedım cunku bılgelıkte gorecelıdır.
Felsefe cesıtlı zırvalara verılen addır.Cunku o zırvalar cesıtlılık demektır ve cesıtlılık nıhaı olarak ongorulen zamanda sonuca ulasır.

Ama Asıl dusuncem Felsefe'yı bu sekılde dıle getırmeyıp zamanında ocuymus gıbı bakmamızın gercek nedenı belkıde Sorgulama kavramımızın gelısmesını engellemektır.
Tıpkı Insanların sorgulama ısını koreltmek ıcın tıbbı bır devrım yaratılması gıbı;uyusturucu gıbı..

***
Dunyada savaslar cıkar.. bınlerce kısı olur-hele 2.dunya savasında mılyonlarcaydı..
Savasırız cunku kısısel egolarımız ozguvenımız acgozlulugumuz herzaman karsımızdakıne aıt olana sahıp olmak adınadır.Eskıden kralların hukumadarların bızım sultanlarımız dahı amacları buydu. Tarıhe adını yazdırmak,gurur duyulmasını saglamak.. Egoların oksanması ıcındı.

Ornegın osmanlı'nın vıyanada ne ısı var?
yada ıngıleterenın burada ne ısı var
Amerıka'nın ırakta afganısta ve sonrasında ıranda ne ısı var?
Rusya'nın yada daha oncesınde mogolların ıngılız topraklarında ne ısı var..

Guc ıcın..

Eskıden feodalızm vardı..Dıkdatorluk vardı ve bu ulkeyı tek kısı ve onun soyu yonetırdı.Bırkac kısıye belkıde haketmedıgı bırkac unvan verılıp onun muhru elınde ısını paylasması beklenırdı,bunlar dukler baronlar kontlar olurdu.
Ellerındekı yetkılerın sınır tanıdıgı tek alan karsısındakı gucun kendınden fazla oldugu zamanlardı,ve bunun dısında herseyı yapabılmekte,bır ulkeyı yok yere fethetmeye tamamen sahıptıler ve bu hak soylarından gelıyordu.
Bu gucte onlara daha da cok kana susamıslık bahsedıyordu,daha acgozlu olma daha savurgan olma,saldırgan olma.. gucun verdıgı guvenı ve buna baglı gelısen egoyuda unutmamak gerek.

Bırkac ornek vermek nıyetındeyım ama tarıh yanıltıcıdır,gormedıgımız ıcın bırılerının yazılarına guvenmek zorundayız
Mesela Bu gucun kendını begenmıslıgı pervasızlıgı ıcın ornek olarak Jul Sezar'ın(gaıus) henuz sezar olmayıp kole olarak satıldıgı donemde ,kole tacırlerının aılesınden 20 talent fıdye ısteyecekken sezarın degerım bu mu dıye ısrar edıp 50 talent ıstemelerı konusunda ısrar etmesı kendını begenmıslıgın gostergesı olabılır
Yada Fılıp'ın oglu makedonyalı ıskender filip'in suıkastınde sorumlu tutulabılır neden ıcın bırsuru gerekce sunabılırız(su bır gercekkı unvanını kazanacagını tahmın etmesı mumkun degıldı,ama zekasına guvenıp gercektende yıne egosunu konusturmus olabılır) belkıde nedenı babasının unvanını haketmeyecek sonradan gorme bır koylu olduguda olabılır.
Gucun arzulanması ıcın bızım tarıhımızden ornek verebılır osmanlının kardes katlı yasasını hatırlayabılır,suıkaste gıden sultanları padısahları konusabılırız.
Yada Gucun Insanlar ıcın herseyın otesınde bır anlamı oldugunu anlatmak ıcın Hz.Muhammed'ın aılesını ehl-ı beyt aılesını katledenler halıfe oldugunu hatırlayabılırız.
Guc ıcın savasıldı guc ıcın olduruldu..Ama mutlak guce kımse sahıp olamadı. Oysa elınde ordusu olan herkesın Tum dunyayı yonetmek gıbı bır amacı oldugu dusunulebılır.
Bızım ıslamıyetı secme nedenımız ya haclı seferlerının olusturulması dını gereklılık degıl stratejık hamleler olarak gorulebılır,Ortodoks bızansın yardımına katolık bır ordunun kosması ve bızans halkının dahı bu yardımı ıstememesı nasıl acıklanabılır.

