Jump to content



- - - - -

Çimlenmiş / Filizlenmiş Patatese Dikkat


  • Please log in to reply
3 replies to this topic

#1 shy

shy

    xrÜt / kudI

  • Kurucular
  • 16,791 posts
  • Cinsiyet:Bay

Posted 30.03.2010 - 17:08


Bu mevsimde sıklıkla çimlenen patatesteki "solanin" adlı toksin madde gıda zehirlenmelerine neden olabiliyor.

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nurten Budak, özellikle Anadolu'da kışlık patates ve soğan stoklamasının yaygın bir gelenek olduğunu hatırlattı.

Kış aylarında stoklanan patates ve soğanların, havaların ısınmaya başladığı bu mevsimde çimlenmeye başladığını belirten Budak, patateste çimlenmeyle ortaya çıkan yeşilimsi tabakanın insan sağlığı için son derece zararlı olduğunu kaydetti.

Üzerinde yeşil tabaka oluşan patateslerin kesinlikle tüketilmemesi gerektiğini vurgulayan Budak, şu bilgileri verdi:

''Patateste uygun sıcaklık ve nem ile birlikte bu mevsimde görülen çimlenme, yeşilimsi bir tabaka oluşturur. Yeşillenmeyle birlikte solanin adı verilen toksin madde ortaya çıkar. Solanin içeren patatesin tüketilmesi de besin zehirlenmesine neden olur. Solanin adlı toksinin neden olduğu besin zehirlenmesi, patates tüketiminden birkaç saat sonra kendisini göstermeye başlar. Baş dönmesi, baş ağrısı, bulantı, kusma, karın ağrısı ile ishal gibi belirtiler görülebilir. Zehirlenen kişi en yakın sağlık kuruluşuna götürülmeli. Üzerinde yeşil tabaka oluşan patates kesinlikle yenmemelidir. Bazı bölgelerde bu patatesler hayvanlara yem olarak veriliyor. Bu patateslerin hayvanlara da yedirilmemesi ve imha edilmesi gerekiyor.''

SAKLAMA KOŞULLARI

Patatesin çok uzun süre bekletildiği zaman yapısı gereği çimlendiğine dikkati çeken Doç. Dr. Budak, özellikle havaların ısındığı bu mevsimde, patates için uygun saklama ortamları bulmanın zorlaştığını kaydetti.

Çimlenmenin neden olduğu sorunların önlenmesi için patatesin saklama süresinin kısa tutulması gerektiğini vurgulayan Budak, ''Patatesin çimlenmemesi için soğuk, nemsiz ve ışıksız ortamda saklanması gerekir. Sıcak hava ve nem çimlenme için zemin hazırlar. Ancak, ne kadar uygun ortamlar olursa olsun patates yapısı gereği uzun süre bekletildiği zaman çimlenmeye başlar. Bu nedenle, saklama süresi mümkün olduğu kadar kısa tutulmalıdır'' diye konuştu.

AA
DOÐRUNUN SÖYLENMESİNDEN ÇOK, KİM TARAFINDAN, NEREDE VE NE ZAMAN SÖYLENDİÐİ ÖNEMLİDİR.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Posted Image

#2 pikaçu

pikaçu

    Onun için takıntı haline geldik

  • Üyeler
  • 2,230 posts
  • Cinsiyet:Bayan
  • Konum:gurup şurup
  • İlgi Alanları:bıdı bıdı

Posted 30.03.2010 - 17:30

yeşil yeşil daha güzel be :)
SABIRRRR SABIRRR SABIR........

#3 hüfyaa

hüfyaa

    Burası olmadan yaşayamaz

  • Yöneticiler
  • 6,884 posts
  • Cinsiyet:Bayan
  • Konum:kocaeli
  • İlgi Alanları:binkelam.com,birkizbirana.blogspot.com,sadecegelinlik.blogspot.com,erkekgiyimkusam.blogspot.com,sadeceelbise.blogspot.com,bakimveguzelliksirlari.blogspot.com

Posted 30.03.2010 - 18:35



çimlenmiş/filizlenmiş patates yemeyin,kızarmış patates yeyin,yapılan son araştırmalarda sağlığa
acaip faydalı olduğu şeyttirildi..gibi bişeydir diye atladımdı..nerdeaa.. :)



ne giderim peşlerinden..ne ardımda devam olsun..
ne uyarım,ne hükmeder..kalanlara selam olsun...


#4 pac

pac

    Burası olmadan yaşayamaz

  • Dokunulmazlar
  • 13,198 posts
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:Barcelona
  • İlgi Alanları:Güzel olan herşey =)

Posted 30.03.2010 - 18:53

çimlerin soyuyozda yiyoz :)
YAŞAMAK BİR UMUTTUR...





Similar Topics Collapse

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users