İçerik değiştir



- - - - -

Maaşlarından Aidat Kesilen Emekliler Bize Başvursun


  • Yanıtlamak için giriş yapın
bu konuya 12 yanıt verildi

#1 shy

shy

    xrÜt / kudI

  • Kurucular
  • 16.791 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 03.03.2010 - 18:31


Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), emeklilerin maaşlarından derneklerce kesilen aidatlar tartışmasına el koydu. Kurum, 18 ve 15 lira olarak kesilen aidatlardan haberi olmayan ve derneklere üye olmayan emeklilerin bu paraları geri alabileceğini açıkladı.

GEREÐİ YERİNE GETİRİLECEK

SGK'dan yapılan açıklamada, "Üyelik aidatlarının aylıklarından kesilmesine muvafakati olmayanların veya dernek üyeliğinden ayrıldığı halde aidat kesintisi yapıldığını düşünenlerin durumu Kurumumuza yazılı olarak bildirmeleri halinde gereği yerine getirilecektir." denildi.

Açıklamada 2010 Ocak ayı itibariyle Türkiye Emeklileri Derneğinin 649 bin 245 üyesi bulunduğuna ayrıca Türkiye genelinde 92 adet şubesinin olduğuna dikkat çekildi. Tüm İşçi Emeklileri Dul ve Yetimleri Derneğinin ise 97 bin 194 üyesinin bulunduğuna işaret edildi. Açıklamada, "Söz konusu derneklerin 1 Ocak 2010 tarihinden itibaren yeni üye olan kişilerin Kurumumuza hitaplı bir dilekçe ile muvafakatlerini bildirmeleri, derneklerin eski üyeleri için de, 2010 yılı sonuna kadar üyelerinden Kurumumuza hitaplı muvafakat belgelerini alarak göndermeleri istenmiştir." ifadelerine yer verildi.

İTİRAZ SONUCU KESİNTİLER FAİZİYLE ALINIR

Haberi olmadan üye yapılanların itiraz etmesi halinde faiziyle paralarını geri alabileceğine vurgu yapılan açıklamada şunlar kaydedildi: "Kurumumuzca "kesinti talebinin yerine getirilebilmesi için, üye olanlar için ilgilinin muvafakatinin alınarak Kuruma ibraz edilmesi, muvafakat yazıları ibraz edilemeyen üyelere ait kesinti tutarlarının ilgililere ödenmek üzere kanuni faiziyle birlikte Kuruma iade edileceğine ilişkin taahhüdü içeren Dernek Yönetim Kurulu kararı istenmiştir. Dernek üyesi olmadığı halde veya muvafakat vermediği halde aidat kesintisi yapıldığını düşünen emekliler SGK'ya başvursun. Kurumumuza yaptığı başvurular ilgili derneğe gereği yapılarak aidatın iade edilmesi için gönderilmekte ve sonucundan bilgi istenmektedir. Bunun dışında dernek üyeliğinin sona erdirilmesi konusundaki taleplerin ilgili derneklere yapılması gerekmektedir."

Vatandaşlara çağrıda bulunarak il müdürlüklerine başvurmaları istenen açıklamada ayrıca "Üyelik aidatlarının aylıklarından kesilmesine muvafakati olmayanların veya dernek üyeliğinden ayrıldığı halde aidat kesintisi yapıldığını düşünenlerin durumu Kurumumuza yazılı olarak bildirmeleri halinde gereği yerine getirilecektir." denildi.
DOÐRUNUN SÖYLENMESİNDEN ÇOK, KİM TARAFINDAN, NEREDE VE NE ZAMAN SÖYLENDİÐİ ÖNEMLİDİR.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gönderilen Resim

#2 shy

shy

    xrÜt / kudI

  • Kurucular
  • 16.791 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 05.03.2010 - 17:42

Emekliler parasını nasıl kurtaracak?

Gazete Habertürk yazarı Ali Tezel, maaşlardan yapılan kesintiden kurtulmanı formülünü açıkladı

Bir lirası bile çok kıymetli olan emeklilerden yapılan kesintinin 18 lira, kesinti yapılan emekli sayısının ise 770 bin olduğu ortaya çıktı. Bu yaklaşık 14 milyon liralık bir kesinti yapıldığı anlamına geliyor. Ancak işçi emeklilerinin yazılı başvurusu olmadan maaşlarından Türkiye Emekliler Derneği’ne kesinti yapılması mümkün değil.

Yasalarımız gereğince emeklilerin aylıklarından tek bir kuruş kesinti
yapılamaz, hatta bırakın kesintiyi bankalar da dahil olmak üzere hiç kimse emeklinin borcu için aylığına haciz bile getiremez. Emeklinin
zaten kıt kanaat idare etmeye çalıştığı üç kuruş aylığından kesinti yapılabilmesi için emeklinin mutlaka yazılı muvafakatı (izni) gerekir.

SGK, GELEN LİSTEYE GÖRE KESİNTİ YAPMIŞ

Ancak SGK, yasaları hem çalışan hem de emekli aleyhine yorumlamayı sevdiği ve âdet edindiği için, şimdi Şubat 2010 ayında tam 770 bin emeklinin aylığından 18 lira kesinti yapıp toplam 13.860.000 (on üç milyon sekiz yüz altmış bin) lirayı, eski adı Türkiye İşçi Emeklileri Derneği (TİED), yeni adı Türkiye Emekliler Derneği’ne (TÜED) aktarmış. 770 bin emeklinin aylıklarından, TÜED yönetimi tarafından gönderilen listeye göre (bu emekliler gerçekten TÜED’e üye mi değil mi diye araştırılmadan) Şubat 2010 ayında kesinti yapılmış. Emeklilerden yasadışı bir şekilde kesilen üyelik aidatlarıyla Ankara’da Anıttepe Mah. Işık Sokak No: 11 adresinde, dernek yönetim kurulu üyelerine, her bir katında bir yönetim kurulu üyesinin oturduğu banyolu, yatak odalı, ultra lüks plaza yaptırıldı. Derneğin giriş katında sadece 20 metrekarelik bir alan ise dernek üyeleri gelince otursunlar diye banklarla döşendi. Öte yandan, TÜED yönetim kurulu üyeleri ile şube yöneticilerine her ay bu paradan milyonlarca lira aylık ödenmiş. Dün HABERTÜRK TV ekranlarında saat 14.00’te yayınlanan GÜNDEM programına, bu konuyla ilgili konuk oldum. Programa telefonla katkı veren İşçi, Memur, Bağ-Kur Emeklileri Derneği Başkanı Hamdi Öz, kesintilerden SGK yöneticilerinin de pay aldığını iddia etti. Dediğine göre, TÜED’e danışmanlık yaptı diye gösterilen, rapor yazı denilen SGK yöneticileri de emeklilerden kesilen paralardan nemalanmış.

SGK’YA DİLEKÇE GÖNDERİN

TÜED’in SGK’ya gönderdiği 770 bin kişilik emekli listesinde kimlerin olduğu ise bir sır. Ne TÜED yönetimi ne de SGK, çok yoğun çabalarımıza karşın bu listeyi açıklamıyor. İşte bu sebeple hangi emeklilerin
aylıklarından TÜED aidatı adı altında kesinti yapıldığı bir sır. Şimdi tüm emeklilerin yapması gereken, SGK’ya aşağıdaki örnek dilekçeyi gönderip, kendisinden kesinti yapılıp yapılmadığını öğrenmek ve kesinti yapılmış ise iadesini istemek. Bu arada emekli aylığınızdan gerek TÜED üyeliği için dernek aidatı, gerekse başka kişi ve kurumların kesintilerini öğrenmek için www.sgk.gov.tr web sayfasının sol tarafında bulunan BİLGİ EDİNME bölümündeki formu doldurup, bilgisayar üzerinden veya formu yazdırıp postayla gönderin. Bilgisayar üzerinden gönderecekseniz alındı numarasını kontrol edin ve bu numarayla cevap bekleyin.