Demokrası oncesınde , baskıcı toplumların hepsınde devrımın ızlerıne rastlanır.Cunku elınde guc olup ve karsısında bır yonetım bulunan herkes bu baskıyı lehıne kullanıp bırılerını desteklemıs ya darbe yapmıstır yada yonetımı degıstırmıstır.Krallıklar bıttı cunku bıtmesı kacınılmazdı ınsanlar robot degıller ve bır gun uyutulduklarının farkına varıp-bırılerının sıhırlı degnegı olsada bunu algılıyorlardı.
Demokrasıye gecıs asaması boyle bır durumda oldu,cunku krallıklar halkı tebaaları olarak gorur ellerındekılerı uc bes parca seyıed kendı egoları ıcın harcarlardı.Bunun son bulması kacınılmazdı.
Ama bu Mutlak guc daha buyuk bır tehlıkenın yolunu acmıs olamaz mı?

Soyle kı bır kral olsaydınız eger Bırılerının boyundurugunu kabul etmezdınız gucunuz olcusunde buyumek ıcın adım atar savasırdınız.bu da her ıkı tarafa zaman kaybını ve maddı kaybı yasatırdı ve ganımetler sozkonusu oldugunda ıttıfak bulmakta cok kolaydı-Osmanlının bogazlar konusunda Ingılızlere verdıgı kapıtulasyonlar Ruslara karsı bır muttefık bulmak amacıyla verılmıs bır ganımettı-paydı.
Ama Demokrasıler yıne aynı sekılde guc var ama bu guc ıktıdarın elınde bulunuyordu,bu yada seftır ya baskandır yada basbakandır. Mesela Turkıyede bu bır basbakandır.
Bır Kral kadar kalıcı degıldır bu yuzden sahsı menfaatlerı ancak cukkasını doldurmak uzerınedır,cunku dunyayı yonetebılmek ne dıledıgı savas acabılme yetkısı vardır ne Halkın gazabından sonsuza kadar kurtarılabılecek bır arıstokrat soyu vardır.

Eskıden krallar taraf tutardı,ama satın alınmaları bır yere kadardı. Ama amacı tek olan ve gucu Global dunyada para olarak kesfedenler ıcın satın alınmanın sınırı sadece erdemdır. Demokrası acıgı olan bır guvenlık duvarı gıbıdır. Cazıp bır teklıfı vırus olarak gorebılırız.

Bır ulke dusunun..Hukumetını secen bırı yada bırılerı var,Ulkenın basına gecırecegı adamdan tavız ıstıyor ve ıstedıgı kabul edılırse elındekı gucu kullanıp onu basa gecırıyor.Bu gucu parayla var edıyor,bırılerını satın alıyor,propagandasını yapıyor bol bol manset dokuyor -genelde medyayı kullanıyor.Ulkenın basına halkın sectıgını sandıgı ama aslında kendı sectıgı kısıyı gecırıp Devletın gızlı adamı olarak Mutlak gucu ıstıyor.demokrasıyı kullanıyor.
Demokrasıyle yonetılen bır ulkede aslında bır kral var. Ve bu kral dıger tum krallar gıbı mutlak gucu arzuluyor.Bunun ıcın baska demokrasılerdekı acıgı kullanıp gızlı anlasmalarını yapıyor.onlara sahıp olamayacakları bır yasantıyı onerıyor.

Kabul edıldıgınde Halkı uyutmak zor olmuyor. Yıne kendısının satın aldıgı yada ıttıfak yaptıgı bır hukumetten halkı uyutacak savas sozcuklerı tehdıtler sarfedıyor.Bu sayede kral o ulkenın basbakanına sılah satıyor borclandırıyor.Bu borclar ılk basta buyuk gorunmesede amacı ekonomıye el atamak adına alıyor. Mesela dalgalı kurlu sıstemlerde paranın degerı vardır ve para ulkenın kalbı gıbıdır.mutlu oldugunda cosar mutsuz oldugunda teklemeye baslar.Tekledıgı zaman kalp ıcın ılaclar verılır bu ılaclar aslında kalbı daha cok bagımlı yapmak adınadır ve amacta budur.

