İçerik değiştir



- - - - -

Emlak Vergisi Vatandaşı Canından Bezdiriyor !


  • Yanıtlamak için giriş yapın
bu konuya 3 yanıt verildi

#1 Edys

Edys

    ....

  • Dokunulmazlar
  • 16.109 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:istanbul,antalya,bodrum ve başka yerler
  • İlgi Alanları:FENERBAHÇE

Gönderim zamanı 25.05.2010 - 12:35


Emlak vergisini ödemek için belediyelerin kapısını çalan çatandaşlar fahiş vergi zamlarını görünce şoka girdi!

Maliye Bakanlığı’nın 2010 emlak vergisi hesaplama yönteminde “binaların metrekare maliyet bedelleri”nin dikkate alınması vatandaşa pahalıya mal oldu.

Ekonomik kriz sebebiyle alım gücü düşen ve işsiz kalan milyonlarca vatandaş, yükseltilen arsa değerleri nedeniyle yüzde 500’leri aşan zamlı emlak vergisiyle karşı karşıya kaldı.

Hazine ve maliyeye olan borçları nedeniyle finansman sıkıntısı çeken belediyeler faturayı yine yurttaşa çıkardı. Maliye Bakanlığı'nın emlak vergisinin hesaplanmasında binaların metrekare maliyet bedellerinin dikkate alınmasına yönelik düzenlemesi sonrası her mahalle, cadde ve sokağın arsa bedeli ilçe belediyelerince yeniden düzenlendi.

Bina ve arsa vergisi ödemek için belediyenin kapısını çalanlar üç katlık artışın ardından şaşkınlığa uğradı. Belediyeleri şikâyet yağmuruna tutan mesken sahipleri belirlenen değerlerin kabul edilemez olduğunu söyledi.

2009 yılında Başakşehir Belediyesi'ne 661 liralık vergi ödeyen R.D. isimli vatandaş 2 bin 82 TL'lik fatura çıkarıldığını belirterek bu rakamın ödenebilir seviyede olmadığını kaydetti.

Merter’de mütevazı bir dükkân sahibi olduğunu kaydeden bir diğer yurttaş ise geçen yıl 900 TL ödediği vergi için bu yıl iki katı zam yapıldığı söyledi.

Arsaların değeri arttı
Yeni düzenlemenin ardından bazı arsaların bedeli yüzde 10 - 20 oranında artarken, bazılarında artış yüzde 300’lere kadar çıktı. İlçe belediyelerince belirlenen arsa artış bedelleri ise yurttaşın emlak vergisi faturasına yüzde 100 ile yüzde 500’leri aşan oranda zam yapılmasına neden oldu.

Son günlerde vatandaştan gelen itirazlar üzerine belediyeler de farklı çözüm yolları aramaya başladı. Başakşehir ilçesinde Emlak Vergisi yüksek çıkan sokak ve caddelerdeki meskenlerin girişleri değiştiriliyor. İki ayrı sokağa bakan bazı binaların girişinde Emlak Vergisi daha düşük olan kısmı tercih ediliyor.

Vergilere esas metrekare bedelinin farklılık göstermesi nedeniyle aynı mahalledeki bir sokak için evin metrekare birim değeri 10 bin TL olarak hesaplanırken, diğer bir sokakta bu rakam 2 bin liraya kadar inebiliyor. İlk taksiti 31 Mayıs’a kadar ödemek zorunda olan yurttaşlar ise vergilere yapılan zamlara tepkili.

Ekonomik kriz sonrası temel tüketim mallarından vergilere kadar her şeye birbiri ardına zam yapılmasına karşın gelirlerinin sürekli düştüğünü belirten emekli bir yurttaş, “Biz emekli maaşımızla geçinemiyoruz. Devlet ise bize 1800 lira vergi ödeyeceksin diyor. Bu parayı neyle ödeyeceğiz?” diye sordu.

Emlak Vergisi'nde dört yılda bir yenilenen birim değerler, 2010 yılına ilişkin yeniden belirlendi. Belediye başkanı veya vekili, belediyeden yetkili bir memur, tapu sicil müdürü veya vekili, ticaret odasından 1 üye, Maliye Bakanlığı'ndan 2 temsilci ile köy veya mahalle muhtarından oluşan değer tespit komisyonları, yeni birim değerleri, sokak, sokak tek tek belirledi. Bazı belediyelerin eski değerlerde yüksek artışa gittiği gözlenirken, iller arasında da çok büyük değer farkları bulunuyor. Emlak Vergisi'nde en son değer belirleme işlemi 2005 yılında yapılmıştı.

http://finans.mynet.com/haber/AnaSayfaHaberler/24Mayis2010/O1274711880717/0/Emlak-vergisi-isyan-ettirdi

#2 Lamos

Lamos

    Kelyu

  • Dokunulmazlar
  • 7.490 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 25.05.2010 - 12:41

Gani Müjde:

Evlerin değerleri düşerken emlak vergisini yüzde yüz arttırdılar.Üstelik vatandaşın itiraz hakkı yok? Yetiş Gandi Kemal...)))



#3 RedSnow

RedSnow

    o σℓмαdαη αѕℓa

  • Dokunulmazlar
  • 8.898 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 25.05.2010 - 12:43

Tayyip te Haklı Ama Seçimler Yaklaşıyor Kömür Parası Lazım :)

#4 pac

pac

    Burası olmadan yaşayamaz

  • Dokunulmazlar
  • 13.198 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:Barcelona
  • İlgi Alanları:Güzel olan herşey =)

Gönderim zamanı 25.05.2010 - 18:11

hangi vergiyi seve seve ödüyozki *drunk
YAŞAMAK BİR UMUTTUR...





Benzer Konular Daralt

  Konu Forum Konuyu Açan İstatistikler Son Mesaj Bilgisi

0 kullanıcı bu konuya bakıyor

0 üye, 0 ziyaretçi, 0 gizli