GEREKİRSE DAVA AÇIN VE ŞİKÂYET EDİN

Hepsi, “Nasılsa kesilen rakam 18 lira, bu para için kimse uğraşmaz” diyor ve bu sebeple rahat. Ancak 18 lira da olsa emekli aylığınızdan kestikleri parayı SGK size geri ödemezse gidin bulunduğunuz yerdeki iş mahkemesinde SGK’yı dava edin. Ayrıca İçişleri Bakanlığı Dernekler Daire Başkanlığı’na da sizi haberiniz olmadan dernek üyesi yaptıkları için şikâyette bulunun.

Tekel işçileri için 4/D şansı doğdu

Danıştay verdiği karar ile Tekel işçileri daha doğrusu özelleştirmeden gelen işçilerin 4/C’ye geçişi için süre konulması kararını iptal etti. Bu sebeple, artık Tekel işçileri diledikleri zaman 4/C’ye geçebilirler, süre yok. Öte yandan, Tekel işçileri eylemlerinin 57’nci gününde 4 hak
getirmişlerdi. Şimdi buna 5’ncisi de eklendi. Sırada 4/D var. Eylemlerine devam ederlerse ya hükümet seve seve 4/D’yi verecektir veya
Danıştay kararı ile 4/D’ye geçeceklerdir. Örgütlü toplum olmanın farkı işte burada.

Kızılay çalışanları, 4/B’ye geçmeyin

Tekel işçilerinin 4/D’den (kamu işçiliğinden) 4/C’ye (köle işçiliğe)
geçirilmesine benzer bir şekilde, sağlıkta da Tam Gün Yasası ile Kızılay’a ait sağlık işletmelerinin Sağlık Bakanlığı’na devri
gündemde. Devirle Kızılay’da çalışanların 4857 Sayılı İş Kanunu
kapsamındaki çalışmalarına son verilerek 4/B’ye (memur köleler)
geçirilmesi yasalaştı.

Ancak, emekliliği gelmiş ve uzatmaları oynayan Kızılay çalışanlarına, “Kesinlikle 4/B’ye geçmeyin” derim. Çünkü, şu an ayrılırlarsa kıdem tazminatlarını tavan rakam olan 2435 liradan alacaklar ama 4/B’ye geçtikten onra ayrılırlarsa bu rakam 1300 liraya düşecek. Öte yandan, bugün emekli olanların alacağı aylık, 4/B’de çalıştıkları her ay için 2 lira düşecek.

Ayrıca, emekliliği gelmemiş olanların da ileride alacakları kıdem tazminatları düşecek. Şu anda aldıkları aylıkları da 4/B’ye çevrilecek ve 1200-1300 lira arasına inecek.

İŞTE O DİLEKÇE ÖRNEÐİ

" Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı'na


Kurumumuzdan ......... tahsis ve ....... Sicil numarası ile emekli (dul-yetim) aylığı almaktayım. Hiçbir emekli derneğine üye değilim, emekli aylığımdan Dernek üye aidatı adı altında kesinti yapılmasına da bu güne kadar yazılı olarak hiç izin vermedim.

Bu sebeple emekli aylığımdan hiçbir kesinti yapılmışsa iade edilmesini talep ediyorum. Talebim gerçekleştirilmediği takdirde yasal yollara müracaat edeceğimin bilinmesini isterim.

ADRES:
Ad-Soyad-İmza-Tarih"

ALİ TEZEL-GAZETE HABERTÜRK
DOÐRUNUN SÖYLENMESİNDEN ÇOK, KİM TARAFINDAN, NEREDE VE NE ZAMAN SÖYLENDİÐİ ÖNEMLİDİR.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gönderilen Resim

#3 ebarah

ebarah

    Onun için takıntı haline geldik

  • Dokunulmazlar
  • 2.132 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:Zeytinburnu

Gönderim zamanı 05.03.2010 - 21:38

Bunlar, Vakıfbank offshore hesaplarına para aktarıp parti kurma, Deniz Feneriyle garibanı soyma tecrübelerini edindiklerinden, SGK yoluyla emeklilerin cebine ellerini sokmakta zorluk çekmezler, hırsızlık genlerinde vardır.

 580023663830.jpg


#4 shy

shy

    xrÜt / kudI

  • Kurucular
  • 16.791 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 18.03.2010 - 09:49

Maaş kesintilerini geri alabilirsiniz. Nasıl mı?

Türkiye İşçi Emeklileri Derneği'nin yaklaşık 650 bin emekliyi haberleri olmadan dernek üyesi yapması ve aidat kesmesi tepki topluyor

Sosyal Güvenlik Kurumu, maaşından dernek üyeliği için kesinti yapılmasına izin vermeyen emeklilere çağrıda bulunarak aşağıda örneği olan dilekçeyi doldurarak kuruma başvurmalarını istedi. Başvuru internetten de yapılabiliyor.

15-18 TL ARASI AİDAT

Türkiye İşçi Emeklileri Derneği'nin sayıları yaklaşık 500 bin olan emeklileri habersiz kendi derneklerine üye yaparak 15-18 TL arasında aidat kesmesi geçtiğimiz günlerde basına yansımıştı. Derneğin bu şekilde yaklaşık 12 milyon TL'yi hesabına geçirdiği iddia edilmişti.

PARALARIN NEREYE HARCANDIÐI BELLİ DEÐİL

Tüm Emekliler Sendikası Genel Başkanı Veli Bayülsel, bugün Cumhuriyet Gazetesi'nde yer alan açıklamasında, bilgisi dışında üye yapılan üyelerden 1000 kişiye ulaştıklarını ve bu durumda olan 650 bin civarında emekli bulunduğunu tahmin ettiklerini söyledi. Beysülen, "Dernek, sağlık karnesi verdiği veya taksitli kömür satışı yaptığı kişileri, bilgileri dılşında üye yapmış. Bizi disiplin kurulu üyemizden bile aidat kesmişler. 650 binin üzerinde kişiden toplanan para 12 milyon TL'nin üzerinde. Bu paraların nereye harcandığı belli değil" dedi.

EMEKLİLER NE YAPACAK?

Maaşından kesinti yapılan emekliklerin bu parayı geri almak için iki yolu var.
Bunlardan ilki, aşağıda bir örneği yer alan dilekçeyi doldurup kuruma başvurmak.
İkincisi de internet üzerinden başvuru. SGK’nın sgk.gov.tr web sayfasına girip, ‘bilgi edinme’ bölümündeki formu, yayınladığımız dilekçe gibi doldurarak internet üzerinden gönderin. Alındı numarasını saklayın, SGK’nın vereceği cevabı bekleyin.

DİLEKÇE ÖRNEÐİ

… / … / 2010
Sosyal Güvenlik Kurumu
Tahsisler Daire Başkanlığı’na
Bakanlıklar ANKARA
Konu: Maaş kesintisi hk.
Kurumunuzdan ………………………… tahsis numarası ile emekli maaşı almaktayım.
Ocak 2010 dönemine ait 35.00 TL ve diğer aylar dahil olmak üzere düzenli kesinti yapılacakmış. Türkiye Emekliler derneği’ne üye olmadığım halde aidat kesintisi yapılmıştır. Söz konusu kesintinin tarafıma iadesi ve bundan sonrada aidat kesintisinin yapılmamasını bilgilerinize arz ederim.
DOÐRUNUN SÖYLENMESİNDEN ÇOK, KİM TARAFINDAN, NEREDE VE NE ZAMAN SÖYLENDİÐİ ÖNEMLİDİR.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gönderilen Resim

#5 shy

shy

    xrÜt / kudI

  • Kurucular
  • 16.791 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 23.03.2010 - 12:46

Emekliler SGK'nın çalışmalarını kilitledi

Emekliler, dernekler tarafından maaşlarından yapılan kesintinin peşine düştü. Sosyal Güvenlik Kurumu'nu (SGK) telefon ve dilekçe yağmuruna tutan emekliler, kesinti yapılıp yapılmadığını soruyor.

