İçerik değiştir



- - - - -

İlk Türkçe E-kitap Satışta


  • Yanıtlamak için giriş yapın
Bu konuya yanıt verilmedi

#1 antiqa

antiqa

    Burası olmadan yaşayamaz

  • Yöneticiler
  • 7.424 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 14.04.2010 - 14:17


İdefix.com, Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı ile TÜBİTAK’ın desteği ve 25 yayınevinin işbirliğiyle Türk okurları e-kitapla buluşturdu. e-kitaplar 15 Nisan’da site üzerinden satışta

Türkiye’nin en eski online kitapçısı İdefix.com’un girişimiyle artık kullanıcılar, istedikleri kitapları elektronik ortamda okuyup saklayabilecekler. İdefix.com ve Can Yayınları işbirliği ile düzenlenen e-kitap açılış kampanyası kapsamında Can Yayınları’na ait 25 adet e-kitap, kitapseverlere hediye edilecek. Okuma alışkanlıklarını değiştirmeye ve yayıncılık konseptini değiştirmeye aday olan projeye, April, Aras, Ataç, Denizler, Helikopter, İthaki, İz, Kabalcı, Kırmızı Kedi, Kitap, Kurtuba, Notos, Oğlak, Optimist, Özgür, Pan, Sel, Siren, Şema, Versus, Yeditepe ve Yordam gibi yayınevleri katılıyor. Fiyat avantajı, binlerce kitabı taşıma ve arşivleme konusundaki pratikliği, basımı tükenmiş kitaplara anında erişim sağlaması gibi özellikler e-kitabı okuyucular için cazip kılan unsurlar.

HABERTURK.COM

İki ay sürecek açılış kampanyası kapsamında, piyasa değerleri 267 TL’yi bulan 25 kitap ücretsiz olarak e-kitap cihazı satın alan kullanıcılarla buluşacak. Sitede Nisan ayı başından beri satışta olan e-kitap cihazlarının fiyat aralığı ise 550 - 600 TL civarında. İdefix.com üzerinden satılacak olan e-kitaplar, yalnızca bu e-kitap cihazı üzerinde değil, mobil cihazlar, bilgisayarlar ve diğer e-kitap cihazlarında da kullanıp saklanabilecek.

İdefix.com Genel Müdürü Mehmet İnhan, e-kitap projesiyle ilgili olarak şu açıklamayı yaptı: “Bir yılı aşkın süredir elektronik kitap yayın ve dağıtım platformunu oluşturmak için çalışıyoruz. Yayınevleriyle işbirliği içinde sürdürülen çalışmaların, cihazların Türkiye pazarına ve Türkçe’ye uyumlarının sağlanmasının, yazar, yayınevi ve okurun haklarının korunması için gerekli altyapının tamamlanmasının ardından artık her şey hazır. Şu anda projemizin ilk fazını faaliyete geçirdik. Bundan sonra da e-kitap okuma deneyimini zenginleştirecek yenilik ve geliştirme faaliyetlerine devam edeceğiz.”

Türkiye’de kitap pazarı
Türkiye ISBN ajansının verdiği bilgilere göre Türkiye’de 15 binin üzerinde farklı yayınevi, üniversite, vakıf, dernek, şahıs ve kurum kitap yayınlamak için ISBN başvurusunda bulunuyor. Yayıncılar Birliği’nden alınan verilere göre Türkiye’de yayıncılık sektöründe 1.724 yayınevi, 6.000 kitabevi ve 150 dağıtım şirketi faaliyet gösteriyor. Yılda baskıya giren eser sayısı (eğitim, akademik ve ithal yayınlar hariç) 32 bin civarında.

Ancak İdefix yetkiliklerine göre sektöre ilişkin veriler pek de sağlıklı değil. Kültür Bakanlığı, sadece verilen ISBN numaraları ve bandrol adetlerini yayınlıyor. Bir yayıncının ISBN başvurusu yapmış olması kitabı basacağı anlamına gelmediği gibi, alınan ISBN numaraları ile bandrol numaralarının bir eşleştirilmesi de yapılmadığı için bir eserden kaç adet basıldığı, kaçıncı baskıyı yaptığı gibi veriler elde edilemiyor. Bunun yanı sıra, farklı amaçlar için alınan bandroller korsan kitaplara da basılabiliyor. Bu da gerçek rakamlara ulaşmayı iyice zorlaştırıyor. E-kitap projesinin yaygınlaşmasıyla birlikte, satışı yapılan e-kitapların tüm bilgileri tutulacağı için hem Türkiye'deki yayıncılık sektörünün hem de okur profillerinin analizleri daha doğru yapılabilir.


‘E-kitap’ın avantajları
* E-kitabın baskı, stok, raf maliyeti yok. Bu nedenle de dağıtım ve kitabevi darboğazlarına takılmadan kitapların uygun fiyatlarla okura ulaşması sağlanabilir.

* Tasarlanacak olan online ödeme ve satış takip sistemi ile, yayıncılar, yazarlar ve diğer hak sahipleri e-kitapların satışını online olarak takip edebilecek, ödemelerini de satış işleminin tamamlanmasıyla banka üzerinden gecikmesiz alabilecekler.

* E-kitap, mevcut pazardan çok uygun fiyatlandırma nedeniyle korsan pazarın sektörden aldığı payı hedefleyecek ve yayınevlerine korsanla kaybettikleri pazarı geri kazandıracak.

* e-kitap uygulaması, baskısı tükenmiş olan ve yayınevleri açısından tekrar basılması ticari açıdan rantabl olmayan kitapların tekrar satışa geçirilebilmesi olanağını sağlayacak.

