İçerik değiştir



- - - - -

Tarihin En Uzun Tenis Maçı


  • Yanıtlamak için giriş yapın
bu konuya 2 yanıt verildi

#1 DKNH

DKNH

    εїз Black Mamba 24 km/h hız yapar..

  • Muhabirler
  • 9.404 Mesaj
  • Cinsiyet:Bayan
  • Konum:Yok ki benim bir yedeğim

Gönderim zamanı 25.06.2010 - 18:01


Gönderilen Resim


Wimbledon Tenis Turnuvası’nın ikinci tur maçları yavaş yavaş tamamlanırken, Amerikalı John Isner ve Fransız Nicolas Mahut’un ilk tur karşılaşması, en uzun maç alanındaki tüm rekorları alt üst etmesine rağmen, henüz sonuçlanmadı ve üçüncü güne kaldı.
John Isner ve Nicolas Mahut

İki tenisçinin maçı 10 saat sürdü ama hala sona eremedi.

Profesyonel tenis tarihinin en uzun süren maçı, yazın en uzun günlerinden birinde, 22 Haziran Salı günü başladı.

Isner ve Mahut sahaya çıktıklarında zorlu bir mücadele verecekleri belliydi.

Ancak maçın tam 10 saat sürüp buna rağmen bitmeyebileceği kimsenin aklına gelmedi.

Isner-Mahut maçının başından itibaren oyuncular birbirlerine üstünlük sağlayamadı; ilk dört setinde skor Isner 6-4, 3-6, 6-7 (7-9), 7-6 (7-3) oldu .

2 saat 54 dakika sonunda, pek çok maçın toplam süresinden uzun süren karşılaşma, hava kararınca tatil edildi ve Çarşamba’ya bırakıldı. Ancak beşinci set bu noktaya kadarki maratonu açık farkla gölgede bıraktı.

Tenisçiler, en uzun maç, set ve maçın tamamında oynanan oyun sayısı açısından rekorları kırarken, bir maçta kullanılan servislerde en çok ace (karşılanamayan servis) rekorunu da yeni bir noktaya taşıdı. Isner 98, Mahut 95 ace kaydetti.

Tarihte hiç bir turnuvada 78’den fazla ace kaydedilmemişti. Her iki oyuncu da çıtayı çok daha öteye taşımış oldu.

23 numaralı seribaşı olan Isner “bir daha asla böyle bir şey olmayacak” dedi.

Skor sistemi çöktü

Öğlen yerel saatle 14.00 civarı başlayan maçta elektronik skor tahtası bile bir aşamada devre dışı kaldı, sistem 47-47’de takıldı.

Novak Djokovic skor daha 48-48 iken, oyunculara şaka yollu skor 50-50 olursa tie-break’e başvurulması talebinde bulunmayı salık vermişti.

Geçen yılın şampiyonu Roger Federer de “Bunu izlerken artık söyleyecek söz bulamıyorum. Bu gördüğüm ve hayal edebileceğim herşeyin ötesinde. Yarın ya da gelecek hafta, gelecek ay vücutları ne halde olacak bilmiyorum. Bu inanılmaz bir tenis” dedi.

Federer’in 2009’da Andy Roddick karşısındaki Wimbledon finali, Grand Slam’lerde şampiyonluk için verilen en uzun mücadele idi. Ancak dünyanın en üstün oyuncularının toplam 77 oyun süren beş seti; İsner ve Mahut’un performansı yanında hafif kalıyor.

En uzun Grand Slam karşılaşması ise 2004’te Fransa Açık Tenis Turnuvası’nda Fabrice Santoro ve Arnaud Clement’ın altı saat 33 dakika süren maçıydı. Isner ve Mahut’un sırf son seti, bitmediği halde 7 saat 6 dakika...

1877’den bu yana düzenlenen Wimbledon Tenis Turnuvası’nda tekler ya da çiftler klasmanında hiç bir maç 112 oyundan fazla sürmedi. Bu rekor da 1969’da kaydedilmişti.

10 sete yetecek kadar oynadılar

Ancak yine sadece beşinci set bu rekoru tek başına kırmaya yetti. İki tenisçi toplam 118 oyun oynadı.

Setlerin normalde en az iki farkla altı oyuna ulaşıldığında bittiği düşünülürse, oyuncular bir sete 10 set sığdırmış gibi oldu.