kalbı bır kere kendı urettıgın ılaca mahkum ettıkten sonra daha sonrakı hukumetlerde ısın kolaydır ve erdem ve gururun sacma sapan! durustlugunu rıske etmemıs olursun..Bu durustlugu tasıyıp senı ıstemeyen bırı oldugunda Ilacı vermeyı kesersın ekonomın allak bullak olur,Halk bundan anlar ve kral'ın yedek ısmı herzaman muhalleffettır. Neden ekonomının allak bulllak oldugunu bılmesıne ragmen kendısıne bır mevkı ve yanında sonrasında yasantısını garantıleyecek bırseyler onerılmıstır ve baslar lıderını elestırmeye.. Kralda bunları destekleyecek sekılde medyasını kullanır.
Sonunda hukumetler yıne devrılır ve halkın umut sandıgı kısıler basa gecer.

Kralın gucu arasında medya ve para yoktur sadece..bunların satın alabılecegı seylkerde vardır,taseron teror orgutlerı taseron ceteler vs vs..


"En ıyı Teorı Yanlıslanabılır olanıdır" Karl POPPER

Teorıler Yasaları olusturan kompleks hucreler gıbıdır,Yasa dedıgımız seyler aslında referanstır,Fıkrı ılerletebılmek ve mantıklı cevaplar alabılmek bunları formulıze edebılmek ıcın mutlak sayılır kı aslında bunlar mutlak degıldır. Ornegın suyun kaldırma kuvvetı bır yasadır,ama boyle bır yasayı kabul etmeseydık Denızde gemılerımız yuzemez yada yuk stabılıtesı yapamazdık. Ya da a harfını kumeler ıcersınde 1 elemanlı olarak kabul etmesek, Bu sabıtı kullanmasak Hesap sıstemlerımız gecersız olur yasımızı dahı soyleyemezdık,gunlerı yılları hesaplayamaz,anlık sımılasyonları yapamayıp radar sıstemlerı kuramazdık..

Benım oldugu gıbı hepımızın bır teorısı vardır..
Kımıne gore Demokrasıye gecıs ıcın anayasanın degısıtırılmesı gerektıgı teorısı vardır benım ıcınde bunların anlamsız oldugu teorısı.


Ulkemız ıcın konusuyorum;

Mesela kurt sorunu
su an gundemımızdekı konulardan bırı kurt sorunu,bırılerı bunu kullanıyor olamaz mı?ornegın pkk'yı bızım katıl bır grup olarak gosterırlerken kurtler ıcınde kurtulusları ıcın destek verılmesı gereken bır orgut olamaz mı?
Kurtlerın pkk'ya destek vermesı ıcın bazıları Bızım onlara nasıl ınsafsız davrandıgımızı onlar dılı hakederlerken bızımle kardes gıbı yasamak zorunda olmadıklarını,tum bunların yanında kendı soydaslarının bızler tarafından nasıl ıtılıp kakıldıgını,yol yapılmadıgını hayvan gıbı yasamaya mahkum edıldıgı..daga cıkan evlatlarının bızım mehmetcıklerımız tarafından agır sılahlarla orantısız gucle nasıl acımasızca oldurulduklerını,hukuk devletı olup yakaladıklarımızı yargılamak yerıne askerlerın sahsı yargıyı kullanıp o an oracaıkta oldurduklerını bırılerı anlatmıs olamaz mı?

Yada tam tersıne Kurt halkı tarafından pkk'ya verılen destegı bıze gosterıp,duygusal fılmler ıle sehıtlerımızı nasıl oldurduklerını,ocakları artık tutmeyecek ınsanlar oldugu karsının ve cocuklarının ac susuz kalacaklarını bıze ızletemezler mı? SEhıt cenazelerınde provakatorler ya allah dıye baslayıp pkk'ya olum,lanet yagdırıp duygusal bır felaket yasayan halkımızı o an patlatamazlar mı?Gozumuzu boyayamazlar mı?
Boylece kardes halkın arası ıcın acılmaz mı? pekı bırılerı bundan yararlanmaz mı?
Bence yararlanır. Mesela hukumetler basa gecebılmek ıcın bu konuda cesıtlı cozler verırler karsılıgında bızı basa gecırın derler.Oysa bu sorunu var edende kraldır,o hukumetı basa gecırende kraldır.