Online kitap pazarı
İdefix yetkililerinden alınan rakamlara göre Türkiye'de online kitap pazarı sektörün sadece kültür ürünleri kısmının (korsan hariç) % 3’ünü oluşturuyor. ABD’de ise online kitap pazarı tüm sektörün % 21'ine sahip.
Türkiye'deki online kitap pazarı her sene iş hacmini minimum % 30’u oranında arttırıyor. Türkiye’de kitap pazarının 2009’da kriz nedeniyle en az % 2 daralacağı, takip eden yıllarda da % 5 büyümeye devam edeceği varsayılıyor. Bu durumda, online pazarın toplam kitap pazarı içindeki payı ancak 2014 yılında % 13’lere ulaşacak.
Türkiye'de düşük olan okuma oranının artış potansiyeli, internet kullanımının her geçen gün artması ve online kitap satışının avantajları önümüzdeki yıllarda ABD'deki oranlara yaklaşma beklentisini güçlendiriyor.

Dünyada E-Kitap pazarı
İnternet üzerinde, e-kitap ve benzeri dokümanlar özellikle pdf formatında herhangi bir standarda veya DRM teknolojisine bağlı olmadan uzun süredir paylaşımda ve kullanımda. E-kitabın ticari olarak bir pazar oluşturması, ünlü online kitap perakendecisi Amazon’un çıkardığı “Kindle” e-kitap okuma cihazı ile patlama yaşadı.
Amazon.com tarafından geliştirilen kitap, gazete ve blog okuma cihazı Kindle, ilk defa 19 Kasım 2007’de Amerika’da satışa sunuldu.
359 USD'den piyasaya sunulan ve e-ink teknolojisini kullanan Kindle sayesinde Amazon.com’un listesindeki kitap, gazete ve dergiler, ayrıca bir bilgisayara ihtiyaç duyulmadan okunabiliyor. Amazon’un Kindle kullanıcılarına özel Whispernet adındaki kablosuz ağı sayesinde, Amerika’nın herhangi bir bölgesinden azw formatındaki kitaplar kolaylıkla indirilebiliyor. Şarjlı pili bulunan ve bilinen resim formatlarını da açabilen Kindle, SD-RAM ile 4 GB’a kadar artırılabilen hafızası sayesinde 1500 kitap saklayabiliyor.
9 Şubat 2009’da 359 USD'den piyasaya sunulan Kindle 2 ise Kindle 1 ‘den farklı olarak, mp3 uzantılı müzik dosyalarını çalıyor, şarjı Kindle 1’e göre iki kat daha uzun süre dayanıyor ve sayfaları % 20 daha hızlı döndürüyor.
10 Haziran 2009’da 489 USD'den piyasaya sunulan Kindle DX, 9.7 inç’lik ekranıyla daha geniş bir yer kaplıyor. Kindle 1 ve 2’den farklı olarak PDF dosyalarını herhangi bir dönüştürücü yardımı olmadan gösterebilen Kindle DX, içinde resim bulunmayan 3.500 kitabı hafızasında saklayabiliyor.
Amazon’un e-book alanında Sony ve Irex firmaları başta olmak üzere birçok rakibi bulunuyor. Amerika dışına sipariş edilemeyen Kindle’ın azw formatındaki kitaplarını okumak için, kapsama alanı sadece Amerika’daki eyaletlerle sınırlı Whispernet’e bağlanmak gerekiyor. Dolayısıyla Kindle’ın Türkiye ve Avrupa ülkelerinde satılma şansı bulunmuyor.
Amerikan orijinli yatırım firması Piper Jaffray’e göre, Amazon’un Kindle gelirleri 2009 sonu itibariyle 405 milyona yükselecek ve 2010 sonunda ise 1 milyar USD’yi bulacak


Türkiye’de e-kitap pazar öngörüleri
İdefix’in oluşturmayı hedeflediği e-kitap platformu, e-kitapların Kindle benzeri e-kitap cihazlarına, PC’ye yüklenen bir yazılım aracılığıyla PC ve laptoplara ve mobil cihazlara (iPhone v.b.) indirilebilmesini sağlıyor.
Bunun yanı sıra geliştirilecek API yazılımıyla iş ortaklarının kendi sitelerinden kolaylıkla e-kitap satışı yapmasına da olanak veriliyor. Bu yolla yayınevlerinin korunması sağlanırken öte yandan pazarın çeşitli cihazlar ve çeşitli siteler üzerinden yayılmasına olanak sağlamak hedefleniyor.
Dolayısıyla, Türkiye’de E-kitap satış öngörülerinin türetilmesinde e-kitap cihazlarının penetrasyonu tahminleri belirleyici. Cihaz modellerinin çeşitleneceği ve bunların teknoloji marketlerinde satılacağı düşünülecek olursa öngörülen rakamlar aşılabilir.
Bunun yanı sıra, cihaz fiyatlarında da zaman içerisinde düşüş bekleniyor. Halen çok düşük enerji sarfiyatı olan ve mekanik aksamı minimum olan bu cihazların en yüksek maliyet kalemi e-ink ekranlar. Mevcut koşullarda bu teknolojinin tekelini elinde bulunduran firmaya bağımlı olan cihaz üretiminde Sony, Fujitsu ve benzeri firmalar Ar-Ge çalışmaları sonuçlanıp alternatif e-ink ekran rekabeti başlayınca fiyatların düşmesi bekleniyor.

http://ekonomi.haber...e-kitap-satista





Benzer Konular Daralt

1 kullanıcı bu konuya bakıyor

0 üye, 1 ziyaretçi, 0 gizli