Her ikisi de 20’lerindeki iki tenisçi bu sırada 612’si son sette olmak üzere toplam 881 puan kaydettiler.

25 yaşındaki Amerikalı tenisçi zafere nispeten daha fazla yaklaştı, dört kez maç puanı için servis kullandı, ancak Mahut her birini kurtardı.

Isner maç sonrası “O şahane servis kullanıyor, ben şahane servis kullanıyorum. Her şey bundan ibaret” dedi.Gerçekten de her iki oyuncu da sadece kendi servis kullandıkları oyunları alırken birbirlerinin servisini kıramadılar.

Mahut da maç sonrası rakibinden övgüyle söz ederek “O bir şampiyon. Hiç olmadığı gibi mücadele ediyoruz. Ama birinin kazanması gerek; bu yüzden yarın gelip kimin kazanacağını göreceğiz" dedi.

İzleyiciler kilitlendi

18 numaralı gösteri kortunda oynanan maç uzadıkça ilgi de görülmemiş boyutlara ulaştı. Normalde tek bir büyük tribünde 780 kişi kapasiteli kortun çevresi, 3-4 sıra halinde bir kalabalıkça sarıldı; dev ekranların yayını Merkez Kort’tan buraya çevrildi, izleyiciler bulundukları kortlardan ayrılıp ayakta, duvar üstlerinde, kapı önlerinde oyuncuları biraz olsun görebilmek için 18. kortun çevresine ve Henman Tepesi diye de anılan geniş Aorangi Terası’na yığıldı, gazeteciler ve yorumcular asıl işlerini bırakıp toplandı, maçlarını tamamlayan tenisçiler soyunma odalarında toplanıp, azim örneği haline gelen bu mücadeleye kilitlendi.

Skor 59-59 olduğunda yerel saatle akşam 9’u geçmişti. Bu nedenle oyunculara azalan ışıkta maça devam etmek isteyip isteymedikleri soruldu. Mahut, “Oynamak isterim ama göremiyorum” dedi.

İzleyicilerin tempolu “Merkez Kort, Merkez Kort” tezahüratları, yetkilileri sahadaki tüm ekibi ve izleyicileri, halen aydınlatması olan tek kort olan Merkez Korta taşınma konusunda ikna etmeye yetmedi.

Yetkililer Perşembe devam edilmesi için karşılaşmayı tatil etti. Binlerce izleyici her iki oyuncuyu da mücadeleleri dolayısıyla uzun uzun ayakta alkışladı.

Fiziksel güçlerini sonuna dek zorlayan oyuncuların dinlenip enerjilerini biraz olsun yeniden depolaması halinde bu azimli mücadelenin daha ne kadar süreceğini kestirmek güç.

Mahut geçen haftaki eleme turlarında da Alex Bogdanovic karşısına son seti 24-22 kazanmıştı.

Oyun uzadıkça her iki oyuncu da yorgunluk ve sabırsızlık belirtlileri gösterdi. 2.06’lık boyuyla turnuvanın en uzun tenisçilerinden olan Amerikalı Isner t-shirt’ünün yakasını dişleriyle kemirirken, kimi zaman yanaklarını şişirip derin derin of çekti.

Mahut daha dinamik kalmaya çalışsa da bir ara sahaya davet ettiği doktordan ilaç aldı ve ellerini sardırdı.

Sandalyesinden kalkma fırsatı olmayan karşılaşma hakemi Mohamed Lahyani de, neredeyse kıtalararası bir uçuş yapar gibi hareketsiz kaldı, zaman zaman boynunu ovup bacaklarını esnetmeye çalıştı.

Tek erkekler maçlarında şimdiye dek bir maçın final setinde en fazla 46 oyun kaydedildi. Bu rekor da Pancho Gonzales ve Charlie Pasarell’in 1969’daki karşılaşmasından.

Aynı karşılaşmada maçın tamamı için 112 oyunluk rekorun kırılması içinse maç değil, sadece son set yeterli oldu.

Gonzales ve Pasarell’in o karşılaşmada yenişememesi 41 yıl önce tie-break uygulamasının getirilmesi ile sonuçlandı.