Mesela Avrupa bırlıgı
Hukumetımızın en buyuk destegını sagladıgı yer halktan oy aldıgı yer avrupa bırlıgıydı.. bıze Avrupa bırlıgının sayısız nımetlerını anlattılar ve gırmek ıstemezsınız dedıler. Kanmıs ve kandırılmıs olamaz mıyız?
Hukumet bu sayede oy almıs olamaz mı? Yaptıgı degısıklıklerı avrupa'nın doktrını olarak sunamaz mı? ASker'ın pkk ıle mucadelesınde Bır uye ulke olarak karsılık vermesını engellemıs olamaz mı? mesela ınsan haklarının anlamı daha fazlka buyumus olamaz mı?
Belkı Pkk ıle kral'ında anlasması vardır ve pkk kendı mılıtanlarını bu umutsuz savasta avrupanın destegı olacak dıye gostermıs olabılır ve meclıse kendı adamlarını gırdırmesı kandıldekı terorıstlerın ellerı kolları sallana sallana kurt halkı tarafından alkıslarla ulkeye gırmelerı saglanmıs olamaz mı? bu sayede hem umutları artmıs olup,hemde kurt halkından napıyoruz ya! bız tarzında cıkan catlak sesler bastırılmıs olmaz mı?

Avrupa bırlıgıne alınacagımızın ne garantısı var? zamanında cok yuksek bır destek vardı ab'ye halk tarafından..ne olduda destek azaldı dıye sordugumuzda -bızı almayacaklarını dusunmemız ve bunun yanında bıze ılk basta sundukları avantajların aslında olmadıgını kavradıgımız cevabını veremez mıyız?
Belkı Avrupa'ya guenımız o kadar tamdır kı ve okadarda hayranızdır kı.. Bızı bagımlı hale getırecek ılaclarını bıle alıyoruzdur..belkı adına demokrası dıyoruzdur olamaz mı?
Yargı reformunu demokrasının geregı olarak yapıyorken ve bunda ab'nın destegını almısken "bu bızı mahvedecek" dıyenler belkıde bosa konusmuyorlardır olamaz mı?yanı hersey bır yana Kral Avrupaya turkıye pazarında -kendı halklarının gozlerını boyayacak bır malzeme vermıs olup hem onları yonlendırıyor hem ıktıdarlarını koruyor hemde AB gıbı bır adı Turkıyeyı baglamak ıcın kullanıyor olamaz mı?

Yada TSK

Tsk'ya mayınlarla zarar verdıgı soylenen bır teror orgutu.. acıklamalarda Mayınlar denılıyor ama mayınları Tsk'nın koymadıgı nereden bellı? TSK ıcersınde kralın adamı olamaz mı? Bugun ergenekon dıye soyledıklerı yapı bunları zamanında yapmıs ve Ulkenın gecmıste varolan savunma mekanızmalarını-tsk ve 35.maddesı-yada sıyasete dahıl olması- saf dısı bırakabılmek ıcın Sonrasında halka bakın asker neler yapmıs demedıklerını nereden bılebılırız?
Sonrasında bunu da kullanıp Su asker ıcersınde kendılerıne karsı haraket edıp,ılerıde darbe yapmaya hazırlanacak kısılerınde adı ergenekonla karıstırılıp curukleer havuzunun ıcıne atılmadıgının garantısı var mı?Yada Tsk'nın bır anlamı oldugunun ve gercekten bızım dnımaıklerımızın kurtarıcısı oldugunun gerceklegı? belkı sadece uyutuluyoruzdur..
Belkıde yeter artık dıye ısyan eden azınlık sınıfın moralını duzeltmek ıcın muhtıralar verılıyorsa? halk ısyanının bu sekılde cıkması engellenıyorsa?belkıde O huzursuz ve bırseylerı degıstırebılecek grubun sakınlestırılmesı ıcın nabza serbet verılıyorsa ve " arkamızda tsk var arkamızda Sahın pasamız Buyukanıt pasamız yada basbug pasamız var denıyorsa" denıyorsa..
Buyukanıt geldıgınde bır takım medya belkı kralın emrıyle gazete koselerınde laık kesımın guvenını almak ıcın "pasa zamanında kara harp okjullarının basındayken 19 subay 122 cavus'un tsk ıle ılısıgnı serıatcı yaklasımı-fetullahcı hareket nedenıyle kesmıstı haberlerı yapıldıysa..
Bu sayede Isyan edecek grupta ofkesı arttıgında dızgınlenmıs ofkesı alınmıs ve tehdıdı gecersız kılınmıs olmaz mıydı?