Taleplere cevap vermekte zorlanan SGK, internet sitesinden emeklilerin durumlarını öğrenebilmeleri için bir pencere açtı. SGK'nın internet sitesine girip 'Emekli E-Diğer/Rehberlik Hizmetleri' menüsünden TC kimlik numaraları girerek maaştan kesinti yapılıp yapılmadığı görülebilecek.

Ancak uzmanlar, yazılı olarak SGK'ya başvurup aidatların iptalini öneriyor. Türkiye Emeklileri Derneği ile Tüm İşçi Emeklileri Derneği adına 750 bin emeklinin maaşından kesinti yapılıp derneklere aktarılması, soru işaretlerini beraberinde getirdi. Emekliler, maaşından haberi olmaksızın kesinti yapıldığını belirtiyor.

Dilekçe ile SGK'ya başvuran çok sayıda emekli, kesintinin iptalini istiyor. Bir yandan da kurum aleyhine suç duyuruları yapılıyor. SGK, ne yapacağını şaşırmış durumda. Talebe yetişemeyen kurum, emekliye dernekleri adres gösteriyor. Gerekçesi ise üye kayıtlarının derneklerde bulunduğu. Ancak SGK kayıtlarında maaşlardan yapılan kesintiler görülüyor. Bu nedenle istendiği takdirde SGK'nın yazılı başvuran emeklinin maaşından kesilen aidatı iptal etmesi mümkün.

Sendika çevreleri, bilgi işlem altyapısı olmayan derneklerin 750 bin üyenin kaydını bile tutamayacağı konusunda hemfikir. Bir sendika yetkilisi, "Biz 20 bin üyenin kaydını tutmakta zorlanıyoruz. Üye dosyalarının bulunduğu oda, ağzına kadar dolu. 750 bin üyenin kaydını manuel ortamda tutmak, giriş çıkışları takip etmek mümkün değil." diyor. Emeklilerin SGK'ya yazılı başvuru yapmasını öneren uzmanlar ise başvurusu elinde olan emeklinin, yargı yoluyla geçmişe dönük aidatları SGK'dan talep edebileceğini belirtiyor.

TÜED'in 649 bin 245 üyesi için maaşlardan yıllık 18 TL kesiliyor. Buna göre derneğe aktarılan kaynak, 11 milyon 686 bin TL oldu. Tüm İşçi Emeklileri Derneği'nin ise 97 bin 194 üyesi var. SGK'dan 1 milyon 457 bin TL aidat parası aldı. Derneklerin bu paraları nasıl değerlendirdikleri, nerelerde kullandıkları ise bir başka soru işareti.

Emekli-Sen Genel Başkanı Veli Beysülen, "Yıllar önce taksitli kömür veya sağlık karnesi vereceğiz diyerek emekliler haberi olmadan derneğe üye yapılmış. Milyonlarca emeklinin maaşı kendisine emanet edilmiş olan SGK'nın kesinti yapıp derneklere aktarması hukuksuz. Kesilen aidatların tamamı emeklilere geri ödenmelidir." diyor.
DOÐRUNUN SÖYLENMESİNDEN ÇOK, KİM TARAFINDAN, NEREDE VE NE ZAMAN SÖYLENDİÐİ ÖNEMLİDİR.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gönderilen Resim

#6 shy

shy

    xrÜt / kudI

  • Kurucular
  • 16.791 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 09.04.2010 - 17:54

Emeklilerin maaşlarındaki kesinti

Ömer Dinçer, emekli aylıklarından dernekler için yapılan kesintilerle ilgili bir açıklama yaptı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, emekli aylıklarından dernekler için yapılan kesintilerin, onay alınarak yapıldığını belirterek, iki ayrı emekli derneği için, 2008 ve 2009 yıllarında 18 milyon lira kesinti yapıldığını bildirdi.

Kesinti 1979 yılında başladı
CHP Erzincan Milletvekili Erol Tınastepe'nin yazılı soru önergesini yanıtlayan Dinçer, devredilen SSK sigortalıları ve hak sahiplerinden dernek üyesi olanların üyelik aidatlarının, gelirlerinden kesilmesine ilk defa 1979 yılında başlandığını anımsattı.


Bakan Dinçer, yapılan yasal değişikliğin ardından, 2005 yılında, Türkiye Emekliler Derneği ile Tüm İşçi Emeklileri Dul ve Yetimleri Derneğine üye SSK sigortalıları ve hak sahiplerinin üyelik aidatlarının, devredilen SSK'nın ödediği gelirlerinden kesilip kesilmeyeceği konusunun, İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesi Başkanlığına sorulduğunu ifade etti. Dinçer, İçişleri Bakanlığının cevap yazısında, derneklere üye emekli, dul ve yetimlerin üyelik aidatlarının, söz konusu kişilerden onay alınarak, gelir ya da aylıklarından kesilebileceğini belirtildiğini kaydetti.

Konuyla ilgili çok sayıda dernekten yoğun talep gelmesi üzerine, devredilen SSK Yönetim Kurulunun, dernekler için bazı kriterler belirlediğini ifade eden Dinçer, gerekli şartları taşıyan derneklerin kesinti taleplerinin, sigortalı veya hak sahiplerinin kabul etmesi halinde yerine getirildiğini belirtti.

Dinçer, İçişleri Bakanlığı Dernekler Daire Başkanlığının verilerine göre, belirlenen kriterleri son 3 yıldır, Tüm İşçi Emeklileri Dul ve Yetimleri Derneği ile Türkiye İşçi Emeklileri Derneğinin yerine getirdiğini kaydetti.

Kesintiler muvafakat ile yapılıyor
Bakan Dinçer, Tüm İşçi Emeklileri Dul ve Yetimleri Derneğinin 2008 yılında 86 bin 172 kişiden 1 milyon 292 bin 580 lira, 2009 yılında 95 bin 168 kişiden 1 milyon 427 bin 520 lira, Türkiye İşçi Emeklileri Derneğinin ise 2008 yılında 634 bin kişiden 7 milyon 608 bin 996 lira, 2009 yılında ise 653 bin kişiden 7 milyon 839 bin 888 lira kesinti yaptığını belirtti. Dinçer, iki ayrı emekliler derneği için 2008 ve 2009 yıllarında toplam 18 milyon 168 bin 984 lira kesinti yapıldığını kaydetti.

Dinçer, 2010 yılı için Tüm İşçi Emeklileri Dul ve Yetimleri Derneğinin 103 bin 560 kişiden 1 milyon 553 bin 400 lira, Türkiye İşçi Emeklileri Derneğinin ise 653 bin 311 kişiden 11 milyon 759 bin 598 lira kesinti talebinin bulunduğunu ifade etti. Dinçer, SGK'nın söz konusu derneklere yazı göndererek, kesinti talebinin yerine getirilmesi için, üyelerin kesintilerle ilgili onaylarının SGK'ya ibraz edilmesi gerektiğinin bildirildiğini kaydetti.

Derneklerden ayrıca, onay yazıları ibraz edilemeyen dernek üyelerine ait kesinti tutarının ilgililere ödenmesine ilişkin taahhüt de istendiğini bildiren Dinçer, bunun üzerine derneklerin, söz konusu taahhüdü SGK'ya bildirdiklerini kaydetti.

Emeklilerin ayıklarından dernekler için yapılan kesintilerin, söz konusu emeklilerin onayına dayanılarak yapıldığını ifade eden Dinçer, üyesi olmadığı ya da onay vermediği halde aidat kesintisi yapıldığını ileri süren hak sahiplerinin SGK'ya yaptığı başvuruların ilgili derneğe gönderildiğini ve sonucundan bilgi istendiğini belirtti. Dinçer, dernek üyeliğinin sona erdirilmesi konusundaki taleplerin ilgili derneklere yapılması gerektiğini ifade etti.
DOÐRUNUN SÖYLENMESİNDEN ÇOK, KİM TARAFINDAN, NEREDE VE NE ZAMAN SÖYLENDİÐİ ÖNEMLİDİR.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gönderilen Resim

#7 shy

shy

    xrÜt / kudI

  • Kurucular
  • 16.791 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 13.04.2010 - 12:59

770 bin emekliye şok!

