İçerik değiştir



- - - - -

Chp'nin Hapse Attığı Aydınlar; Rıfat Ilgaz


  • Yanıtlamak için giriş yapın
bu konuya 4 yanıt verildi

#1 asel karen

asel karen

    Hiç gelmiyor desek yeridir

  • Üyeler
  • 5 Mesaj

Gönderim zamanı 14.03.2010 - 15:12


ASEL KAREN

http://aselkaren.blogcu.com/

CHP'NİN HAPSE ATTIÐI AYDINLAR



Bir zamanlar Türkiyede farklı düşünmek yasaktı.Evet CHP’nin tek parti yıllarında aydın olmak bedel ödemek demekti.Aydınlar bu bedeli ödediler,hem de ne pahasına,sağlıklarını,ailelerini,vatanlarını kaybetme pahasına…

Şu satırlar Meşhur Hababam Sınıfı yazarının hayat hikayesinden;

“1944'ün Ocak ayında yayınladığı Sınıf kitabıyla adliyeler ve hapishaneyle tanışmış oldu. Bir süre saklanan Ilgaz, 24 Mayıs 1944'te Birinci Şubeye teslim oldu. 6 aya çarptırılan yazar, hapishaneden çıktığında hem öğrenciliğini hem de öğretmenliğini kaybetmişti. Sağlığı da oldukça bozulan Ilgaz, Heybeliada Sanatoryumuna yattı. 1946 yılında öğretmenliğe kısa bir süreliğine dönse de, sonunda 1947'de temelli olarak bu şansı kaybetti. Bununla birlikte sanatoryuma yatabilme hakkını da kaybetmiş oluyordu. Eşi Rikkat Hanım'dan 1949 yılında ayrıldı. Bu ayrılığı yazar şu şekilde açıklıyordu[5- Bezirci, Rıfat Ilgaz, s. 46-7]:

“ ...Rikkat Hanım'dan 1949 yılında ayrıldım. Benim yüzümden işinden olmaması ve çocuklarımızın zarar görmemesi için anlaşarak ayrıldık. Öğretmenlikten çıkarılmıştım, iki de bir kovuşturmaya uğruyordum. Adım komüniste çıkmıştı. İzleniyordum. Yerim yurdum, ne olacağım belli değildi. Üstelik, verem gibi bulaşıcı bir hastalığım vardı. Bütün bunların eşime de zarar vereceğini, bir gün onun da işinden atılabileceğini düşünüyor, çocuklarım için de kaygılanıyordum. Ayrılmamız bundan oldu."Kaynak: http://tr.wikipedia....iki/Rıfat_Ilgaz

Nazım Hikmet’de CHP döneminde memleketin neredeyse bütün hapishanelerini tek tek gezmişti(!).

“ Solun kahraman şairi Nazım Hikmet’in yargılama süreçlerine bakınız. 1923-1938 arasında, yani 15 yılda, 11 kez yargılanarak rekor kırmıştır. CHP yönetimleri Nazım Hikmeti neredeyse ortalama her yıl yargılamışlardır. Nazım Hikmet 1938 yılında orduyu ayaklanmaya kışkırtmaya çalıştığı gerekçesiyle vatan hainliğinden yargılanıp 28 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırılmıştır. O'nu vatan haini ilan ederek, yargılayan ve cezalandıran CHP yönetimleridir.

CHP bütün kapalılığı ile tek parti döneminde, hiçbir partinin açılmasına izin vermemiş, açılsa da kazanacağından korkarak hemen kapatmıştır. CHP’nin temel anlayışında açılmaya karşı kapalılık eskiden beri var olan gerçektir."Kaynak;Mehmet Çoban: http://www.antoloji....siir_id=1276333

Nazım Hikmet DP’nin iktidara gelerek genel af çıkarması üzerine özgürlüğüne kavuşmuş,ama yine CHP’nin, iktidar Komünistlere yüz veriyor iddiasıyla ortamı germesi üzerine özgürlük hayatının kısa süreceğini düşünerek soluğu yurt dışına kaçarak almıştı.

Rıfat Ilgaz,Nazım Hikmet birer istisna değildi.Yine devrin aydınlarından Orhan Kemal,Yaşar Kemal,Kemal Tahir,Sabahattin Ali,Aziz Nesin CHP döneminde hapishaneleri mesken tutmuş aydınlardandı.Bediüzzaman Said Nursi ve Nihal Atsız gibi diğer aydınları listeye dahil etmiyorum.Çünkü onlar zaten kötü çocuklardı(!).
http://aselkaren.blogcu.com/

Asel Karen
Gerçek Bizi Özgür Kılacak

#2 AtamÇepni

AtamÇepni

    Türkiye Sevdalısı

  • Üyeler
  • 5.693 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:Atatürk'ün Ülkesi

Gönderim zamanı 14.03.2010 - 15:34

Asel bloğunun reklamını çok güzel yapmışsın.
CHP kendi döneminde suç unsuru taşıyan ne varsa mahkemelerde hakimlerı savcıları baskı altına almadan yargılanmalarını sağladı. Senin şimdiki kuyruğunda şakşakçılığını yaptıkların daha 15 yaşında ki kıza sarkan Üzmez dedenizin yargılanmasını ellerine yüzlerine bulaştırdılar. Siz öncelikle önünüzde ki Deniz Feneri hırsızlığının hesabını verin ki, sonra etrafınızdakileri eleştirmeye yüzünüz olsun.

