İçerik değiştir



- - - - -

Dünya Meyve Suyu Kongresi İstanbulda Yapılacak


  • Yanıtlamak için giriş yapın
bu konuya 1 yanıt verildi

#1 antiqa

antiqa

    Burası olmadan yaşayamaz

  • Yöneticiler
  • 7.424 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 14.04.2010 - 23:08


Meyve Suyu Endüstrisi Derneği (MEYED) Başkanı Alaaddin Güç, dünyadaki meyve suyu üreticilerini ve bir çok bilim adamını İstanbul'da ağırlayacak Dünya Meyve Suyu Kongresi'ne şimdiden 200'ün üzerinde katılımcının başvurduğunu bildirdi.


Güç, 4-5 Mayıs tarihinde İstanbul'da düzenlenecek olan 16. Dünya Meyve Suyu Kongresi'nin tanıtım toplantısında, kongreye dünyanın dört bir yanından bilim adamı, meyve suyu üreticileri ve yatırımcıların geleceğini belirtti.


Uluslararası Meyve Suyu Üreticileri Federasyonu'nun (IFU), 16. Dünya Kongresi için İstanbul'u seçtiğini dile getiren Güç, MEYED'in ev sahipliğinde, ''Meyve suyu ile Sağlık, Bilim ve Teknoloji Arasında Köprü Kurmak'' adı altında düzenlenecek olan kongreye daha şimdiden 200'ün üzerinde katılımcının başvurduğunu bildirdi.


Kongrede, dünya çapında konuşmacılar tarafından yaklaşık 25 tebliğ sunulacağını ifade eden Güç, bunların 7'sinin Türkiye'den yapılacağını söyledi.


Son yıllarda önemli bir gelişim içinde olan Türk Meyve suyu endüstrisinin, gerek iç tüketim ve gerekse ihracat potansiyelinin artışına paralel olarak, kalite ve çeşitlilikteki olumlu gelişmelerle daha çok dikkati çektiğini dile getiren Güç, söz konusu alanda sanayinin gelişiminin, o alanda gerçekleştirilen Ar-Ge çalışmaları ve uluslararası standart uygulamalarına daha geniş yer açılmasını sağladığını ve bu nedenle meyve suyu pazarına ilişkin uluslararası etkinliklerin Türkiye'ye yönelmeye başladığını kaydetti.


Güç, bu kongre ile Türk Meyve Suyu endüstrisinin ve Türkiye'nin kaynaklarının bilinirliğinin önemli ölçüde artacağına işaret ederek, ''Kongrede üst düzey ikili ilişkilerin gerçekleştirilebileceği bir ortam oluşturuyoruz'' dedi.


-''SEKTÖRÜN BÜYÜKLÜÐÜ 5 YIL İÇERİSİNDE 2'YE KATLAYACAK''-


Türk Meyve Suyu endüstrisinin çok hızlı büyüme dönemlerine devam ettiğini dile getiren Güç, kriz yılında büyümenin biraz yavaşladığını, yüzde 20'lerden yüzde 8-9 seviyelerine geldiğini anlattı.


Güç, 2010 sonrasında bu büyüme hızının yüzde 15-20 bandına oturacağını dile getirerek, ''Sektör 5 yıl içinde ikiye katlayacak 1,4 milyar lira olan büyüklüğümüz 5 yılda yaklaşık 3 milyar liraya çıkacak'' dedi.


Bunun yeni yatırımların olacağı anlamına geldiğine dikkat çeken Güç, fiili ihracatın 130 milyon dolar civarında olduğunu, meyvecilik geliştiği takdirde bunun da artacağını söyledi.


Meyve suyu ticaretini dünyada yönlendirenin Avrupa'daki üreticiler olduğunu ifade eden Güç, Avrupa'da arazinin sınırlı olduğunu ve üreticinin devlet sübvansiyonları ile ayakta kaldığını dile getirdi.