Türkiye Emekliler Derneği’nin 770 bin emeklinin maaşından kestiği 31 milyon liralık aidat için Sosyal Güvenlik Kurumu devreye girdi. Vatan'ın haberine göre SGK, kesinti yapılabilmesi için emeklilerin yeni belge imzalaması şartını getirdi. Dernek ise emeklilerin imzaladığı üyelik formunda 'kesinti yapılacağı' hükmünün yer aldığını ve paraların geri ödenemeyeceğini bildirerek, "Hukuken para iadesi olamaz ama üyelikten istifa edebilirler" açıklaması yaptı.

Tüm Emekliler Derneği ile Türkiye Emekliler Derneği tarafından 770 bin emeklinin maaşından 2008-2010 yılları arasında 31.5 milyon lira aidat kesildiğinin ortaya çıkmasıyla gözler Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) çevrildi. Emeklilerin 'kendilerinden habersiz muvafakat alındığı, bu kapsamda kesinti işleminden haberdar olmadıkları' yönündeki şikayetleri üzerine olay büyürken, SGK da önümüzdeki günlerde aynı sorunun yaşanmaması için yeni önlemler aldı.

SGK, emekli maaşlarından kesinti yapılabilmesi için tüm emeklilerin yeni “muvafakat belgesi” imzalaması şartı getirirken, bu belgelerin mutlaka SGK’ya gönderilmesini de derneklere şart koştu. Buna göre emeklinin haberi olmadan, maaşından aidat kesintisi yapılmasını önlemek için SGK, özel olarak hazırlanmış matbu bir “muvafakat belgesi” oluşturdu. Böylece bundan sonra SGK’ya hitaben hazırlanan ve üzerinde “muvafakat belgesi” yazan bu metni imzalamayan emeklinin aidat kesintisi maaşından yapılamayacak.

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) ise emeklilerin derneğe üye olurken, formu doldurup imzaladığını belirterek, bu formda koşul olarak dernek aidatının maaştan kesinti yoluyla alınacağı hükmünün de yer aldığını bildirdi. TÜED, emeklilerin üye olduğu süre boyunca ödediği aidatın geri ödenmeyeceğini belirtti.

SGK: İptal ettirsinler

SGK Başkanı Emin Zararsız, bundan önce maaş kesintisi için muvafakat vermiş ya da farkında olmadan böyle bir izni imzalamış olan emeklinin, bu beyanını yeni bir beyanla iptal ettirebileceğini hatırlatarak, emeklileri “Bunu iptal ettirmediği sürece muvafakat beyanı geçerli olmaya devam eder” diye uyardı.

Gelişmeleri değerlendiren Zararsız, söz konusu dernekler üzerinde kurum olarak hiçbir inceleme ve denetleme yetkileri bulunmadığına dikkat çekerek, bu paraların sanki SGK tarafından kesilip kullanıldığı gibi bir hava oluşturulduğunu söyledi.

Bundan duydukları rahatsızlığı ifade eden Zararsız, şöyle konuştu:

“Sanki ben bu dernekler üzerinde denetleme yetkisine sahibim. Sanki yetkim var da yetkimi kullanmıyormuşum gibi fatura bize kesiliyor. Bu dernekleri inceleme, denetleme yetkisi İçişleri Bakanlığı’nda. Bu dernekler 2006’da yeni Dernekler Yasası çıktığında, İçişleri Bakanlığı’na bir yazı yazmış sormuş, ’Emekli maaşlarından aidat için kesinti yapabilir miyiz?’ diye. İçişleri Bakanlığı da ’Yasaya göre mümkün değil ama ilgili kişiden muvafakat alırsanız, yapabilirsiniz’ demiş. Onlar da bunu yapıyorlar. Bu derneklerin biri yıllık 18 TL, diğeri de 15 TL yıllık aidat kesiyor. Bize gönderiyorlar listeleri, biz kesintiyi yapıp hesaplarına geçiyoruz. Şimdi paralar artık bu derneklerde. Kendisinin izni olmadan kesinti yapıldığını söyleyen emeklinin gidip parasını oradan alması gerek.”

Habersiz imza atılmış

Emin Zararsız, şu anda birçok emeklinin ’Ben izin vermedim’ diye derneklere gittiğinde üye olurken bu izni verdiğinin ortaya çıktığını belirtti. Zararsız, şöyle konuştu:

“Bundan sonra emekli derneklerine üye olarak aidatının maaşından kesilebilmesi için, üyelik formu dışında tüm emeklilerin bizim hazırladığımız bir muvafakat belgesini imzalamasını şart koşuyoruz. ’Kesinti için haberim olmadan muvafakatım alınmış’ diye bir sorunu ortadan kaldırmayı amaçlıyoruz. İlgili derneklere, 1 Ocak 2010’dan itibaren yeni üye olan kişilerin bize hitaplı bir dilekçe ile muvafakatlerini bildirmeleri, derneklerin eski üyeleri için de, 2010 yılı sonuna kadar üyelerinden muvafakat belgelerini alarak bize göndermelerini şart koştuk.”

Emekliden topladıklarıyla lüks plaza yaptırdılar

Türkiye Emeklileri Derneği’nin emeklilerin haberi olmadan topladığı paraların lüks plaza yapımında kullanıldığı ortaya çıktı. Emeklilerden yasadışı bir şekilde kesilen üyelik aidatlarıyla Ankara’da Anıttepe Mah. Işık Sokak No: 11 adresinde, dernek yönetim kurulu üyelerine, her bir katında bir yönetim kurulu üyesinin oturduğu banyolu, yatak odalı, ultra lüks plaza yaptırıldı. Derneğin giriş katında sadece 20 metrekarelik bir alan ise dernek üyeleri gelince otursunlar diye banklarla döşendi.

TÜED: Sözleşme imzaladılar toplanan para geri verilmez

Türkiye Emekliler Derneği Başkanı Kazım Ergün, basın müşaviri Emin Tangören aracılığıyla VATAN’ın sorularını yanıtladı. Açıklamada, şunlar yer aldı: “Emekliler üye olurken üyelik formu dolduruyor. Derneğin üyelik koşullarından biri de, dernek aidatının maaşlarından kesinti yoluyla alınması. Emekli üye olmak için bu formu doldururken, bu hükmü okuyor, altına imza atıyor. Şu anda da istediği an, bir dilekçeyle üyeliğini iptal ettirir. Ama tüm işlemleri yaparak, imzalayarak derneğimize üye olmuş, şimdi dönüp ’Kestiğiniz paraları geri ödeyin’, deme şansı yok. Ama şunu yapabilir, üyelikten istifa edebilir. Ama üyeliği boyunca yapılan kesintiler kendisine iade edilmez. Zaten hukuken bu mümkün değil.”

İzinsiz kesilen para nasıl geri alınacak?

SGK, maaşından kesinti yapılan emekliklere bu paranın geri ödeneceğini bildirdi. SGK’nın sgk.gov.tr web sayfasına girip, ’bilgi edinme’ bölümündeki formu, doldurarak internet üzerinden gönderenler başvuru yapmış sayılacak. Cevaben gelen ’alındı’numarasının saklanması bekleniyor. İnternete girme imkanı olmayanların ise Sosyal Güvenlik Kurumu Tahsisler Daire Başkanlığı, Bakanlıklar/ANKARA adresine boşluğa isimlerini yazarak bir dilekçe göndermeleri gerekiyor.

En mutsuz emekli!

Emekliye yapılan 60 liralık zam için Başbakan Erdoğan’a çiçekle teşekkür ederek gündeme gelen TÜED Başkanı Kazım Ergün’ün maaşı da ses getirdi. SGK Yönetim Kurulu Üyesi olan Ergün, 4 bin 300 lira maaş aldığını, emekli maaşı alması halinde maaşının 950 lira olacağını söyledi. 2005’te emekli maaşının kesildiğini ifade eden Ergün, “SGK bir şey kazandırmadı. Türkiye’nin en mutsuz emeklisi benim” demişti.