Ancak puan sistemi yerine sayıların birer hamlede ilerlediği ve kilitlenen setleri hızlı yoldan bitirmeyi hedefleyen tie-break sistemi, maçın son setinde uygulanmıyor ve karşılaşma oyunculardan biri diğerine iki sayı fark atabilene dek sürüyor.

Yetkililer Isner-Mahut maçının 15.30’dan (TSİ 17.30) erken olmamak şartıyla aynı kortta devam etmesini kararlaştırdı.

Bu maçı kazanan oyuncunun ikinci turda rakibi Hollandalı Thiemo De Bakker olacak. İlginçtir, De Bakker de ilk turda Santiago Giraldo karşısındaki maçını ancak iki günde bitirebilmiş, son set 16-14 tamamlanmıştı.
Gönderilen Resim
Yoktun ve Tanrı bu ihtimalden hiç bahsetmemişti....

#2 shy

shy

    xrÜt / kudI

  • Kurucular
  • 16.791 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 26.06.2010 - 15:57

Gönderilen Resim



Isner, Mahut'yü 6-4, 3-6, 6-7, 7-6, 70-68'lik setlerle yenerek tenis tarihinin en uzun maçında kazanan taraf oldu.

Üç günde tamamlanabilen ve 11 saat beş dakikada sonuçlanan Isner ile Mahut arasındaki Wimbledon tek erkekler ilk tur mücadelesi, tarihin en uzun tenis maçı olarak kayıtlara geçti.

Salı günü başlayan karşılaşma üç saat sonunda hava karadığı için çarşamba gününe sarkmış, tenisçiler yedi saat kortta kalmasına rağmen yine hava karadığı için maç bitirilememiş ve bugüne ertelenmişti.

Isner, bugün 59-59 beraberlikle başlayan mücadelede Mahut'nün servisini kırarak tarihi mücadeleyi noktaladı ve ikinci turda Thiemo de Bakker'in rakibi oldu. Toplamda sadece üç kez servis kırılan karşılaşmada Isner'in kırdığı ikinci servis maçı bitirdi.

Isner maçtan sonra yaptığı açıklamada, "biraz yorgunum. Böyle bir atmosferde böyle bir maç oynadığınızda insan yorgunluk hissetmiyor. Tribünler muhteşemdi. Rakibim (Mahut) tam bir savaşçı. Bu onuru onunla paylaşmak istiyorum. Onunla bir daha karşılaşmak isterim ama emin olun 70-68'e gitmeyecek" dedi.

Tam 491 dakika süren beşinci set, tek başına bundan önce tarihin en uzun maçı olarak kayıtlarda yer alan karşılaşmadan daha uzun sürdü.

Eski rekor Fransa Açık'ta 2004'te iki Fransız tenisçi Fabrice Santoro ile Arnaud Clement arasında oynanan maçta kırılmış, 6 saat 33 dakika süren maçı 3-2 Santoro kazanmıştı.

Karşılaşma boyunca 112 ace atan Isner, bu alanda Ivo Karlovic'e (78) ait olan rekoru da kırdı. Mahut maçı 103 ace ile tamamladı.

Wimbledon'da son sette tiebreak uygulanmıyor ve bir oyuncunun kazanması için oyunlarda iki farklı üstünlük sağlaması gerekiyor.
DOÐRUNUN SÖYLENMESİNDEN ÇOK, KİM TARAFINDAN, NEREDE VE NE ZAMAN SÖYLENDİÐİ ÖNEMLİDİR.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gönderilen Resim

#3 Lamos

Lamos

    Kelyu

  • Dokunulmazlar
  • 7.490 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 26.06.2010 - 20:13

Nicolas Mahut'u 11 saat 5 dakika süren maç sonunda yenmeyi başaran ABD'li raket John Isner, De Bakker'e setlerde 6-0 / 6-3 ve 6-2 mağlup olarak turnuvaya veda etti.

Wimbledon'a 2. kez katılma başarısı gösteren Isner 3 gün boyunca Mahut'u yenmekle uğraşınca yorgun düştü ve 2. turda Hollandalı rakibine boyun eğdi.

John Isner turnuvanın dışında kalmasına rağmen adından söz ettirmeyi başardı.



Hürriyet






Benzer Konular Daralt

1 kullanıcı bu konuya bakıyor

0 üye, 1 ziyaretçi, 0 gizli