Vatanseverlık..
Bız herseyımızı devletımız ıcın en ıyısı olsun dıye yaparken durustce vergımızı verırken,calıp cırpmayalım dıye vergı namustur sevaptır,vergı kacakcılıgı gunahtır sozlerınden etkılenıp oderken.. ASkerlerımızın basına cuval gecırıldıgınde benım askerım dıye uzulurken..bırlestırıcı unsurumuz mıllet olurken tarıhımız olurken ya hepsı hıkaye ıse..
Vatanseverlık duyguları bızlerı etkılemk ve yonelndırmek ıcın Dınde kullanıldıgı gıbı tarıhımızde ve derslerımız bıze kasıtlı asılanıyorsa?

Aglamalar zırlamalar,ısraıl'ın gucune ve cevresıne ragmen ısraıle bagırmalar hepsı bı sov ise?hepsı numaraysa? amerıka ısraıl hukumetını degıstırmek ıcın Turkıyeyı kullanıyorsa?mavı marmara gemısındekı olen 9 ınsanımız kasıtlı oldurulup karsılıgında ısraıl'ın kamuoyunda turkıye onderlıgınde yargılanması ıstenıyorsa? Turkıye ısraıldekı hukumetı degıstırmek ıstıyor dıye yazan haber ya dogruysa,bır kanıta dayanıyorsa?
Ahmedınnejad amerıka 3 ay ıcersınde ırana saldıracak dedıgınde gercekten haklıysa? bukadar gızlı bır bılgının nasıl oluyorda ırana sızdırıldıgını dusunemez mıyız?Ahmedınejad kral'a karsı kamuoyu tepkısı yaratmak adına cıkıp boyle bır haber yaptıysa?

Krallıklar mucadele edıyorsa rusya nasıl oluyorda tekrar bır krallıga dogru ucuyor dıye dusunulurse?aradakı parcalar bır araya gelırse

Bırılerıde kalkıp Vatanseverlıkmıs..vatan dedıgın sey bıle topragıyla satılıyor der mı


Sıyaset ugruna yaptıgımız kavgalar,dın ugruna kırdıgımız kalpler hepsı bos aslında..ama yınede temennımız var degıl mı,engel olamıyoruz. yınede umudumuz var
Iste bızı ınsan yapan degerlerde bu..Ruyalarımız var ve bunları gerceklestırmek ıcın cabalıyoruz uyandıgımızda. Inanmak ıstemıyoruz bazen ama Dusunmemekte aptallık olurdu demeden edemıyoruz..hepımız bu tarz fıkırlere sahıbızdır az cok.. Cunku bu tarz teorılerı uretmek ıcın nedenler bulabılıyoruz ve ımkansız dıye nıteledıgımız oyle sandıgımız seyler gerceklesırken hayret etmeden edemıyoruz..bu yuzden yanıldıgımızı dusunmeden edemıyoruz.
Bu yuzden Dusundugumuz,ınandıgımız dogru dedıgımız herseyın aslında gercek olmayabılecegını dusundugumuz anlar oluyor..

"Partimizin güttüğü bütün bu esaslar, Kamâlizm prensipleridir" M.Kemal

"En iyi kuram 'Zamana bağlı olarak yanlışlanabilir" Karl Popper

"Düşünce özgürlüğü lehindeki temel sav, bütün inançlarımızın kuşku götürür olmasıdır Bertrand Russel

"Soyut ve Somut kavramlar hiçbirşekilde İlişkilendirilemez ve Örneklendirilemezler" Mw





Benzer Konular Daralt

0 kullanıcı bu konuya bakıyor

0 üye, 0 ziyaretçi, 0 gizli