Emekliden 3 yılda 31.5 milyon lira kesinti yapıldı

Tüm İşçi Emeklileri Dul ve Yetimleri Derneği (Tüm Emekliler Derneği) ile Türkiye İşçi Emeklileri Derneği’nin (Türkiye Emekliler Derneği) emeklilerin maaşlarından üyelik aidatı olarak son 3 yılda toplam 31 milyon 481 bin 973 TL tutarında para kestiği Çalışma Bakanı Ömer Dinçer’in bir soru önergesine verdiği yanıtla dün resmiyet kazandı. CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek’in soru önergesini yanıtlayan Bakan Dinçer, 2005’te yapılan yasal düzenlemenin ardından bu derneklere üye olan emeklilerin maaşlarından ödentinin kesildiğini açıkladı. Bu kapsamda 2008’den bu yana emeklilerin maaşlarından Tüm Emekliler Derneği 4 milyon 273 bin 500 TL, Türkiye Emekliler Derneği ise 27 milyon 208 bin 473 TL olmak üzere toplam 31 milyon 481 bin 973 TL tutarında kesinti yaptı.

Dernek düğün salonu ve otel işletiyor

Toplanan paralarla çok sayıda hizmet verdiklerini savunan Kazım Ergün, basın müşaviri aracılığıyla gönderdiği açıklamasında şunlara değindi: “Biz bu topladığımız paralarla çok sayıda hizmet veriyoruz. 92 şubemiz var. Örneğin, bin üniversite öğrencisine burs veriyoruz, 10 bine yakın aileye giyecek, yakacak, gıda yardımı yapıyoruz. Onlarca ilde düğün salonu, çay bahçesi açtık. Ayrıca Erdek’te bir tesis aldık. Her sezon 1.200 kişiye orada eğitim ve dinlenme programları yapıyoruz. 3 sezondur açık. Yani 3 bin 600 kişi oradan yararlanmış. Engelli üyelerimize engelli araç ve yatalak hasta üyelerimize özel donanımlı sağlık araçları yardımı yapıyoruz. Şu anda Mersin’de 80 yataklı Huzurevi inşaatımız tamamlandı. Bir sağlık aracımızı diyaliz hastası üyelerimize hizmet veriyor. Ücretsiz sağlık taramaları yaptırıyoruz. Bir kere emekliler bizden memnun olmasa bize üye olur mu? Bakın şu anda 653 bin üyemiz var. Son 1.5 ayda bu haberler ve dedikodularla 3.000’e yakın üye istifa etti. Ama aynı dönemde 5.000’e yakın emekli bize yeni üye oldu. Son dönemde öyle bir panik yaratıldı ki, son 1 hafta içinde merkeze 300’e yakın emekli geldi, ’Ben izin vermedim benden kesinti yapıyormuşsunuz, bana paramı geri verin’ diye. Baktık ki bu 300 kişinin sadece 4’ü bize üye çıktı. Geri kalanı zaten üyemiz değil ki kesinti yapılsın. Panikle gelmiş, bakıyor ki üye bile değil.“

Haberturk
DOÐRUNUN SÖYLENMESİNDEN ÇOK, KİM TARAFINDAN, NEREDE VE NE ZAMAN SÖYLENDİÐİ ÖNEMLİDİR.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gönderilen Resim

#8 shy

shy

    xrÜt / kudI

  • Kurucular
  • 16.791 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 27.04.2010 - 11:24

Sosyal Güvenlik Kurumu, Türkiye İşçi Emeklileri Derneği'ne, üyelerinin listesini açıklaması için talimat verdi.

Dernek sonunda üyelerin isim ve soyisimlerini yayınlamaya başladı.

Şubat ayında Habertürk gazetesinden Ali Tezel'in yaptığı haberle gündeme gelen olayda yüzbinlerce emeklinin maaşından Türkiye İşçi Emeklileri Derneği için aidat adı altında ayda 18 lira kesildiği ortaya çıkmıştı.

Türkiye'de toplamda 770 bin emeklinin maaşından yapılan bu kesintilerle Türkiye İşçi Emeklileri Derneği'nin kasasına son 3 yılda 30 milyon TL girdi.

Üç aydan bu yana süren haber takibi sonucunda nihayet listeler yayınlandı.

İsmi açıklanan binlerce emeklinin hangi koşullar altında derneğe üye yapıldığını ve yıllardan beri kesilen paraların nerelerde harcandığının takibi ise sürmeye devam edecek.


Üye listelerini görmek için tıklayın
DOÐRUNUN SÖYLENMESİNDEN ÇOK, KİM TARAFINDAN, NEREDE VE NE ZAMAN SÖYLENDİÐİ ÖNEMLİDİR.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gönderilen Resim

#9 shy

shy

    xrÜt / kudI

  • Kurucular
  • 16.791 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 27.04.2010 - 14:42

9 milyon emekli kesilen parasını alacak

Türkiye Emekliler Derneği'nin emeklilerin maaşından izinsiz olarak para kestiği iddiaları 9 Milyon emekliyi ayağa kaldırmıştı.. Yeni gelişmelerin olduğu haber sonrasında emeklilere para iadesi yapılacak.

İlk kez Kanaltürk’te yayınlanan Neşter programının gündeme getirdiği ve ülkemizdeki tüm emeklileri yakından ilgilendiren bu akıl almaz olayla ilgili olarak vatandaşlar Sosyal Güvenlik Kurumu şubelerinin kapısını çaldı.

Vatandaşların büyük bir kısmı habersiz olarak maaşlarından kesinti yapıldığını öğrenince bu sefer de paralarını geri almanın derdine düştü.

Konuyla ilgili olarak araştırmalarını sürdüren Neşter ekibi maaşlarından izinsiz para kesilen vatandaşların paralarını geri alabileceğini ortaya çıkardı.

Peki, vatandaşlar paralarını nasıl ve nereden alacak? Dava şu an Yargıtay'da. Oradan karar geldikten sonra vatandaş bağlı bulunduğu SGK müdürlüğüne dilekçe verecek ve parasının tahsilini isteyecek. SGK da dernekten alarak vatandaşa ödeyecek.
DOÐRUNUN SÖYLENMESİNDEN ÇOK, KİM TARAFINDAN, NEREDE VE NE ZAMAN SÖYLENDİÐİ ÖNEMLİDİR.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gönderilen Resim

#10 yusufdemir55

yusufdemir55

    Hiç gelmiyor desek yeridir

  • Üyeler
  • 28 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:İzmir Karşıyaka

Gönderim zamanı 09.03.2014 - 14:51

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), emeklilerin maaşlarından derneklerce kesilen aidatlar tartışmasına el koydu. Kurum, 18 ve 15 lira olarak kesilen aidatlardan haberi olmayan ve derneklere üye olmayan emeklilerin bu paraları geri alabileceğini açıkladı.

GEREÐİ YERİNE GETİRİLECEK

SGK'dan yapılan açıklamada, "Üyelik aidatlarının aylıklarından kesilmesine muvafakati olmayanların veya dernek üyeliğinden ayrıldığı halde aidat kesintisi yapıldığını düşünenlerin durumu Kurumumuza yazılı olarak bildirmeleri halinde gereği yerine getirilecektir." denildi.

Açıklamada 2010 Ocak ayı itibariyle Türkiye Emeklileri Derneğinin 649 bin 245 üyesi bulunduğuna ayrıca Türkiye genelinde 92 adet şubesinin olduğuna dikkat çekildi. Tüm İşçi Emeklileri Dul ve Yetimleri Derneğinin ise 97 bin 194 üyesinin bulunduğuna işaret edildi. Açıklamada, "Söz konusu derneklerin 1 Ocak 2010 tarihinden itibaren yeni üye olan kişilerin Kurumumuza hitaplı bir dilekçe ile muvafakatlerini bildirmeleri, derneklerin eski üyeleri için de, 2010 yılı sonuna kadar üyelerinden Kurumumuza hitaplı muvafakat belgelerini alarak göndermeleri istenmiştir." ifadelerine yer verildi.