Avrupa'da bu nedenle son dönemde sanayicinin kıyaslama yoluyla daha yüksek katma değerli ürünlere kaydıklarını ve gıda üretiminin gerilediğini belirten Güç, burada açığın doğduğunu, bu açığı ithalatla kapatacaklarını ve en somut potansiyele sahip olan ülkenin Türkiye olduğunu bildirdi.


-''3-4 YAŞ FİDANLARIN SAYISI MEVCUT AÐAÇ SAYISINA EŞİTLENMİŞ DURUMDA''-


Güç, Türkiye'de en önemli sorunun meyveciliğin yeterince gelişmemesi olduğuna dikkati çekerek, meyveciliğin büyük ölçekte yapılması gerektiğini vurguladı.


Kongreye İsrail başta olmak üzere yurtdışından Türkiye'de meyvecilik yapmak isteyen yatırımcıların da geleceğini dile getiren Güç, şunları kaydetti:


''Devletin bu anlamda teşvik sistemi güzel ve bu gelişmeye fırsat verecek bir yeterlilikte. Bu meyveciliğin önemli bir iş yatırımı olduğunun ve bu işin sadece köylünün işi olmadığının algılanması gerekli. Devlet, bahçe kurulacaksa dönüm başına 200-300 lira arasında fidan hibesi yapıyor. Bu da bir dönüme harcanacak olan fidan parasını karşılıyor. Modern tarım için damlama sulama, biyolojik mücadele için üzerini ağla örtme gibi teşvikler var. Fidan teşviklerinin istatistiki sonuçlarında 3-4 yaş fidanlarının sayısı mevcut ağaçları sayısına eşitlenmiş durumda.''


Güç, Türkiye'de yapılan meyvecilikte sanayi açısından kümelenme ve toplu üretim deseni oluşmadığını belirterek ''Sanayici olarak etrafımda kümelenme olsa ben onlara ücretsiz bilgi de sağlarım'' dedi.


Denizli bölgesinde tekstilin çok geliştiğini fakat son konjönktörde tekstil sektörünün önünün tıkandığını dile getiren Güç, ''Bunların hepsi yeni alanlara yöneliyor. Burada meyve bahçeciliğine ve bağlara büyük yönelme var'' diye konuştu.


MEYED Genel Sekreteri Ebru Akdağ da kongreye ve meyve suyu tüketimine ilişkin şu bilgileri verdi:


''Kongre kapsamında 2 teknik gezi planlanıyor. Yaklaşık 160'ı yabancı olmak üzere 200'ü aşkın katılımcı başvurdu. 26 yabancı ülkeden katılımcı var. Katılım ücretimiz 600 avro. Kongrede 4 oturum ve 1 panel gerçekleştirilecek. Türkiye olarak nar ve vişne stratejik meyvelerimiz. Son dönemlerde kırmızı meyvelere bir yöneliş sözkonusu. Bunun için bu meyvelerle ilgili birer sunum yapılacak. Katılımcılar arasında Coca Cola, Nestle, Bucher, DSM, Döhler, Citrovita, Gat Foods, Chiquita, Agrana, Novoztmes, Erbslöeh, Ecek Granini, Bonjuice, Diretus, AIJN, SGF, Eurotrade, Canadean, Tetrapak, Unpiektin gibi firmalar yer alıyor.


İtalya, Amerika, Belçika, Almanya, İsrail, İspanya, Avustralya, Tayvan, Bulgaristan, İngiltere, İsviçre, Fransa, Pakistan, Cezayir, Fas, Danimarka, İrlanda, Güney Afrika, Hollanda, Uganda, Şili ve Uruguay gibi ülkelerden kongreye katılım gerçekleşecek.''

http://www.tarim.com...ay.asp?ID=12218

#2 altinci

altinci

    Hiç gelmiyor desek yeridir

  • Yeni Üyeler
  • 3 Mesaj

Gönderim zamanı 19.04.2010 - 20:42

ilginç <_<

paylasım için teşekkürler





Benzer Konular Daralt

1 kullanıcı bu konuya bakıyor

0 üye, 1 ziyaretçi, 0 gizli