Özel güvenlik görevlilerine müjde niteliğinde bir yasal çalışmaya imza atıldı. Özel güvenlikçilerin alacakları maaşlara yasal olarak alt sınır getirildi. Meclis İçişleri Alt Komisyonu’nda bulunan Özel Güvenlik Yasa Tasarısı’nda eklenen maddeyle güvenlikçilerin maaşlarının asgari ücretin iki katından az olamayacağına ilişkin sınır belirlendi. Yabancılar da mütekabiliyet esasına göre Türkiye’de güvenlik şirketi kurabilecek. Star gazetesinin haberine göre, TBMM İçişleri Komisyonu bünyesinde kurulan Özel Güvenlik Yasa Teklifi Alt Komisyonu raporunu tamamladı.
Özel Güvenlik Yasa Tasarısı’nda yer alan düzenlemeler şöyle:
Özel güvenlik görevlilerinin yetkileri arasında “araç trafiğini kontrol etme” de olacak. Spor müsabakalarına müdahale edecek. Özel eğitimli at ve köpek kullanabilecek.
Özel güvenlik görevlileri artık işlenmiş bir suçun sanığı veya suç işleyeceğinden kuvvetle şüphe edilen kişiyi kovalayıp takip etmeyecek.
Özel güvenlik görevlisi olabilmek için aranan 18 yaş şartı 21 olacak.
Ruhsatlı silahlarını kaybeden görevlilere 3 bin TL ceza verilecek. Kimlik kartını zayi eden görevliye 50 TL ceza verilecek.
Vali yardımcısının başkanlığında özel güvenlik komisyonu oluşturulacak. Özel güvenlik çalışmalarını temsilen ilin en çok üyesi bulunan sivil toplum örgütü temsilcisi de bulunacak. Şirketler tarafından üçüncü kişi kurum ve kuruluşlara sağlanacak koruma ve güvenlik hizmetleri hizmetin başlamasından itibaren en geç onbeş gün içinde ilgili valiliğe yazılı olarak bildirilecek.
Özel güvenlik görevlisi her 5 yılda bir tam teşekküllü bir hastaneden alınacak sağlık raporu ile sağlık durumunu belgeleyecek. Böylece psikolojisi bozulan güvenlik görevlileri ayıklanacak. Özel güvenlik görevlilerine verilen beşer yıllık çalışma izinleri “süresiz” hale getirilecek. Emniyet, jandarma, MİT’ten ayrılan veya emekli olanlarda da özel güvenlik temel eğitim şartı aranacak.