İTİRAZ SONUCU KESİNTİLER FAİZİYLE ALINIR

Haberi olmadan üye yapılanların itiraz etmesi halinde faiziyle paralarını geri alabileceğine vurgu yapılan açıklamada şunlar kaydedildi: "Kurumumuzca "kesinti talebinin yerine getirilebilmesi için, üye olanlar için ilgilinin muvafakatinin alınarak Kuruma ibraz edilmesi, muvafakat yazıları ibraz edilemeyen üyelere ait kesinti tutarlarının ilgililere ödenmek üzere kanuni faiziyle birlikte Kuruma iade edileceğine ilişkin taahhüdü içeren Dernek Yönetim Kurulu kararı istenmiştir. Dernek üyesi olmadığı halde veya muvafakat vermediği halde aidat kesintisi yapıldığını düşünen emekliler SGK'ya başvursun. Kurumumuza yaptığı başvurular ilgili derneğe gereği yapılarak aidatın iade edilmesi için gönderilmekte ve sonucundan bilgi istenmektedir. Bunun dışında dernek üyeliğinin sona erdirilmesi konusundaki taleplerin ilgili derneklere yapılması gerekmektedir."

Vatandaşlara çağrıda bulunarak il müdürlüklerine başvurmaları istenen açıklamada ayrıca "Üyelik aidatlarının aylıklarından kesilmesine muvafakati olmayanların veya dernek üyeliğinden ayrıldığı halde aidat kesintisi yapıldığını düşünenlerin durumu Kurumumuza yazılı olarak bildirmeleri halinde gereği yerine getirilecektir." denildi.

Bu sorun hala devam ediyor, hemde katmerlenmiş olarak..

 

Aynı şeyi bana da yapmışlar ve 2003 yılından beri de, SGK marifeti ile, her yılın Şubat ayında emekli maaşımdan aidat kesmişler. E-devlet şifresi ile, vatandaşlık sayfama girdiğimde, tesadüfen Türkiye İşçi Emeklileri Derneği'ne aidat kesintisini görmem üzerine, geriye dönük yılları da inceledim ve gördüm ki, kesinti 2003 yılı Şubat ayında başlamış.

 

Bunun üzerine SGK'ya ve sözkonusu derneğe mail gönderip, "böyle bir derneğe üye olduğumu hatırlamıyorum, esasen varlığından da haberim yok, yerini dahi bilmiyorum"  durumu bildirdim. Dernek, lütfedip cevap yazmadı ama SGK ollarla mailleşme ye başladı, benide yazışmaya dahil ettiler.  Derneğin SGK'ya cevabı;  "Eşrefpaşa Şubemizin üyesidir" oldu ve kanıt olarak ta, 05.07.2002 tarih ve 14750 no.lu, Üye Giriş Belgesi'ni gönderdi. Belgeyi gördüğümde hayret ettim. Fotoğraf ve kimlik bilgileri bana, altındaki imza ise eşime aitti. Eşime sorduğumda, 12 yıl önce olan bu olayı zorlukla hatırladı. Emekli komşularımıza kömür getirmişler, bunu görünce, benim eşimde emekli, bize de getirebilirmisiniz? deyince, zate kamyonda olan kömürlerden derhal bize de indirip, benim fotoğrafımı ve kimlik bilgilerimi eşimden almışlar ve birde "formalite gereğidir" diyerek, benim adıma imza attırmışlar. O belgeye dayanarak ta, 12 yıldır aidat kesmişler.
 

Nasıl oldu daf arkına varmadım;  emekli maaşımızdan, zaman zaman benim ve eşimin kullandığı ilaç vs gibi kesintiler var. aidat miktarıda düşük (18 tl)  Birde her yılın şubat ayında, yani yeni zam aldığımız zamana denk geldiğinden farkına varması zor oluyor. Başıma gelen bu olay üzerine internette biraz araştıma yapınca hayrete düştüm. Bu derneğin üye sayısı 700 Bin olmuş. Her üye(!) den 18 tl alınınca, 12.600.000 TL yapıyor. (Eski para ile, 12 trilyon, 6 yüz milyon) Yani Türkiye'nin en zengin derneklerinden olan TUSİAD'ı bile geçen bir gelire sahip. Üstelik bu parayı toplamak için zahmet bile etmiyorlar. SGK, onların adına tahsil edip, paraları gönderiyor. Onlar için önemli olan, emekliyi bir kez tonyaga düşürüp, kendine ya da bir yakınına imzayı attırsınlar. Internette yaptığım incelemede, bu durumdan yakınan üyelerin hep "ne zaman üye olduğumu hatırlamıyorum" dediklerini okudum.

Bu dernek, kime, ne hizmet veriyor, derneğe akan bu devasa paralar nerelerde harcanıyor, başkanları, yöneticileri, ne kadar maaş, ne kadar harcirah alıyor? Üye olduğundan bile haberi olmayan 700 binlik emekli kitlesi, bunu nasıl incelesin? Anlaşılan odur ki, bir saltanat sürülüyor bu sahtekar dernekte.

"Sahtekar" dememi, sakın ağır bir itham gibi görmeyin. Bu yapılanların bir tek adı vardır, o da "Sahtekarlık"  Durumu, taahütlü yazı ile SGK'ya yeniden bildirdim. Ayrıca, bu sözümona derneğin Genel Başkanlığı'na da yazı gönderip, üyeliğimin yasal olmadığını bildirip, paralarımın iadesini talep ettim. Vatandaşlık Sitesi'nden de, BİMER'e yazdım. Şimdi beklemedeyim. Yazışmalar yolu ile, iyi niyetle,  sorunum çözüldü, çözüldü.. Çözülmedi, gideceğim yer C.Savcılığı'dır. Sahtekarlık yaptıları için suç duyurusunda bulunacağım.


Bu mesaj yusufdemir55 tarafından düzenlendi. Düzenleme zamanı: 09.03.2014 - 14:54

Y.D


#11 yusufdemir55

yusufdemir55

    Hiç gelmiyor desek yeridir

  • Üyeler
  • 28 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:İzmir Karşıyaka

Gönderim zamanı 09.03.2014 - 14:59

770 bin emekliye şok!

Türkiye Emekliler Derneği’nin 770 bin emeklinin maaşından kestiği 31 milyon liralık aidat için Sosyal Güvenlik Kurumu devreye girdi. Vatan'ın haberine göre SGK, kesinti yapılabilmesi için emeklilerin yeni belge imzalaması şartını getirdi. Dernek ise emeklilerin imzaladığı üyelik formunda 'kesinti yapılacağı' hükmünün yer aldığını ve paraların geri ödenemeyeceğini bildirerek, "Hukuken para iadesi olamaz ama üyelikten istifa edebilirler" açıklaması yaptı.

Tüm Emekliler Derneği ile Türkiye Emekliler Derneği tarafından 770 bin emeklinin maaşından 2008-2010 yılları arasında 31.5 milyon lira aidat kesildiğinin ortaya çıkmasıyla gözler Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) çevrildi. Emeklilerin 'kendilerinden habersiz muvafakat alındığı, bu kapsamda kesinti işleminden haberdar olmadıkları' yönündeki şikayetleri üzerine olay büyürken, SGK da önümüzdeki günlerde aynı sorunun yaşanmaması için yeni önlemler aldı.

SGK, emekli maaşlarından kesinti yapılabilmesi için tüm emeklilerin yeni “muvafakat belgesi” imzalaması şartı getirirken, bu belgelerin mutlaka SGK’ya gönderilmesini de derneklere şart koştu. Buna göre emeklinin haberi olmadan, maaşından aidat kesintisi yapılmasını önlemek için SGK, özel olarak hazırlanmış matbu bir “muvafakat belgesi” oluşturdu. Böylece bundan sonra SGK’ya hitaben hazırlanan ve üzerinde “muvafakat belgesi” yazan bu metni imzalamayan emeklinin aidat kesintisi maaşından yapılamayacak.