AKP olmadan Dinimi,
MHP olmadan Ülkemi,
CHP olmadan ATATÜRK’Ü sevebilirim...

#3 Do'Urden

Do'Urden

    Boş vakti boldur

  • Üyeler
  • 649 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 14.03.2010 - 18:42

Sevgili dostum,

ihmal ettigin bir nokta var ki Chp Yonetimi tek partiydi.. vaziyet ve hal bu iken Chp'deki çeşitliliği de unutmayın diye soyluyorum.. Chp'nin donemınde hapse atılmıs olmalarından Chp'yi sorumlu tutmayın Demiyorum

Ve bugun cogu kez yapılan bır demecın genelınden zıyade bır cumlesını gosterıp gunahy cıkartmaya calısmaktır..
Sız de anlasılan bu gelenege uymus olacaksınız kı Henuz konuyu tartısmaya bıle baslamamısken yaptıgınız bır yanlısı gostereyım..

Chp'yı suclarken dıger partılerı aklıyor olabılır mısınız acaba?
Nıhal Atsız'ın kararını tartısmayacagım fakat Nıhal Atsız ıcın arkadasları ne yaptı? Mesela Alparslan Turkes:) ..kendısını kafatscı ılan ettıgı gıbı dınsızde ılan etmıstır..
Gunah kecısı neden Chp olsun kı? Mıllıyetcı partı dururken..

Ayrıca bugun ku ıktıdarımızın Ergenekondan suclu sucsuz ayırmaksız ultımatom maksatlı ıcerıgı tıktıgı korkuttugu ısımlere ne demelı? Suclusu Chp mı?

Yoksa bırılerını mı aklamaya calısıyoruz sevgılı dostum..

***
Donem hakkındakı bılgılerınızın ve dusuncelerınız ıyımser olarak ya sıg yada kesınlıkle artnıyetı pesınden surukleyen bır yorumla kaynastıgını soyleyebılırım..

doneme daır nazım hikmet ıcın sunu da unutmayın kı.. " Nazım senı asmalı.. Sonrada basında oturup aglamalı.."

Sozlerın sahıbınıde suclayacak fırsatı sıze vermıs olabılırım.. Ama bılın kı Yazdıklarınız-sızın yorumlarınız ya bılgısızlıkten dogma bır yorum yada artnıyetlı bır yorum..

o kadar kı bır kac satır sonra Mahsunıyıde Chp'nın hapse attırdıgını..Hatta komunıst dusmanı Chp'nın Denız gezmıs'ı de asıl astıranlar oldugunu ıddıa edeceksınız.. *mad

Saygılarımla
"Partimizin güttüğü bütün bu esaslar, Kamâlizm prensipleridir" M.Kemal

"En iyi kuram 'Zamana bağlı olarak yanlışlanabilir" Karl Popper

"Düşünce özgürlüğü lehindeki temel sav, bütün inançlarımızın kuşku götürür olmasıdır Bertrand Russel

"Soyut ve Somut kavramlar hiçbirşekilde İlişkilendirilemez ve Örneklendirilemezler" Mw

#4 asel karen

asel karen

    Hiç gelmiyor desek yeridir

  • Üyeler
  • 5 Mesaj

Gönderim zamanı 14.03.2010 - 22:33

Sevgili dostum öyle görünüyorki yanlış anlaşılıyorum.Amacım CHP'yi karalamak değil.Bir döneme yansıyan yanlış anlayışa dikkat çekmek istiyorum.Geçmiş bizim tecrübelerimizdir ve kazancımızdır.Artılarıyla eksileriyle bu böyledir.Buna dikkat çekmek istiyorum.

#5 AtamÇepni

AtamÇepni

    Türkiye Sevdalısı

  • Üyeler
  • 5.693 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:Atatürk'ün Ülkesi

Gönderim zamanı 15.03.2010 - 09:32

Geçmişe takılı kalma, ufkunu genişlet günümüze ve yarınımıza dair birşeyler yap..

AKP olmadan Dinimi,
MHP olmadan Ülkemi,
CHP olmadan ATATÜRK’Ü sevebilirim...





Benzer Konular Daralt

  Konu Forum Konuyu Açan İstatistikler Son Mesaj Bilgisi

1 kullanıcı bu konuya bakıyor

0 üye, 1 ziyaretçi, 0 gizli