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) ise emeklilerin derneğe üye olurken, formu doldurup imzaladığını belirterek, bu formda koşul olarak dernek aidatının maaştan kesinti yoluyla alınacağı hükmünün de yer aldığını bildirdi. TÜED, emeklilerin üye olduğu süre boyunca ödediği aidatın geri ödenmeyeceğini belirtti.

SGK: İptal ettirsinler

SGK Başkanı Emin Zararsız, bundan önce maaş kesintisi için muvafakat vermiş ya da farkında olmadan böyle bir izni imzalamış olan emeklinin, bu beyanını yeni bir beyanla iptal ettirebileceğini hatırlatarak, emeklileri “Bunu iptal ettirmediği sürece muvafakat beyanı geçerli olmaya devam eder” diye uyardı.

Gelişmeleri değerlendiren Zararsız, söz konusu dernekler üzerinde kurum olarak hiçbir inceleme ve denetleme yetkileri bulunmadığına dikkat çekerek, bu paraların sanki SGK tarafından kesilip kullanıldığı gibi bir hava oluşturulduğunu söyledi.

Bundan duydukları rahatsızlığı ifade eden Zararsız, şöyle konuştu:

“Sanki ben bu dernekler üzerinde denetleme yetkisine sahibim. Sanki yetkim var da yetkimi kullanmıyormuşum gibi fatura bize kesiliyor. Bu dernekleri inceleme, denetleme yetkisi İçişleri Bakanlığı’nda. Bu dernekler 2006’da yeni Dernekler Yasası çıktığında, İçişleri Bakanlığı’na bir yazı yazmış sormuş, ’Emekli maaşlarından aidat için kesinti yapabilir miyiz?’ diye. İçişleri Bakanlığı da ’Yasaya göre mümkün değil ama ilgili kişiden muvafakat alırsanız, yapabilirsiniz’ demiş. Onlar da bunu yapıyorlar. Bu derneklerin biri yıllık 18 TL, diğeri de 15 TL yıllık aidat kesiyor. Bize gönderiyorlar listeleri, biz kesintiyi yapıp hesaplarına geçiyoruz. Şimdi paralar artık bu derneklerde. Kendisinin izni olmadan kesinti yapıldığını söyleyen emeklinin gidip parasını oradan alması gerek.”

Habersiz imza atılmış

Emin Zararsız, şu anda birçok emeklinin ’Ben izin vermedim’ diye derneklere gittiğinde üye olurken bu izni verdiğinin ortaya çıktığını belirtti. Zararsız, şöyle konuştu:

“Bundan sonra emekli derneklerine üye olarak aidatının maaşından kesilebilmesi için, üyelik formu dışında tüm emeklilerin bizim hazırladığımız bir muvafakat belgesini imzalamasını şart koşuyoruz. ’Kesinti için haberim olmadan muvafakatım alınmış’ diye bir sorunu ortadan kaldırmayı amaçlıyoruz. İlgili derneklere, 1 Ocak 2010’dan itibaren yeni üye olan kişilerin bize hitaplı bir dilekçe ile muvafakatlerini bildirmeleri, derneklerin eski üyeleri için de, 2010 yılı sonuna kadar üyelerinden muvafakat belgelerini alarak bize göndermelerini şart koştuk.”

Emekliden topladıklarıyla lüks plaza yaptırdılar

Türkiye Emeklileri Derneği’nin emeklilerin haberi olmadan topladığı paraların lüks plaza yapımında kullanıldığı ortaya çıktı. Emeklilerden yasadışı bir şekilde kesilen üyelik aidatlarıyla Ankara’da Anıttepe Mah. Işık Sokak No: 11 adresinde, dernek yönetim kurulu üyelerine, her bir katında bir yönetim kurulu üyesinin oturduğu banyolu, yatak odalı, ultra lüks plaza yaptırıldı. Derneğin giriş katında sadece 20 metrekarelik bir alan ise dernek üyeleri gelince otursunlar diye banklarla döşendi.

TÜED: Sözleşme imzaladılar toplanan para geri verilmez

Türkiye Emekliler Derneği Başkanı Kazım Ergün, basın müşaviri Emin Tangören aracılığıyla VATAN’ın sorularını yanıtladı. Açıklamada, şunlar yer aldı: “Emekliler üye olurken üyelik formu dolduruyor. Derneğin üyelik koşullarından biri de, dernek aidatının maaşlarından kesinti yoluyla alınması. Emekli üye olmak için bu formu doldururken, bu hükmü okuyor, altına imza atıyor. Şu anda da istediği an, bir dilekçeyle üyeliğini iptal ettirir. Ama tüm işlemleri yaparak, imzalayarak derneğimize üye olmuş, şimdi dönüp ’Kestiğiniz paraları geri ödeyin’, deme şansı yok. Ama şunu yapabilir, üyelikten istifa edebilir. Ama üyeliği boyunca yapılan kesintiler kendisine iade edilmez. Zaten hukuken bu mümkün değil.”

İzinsiz kesilen para nasıl geri alınacak?

SGK, maaşından kesinti yapılan emekliklere bu paranın geri ödeneceğini bildirdi. SGK’nın sgk.gov.tr web sayfasına girip, ’bilgi edinme’ bölümündeki formu, doldurarak internet üzerinden gönderenler başvuru yapmış sayılacak. Cevaben gelen ’alındı’numarasının saklanması bekleniyor. İnternete girme imkanı olmayanların ise Sosyal Güvenlik Kurumu Tahsisler Daire Başkanlığı, Bakanlıklar/ANKARA adresine boşluğa isimlerini yazarak bir dilekçe göndermeleri gerekiyor.

En mutsuz emekli!

Emekliye yapılan 60 liralık zam için Başbakan Erdoğan’a çiçekle teşekkür ederek gündeme gelen TÜED Başkanı Kazım Ergün’ün maaşı da ses getirdi. SGK Yönetim Kurulu Üyesi olan Ergün, 4 bin 300 lira maaş aldığını, emekli maaşı alması halinde maaşının 950 lira olacağını söyledi. 2005’te emekli maaşının kesildiğini ifade eden Ergün, “SGK bir şey kazandırmadı. Türkiye’nin en mutsuz emeklisi benim” demişti.

Emekliden 3 yılda 31.5 milyon lira kesinti yapıldı

Tüm İşçi Emeklileri Dul ve Yetimleri Derneği (Tüm Emekliler Derneği) ile Türkiye İşçi Emeklileri Derneği’nin (Türkiye Emekliler Derneği) emeklilerin maaşlarından üyelik aidatı olarak son 3 yılda toplam 31 milyon 481 bin 973 TL tutarında para kestiği Çalışma Bakanı Ömer Dinçer’in bir soru önergesine verdiği yanıtla dün resmiyet kazandı. CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek’in soru önergesini yanıtlayan Bakan Dinçer, 2005’te yapılan yasal düzenlemenin ardından bu derneklere üye olan emeklilerin maaşlarından ödentinin kesildiğini açıkladı. Bu kapsamda 2008’den bu yana emeklilerin maaşlarından Tüm Emekliler Derneği 4 milyon 273 bin 500 TL, Türkiye Emekliler Derneği ise 27 milyon 208 bin 473 TL olmak üzere toplam 31 milyon 481 bin 973 TL tutarında kesinti yaptı.

Dernek düğün salonu ve otel işletiyor

Toplanan paralarla çok sayıda hizmet verdiklerini savunan Kazım Ergün, basın müşaviri aracılığıyla gönderdiği açıklamasında şunlara değindi: “Biz bu topladığımız paralarla çok sayıda hizmet veriyoruz. 92 şubemiz var. Örneğin, bin üniversite öğrencisine burs veriyoruz, 10 bine yakın aileye giyecek, yakacak, gıda yardımı yapıyoruz. Onlarca ilde düğün salonu, çay bahçesi açtık. Ayrıca Erdek’te bir tesis aldık. Her sezon 1.200 kişiye orada eğitim ve dinlenme programları yapıyoruz. 3 sezondur açık. Yani 3 bin 600 kişi oradan yararlanmış. Engelli üyelerimize engelli araç ve yatalak hasta üyelerimize özel donanımlı sağlık araçları yardımı yapıyoruz. Şu anda Mersin’de 80 yataklı Huzurevi inşaatımız tamamlandı. Bir sağlık aracımızı diyaliz hastası üyelerimize hizmet veriyor. Ücretsiz sağlık taramaları yaptırıyoruz. Bir kere emekliler bizden memnun olmasa bize üye olur mu? Bakın şu anda 653 bin üyemiz var. Son 1.5 ayda bu haberler ve dedikodularla 3.000’e yakın üye istifa etti. Ama aynı dönemde 5.000’e yakın emekli bize yeni üye oldu. Son dönemde öyle bir panik yaratıldı ki, son 1 hafta içinde merkeze 300’e yakın emekli geldi, ’Ben izin vermedim benden kesinti yapıyormuşsunuz, bana paramı geri verin’ diye. Baktık ki bu 300 kişinin sadece 4’ü bize üye çıktı. Geri kalanı zaten üyemiz değil ki kesinti yapılsın. Panikle gelmiş, bakıyor ki üye bile değil.“

Haberturk

Siz, emekli derneğimisiniz, yoksa ticarethane mi? İnşaat ta yaptırdınız mı yoksa? Hırsızlık yapmanın en kolay yolu, inşaat yaptırıp, Biri 3 göstermektir.

Üyeler dedikodu üzerine mi istifa ettiler? Ben nasıl, ne zaman üye oldum, bilmiyorum diyor herkes. 700 bin kişiyi üye yapmışlar. Çarşıda pazarda, binlerce emekliye sorsak, derneğin adını bilmez. 5 bin kişi yeniden üye olmuş muş, peh.. Acaba nasıl katakulli ile üye yaptınız? Kapılarına kömür götürerek mi? Zate başımıza ne gelirse, makarnadan, kömürden geliyor.
 


Y.D


#12 yusufdemir55

yusufdemir55

    Hiç gelmiyor desek yeridir

  • Üyeler
  • 28 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:İzmir Karşıyaka

Gönderim zamanı 09.03.2014 - 15:01

9 milyon emekli kesilen parasını alacak

Türkiye Emekliler Derneği'nin emeklilerin maaşından izinsiz olarak para kestiği iddiaları 9 Milyon emekliyi ayağa kaldırmıştı.. Yeni gelişmelerin olduğu haber sonrasında emeklilere para iadesi yapılacak.

İlk kez Kanaltürkte yayınlanan Neşter programının gündeme getirdiği ve ülkemizdeki tüm emeklileri yakından ilgilendiren bu akıl almaz olayla ilgili olarak vatandaşlar Sosyal Güvenlik Kurumu şubelerinin kapısını çaldı.

Vatandaşların büyük bir kısmı habersiz olarak maaşlarından kesinti yapıldığını öğrenince bu sefer de paralarını geri almanın derdine düştü.

Konuyla ilgili olarak araştırmalarını sürdüren Neşter ekibi maaşlarından izinsiz para kesilen vatandaşların paralarını geri alabileceğini ortaya çıkardı.

Peki, vatandaşlar paralarını nasıl ve nereden alacak? Dava şu an Yargıtay'da. Oradan karar geldikten sonra vatandaş bağlı bulunduğu SGK müdürlüğüne dilekçe verecek ve parasının tahsilini isteyecek. SGK da dernekten alarak vatandaşa ödeyecek.

Bu haberin üzerinden yıllar geçti. 9 kuruş geri alan bile yok. Aidatlarla, haramiler saltanat sürüyor. 


Y.D


#13 yusufdemir55

yusufdemir55

    Hiç gelmiyor desek yeridir

  • Üyeler
  • 28 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:İzmir Karşıyaka

Gönderim zamanı 09.03.2014 - 16:54

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), emeklilerin maaşlarından derneklerce kesilen aidatlar tartışmasına el koydu. Kurum, 18 ve 15 lira olarak kesilen aidatlardan haberi olmayan ve derneklere üye olmayan emeklilerin bu paraları geri alabileceğini açıkladı.

GEREÐİ YERİNE GETİRİLECEK

SGK'dan yapılan açıklamada, "Üyelik aidatlarının aylıklarından kesilmesine muvafakati olmayanların veya dernek üyeliğinden ayrıldığı halde aidat kesintisi yapıldığını düşünenlerin durumu Kurumumuza yazılı olarak bildirmeleri halinde gereği yerine getirilecektir." denildi.

Açıklamada 2010 Ocak ayı itibariyle Türkiye Emeklileri Derneğinin 649 bin 245 üyesi bulunduğuna ayrıca Türkiye genelinde 92 adet şubesinin olduğuna dikkat çekildi. Tüm İşçi Emeklileri Dul ve Yetimleri Derneğinin ise 97 bin 194 üyesinin bulunduğuna işaret edildi. Açıklamada, "Söz konusu derneklerin 1 Ocak 2010 tarihinden itibaren yeni üye olan kişilerin Kurumumuza hitaplı bir dilekçe ile muvafakatlerini bildirmeleri, derneklerin eski üyeleri için de, 2010 yılı sonuna kadar üyelerinden Kurumumuza hitaplı muvafakat belgelerini alarak göndermeleri istenmiştir." ifadelerine yer verildi.

İTİRAZ SONUCU KESİNTİLER FAİZİYLE ALINIR

Haberi olmadan üye yapılanların itiraz etmesi halinde faiziyle paralarını geri alabileceğine vurgu yapılan açıklamada şunlar kaydedildi: "Kurumumuzca "kesinti talebinin yerine getirilebilmesi için, üye olanlar için ilgilinin muvafakatinin alınarak Kuruma ibraz edilmesi, muvafakat yazıları ibraz edilemeyen üyelere ait kesinti tutarlarının ilgililere ödenmek üzere kanuni faiziyle birlikte Kuruma iade edileceğine ilişkin taahhüdü içeren Dernek Yönetim Kurulu kararı istenmiştir. Dernek üyesi olmadığı halde veya muvafakat vermediği halde aidat kesintisi yapıldığını düşünen emekliler SGK'ya başvursun. Kurumumuza yaptığı başvurular ilgili derneğe gereği yapılarak aidatın iade edilmesi için gönderilmekte ve sonucundan bilgi istenmektedir. Bunun dışında dernek üyeliğinin sona erdirilmesi konusundaki taleplerin ilgili derneklere yapılması gerekmektedir."

Vatandaşlara çağrıda bulunarak il müdürlüklerine başvurmaları istenen açıklamada ayrıca "Üyelik aidatlarının aylıklarından kesilmesine muvafakati olmayanların veya dernek üyeliğinden ayrıldığı halde aidat kesintisi yapıldığını düşünenlerin durumu Kurumumuza yazılı olarak bildirmeleri halinde gereği yerine getirilecektir." denildi.

Habersiz üyelikler için;
http://www.dernekler...r/iletisim.aspx Dernekler Dairesi Başkanlığı'na şikayet edlebileceğini öğrendim. Bunun için mutlaka SGK ile yazışıp, Üye Giriş Belgesi'ndeki imzanın size ait olmadığı hususundaki kuşkunuzu belirtip, belgeyi isteyin. İmza size ait değil ise; derneksikayet@icisleri.gov.tr ve dernekle@icisleri@gov.tr  adreslerine, derneği şikayet edin. Ayrıca, sem SGK'ya hemde derneğe, iadeli taahütlü yazı gönderip, alındı belgelerini saklayın.


Y.D






Benzer Konular Daralt

  Konu Forum Konuyu Açan İstatistikler Son Mesaj Bilgisi

0 kullanıcı bu konuya bakıyor

0 üye, 0 ziyaretçi, 0 gizli